un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Star Wars Outlaws este mai bun decât mă așteptam

30 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Star Wars Outlaws s-a dovedit mai bun decât mă așteptam. Jocul execută bine multe dintre aspectele promise, iar Ubisoft a reușit să livreze un joc acceptabil de acțiune în universul Star Wars, care va fi cu siguranță pe placul fanilor acestui univers și nu numai lor.

Outlaws are și problemele lui și vi le zic mai jos. Unele sunt tipice jocurilor Ubisoft, chiar dacă Outlaws este mai departe de formula Assassin’s Creed/Farcry decât mă așteptam. Altele, precum diverse buguri minore întâlnite, ar putea fi corectate ușor în viitor.

Dacă ați urmărit dezvoltarea jocului, știți deja povestea. Ești Kay Vess, o tânără care vrea mai multe de la viață și care ajunge să lucreze pentru facțiunile din joc, patru clanuri de gangsteri clasice pentru Star Wars, adică Hutts, Pykes, Ashiga și Crimson Dawn. Este însoțită de un animăluț numit Nix, care poate ajuta în diversele momente ale jocului, iar în prima treime a jocului faci rost și de nava spațială cu care te poți plimba între planetele disponibile în joc pentru quest-uri și pentru a duce povestea principală la final.

Sunt mai multe moduri de a executa quest-urile primite, în principal prin forță (împușcă-i pe toți) sau prin stealth, care este ceva mai satisfăcător pentru că misiunea este ca un puzzle ce trebuie rezolvat bucată cu bucată. În acest mod seamănă cel mai mult cu Assassin’s Creed, partea de stealth fiind clar inspirată de acolo, dar în rest ai parte de un joc clasic de acțiune și aventură, cu influențe din multe alte serii precum Watch Dogs, Deus Ex, Uncharted și altele.

Și, per total, jocul face cinste universului Star Wars și devine primul joc open-world bun pentru acesta. Planetele din joc sunt bine construite și par locuite, sunt oameni prin clădiri, sunt speedere pe afară care merg fiecare la treaba lui, nave aterizează și decolează în distanță, trupele imperiale patrulează și fac controale de securitate, NPC-urile vorbesc diverse între ele.

Dacă vrei să mergi în voie cu speederul tău pe Tatooine, poți face asta. Atmosfera este plăcută și, mai ales, reușită pentru Star Wars, de unde și concluzia mea că va atrage fanii acestui univers. Pe mine cu siguranță m-a atras și vreau să duc jocul la capăt.

Cred că-i poate atrage și pe alții. Partea de stealth mi s-a părut bine făcută. Sunt mulți inamici și furișatul prin niveluri nu este chiar simplu. Faptul că-l poți folosi pe Nix pentru a distrage atenția sau pentru a apăsa diverse comutatoare deschide o nouă dimensiune.

De asemenea, jocul îți cere uneori să ai dexteritate și imaginație, precum să-l trimiți pe Nix să sară în capul unui soldat, tu să tragi simultan în al doilea cu un stun shot, apoi o secundă mai târziu să revii la primul soldat pentru a-l pune la pământ și pe el. Iar când încep să apară trupele heavy, care nu pot fi stunate, situația se complică suplimentar.

Apoi, Kay Vess are un blaster și atât. Îl mai upgradezi în joc, dar asta este arma ta principală până la final. Poți lua uneori de la inamici câte o armă mai mare, dar o folosești doar până i se termină muniția și apoi dispare. Mi-a plăcut asta pentru că în multe alte jocuri, de exemplu Farcry, este ușor să devii rapid overpowered punând mâna pe arme puternice imediat ce strângi niște bani.

În Outlaws există un skill tree, dar nu este ca în alte jocuri unde tot primești puncte pentru a le investi acolo. Diverse personaje pe care le întâlnești de-a lungul aventurilor tale te învață diverse skilluri, așa că mecanismul este un pic diferit de alte jocuri.

Poți face upgrade-uri de blaster, speeder și navă spațială, dar componentele mai avansate de obicei le găsești prin quest-uri, nu le cumperi imediat ce ai banii necesari. Există și partea de cosmetică în joc, împerecheată cu mici avantaje pentru personaj, de exemplu un toc mai bun de pistol poate ține și mai multe poțiuni de vindecare în el.

Per total, mi-a plăcut gameplay-ul. Nu-i inovator, dar curge frumos. Grafica, de asemenea, contribuie mult la experiență. Planetele arată foarte bine, sunt munți și cascade spectaculoase, jungle pitorești și, dacă placa video ține cu tine, ai parte de tot felul de efecte de iluminare și ray tracing de la elementele SF din jur.

Eu am jucat pe un Ryzen 5800X cu o placă NVIDIA RTX 3080. Jocul s-a pus automat pe High și ray tracing pe Medium în 1440p. Aveam între 80 și 100 fps în joc, așa că am mutat și ray tracing-ul pe High și tot am avut mereu peste 60 fps.

Ce nu mi-a plăcut este că jocul îmi propune un raport de aspect 21:9, cu bare negre sus și jos pe monitorul meu 16:9. Avantajul unui mod 21:9 este că încap mai multe elemente în imagine, ai deci un FOV mai mare, ceea ce este un avantaj într-un joc cu stealth. Aș fi preferat, însă, să folosesc toată suprafața monitorului.

Ca să recapitulăm: grafică foarte bună, planete realiste și aglomerate cu un vibe plăcut de Star Wars, o mecanică stealth bună. În joc trebuie să iei deseori decizii privind clanul mafiot pe care-l susții, ceea ce deschide noi quest-uri sau le modifică pe cele existente. Decizia în sine nu contează atât de mult, în cele din urmă (practic alegi în ce zonă poți intra liber și în ce zonă trebuie să te furișezi), dar îi mai dă un element interesat jocului și îi asigură ceva rejucabilitatea.

Star Wars Outlaws, însă, este în cele din urmă, un joc bun, dar nu excelent. O serie de probleme sunt unele clasice ale jocurilor Ubisoft din ultima perioadă. Unele sunt legate de scenariu, de exemplu Kay Vess trece în 2 minute de la o tânără cu “școala vieții” și talent la hacking pe străzile din Canto Bight la pilot de navă interstelară, șefă de echipaj, om care face misiuni pentru gangsterii sistemului și nu are nici o problemă cu faptul că este urmărită uneori de Death Squads de-aleImperiului.

Ah, și în ciuda tematicii de outlaws, ea are totuși o inimă mare și dorința de a ajuta pe diverși, ca orice personaj Ubisoft. Cu toate acestea, chiar povestea ei nu este atât de bine conturată. Nu are alt scop decât “să-mi meargă mai bine”, așa că ia orice job pică în față și jonglează cu mafioții de parcă asta ar fi scopul vieții.

Multe quest-uri sunt de tipul “du-te undeva și obține un obiect sau elimină niște bandiți”. Iar cum Vess are și o inimă mare, nu vă așteptați la dileme morale adevărate precum în Witcher 3 sau Mass Effect; aici alegerea presupune să alegi ce clan de gangsteri să trădezi sau cui să dai o informație importantă.

Asta de fapt nu are legătură cu personajul care trebuie să fie “bun”, ci mai degrabă cu faptul că Ubisoft a preferat mereu să nu se complice cu dileme morale adevărate, făcând în general jocuri optimiste, ușor accesibile tuturor.

Tot în această sferă intră și faptul că unele misiuni sunt prea ușoare, fiind clar vizibil încă de la început șirul de cutii pe după care te poți furișa dacă alegi partea stealth. Mi-ar fi plăcut să fie nevoie să muncesc mai mult pentru a descoperi un traseu de furișat.

Nu sunt probleme semnificative, dar am rămas cu impresia că Ubisoft a preferat să facă jocul accesibil, chiar ușor, poate pentru a menține mai mult timp în fața PC-ului clienții. Un alt exemplu: setările default includ un aim assist activat pe nivelul mediu, deși pe PC cu mouse în general nu ai nevoie de așa ceva.

Alte probleme care nu țin de direcția jocului ar fi mici buguri, precum faptul că uneori nu se activează triggerul de takedown sau faptul că te înfigi cu speederul în obstacole ce nu păreau a fi prea mari. Inamicii nu sunt nici ei prea deștepți, preferă des să iasă de la adăpost și să vină în fugă spre tine, fiind ușor de eliminat, pe când mie mi-ar fi plăcut să fie invers, eu să fiu forțat să găsesc cum să-i atac pentru a câștiga o luptă.

Personajele au și fețele destul de împietrite în dialoguri și cutscenes, ceea ce m-a uimit pentru că seria Assassin’s Creed, de exemplu, are gesturi și dialoguri mult mai bune. Tot Ubisoft, dar alt dezvoltator.

Per total, însă, toate aceste probleme nu sunt semnificative, ci mai degrabă împiedică jocul să câștige un game of the year award și să fie cu adevărat memorabil. Star Wars Outlaws, cum spuneam, mi s-a părut mai bun decât mă așteptam din preview-uri și experiența anterioară cu jocuri Ubisoft, iar fanilor le va plăcea.

Eu am toate intențiile să-l termin, chiar dacă asta va dura mult din cauza timpului disponibil, pentru că planetele și în general universul jocului arată bine și te atrag înapoi în el. Așteptam de mult un astfel de joc în universul Star Wars și Outlaws îmi îndeplinește o mare parte din dorințe.

    4 comentarii

  1. Am sa il incerc si eu pe PS5

      (Citează)

  2. Se poate dezactiva cinematic mode si modifica FOV pana sa ajunga la cel de pe cinematic, din setari. Nu m-am jucat si nici nu o sa ma joc, dar in traditia Twitch, e printre primele lucruri pe care le-a facut streamerul.

      (Citează)

  3. UBISOFT ar trebui sa dispara, atâta timp cat vinde jocuri online only si dupa un timp oprește serverele lasand jocurile cumparate pe mai multe platforme neutilizabile. The Crew. Au reusit sa ma faca antiUBISOFT chiar si pt jocurile crackuite.

      (Citează)

    • Au făcut porcăria asta cu Heroes VI. Până la urmă au dat un patch și majoritatea conținutului online e disponibil și offline, doar că au frecat campaniile complet, nu se mai transferă nimic între hărți, e doar un set de scenarii. Din ce știu încearcă puținii pasionați să strângă mizeria după marea și competenta companie.

      În general jocurile majoritar single player dar cu o componentă obligatorie și conținut online sunt o tâmpenie, multă m*** companiilor ce recurg la acest sistem.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus