un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 14 august 2024

14 Aug 2024  ·

ȘTIRI  ·

21 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Un longform de citit: Cut the AI bullshit.

Altele:

    21 comentarii

  1. Se putea Musk sa nu mai faca el ceva ?

      (Citează)

    • Se putea ca o comisie din Europa să nu se bage peste ei, când discutăm de un interviu cu fostul președinte USA, candidat la alegerile din 2024.
      Este un interviu, chiar atât de mare este disperatea?

        (Citează)

    • „Interviul” fiind o serie lungă de minciuni sau „adevăruri alternative” cum le denumesc martorii lui Trump. Între două limbi date în fund dictatorilor.

        (Citează)

    • @peredhil mai schimba placa asta. Depuneți CV-ul la Comisia Europeană sau pe unde mai găsești regimuri autoritare.

        (Citează)

    • Mulțumesc de recomandare, dar n-am intenția. Voi păstra placa cât timp boșorogul iubitor de dictaturi are vreo relevanță prin politică. Deo volente, cât mai puțin. Poate ia exemplul colegului de generație, Biden, și se retrage, că tot criticau magarii criteriul vârstei, sau poate cedează vreun organ important prin hârdăul de osânză.

        (Citează)

    • @valentinul, cam peste tot in lume sunt regimuri autoritare. Numarul tarilor unde exista o oarecare urma de democratie este foarte redus si in general acestea se intalnesc in Europa.

        (Citează)

  2. Yikes, ce scumpă e seria pixel.

      (Citează)

  3. Daca citesti numai ce zice Radu, ai crede ca Musk face numai greseli.

      (Citează)

    • Și nu are dreptate?

        (Citează)

    • Pai daca ar da follow up s-a vedea si mai evident ca nu.

      De exemplu a ras de el ca isi da in judecata firmele care faceau publicitate pe twitter.

      Dar Musk a castigat zilele trecute procesul impotriva GARM, o organizatie de cenzura leftista care incerca sa boicoteze opozantii democratilor.

      A castigat in sensul ca decat sa se afle la proces ce mizerii faceau, GARM a preferat sa se auto-desfiinteze.

        (Citează)

    • Pe de alta parte eu cred in “put your money where your mouth is” Cu bune, cu rele, Musk face asta. Chiar daca pierde miliarde, nu exista o disonanta intre modul de a face afaceri si opiniile lui. Nu e political correct, sigur, dar nici nu cred ca vrea sa fie cu orice pret.

      Radu, pe de alta parte, si-a luat Tesla, deci a bagat bani in produsul lui Musk si practic a apreciat financiar direct lucrurile bune facute de Musk. Spre deosebire de altii de pe net, care doar isi dau cu parerea…

        (Citează)

    • @Sorin, daca te referi la Twitter, Musk a cumparat patforma pentru ca a fost dat in judecata si era convins ca oricum va fi obligat sa faca asta dupa declaratiile si oferta facuta anterior:
      https://techcrunch.com/2023/04/12/elon-musk-admits-he-only-bought-twitter-because-he-thought-hed-be-forced-to/

        (Citează)

  4. Articolul despre AI este o remestecare a parerilor unora si a altora de pe Twitter. O greseala majora care se face de multi este pusul semnului de egal intre GenAI si AI. Peste ani o sa ne uitam la GenAI ca o jucarie extrem de scumpa si care nu a ajutat in fond pe nimeni cu nimic ci a fost o forma de divertisment extrem de scumpa in toate planurile. Unii au descoperit asta pe propria-i piele, altii sunt pe cale.
    Pe langa asta mi-ar fi placut daca ar fi vorbit extrem de deschis cam cate proiecte de cerecetare a inchis indirect GenAI si impactul in mediul academic. Sunt cateva trimiteri la articole, insa extrem de timide. Pentru cine a urmarit fenomenul a cam inteles ca toate proiectele in zona analizei de imagini, procesare de limbaj natural au fost oprite intrucat s-ar putea ca GenAI sa rezolve problema desi cativa oameni au explicat clar raul facut.
    GenAI a fost un fomo, cum a fost crypto, cum a fost social media si nimic mai mult. Si la fel cum fake-newsurile si tepele au rezultat din social-media si crypto acum o sa avem deep-fakeurile pe toate planurile. Pur si simplu toate tehnologiile astea ajung sa faca indirect mai mult rau decat bine, dar na nimeni nu vorbeste deschis despre asta….

      (Citează)

    • “toate proiectele in zona analizei de imagini, procesare de limbaj natural au fost oprite intrucat s-ar putea ca GenAI sa rezolve problema”

      Poti sa elaborezi?

        (Citează)

    • @C
      La nivel de procesare de imagini s-a mers pe ideea de folosirea diversilor algoritmi pentru a afla una alta, OpenCV(cea mai folosita librarie pentru asta) are o gramada de algoritmi care nu vin zona AI/ML ci sunt pur si simplu procesare de imagini. Pana acum ceva timp singura zona de ML in OpenCV era cea pentru detectia fetei umane.
      Ulterior pentru ca ML/DL au devenit accesibile si altora modul de lucru s-a schimbat destul de mult in sensul ca daca in trecut foloseai ML/DL cand nu mai puteai imbunatatii zona de procesare de imagine, acum pur si simplu folosesti modelul si aia e. Si practic tot ce inseamna procesare imagine acum este doar folosirea unui model antrenat pe diverse chestii.
      Toata povestea indirect a facut ca cine avea un oarecare interes in zona procesarii de imaginii pur academic sa se reorienteze. Nu mai gasesc acum linkul de pe twitter, dar un doctorand de la Stanford isi punea fix intrebarea asta: Care va fi impactul pe diferite zone de cercetare a diverselor AI sau modele si omul era interesat fix pe astea doua.
      Tot ceea ce vreau sa zic este ca GenAI cu toate aplicabilitatile sale limitate nu va augmenta abilitatile noastre si nu va rezolva o problema nerezolvabila. Acesta avand nevoie fix de o informatie noua pe care nu a mai vazut-o pentru a scoate ceva cat de cat interesant, iar asta nu se poate intampla daca diverse domenii de cercetare sunt lasate balta ca na deja AI-ul face asta.

        (Citează)

  5. Am luat abonamentul de la Wizz, am platit 500 euro/an, este valabil pentru rezervari din 25 septembrie, dar expira pe 13 august 2025. Deci 1.5 luni pierdute. Am cam inceput colaborarea cu stangul cu ei. Aveti idee unde pot face o reclamatie?

      (Citează)

  6. eBogdan:
    De aia iti si dau prima calatorie gratuita gen :)

    Dar aia e 10 euro gen, pentru 1.5 luni lipsa din abonament sunt vreo 60+ euro… Macar daca nu ar mai fi taiat 599 si inlocuit cu 499 sa ne grabim sa ne facem ieri abonament.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus