un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aici nu mai cade tencuiala s-a terminat cu o spoială urâtă

5 Sep 2024  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Blocul de la Nicolae Bălcescu 35 din centrul orașului, cam vizavi de cinema Scala, a fost acum câteva luni învelit într-o mare folie de șantier pe care scria cu litere de o șchioapă “Aici nu mai cade tencuiala”.

Am crezut că este o inițiativă a Primăriei Generale și un mesh făcut pentru a se lăuda cu lucrări de reabilitare prin oraș. Se pare, însă, că este o inițiativă privată a unui producător de armături de fibră de sticlă numit Bico. Blocul respectiv este unul istoric, se numește clădirea Malaxa-Burileanu, și probabil că Bico i-a reabilitat fațada pe banii ei.

De fapt nu știu ce a prevăzut proiectul de acolo, știu doar cum s-a încheiat. Atunci când au dat jos schelele și mesh-ul de pe clădire, fațada arăta ca mai jos:

Mie mi se pare o spoială de doi lei, parcă făcută la mișto. Clădirea este acum vopsită în mai multe nuanțe de un alb murdar. Se văd, pe fiecare metru pătrat al fațadei, urmele de trafalete și inclusiv zonele de îmbinări între dâre. Zici că acolo s-a dat o singură mână de vopsea, iar aia diluată maxim cu apă.

Mai mult, zici că se vede unde a preluat alt muncitor vopsirea. Ultimele două etaje, plus o bucățică din antepenultimul, au o nuanță de alb. Apoi zici că a venit alt muncitor și a vopsit mai cu spor pentru că urmează trei linii mai intense de alb.

Poate că i s-a terminat tura sau poate că șeful i-a dat peste ceafă și i-a zis “ce faci mă, nu vezi că termini vopseaua și nu mai avem alta?” pentru că restul clădirii în jos revine la o nuanță mult mai slabă.

Sunt convins că, dacă îmi scoteam trafaletul de la debara, făceam treabă mai bună acolo decât meșterii de la Bico. Și nu cred că se mai rezolvă ceva. Schelele au fost date jos, clădirea e gata, Bico face un concurs de propuneri pentru a alege o altă clădire pe care să o înfrumusețeze în perioada următoare. În afara cazului în care plănuiesc să o revopsească folosind alpiniști, cred că așa va rămâne. Pe pagina lor de Facebook, proiectul este prezentat ca fiind încheiat cu succes.

Dar na, probabil tencuiala nu mai cade.

Poate face totuși Primăria ceva pentru a nu lăsa așa lucrurile.

Și nu, nu se rezolvă în timp. Fotografiile de mai sus sunt de pe 10 august. Am așteptat o vreme ca să văd dacă se schimbă ceva înainte de a scrie acest articol. Am așteptat să mai trec pe acolo. Mai jos sunt fotografii de pe 4 septembrie. Este uimitor cât de bine se văd urmele mâinilor de vopsea.

    19 comentarii

  1. La cum arata, as paria pe faptul ca i-a luat primaria sau ISC-ul l-a intrebari si nu au avut toate actele in regula, asa ca au fost “rugati” sa-si dea schelele jos inainte sa termine.

      (Citează)

  2. Pare că au dat doar o amorsă sau ceva produs pentru protectia tencuielii și nu au mai dat și cu vopsea.

      (Citează)

  3. Dacă sistemul e Bico, simplu spus e o tencuială armată cu fibre ce s-a realizat pe fațadă, nu e nici o vopsea acolo. Deci nu știm cine e a făcut și în baza a ce (că pare că acea campanie a vizat doar realizarea acelei tencuieli), dar e uimitor cât de bine se văd mâinile de vopsea. Important e să găsim motive să fim revoltați.

    Radu, nu te voi vota la Influencer Awards, e limpede că locul tău e la Zugrav Awards.

      (Citează)

  4. Nu este nicio vopsea decorativă acolo este o tencuiala si cam atât.

      (Citează)

    • Si cum poti sa lasi doar tencuiala, fara vopsea, in conditiile in care a fost o campanie de promovare a serviciilor oferite?

        (Citează)

  5. Eu parca identific o simetrie a contrastelor. Sigur nu s-a dorit a fi o opera de arta si habar n-avem noi sa o tratam ca atare?
    E trist, au mai ramas in tara asta hotii de meserie, meltenii cu ceafa lata care nu ar avea nicio sansa de supravietuire in orice alta alta tara cu apa calda, indecisii care nu stiu ce vor sa faca cu viata lor iar toti ceilalti sunt (suntem ca sa nu jignesc pe nimeni care citeste) intr-o minoritate absoluta.
    Cred ca despre asta ar trebui sa scrii mai mult Radu.

      (Citează)

  6. “Poate face totuși Primăria ceva pentru a nu lăsa așa lucrurile.”

    De ce ar face primăria ceva??? Să le facă și curat in case oamenilor. Și eventual când e ceva de reparat, primăria ar face bine să le trimită oamenilor niște instalatori pe cheltuiala ei. Să fie pomana pomană până la capăt.

      (Citează)

    • De acord cu tine, nu inteleg de ce toata lumea considera ca Primaria ar trebui sa plateasca pentru renovarea unor locuinte private.

        (Citează)

    • Să notifice asociația de proprietari să vopsească clădirea, alfel vor fi amendați.

        (Citează)

  7. Nu conteaza spoiala de 2 bani, ca oricum la urmatorul cutremur blocul e ciao.

      (Citează)

  8. Cam asa arata o tencuiala, fara finisajul de rigoare.
    Ca sa fie cu iz de gluma, probabil au zis ca fiecare proprietar isi poate alege ce culoare vrea pentru balcon, dar cum nu s-au hotarat inca…

      (Citează)

  9. Design vintage industrial :) :)

    Totusi pare ca respectivii s au ocupat doar de tencuiala si ramane la proprietari vopsitul … sunt sigur ca le a facut o oferta dar au fost ca in orice asociatie cativa care s au opus.

      (Citează)

    • Uite aici ar trebui sa intervina Primaria si sa amendeze persoanele care au facut o lucrare imcompleta. Cu siguranta nu au primit autorizatie doar pentru tencuirea fatadei, fara sa aplice si vopseaua.

        (Citează)

  10. Daca tot ne dorim influencer cu premii, hai sa facem si ceva cu statutul asta. Un mail la Bico astia nu ar fi mers? Si cerut niste explicatii pentru toti urmaritorii tai? O adresa la primarie pentru o explicatie? Chestii din astea din care urmaritorii sa inteleaga ca putem face mai mult decat niste poze din 326?

      (Citează)

    • Vale: hai sa facem

      poate ai lipsit din “localitate”, dar nu citeste / raspunde la comentarii..
      ce spui acolo par actiuni de pe alta planeta

        (Citează)

  11. Andrei G:
    Si cum poti sa lasi doar tencuiala, fara vopsea, in conditiile in care a fost o campanie de promovare a serviciilor oferite?

    pai campania de promovare zice ca nu mai cade tencuiala. pare ca si-au respectat “promisiunea”.

    *pt pyromani si alti simpi: nu dau reply ca n-am chef. move on

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus