un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce este un pager și cum poate să explodeze

18 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Nu mă așteptam să aud că sute sau mii de pagere ale oamenilor din Hezbollah din Liban au explodat simultan. Nici dacă ar fi trebuit să scriu scenariul unui film SF nu m-aș fi gândit la asta.

Și totuși, s-a întâmplat ieri în Liban. 9 morți până acum, inclusiv un copil, și 2.800 de răniți, dintre care câteva sute în stare gravă. Când îți explodează un pager în buzunar cu forța unui glonț, poate cauza răni grave.

Probabil totul a fost o operațiune foarte amplă a israelienilor, a serviciilor secrete Mossad. Probabil va rămâne una legendară. Cum au făcut atâtea pagere să explodeze simultan și, mai ales, ce anume a explodat? Asta este întrebarea!

Întâi, însă, niște idei despre situație.

DE CE SE MAI FOLOSESC PAGERE ASTĂZI?

Pagerul, pentru cititorii mai tineri, este un dispozitiv electronic care de obicei se purta agățat de cureaua de la pantaloni. Primeai în pager mici mesaje text și dispozitivul avea un mic ecran pe care le citeai. Erau folosite pentru a primi mesaje indiferent unde te aflai, într-o vreme în care existau doar telefoane fixe.

Ca să-ți trimită cineva un mesaj, de obicei suna la un număr de telefon și dicta unui operator al serviciului de pagere mesajul dorit și destinatarul său. Așa a fost în România pe vremea pagerelor, cel puțin, dar probabil erau și servicii automate sau alte soluții.

Pagerele au dispărut aproape imediat ce telefoanele mobile au devenit mai accesibile. Au fost un fel de telegrame ale vremurilor moderne.

Dar atunci de ce mai folosesc unii pagere astăzi? Pentru că sunt dispozitive atât de rudimentare ca tehnologie încât pot fi utile atunci când rețelele telecom devin suprasolicitate sau cad cu totul.

Din acest motiv, sunt folosite în special de serviciile de intervenții de urgență. În cazul unui cutremur mare sau a altui dezastru natural sau în cazul vreunui atac cibernetic ce dezactivează infrastructură crucială, pagerele probabil că ar putea funcționa pentru a transmite ambulanțelor sau mașinilor de pompieri încotro să se îndrepte.

Doar câteva antene ar oferi acoperire pe suprafețe mari. Dispozitivele sunt simple, autonomia lor este mare, pot folosi baterii AA clasice. În anumite situații, sunt deci o soluție low-tech și ieftină pentru a transmite instrucțiuni simple unor oameni.

DE CE FOLOSEȘTE HEZBOLLAH-ul PAGERE?

Hezbollah este o grupare paramilitară din Liban, una foarte puternică și implicată și în politica Orientului Mijlociu. Probabil ați văzut la știri că sunt unii dintre inamicii statului Israel și se atacă des între ei.

Hezbollah-ul folosește pagere din două motive, zic eu:

  • sunt o tehnologie simplă, ușor de menținut în funcțiune chiar și sub bombardamentele israeliene care pot distruge o rețea telecom clasică.
  • deținătorului unui pager nu poate fi urmărit pe baza dispozitivului purtat.

Telefoanele mobile transmit periodic semnale spre antenele de telecomunicații și deci își “anunță” prezența. Pagerele, în schimb, doar primesc mesaje și nu transmit nimic înapoi, nici măcar un “acknowledge” (cel puțin așa știu eu).

Mesajele către un anumit pager sunt transmise simultan în întreaga rețea și practic ajung pe la toate pagerele funcționale din acoperire. Doar pagerul-destinatar zice “oh, mesajul acesta este pentru mine, o să fac bip-bip și o să-l afișez pe ecran!”

Genul acesta de comunicație de sens unic a fost mereu folosită pe scară largă în tot felul de tehnologii sau metode de lucru. Nu trebuie să vă uitați la pachete UDP sau la jumătate din principiul cheilor de criptare public-private pentru asta. În al doilea război mondial, de exemplu, pe radiourile publice se transmiteau diverse mesaje cheie (“luna este albastră în această seară”) și, chiar dacă le auzeau milioane, inclusiv dușmanii, doar destinatarul real știa ce trebuie să execute când aude mesajul respectiv.

Mai mult, la începutul acestui an chiar conducătorul Hezbollah le-a spus oamenilor săi și familiilor acestora să nu mai folosească telefoane mobile.

The collaborator (with the Israelis) is the cell phone in your hands, and those of your wife and your children. This cell phone is the collaborator and the killer.

Se referea la faptul că un telefon mobil poate fi localizat, iar conversația interceptată. Mai mult, dacă interceptezi un apel telefonic și știi că o anumită persoană-țintă vorbește în acel moment la telefon, poți folosi triangularea turnurilor telecom pentru a-i determina poziția și apoi pentru a-l bombarda.

În iulie 2024, un airstrike israelian a omorât un comandat Hezbollah și alți civili din jurul său, după ce poziția acestuia a devenit cunoscută. O dronă a lansat 3 rachete spre apartamentul din care respectivul vorbea la telefonul mobil.

 

Ceea ce ne aduce la pagere. Nu știu dacă acum sau și dinainte, dar Hezbollah a trecut recent la pagere, având deja instalata propria rețea de comunicații în Liban.

The pagers that exploded were new and had been purchased by Hezbollah in recent months, a Lebanese security source has told CNN.

The source did not provide any information on the exact date the pagers were purchased or their model. (link)

 

Asta zice pe CNN acum. Iată că acele pagere cumpărate recent de Hezbollah au fost cel mai mare cal troian din istoria reală.

DE CE AU EXPLODAT PAGERELE?

Toate indiciile arată că în interiorul lor ar fi existat o cantitate mică de explozibil, detonată ieri de la distanță.

Inițial s-a crezut că poate a explodat bateria din interiorul pagerelor, poate după ce israelienii au hăcuit rețeaua și au trimis vreun update către pagere care a forțat noi tensiuni pe acele baterii, făcându-le să explodeze.

Nu cred că așa ceva este posibil. În primul rând, respectivele dispozitive nu cred că fac genul acesta de update-uri OTA de firmware. Apoi, chiar dacă un astfel de hack ar fi posibil, bateriile n-ar fi explodat brusc, ci întâi s-ar fi supraîncălzit și cu siguranță multe persoane le-ar fi scos din buzunar.

Mai important, bateriile LiIon nu explodează așa violent. Litiul ia foc în contact cu aerul, dar arde cu flacără (și greu de stins cu apă), nu explodează violent decât dacă este în vreo incintă unde presiunea poate crește până la o ruptură explozivă. Nu e cazul aici.

Nu, toate indiciile duc spre următorul șir de evenimente:

  • Hezbollah a decis să cumpere o cantitate mare de pagere pentru oamenii săi.
  • Serviciile secrete israeliene fie au interceptat transportul de pagere și le-au modificat instalând câteva grame de explozibil în fiecare dintre ele sau, poate mai probabil, chiar serviciile israeliene au fost vânzătorii de pagere sub acoperire.
  • Pagerele au fost modificate pentru a fi detonate la primirea unui anumit mesaj, ceea ce s-a și întâmplat.

De ce acum? De ce fix în acel moment? Nu știu, asta trebuie întrebați cei din Israel. Mie acțiunea mi se pare una la granița terorismului, deși la fel de ușor se poate spune că cine avea un astfel de pager era membru Hezbollah, organizație considerată drept teroristă de multe alte țări și inamică declarată a statului israelian.

(Dacă ați ajuns până aici, poate vreți să citiți și de ce statul Israel are atâția dușmani în țările din jurul sau și de unde a pornit conflictul pe Gaza și Malul de vest și numele Palestina.)

Lucrurile pot fi chiar mai simple, dar nu știm noi asta. Poate că Hezbollah a comandat pe AliExpress niște pagere și au fost interceptate în tranzit și modificate.

Cum poți pune explozibil în pager? Nu cred că este foarte greu. Vorbim de câteva grame de explozibil, poate o mică pastilă, într-un dispozitiv care probabil mai are și spații goale prin interior. Bănuiala mea este că a fost bine disimulat explozibilul pentru a nu fi identificat dacă cineva demonta un astfel de dispozitiv.

Câteva grame sunt suficiente pentru a provoca răni grave sau chiar decese. În fond, explodează în buzunar sau în timp ce-l ții în fața ochilor, că poate inițial a fost transmis și vreun mesaj.

Sunt sigur că pe undeva prin Liban există și vreun pager în care nu a funcționat detonatorul și deci s-ar putea descoperi ce-a fost în el. Dacă vom afla și noi asta, este altă discuție.

ANTECEDENTE

În 1996, israelienii l-au omorât pe un comandant Hamas folosind un telefon mobil ce conținea 15 grame de explozibil.

Ținta mergea uneori în vizită la casa unui prieten din Gaza. Unchiul prietenului vindea și informații israelienilor. Aceștia i-au dat un telefon mobil special, despre care i-au zis că este ascultat de israelieni, cu mesajul “dă-l nepotului ca să aflăm și noi ce vorbește la telefon”.

Nepotul i l-a dat apoi victimei, când acesta a venit în vizită, ca să vorbească la telefon. Un avion de spionaj israelian a interceptat o conversație și a determinat că ținta vorbește la telefon în acel moment. Telefonul conținea 15 grame dintr-un explozibil care, detonat lângă ureche, l-au omorât pe respectivul.

Câteva grame sunt practic neobservabile…

Israelienii încă n-au revendicat operațiunea de ieri și poate nu o vor face niciodată. Acolo, însă, este o zonă de război. Periodic au loc lansări de rachete, bombardamente de amploare, acțiuni militare cu soldați și alte lupte. Acum au doar un motiv în plus să continue totul.

asus s5507

    30 comentarii

  1. Practic se luptă teroriștii între ei…

      (Citează)

  2. Adrian:
    Practic se luptă teroriștii între ei…

    Desigur, am auzit foarte des de teroriști israelieni care s-au aruncat in aer in metroul londonez sau au intrat cu mașina in oameni pe Rambla.
    Hezbollah este declarată organizație terorista de foarte multe state, inclusiv in Bulgaria au comis un atentat terorist acum câțiva ani.

      (Citează)

    • Delicios comentariul. Mi-a plăcut și mie. De….ce sa-i faci? Mai greu cu intelectul.

        (Citează)

    • Daca ar fi prostia n-ar fi o pb, dar mi-e teama ca unii sunt asa de plini de bias livrat de legacy mass-media incat neaga orice le contrazice prejudecata.

      Problema e ca sunt atat de plini de acest bias incat nici nu isi dau seama ca ajuns sa lupte contra realitatii.

        (Citează)

  3. Când se foloseau pagere exista și telefonie mobilă (în România). Costurile cu telefonia erau prohibitive. Apoi pagerele au murit, prin 98.
    Stiu ca pagerele funcționau cu baterie “normala” nu cu baterie built-in, astea “moderne” or avea li-ion dar ceva mic probabil. Se vehiculează cavau pus cateva micrograme dintr-un explozibil cu un nume dificil.
    Aștept filmul.

      (Citează)

    • Explozivul vehiculat în media acum este PETN
      (Tetranitrat de pentaeritritol, cunoscut și sub denumirea de PENT, pentil, PENTA, TEN, corpent sau pentrit, este un material exploziv. Este esterul nitrat al pentaeritritolului și este foarte asemănător structural cu nitroglicerina. *Wikipedia*)

      Se vorbește de un lot de pagere asupra cărora s-ar fi ”intervenit”.
      Eu mă-ntrebam dacă nu s-ar fi putut ”modifica” baterii. Puse pe piață cu luni/ani în urmă, ar fi ajuns în pagere în timp.
      Dar cred că a trebuit să se intervină și-n soft-ul lor, așa că cea mai plauzibilă rămâne interceptarea și modificarea lor, atât cu ”update-ul” software cât și cu îmbogățirea-n PETN sau ce-o fi fost.

        (Citează)

    • Cică s-a făcut tot in fabrica din Budapesta.

        (Citează)

  4. Daca o sa il avem pe Ciolacu presedinte, putem sta linistiti. Nu va exista niciun atentat terorist la noi. Prietenii raman prieteni.

      (Citează)

  5. Gluma de la Mossad

    Israel created one of the largest circumcision events in history.

      (Citează)

  6. De data asta sunt de acord cu tine, operatiunea asta este la limita terorismului. Nu poti arunca in aer mii de pagere fara sa tii cont de cine le-ar putea folosi in acel moment.

      (Citează)

    • În condițiile în care s-ar adeveri zvonul că pagerele ar fi fost comandate de Hezbollah pentru comunicații confidențiale, nu-l văd ca pe-un act terorist.
      E ca și cum ai pune exploziv detonabil de la distanță în RPG-uri și le-ai detona.
      E la fel de normal să ai o sculă antitanc pă acasă, pe cât e să fii membru Hezbollah.

      E ca și cum le-ar fi explodat legitimațiile dă teroriști, nu ți se pare?!?

        (Citează)

    • @andreiG – puteai fi tu, la o adica, nu? a, nu e posibil pentru ca nu esti terorist? atunci nu e terorism

        (Citează)

    • O organizatie declara ca vrea sa te omoare? SI te mai si ataca cu bombe? Cool. E declaratie de razboi.

      Ai dreptul sa ii omori si nu e terorism. E razboi, ceea ce e naspa, noi nu vrem ca stim ca e nasol, dar uneori e.

      Dar daca ei te ataca, inseamna ca asta vor, si stii cum e, clientul asta vrea, asta ii dai. Singura diferenta e ca in cazul asta clientul vrea moarte si bombe.

        (Citează)

    • Sunt de acord cu voi in mare masura. Israelul este oarecum obligat sa faca tot posibilul pentru eradicarea acestor organizatii teroriste.

      Nu sunt de acord insa cu folosirea acestor metode pentru simplul fapt ca pot fi afectati oameni care nu au avut nici cea mai mica implicare.

      Sa presupunem ca in Romania opereaza o grupare Hezbolah. Cum v-ati simti stiind ca aceste persoane circula printre voi si ca este posibil sa aiba o mini bomba in buzunar care poate exploda oricand?
      Poate in momentul in care explodeaza, stau la coada la paine alaturi de mama, sotia sau copilul vostru.

        (Citează)

  7. Probabil le schimba periodic, pentru ca in definitiv un pager este un dispozitiv identificabil si trasabil, așa ca are sens sa fie înlocuite.

    E de așteptat ca o comanda de câteva sute sau mii de pagere, de livrat in zona controlata de Hezbollah a trezit suspiciuni cuiva.

      (Citează)

    • Cum poate fi urmarit un pager ?

        (Citează)

    • @Alin e simplu, il vezi pe purtător ca il are la “cingătoare”, altfel nu se poate, e ca si cum ai cauta un aparat de radio, radioreceptor.
      Pagerele sunt mai “smechere” ca recepționează semnale POCSAG, digitale, tot timpul, iar da ii este destinat face piu piu si il afiseaza pe ecran textul, dupa decodare.

        (Citează)

  8. “”se poate spune că cine avea un astfel de pager era membru Hezbollah, organizație considerată drept teroristă de multe alte țări și inamică declarată a statului israelian.””
    Pai si nu e asa ? Nu sunt teroristi ? Sau ei au primit pagerele si le-au impartit la intamplare pe strazi…

      (Citează)

  9. „De ce acum? De ce fix în acel moment? Nu știu, asta trebuie întrebați cei din Israel.”

    Din ce am mai citit, momentul ales a fost oarecum forțat. Probabil planul era de a le detona sincronizat cu alte acțiuni, posibil ale IDF, dar ceva nu a mers bine și operațiunea a fost cât pe ce să fie dată în vileag, motiv pentru care cineva a decis să le declanșeze oricum, pentru a obține măcar o parte din rezultatele scontate.

    În rest mă amuză paranoia (inclusiv la case mai mari și, teoretic, mai pragmatice) despre bombele pe care le avem cu toți la noi și despre cum magicienii din serviciile secrete pot transforma simultan mii de baterii în arme.

      (Citează)

    • Deci sa te protejezi de ceva ce vezi cu ochii tai e “paranoia”.
      Si inginerii care fac concret sa explodeze bateria unui pager sunt “magicieni”.

      Ba baiatule, cat bias au unii si cat se lupta sa nu admita realitatea.

        (Citează)

    • Ce e mai ușor- să explodezi simultan mii de baterii, care se comportă diferit față de o mică bombă sau să plantezi explozibil real în pagere? Scamatorii care sunt implauzibile din punct de vedere al fizicii sau o operațiune (fantastică, în sine) plauzibilă pentru un serviciu cu resursele Mossad?

      Bă băiatule, trumpismul galopant vine la pachet cu anumite chestii, printre care conspiraționism acut și știință personalizată. Ține un glob pământesc pe birou, să nu te trezești din greșeală și cu alte idei crețe. Sau renunță la tot ce are baterii, ca să fii sigur că nu te bubuie globaliștii, masonii sau democrații.

        (Citează)

    • Deci sa te protejezi de ceva ce vezi cu ochii tai e “paranoia”.

      Si mai gandeste-te, s-ar putea sa realizezi ca tabara care crede ca tot ce face Trump e rau e mai dusa cu capul decat adversarii.

        (Citează)

    • @mac gregor, este paranoia sa crezi ca cineva poate face o baterie sa explodeze doar trimitand un mesaj catre un dispozitiv cu circuite rudimentare.

        (Citează)

  10. in alta ordine de idei, zoro.ro spune ca schema a fost facuta din baterie. yesmenii din comentarii spun ca da domle asa e. doar una din ineptiile pe care le zice. si cand ii spui ca bate campii iti da block. acest soarec de tastatura

      (Citează)

  11. Pagers are a real blast from the past.

      (Citează)

  12. Indiferent de tehnicalitatile implicate, operatiunea mi se pare genial executata, tintind super exact sobolanii Hezbollah si complicii lor, dand un semnal foarte puternic la nivel emotional pentru dusmanii Israelului, ca e greu spre imposibil sa eviti pedeapsa.

    Cat despre aia cu “la granita terorismului” mi se pare o apreciere izvorata dintr-un intelect extrem de precar si un sistem de valori pervertit sau confuz.

      (Citează)

  13. Adrian:
    Practic se luptă teroriștii între ei…

    In realitate..cam asa ceva..

    Conform media…doar unii is teroristi..israelul victime nevinovate

      (Citează)

  14. In runda a doua le-au detonat si statiile radio. Ce urmeaza, sa le puna antrax pe porumbeii voiajori?

      (Citează)

  15. Plângeau unii ca Israelul ar trebui sa acționeze chirurgical.

    Israelul doboară orice standard de chirugicalitate în atacuri, ăia de mai sus: “nu așaaaaa”

      (Citează)

  16. Stiti ce e funny? Fix detonarea de la distanta folosind mesaje sau unde de inalta frecventa a generat explozia tuturor telefoanelor aflate in posesia atacatorilor aflati in casa lui Mr. Gun Kelly din comedia anului 2024 – Jackpot! cu John Cena
    https://www.imdb.com/title/tt26940324
    Cred ca asa le-a venit ideea libanezilor sa le desfaca si atunci israelul a decis sa le activeze pe toate…pagere, statii, panouri solare si de maine smartphones si power banks ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus