un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Televizoarele de tip edge-lit LCD sunt mai predispuse la defecțiuni, spune un test de anduranță

12 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

RTINGS.com (eu îl citesc ratings) a pus peste 100 de televizoare foarte populare, de toate tipurile, într-o hală unde le lasă să funcționeze în jur de 15-20 de ore zilnic, cu brightness setat la 100%. Au început testul acesta prin octombrie 2022 și au publicat periodic observații despre defectele apărute.

La 10.000 de ore de test accelerat în acest mod, ceea ce înseamnă aproximativ 6 ani de utilizare normală, au publicat un raport foarte interesant: televizoarele LCD cu LED-uri de iluminare dispuse pe o latură, edge-lit cum se numesc ele, sunt mai predispuse la defecte. Mi se pare că merită măcar atrasă atenția asupra acestei potențiale probleme.

ÎNTÂI CEVA DESPRE TELEVIZOARELE OLED

Eu sunt fan OLED-uri, așa că urmăresc testul lor mai mult pentru aceste rezultate. Cum testul ține televizoarele 15-20 de ore în fiecare zi pe canalul CNN și la luminozitate maximă, era de așteptat să apară ceva burn-in de la logo-ul și burtiera de știri a canalului, ceea ce s-a și întâmplat. În unele cazuri, s-a reparat.

Câteva modele au avut și probleme hardware. Nu-i un test concludent când folosești un singur televizor din fiecare model, ci mai degrabă este un test bun pentru tehnologia OLED în sine. Un rezumat bun de acum câteva luni ar fi următorul:

Almost all of our OLEDs show signs of image retention, and a lot of it is permanent burn-in, especially on the older generation panels like the LG CX OLED and the Sony A8H. Interestingly, a lot of what we thought was permanent burn-in isn’t and is actually temporary image retention caused by TFT threshold voltage shift.

Something you might notice in the table below is that some TVs actually improved in months eight and 10. This is because we’re now forcing a short compensation cycle on these TVs before taking our pictures and brightness measurements. This process is supposed to run automatically on all OLED TVs, so up until month six, we simply assumed that it was being run on all TVs and that our results were showing burn-in and not temporary image retention. It turns out that some manufacturers didn’t implement this process very well, and it’s a bit buggy on some TVs.

Pentru mine, concluzia de până acum a fost să lași acei algoritmi anti-burn-in și pixel refresh și pixel shift sau cum se mai cheamă ei să ruleze periodic. Poate chiar ar trebui făcut manual acest lucru, odată la câteva luni, având în vedere că una dintre observațiile celor de la Rtings a fost că unele televizoare aveau bug-uri care împiedicau buna funcționare a algoritmilor, iar alții lucrau doar după multe ore în care televizorul stătea închis.

Și bănuiesc că o altă concluzie ar fi că un heatsink este important. Căldura este dușmanul televizoarelor, după cum se vede mai jos. Doar OLED-urile de top au de obicei radiator integrat.

PROBLEMA CU TELEVIZOARELE LCD EDGE-LIT

În lumea televizoarelor LCD unde lumina este asigurată de LED-uri albe, există două mari tehnologii:

  • edge-lit, adică o bandă de LED-uri puternice este pusă în partea de jos a televizorului și asigură lumina pentru între panelul.
  • full-array, adică LED-uri sunt dispuse pe toată suprafața panelului, o soluție mai scumpă și mai bună din multe puncte de vedere, deoarece permite full array local dimming, stingerea anumitor zone pentru a obține negru absolut pe porțiuni.

Televizoarele edge-lit sunt mai accesibile ca preț și sunt și mai subțiri, ceea ce atrage mulți clienți care le văd la raft. Tehnologia aceasta constructivă atrage însă problemele descoperite de Rtings.

LED-urile se încing. Puternic. LED-urile de pe televizoarele edge-lit sunt puternice, că trebuie să asigure de pe acea laterală lumină pentru întreg panelul, iar Rtings le-a setat la 100% luminozitate.

În testele lor, banda aceea de LED-uri atingea 130 de grade Celsius. Toată acea căldură era grupată în partea de jos a televizorului și nu avea vreun radiator pentru disipare, ci se bazează doar pe disipare naturală.

În timp, căldura puternică producea trei efecte nedorite:

➡️ Unele LED-uri se ard. Asta înseamnă o scădere a luminozității generale, plus probleme de luminozitate în zona deservită de acele LED-uri.

➡️ Stratul reflectiv, care direcționează cât mai mult din lumina de la LED-uri spre privitor, se deformează. Pe ecran apar “pete” de diverse forme, care par mai întunecate decât celelalte zone.

➡️ Stratul de difuzie, care împrăștie lumina de la LED-uri pe toată suprafața panelului pentru o iluminare uniformă, se sparge. Pe ecran asta se vede sub forma unor firicele albe de lumină, asemănător cu felul în care o crăpătură într-un geam difuzează altfel lumina pe acolo.

Acum, testarea accelerată nu este o metodă infailibilă de testare, nici măcar una foarte precisă. Țin minte un curs despre asta în facultate unde profesoara ne-a spus că încă nu s-a inventat o metodă mai bună de a estima durata de viață sau ce probleme pot apărea pe termen lung.

Ideea este că unele componente pot rezista pe termen foarte lung dacă sunt folosite în mod normal, deteriorându-se doar când sunt supuse unui regim anormal, forțat, de utilizare. O concluzie bazată pe un regim anormal nu este musai relevantă.

De exemplu, dacă faci mountain biking cu o bicicletă normală, s-ar putea rupe după 2-3 ore. Asta nu înseamnă că va ține doar 4 ani de utilizare normală. Ar putea ține o viață.

La fel și la aceste televizoare. Să zicem că ele sunt gândite pentru o utilizare rezonabilă de 6 ore pe zi la 75% luminozitate, ceea ce asigură un echilibru între căldura generată de LED-uri și cea disipată prin carcasă, astfel încât acele straturi să nu se deformeze. Poate că se deformează doar dacă temperatura trece de 110 grade, iar în rest deloc. Nu se știe.

Concluziile Rtings acestea sunt și mi se par importante în special pentru cei care utilizează televizoarele în modul din test: pe luminozitate foarte mare și ținându-le pornite multe ore pe zi. Sunt sigur că sunt foarte multe televizoare utilizate așa, precum în tot felul de spații publice sau chiar și în casele oamenilor.

Soluția pentru a le face să reziste mult mai mulți ani este să faceți opusul condițiilor din test: luminozitate mai mică, în special dacă stă deschis multe ore în șir.

Urmăriți clipul original RTINGS pentru detalii suplimentare și alte informații bune despre acest subiect, plus lista televizoarelor și statistici legate de modelele cu probleme.

Au scris și un articol despre asta, dacă nu vreți video. Există și un articol cu istoricul testului și problemele apărute în acesta, iar acea pagină este actualizată periodic și puteți găsi informații și despre probleme din trecut. Lista televizoarelor inițiale este aici, dar au mai adăugat după aceea unele mai noi, precum Samsung S95C și LG G3.

    5 comentarii

  1. Edge-lit se aplica si la OLED sau doar la LCD?

      (Citează)

    • Doar LCD

        (Citează)

    • Oled ul, are iluminare individuala pe fiecare pixel in parte, este o reactie chimica acolo. De asta si exista negru perfect la oled, pentru ca pur si simplu se pot stinge pixelii. La un lcd doar blocheaza lumina catre pixeli.

        (Citează)

  2. Este destul de amuzant sa vezi cum toti producatorii se lauda cu o luminozitate din ce in ce mai mare, dar in acelasi timp recomanda sa nu folosesti televizorul la capacitate maxima pentru ca nu va rezista in timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus