un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Autoritățile practic confirmă că pagerele libaneze aveau explozibil adăugat pe ascuns în ele

18 Sep 2024  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Practic s-a confirmat că pagerele libanezilor din Hezbollah au explodat pentru că, într-o operațiune secretă, agenți secreți israelieni le-au modificat și au montat explozibil în ele.

În timp ce scriam acest articol vine știrea că mai multe walkie-talkie-uri au explodat simultan în Liban, la o zi după ce pagerele au făcut același lucru. 9 morți și 300 de răniți este bilanțul provizoriu. Probabil același modus operandi de a le transforma în bombe.

Înapoi la pagere. Hezbollah-ul le-a cumpărat de la o companie taiwaneză numită Gold Apollo, care are vechime în domeniu și autoritățile statului spun că este un business legitim și cu toate aprobările necesare la zi pentru a fabrica pagere. Compania este micuță pentru că nu mai este mare nevoie de pagere în lume.

Nu foarte mică, însă. Modelul de pager cumpărat de Hezbollah și care a explodat ieri a fost produs de fapt în Ungaria de o companie numită BAC Consulting. BAC Consulting, din Budapesta, întâi a important pagere Gold Apollo, iar după o vreme a produs chiar ea pagere sub licență sub același nume.

Firma din Taiwan spune că nu știe de vreo livrare făcută de BAC Consulting către Liban. Nu știu dacă acordul de licențiere cerea să fie informați sau pur și simplu Hezbollah le-a cumpărat prin intermediari multipli. S-ar putea și ca BAC să fie o companie fantomă a Mossad-ului, în cele din urmă.

În momentul de față sper ca România să nu fie cumva implicată, poate ca țară de tranzit.

Modelul cu pricina se numește Gold Apollo AR-924 și arată ca mai jos. Este un pager cu ecran LCD de 3 linii, carcasă IP67, 4 butoane pe față și o baterie detașabilă și reîncărcabilă prin USB-C. Autonomia declarată este de 85 de zile. Modelul funcționează pe frecvențe radio de 500 MHz. Connect are full specs.

New York Times raportează, în exclusivitate, că mai mulți oficiali care aveau cunoștință despre operațiune au declarat anonim publicației că agenții israelieni au modificat un lot de pagere destinat Libanului.

Modificarea a inclus adăugarea a câteva grame de explozibil în pager, plus un mic receptor care putea declanșa detonarea de la distanță. Explozibilul a fost plasat lângă baterie, probabil pentru a o distruge și pe aceasta.

Pagerele au fost configurate să bipăie de câteva ori înainte de detonare, probabil pentru a atrage atenția purtătorului lor pentru efect distructiv maxim. That was it. Nu au forțat cum va explozia bateriei din pager, ci au adăugat explozibil plastic în acestea.

Cam așa arată un pager explodat:

Axios spune că libanezii ar fi fost aproape de a descoperi calul troian. Probabil că cineva a demontat un pager și a văzut că este ceva în neregulă. Israelienii au luat decizia de a le detona pe toate, decât să piardă întreaga operațiune. Modificarea fie putea face pagerul să sune, fie israelienii au trimis un mesaj prin rețea chiar înainte de activarea de la distanță a detonatoarelor.

Mă gândesc că s-ar putea chiar ca bateriile reîncărcabile să fi fost înlocuite cu altele special modificate. Dacă înlocuiești bateria originală cu alta care arată la fel, dar în interiorul ei mai este doar 75% baterie și restul de 25% din spațiu este explozibil, mă gândesc că scăderea autonomiei nu este ușor de observat când vorbim de ordinul a 80 de zile.

Este la fel de posibil ca în interiorul pagerului să fi fost suficient spațiu pentru a adăuga explozibil, deși metoda aceasta mi se pare mai riscantă. Dacă cineva demontează unul, se poate prinde că este ceva în neregulă.

12 morți și 2.800 de răniți de la pagere până acum, inclusiv 2 copii între decedați. La walkie-talkie-uri astăzi sunt deja 9 morți din doar câteva zeci de explozii. Bănuiesc că în walkie-talkie-uri era mult mai mult explozibil, fiind dispozitive mai mare, de unde și efectul lor mai amplu.

Mă gândesc și ce efect psihologic trebuie să aibă nu doar explozia pagerelor, ci acum și a altor dispozitive. Așa o operațiune complexă și de durată, de amploare atât de mare, face ca Mossadul să pară mult mai de temut. Este ca un scenariu de film SF sau de carte distopică și de altfel chiar am citit câteva cu astfel de dispozitive folosite pentru controlul cetățenilor, ba poate mai țineți minte și un vechi film cu Rutger Hauer numit Deadlock.

Libanezii, în prezent, probabil se feresc și de televizoare și de orice alt dispozitiv. Walkie-talkie-urile, apropo, erau cel mai probabil modele ICOM IC-V82. Sunt produse de o companie japoneză, dar acel model n-a mai fost fabricat de ceva vreme. Icom nu fabrică în afara Japoniei. Să vedem ce mai reiese și pe aici.

    12 comentarii

  1. S-a dus dracului ideea de wfh pentru hezbolahi.

      (Citează)

  2. Cu ocazia asta au găsit si teroriști de care nu știau, doar să descarce listele din spital…

      (Citează)

  3. Parcă văd cu ocazia asta că toți retarzii încep să pună și mai multe restricții la mașinile electrice. Să nu cumva să explodeze maică. Deja la feribot au pus condiția tâmpită ca bateria la mașinile electrice să nu fie încărcată mai mult de 40%.

      (Citează)

  4. Macar nu erau Galaxy Note 7…

      (Citează)

  5. Cica ambasadorul Iranului in Liban a murit fiindca i-a explodat un pager pentru teroristi la curea.

      (Citează)

  6. Ieri pagere, azi walkie-talkie, mâine cred ca urmează fax-urile…

      (Citează)

  7. Era un episod din Printul din Bel Air în care își luase Will pager și toată familia ii spunea ca se știe că numai traficanții au așa ceva. Un sfert de secol mai târziu, ce idee creață le trecu unor prăjiți prin cap?

      (Citează)

  8. Artcol Reuters din 9 iulie :)
    “Israel’s electronic eavesdropping – including hacking into cell phones and computers – is also widely regarded as among the world’s most sophisticated.
    Hezbollah has learned from its losses and adapted its tactics in response, six sources familiar with the group’s operations told Reuters, speaking on condition of anonymity to discuss sensitive security matters.
    Cell phones, which can be used to track a user’s location, have been banned from the battlefield in favour of more old-fashioned communication means, including pagers and couriers who deliver verbal messages in person, two of the sources said.
    Hezbollah has also been using a private, fixed-line telecommunications network dating back to the early 2000s, three sources said.
    In case conversations are overheard, code words are used for weapons and meeting sites, according to another source familiar with the group’s logistics. These are updated nearly daily and delivered to units via couriers, the source said.
    “We’re facing a battle in which information and technology are essential parts,” said Qassem Kassir, a Lebanese analyst close to Hezbollah. “But when you face certain technological advances, you need to go back to the old methods – the phones, the in-person communications … whatever method allows you to circumvent the technology.”

      (Citează)

    • Următorul pas: porumbeii. Și explozibil atașat.

        (Citează)

    • Clarks:
      Următorul pas: porumbeii. Și explozibil atașat.

      Birds Aren’t Real is a satirical conspiracy theory which posits that birds are actually drones operated by the United States government to spy on American citizens. In 2018, journalist Rachel Roberts described Birds Aren’t Real as “a joke that thousands of people are in on.”

        (Citează)

  9. “Mosad a declarat că nu are nicio legătură cu incidentele de ieri și alaltăieri din Liban și nici cu cele care vor avea loc maine la orele 8, 12 si 15.”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus