un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum poate fi un AR-15 un cadou bun pentru un copil de 14 ani?

13 Sep 2024  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

În statul american Georgia a avut loc pe 4 septembrie un atac armat. Știrea asta nu mai șochează de mult la americani. Acesta a fost al 45-lea atac armat dintr-o școală în acest an și în trecut au fost ani cu și mai multe până în acest moment.

Acum au murit doi elevi de 14 ani și doi profesori. Criminalul este un alt elev de 14 ani.

M-au surprins însă câteva detalii. Unul dintre profesori era de origine română. CNN nu spune naționalitatea, dar pe una din victime o chema Cristina Irimie.

Cred că este al doilea profesor de origine română decedat într-un atac armat în SUA, după Liviu Librescu, care a murit la Virginia Tech ținând blocată ușa pentru ca studenții să aibă timp să iasă pe geam.

Criminalul de acum din Georgia are 14 ani. Odată cu el a fost arestat însă și tatăl său, care este de asemenea acuzat tot de crimă în acest caz. Motivul este următorul: i-a cumpărat copilului de 14 ani o armă de asalt, descris că fiind una în stilul AR-15 (mai multe companii produc această armă sub diverse denumiri și variațiuni).

The father of Apalachee High School mass shooting suspect Colt Gray told investigators that he purchased the gun used in the killings as a holiday present for his son in December 2023.

Cadou de Crăciun pentru un copil de 13 sau 14 ani, cât o fi avut atunci. Tot cu această ocazie, tatăl a declarat că deține mai multe arme de foc și fiul său știe să le folosească pe toate, dar o face sub supraveghere. Eh, dacă este cuminte și o face sub supraveghere, ce se poate întâmpla rău?

Am tras la poligon cu un AR-15. Este o armă puternică. Am tras cu diverse alte arme, inclusiv AKM, dar la AR-15 simți că este altceva.

În mod șocant, arma cadou a venit după ce, cu câteva luni înainte, chiar poliția locală îl investigase pe respectivul elev după ce declarase pe Discord că el va face un atac armat la școală și a publicat chiar și fotografii cu arme și planuri în această privință. Poliția n-a avut însă dovezi pentru a lua alte măsuri, dincolo de discuția cu părinții respectivului.

Și auzind că fiul lor se gândește să facă un mass shooting la școală, părinții i-au cumpărat o armă puternică de foc doar câteva luni mai târziu, motiv pentru care și tatăl este acum acuzat de mai multe tipuri de crimă. Este o lege în statul Georgia în această privință, nu ceva ce se poate aplica universal în astfel de cazuri, dar tot sunt curios cum se va termina acest proces.

Acum câteva luni, la un alt articol de acest gen, am fost uimit să aud opinii de genul “poate ar fi mai bine ca oricine să poată deține o armă de foc, te poți apăra de nebuni înarmați”. Da, dar nebunii înarmați au de obicei și elementul surpriză de partea lor. Întrebarea mai importantă, însă, ar fi cine îți apără copilul de nebunii înarmați?

Încă două detalii. Primul — de ce depinde uneori diferența între viață și moarte:

Studenta Lyela S. a spus că presupusul atacator a părăsit sala de clasă la începutul orei lor de Algebra 1, în jurul orei 9:45 dimineața. Când s-a întors aproape de sfârșitul orei, a bătut la ușă pentru a intra înapoi. Un alt student s-a dus să deschidă ușa, dar Lyela a spus că acel student a observat arma și nu a deschis ușa. Ea a spus că atacatorul s-a dus în sala de clasă alăturată și a deschis focul.

Al doilea detaliu: personalul școlii a alertat poliția prin intermediul unor butoane de panică pe care le poartă cu ei. Asta pare a fi soluția americanilor pentru a limita atacurile armate în școli.

Sunt de fapt badge-uri cu buton, făcute de o companie din domeniul gestionării situațiilor de urgență. O apăsare scurtă cheamă o ambulanță. O apăsare lungă cheamă poliția.

În țara în care părinții fac cadou copiilor minori arme de foc stil AR-15, este nevoie de așa ceva.

Câteva zile mai târziu, în Kentucky, un american a cumpărat în mod legal un AR-15 și 1.000 de gloanțe, apoi s-a dus pe marginea unei autostrăzi și a tras la întâmplare în mașini.

    16 comentarii

  1. Preparing to deeply inhale from a cigarette bud: “You won’t get it”

      (Citează)

  2. Spălații pe creier care cred că constituția americană e dată de Isus însuși unor genii și nu trebuie adaptată sau măcar interpretată la standarde de secol 21 aveți legătura în 3 ..2 ..1 ..

      (Citează)

  3. @Radu, exact cum ai spus tu, sunt di in Romania o multime de spalati pe creier care vor arme de foc la liber ca sa se poata apara.
    Dar ei nu inteleg ca atacatorul in general va fi mai bine pregatit decat ei, va avea mai mult exercitiu cu arma de foc.

    Si nici nu se gandesc ca, si in situatia in care sunt mai antrenati decat atacatorul, exista intotdeauna riscul ca gloantele ratacite sa le loveasca copii sau sotiile care se ascund in spatele lor.

      (Citează)

    • Nu e ca atacatorul are mai mult exercitiu, e mai pregatit sau mai antrenat decat victimele.
      Diferenta esentiala intre atacator si victime care va pune atacatorul in avantaj in 100% din cazuri este ca el are de partea lui doua atuuri pe care victimele (cel putin primele) nu le pot avea:
      – elementul surpriza
      – arma pregatita si in pozitie de tragere

        (Citează)

  4. Astia sunt aia care ne cer noua vize cand mergem la ei, ca sa fie siguri ca nu intra nebuni in tara lor? Cand ei sunt o natie de nebuni?

      (Citează)

    • De fapt nu ii intereseaza sa nu intre nebuni la ei in tara, vor sa nu intre unii care le pot fura locurile de munca.

        (Citează)

  5. Rațiunea este simpla: daca toți au arme, la un moment dat supravietuitorii il elimina pe ala dezaxat care împușca la întâmplare.

      (Citează)

    • Si daca nimeni nu are arme ala cu ce impusca la intamplare?

        (Citează)

    • @Sorin
      Vine alahu akbar cu maceta…

        (Citează)

    • @Gaelex, ratiunea este foarte gresita:

      1. Daca nimeni nu are arme, dezaxatul ala nu are cu ce sa isi impuste colegii;
      2. Chiar daca toata lumea are arme, nu ar putea sa umble cu permanent cu ele incarcate si pregatite de tragere; in schimb dezaxatii vor veni pregatiti si pot omori fara probleme 5-10 oameni inainte sa cineva sa poata reactiona.

        (Citează)

    • Realitatea arata ca exista arme detinute de dezaxati si in statul cel mai bine controlat in acest domeniu, Japonia, unde prim ministrul lor a fost impuscat.

      Iar principiul de baza al celui de al doilea argument explica si de ce nu functioneaza vaccinarea, de exemplu. De ce sa ii inarmam pe toti cu anticorpi, oricum virusul va face cateva victime, asa ca mai bine nu incercam sa salvam pe nimeni.

      Ca de obicei am dreptate.

        (Citează)

  6. “Si daca nimeni nu are arme ala cu ce impusca la intamplare?”
    In US sunt mai multe arme de foc decat cetateni. Dai o lege sa rascumperi acele arme + amenda daca te prind dupa ca nu ai dat-o inapoi.
    Ti se pare fezabil un astfel de plan?
    Da, reduci sansele sa se intample astfel de atrocitati dar arme la negru tot se vor gasi.

      (Citează)

    • Intr-adevar sunt deja multe arme de foc si de acestea nu vei putea scapa.
      Dar majoritatea celor care s-au inarmat nu prea sunt dispusi sa le vanda sau, daca le vand, vor cere foarte multi bani pe ele.

      Asa ca, in astfel de situatii, numarul minorilor care pot face rost de arme scade considerabil. Adica nu mai avem pustani ca cel din articol care primesc arme de foc pe post de cadou de Craciun.

        (Citează)

    • @Alex: mai adauga la plan si oprirea vanzarii de munitie, piese de schimb, accesorii.

        (Citează)

  7. pentru fanii armelor de foc la liber, am si eu o intrebare: cum de in Elvetia lumea (maturii, desi – in anumite contexte – si minorii sunt prezenti la astfel de exercitii) are acces si pregatire in domeniu, dar nu se intampla astfel de evenimente?! pentru ca EDUCATIE.

    mai sunt zone ale lumii unde armele sunt (relativ) usor accesibile, si totusi un atentat la scoala comis de un elev e ceva rarissim. teoria daca toti ar avea arme, atunci nimeni n-ar mai indrazni sa le foloseasca e atat de subreda incat un shogun intelept (Tokugawa?) a dat legea ca cine scoate primul sabia e obligat sa lupte pana la moarte – a adversarului sau a lui si numai asa a reusit sa-i (mai) potoleasca…

    cum un om sanatos n-ar comite sub nicio forma asa ceva, cei care se dedau unor astfel de fapte sunt dispusi sa sufere orice, deci nu s-ar lasa descurajati de faptul ca ar sti ca, dupa cateva victime prin surprindere, cei din jur ar scoate armele si l-ar lichida. oricum, nu cred ca multi isi fac iluzii ca vor scapa! o lume in care toti ar avea arme la ei (sper ca opinia se refera doar la adulti! nu cred ca ar vrea cineva cazuri gen copilul tau l-a impuscat pe copilul meu pentru ca i-a luat rigla) ar fi ceva de neconceput in asa-zisa civilizatie digitala pe care zicem ca o construim…

    plus ca a avea o arma de foc nu-ti garanteaza in niciun caz scaparea dintr-o astfel de situatie IMHO… uneori frica paralizeaza puterea de decizie si actiune pe moment, mai ales pentru cineva fara antrenament indelungat, cum ar fi un profesor inarmat.

    dar niste detectoare de metale la intrarea in scoala, ca-n cartierele rau famate, nu pune nimeni pe scara larga?! plus ca, pentru un AR-15 nu cred ca-ti trebuie altceva decat un paznic vigilent, nu e un pistolas…

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Realitatea arata ca exista arme detinute de dezaxati si in statul cel mai bine controlat in acest domeniu, Japonia, unde prim ministrul lor a fost impuscat.

    Iar principiul de baza al celui de al doilea argument explica si de ce nu functioneaza vaccinarea, de exemplu. De ce sa ii inarmam pe toti cu anticorpi, oricum virusul va face cateva victime, asa ca mai bine nu incercam sa salvam pe nimeni.

    Ca de obicei am dreptate.

    Ca de obicei traiesti in propria ta lume si te pupi singur in cur ca ai dreptate cu ceva ce nu are nici-o logica, ai brainrot … anti vaxxer-ul de cu zi va si amar cu din astia ca tine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus