un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Pixel 9 Pro XL: un smartphone mai bun decât mă așteptam

21 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Seria Google Pixel 9 este disponibilă acum oficial în România, ceea ce este unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an pentru piața noastră de telefoane. Google a localizat magazinul lor online în română, dar nu fac și vânzare de acolo. Telefoanele aduse, Pixel 9, Pixel 9 Pro și Pixel 9 Pro XL, plus Pixel 8a, se găsesc la eMAG la liber și la Vodafone dintre operatorii telecom din țara noastră.

Fanii Pixel probabil sunt fericiți. Telefoanele oferă o experiență și o interfață ceva mai minimalistă a Android, plus diverse artificii software și AI în special pe partea foto-video. Acum se pot cumpăra oficial, cu garanție legală de 2 ani.

Prețurile lor sunt cele de mai jos:

Trebuie menționat că eMAG oferă bonusuri foarte mari la achiziție în acest moment, inclusiv 1.000 de lei discount dacă aveți ceva de dat înapoi la Flip și mai oferă și dublarea gratuită a capacității de stocare dacă folosiți un cod din pagina de produs. Chiar și așa, prețurile sunt mărișoare. S-au dus vremurile de la Pixel 4 și alte generații care erau best-deals, iar acum seria Pixel este comparabilă la preț cu Samsung S24 și chiar și iPhone.

Așa că ce primești pentru acești bani? Eu am testat un Pixel 9 Pro XL și în primul rând primești un telefon care este foarte bine construit. Poate că generații mai vechi aveau mici hibe de calitate, dar acest XL este excelent construit și îmbinat, pare foarte solid și foarte rezistent.

Ca aspect, am apreciat design-ul său minimalist, cu un simplu G pe spate și acea insulă foto care este de mari dimensiuni, dar măcar este simetric poziționată pe spate și telefonul stă bine pe masă chiar și dacă nu-i pui husă.

Lateralele sunt mai strălucitoare decât mă așteptam și este o chestiune de gust dacă vă plac așa și dacă apreciați și colțurile foarte rotunjite ale ecranului. Pixel 9 Pro XL are aceeași formă, aceeași rotunjime și aceleași dimensiuni generale (162,8 mm x 76,6 mm x 8,5 mm) ca un iPhone 15 Pro Max, apropo, dar cred că mulți se vor bucura să afle că modelul Pro “non-XL” este practic același telefon, dar de 6,3 inci, aproape un model considerat compact.

Materialele sunt aluminiu (reciclat) pentru cadrul metalic, iar ecranul și spatele sunt protejate cu Gorilla Glass Victus 2. Carcasa are rezistență IP68 la apă și praf.

Pe mine singurul lucru care m-a deranjat constructiv este că pe lateral butonul on/off este poziționat deasupra celui de volum pe partea dreaptă, iar în general telefoanele testate de mine au butoanele în ordine inversă. Așa că am tot apăsat din greșeală alte butoane decât cele intenționate, dar probabil că după 1-2 săptămâni te reobișnuiești cu noua configurație.

HARDWARE

Pe partea de hardware lucrurile stau în general bine. De exemplu, ecranul numit Super Actua face parte din generația nouă a celor cu luminozitate foarte mare, urcând la 2.000 nits HDR și 3.000 nits maxim pe zone de 5% din pixeli, cum se calculează astfel de lucruri. Culorile sunt bune, refresh-ul variază 1-120 Hz, iar rezoluția nativă este de 1.344 x 2.992 pixeli.

Nu mi-a plăcut că senzorul care reglează automat luminozitatea ecranului în funcție de lumina ambientală pare prea agresiv în acest reglaj. De foarte multe ori am găsit ecranul la o luminozitate scăzută și parcă nu simțeam că mă bucur suficient de des de luminozitatea sa mare sau de culorile sale plăcute. Este, însă, ceva foarte subiectiv.

Difuzoarele sunt foarte bune. Două la număr, puternice, fără distorsiuni la volum maxim, potrivite pentru voce, dar și muzică. Nota 10 aici.

Apropo de ecran, senzorul de amprentă de sub ecran este un model foarte rapid, poate cel mai rapid testat de mine până acum. Specificațiile spuneau că Pixel folosește un nou senzor și rezultatul este excelent — deblocarea este imediată și foarte precisă.

Să vedem interiorul. Chipsetul este un Google Tensor G4, produs în 4 nm, împerecheat cu 16 GB memorie RAM și stocare de la 128 GB în sus. Memoria RAM este mai mult decât suficientă deci pentru orice joc și aplicația AI rulată local.

Chipsetul, însă, este la nivelul unui flagship de anul trecut, nu de 2024. Asta nu mă miră, cele Tensor nu au excelat niciodată în benchmarks, iar scorurile pentru G4 sunt:

  • Geekbench: 1.928 pct single-core, 4.613 pct multi-core, 6.993 pct grafică.
  • 3DMark: 1.044 pct Steel Nomad Light Unlimited, 2.588 pct Wild Life Extreme Unlimited
  • 3DMark Stress Test: 74,9% stabilitate în Steel Nomad Light, adică diferența între cel mai mare și cel mai mic scor din 20 de rulări succesive.

Programele de benchmark dau deci că Tensor G4 este de nivelul unui Snapdragon 8 Gen 2, în timp ce generația actuală Gen 3 ar fi cu 20% mai rapidă în single-core și 50% mai rapidă în multi-core. Chiar și așa, Tensor G4 rulează orice aplicație fără probleme, desigur, dar mă așteptam la rezultate mai bune în teste.

Din motive inexplicabile, de altfel, nu am putut instala aceste benchmark-uri din Google Play, unde erau blacklisted pentru Pixel 9. A trebuit să le iau de pe magazine alternative. Din acest motiv, singurul test care probabil ar fi avantajat Pixel 9, noul Geekbench AI, nu l-am putut rula. Pixel 9 refuza să-l instaleze din Google Play (pur și simplu apare ca indisponibil pentru acest telefon), iar în magazinele alternative nu a apărut încă, fiind lansat de doar câteva zile. TBD.

Bateria este de 4.700 mAh pe modelul Pro normal și de 5.060 mAh pe XL. Telefonul se încarcă pe fir la maxim 45 wați și suportă și încărcare wireless. Oficial este una compatibilă Qi, dar recent Google a anunțat că de fapt este vorba de standardul Qi2, doar că fără a avea și magneți de aliniere în carcasă. Dacă vă luați o husă cu magneți integrați, însă, veți beneficia de toate avantajele accesoriilor Qi2.

CAMERA FOTO

Seria Pixel în general este foarte bună pe fotografiere și pot să confirm că Pixel 9 Pro XL nu face excepție. Modelul foto este unul bun ca specificații:

  • principală de 50 Mpx, f/1,68, OIS
  • ultrawide de 48 Mpx f/1,7
  • zoom optic 5x de 48 Mpx f/2,8 OIS
  • selfie 42 Mpx cu unghi larg

Telefonul filmează 4K la 60 fps pe camera principală și ultrawide și doar Full HD pe cea cu zoom. Există și o funcție de filmare HDR la 10 biți. Pixel 9 Pro XL poate face și upscale la 8K pentru filmări, dar asta durează un pic după ce le filmați.

Fotografiile ies foarte bine. Pixel 9 Pro este unul dintre cele mai bune telefoane testate de mine în această privință. Nuanțele sunt mereu corecte, focalizarea este rapidă, texturile fine sunt bine capturate, gama dinamică este de asemenea bine redată, chiar n-am găsit ce să-i reproșez.

Modul portret este de asemenea foarte bun, chiar dacă uneori am observat mici rateuri precum colturile ochelarilor de pe cap tăiate, dar sunt probleme pe care le vezi doar dacă analizezi în detaliu imaginea.

Îmi place zoom-ul optic 5x, mi se pare o valoare potrivită pentru un telefon, iar senzorul cu mulți megapixeli și algoritmul de procesare și stabilizarea optică de pe această cameră permit și un zoom digital de până la 30x. Acesta are de multe ori rezultate neașteptat de bune, în special dacă fotografiezi obiecte cu forme clare, care pot fi “ghicite” și bine trasate de algoritmi.

În noapte, rezultatele sunt de asemenea printre cele mai bune, dar cu o mențiune: telefonul nu face direct fotografii bune noaptea, ci trebuie activat manual modul Night Sight. Nu-mi place asta pentru că i-ar putea face pe amatori să nu știe de el și de capabilitățile sale.

Odată activat, însă, Pixel 9 obține imagini uimitoare noaptea, cu zgomot redus și nuanțe corecte. Fotografiile includ până și stelele de pe cer, chiar și în lumina puternică a orașului, ceea ce nu multe reușesc să redea corect.

Chiar și imaginile panoramice cu Night Sight ies bine, deși nu văd de ce ai folosi o astfel de funcție noaptea.

Singura dată când am obținut un zgomot puternic de imagine a fost când am fotografiat Luna plină cu zoom 30x. Telefonul s-a prins că obiectul luminos din centru trebuie subexpus și a reușit să prindă bine detaliile lunii după vreo două secunde de calcul al expunerii. Prin comparație, însă, iPhone 15 Pro Max a făcut până la urmă același lucru, dar fără zgomotul foarte puternic de imagine din jurul astrului nopții.

Iată Pixel vs iPhone:

Lăsând Luna în pace să răsară și să-și facă treaba ei de satelit natural, nu poți da totuși greș cu Pixel 9 Pro în noapte. Aș spune că este pe la același nivel cu Samsung S24 Ultra sau iPhone 15 Pro (desigur, cu particularitățile de expunere ale fiecăruia), dar, pe scurt, fotografierea cu Pixel 9 Pro este foarte bună.

Filmarea putea fi un pic mai bună. Tradițional seria Pixel nu a excelat pe filmare, unde este mult mai greu să aplici tot felul de algoritmi de prelucrare, dar noua generație pare să fi recuperat mult teren. Stabilizarea este bună, tranzițiile între camere sunt rapide și nuanțele rămân aceleași, dar culorile mi s-au părut un pic șterse, iar unele becuri sau ecrane au prezentat mult flicker.

De asemenea, pentru noapte există acel mod de Night Sight care ar trebui să îmbunătățească și clipurile video, dar mie efectele mi s-au părut minime. N-are cum să strice, însă.

SOFTWARE ȘI AI

O altă parte tradițional importantă pe telefoane Pixel este software-ul special, ceea ce în ultima vreme s-a numit mereu “funcții AI”. Sunt multe și aici și majoritatea sunt utile.

De exemplu, ai Gemini Advanced la dispoziție și îi poți cere orice, de exemplu să compună un mesaj către cineva prin care îi spui că regreți că nu poți ajunge la nunta lui. Știți deja funcțiile generative ale AI-urilor, nu mai intru în detalii, dar ideea este că pe Pixel sunt disponibile la o apăsare lungă pe On/Off.

Este chiar și Circle to Search în telefon, l-am aplicat pe o fotografie de-a mea cu Patiseria Amzei și mi-a găsit imediat pe net locul și altele similare.

Există o nesincronizare la mijloc între programele Google. Dacă pui Gemini în română, nu mai funcționează comanda “ok Google” către Google Assistant, prin care poate controlați funcții din casă sau altceva. Știu, este haios pentru că “ok Google” se zice la fel în română ca și în engleză, dar asta e. Gemini, în schimb, poate lua comenzi și interogări în limba română în acest caz.

Un avantaj al telefoanelor Pixel este că includ gratuit un an de cel mai performant plan AI Premium, care include Gemini Advanced, integrarea Gemini cu Gmail și Docs, 2 TB de stocare în cloud și alte funcții din planul Google One. În mod normal așa ceva costă 110 lei/lună, dar telefonul vi-l dă gratuit pe un an, iar după aceea puteți renunța la plan, dacă nu vă place, dar important este că îl puteți testa.

Integrarea cu Gmail duce la rezumarea emailurilor, asistență la scriere și multe alte asemenea funcții. Din păcate, a fost prea puțin timp să le testez, dar dacă Google îmi mai lasă telefonul o vreme, revin cu detalii.

O noutate care mie personal mi s-a părut foarte utilă este cea legată de indexarea screenshoturilor din telefon. Și aceasta pare făcută un pic peste mână, dar odată activată devine utilă. Ce face ea? AI-ul se uită prin screenshoturile făcute, analizează local conținutul lor și apoi vă poate răspunde la întrebări despre conținutul lor, pe baza imaginilor sau a textului pe care l-a înțeles din respectivele capturi de ecran.

În mod normal, o astfel de funcție ar trebui să fie direct integrată în aplicația de galerie (Google Photos în acest caz). În schimb, Pixel are o aplicație dedicată numită Screenshots, în care trebuie întâi să intri și să activezi indexarea și apoi telefonul va procesa capturile de ecran făcute până atunci. După aceea, poți să-i pui întrebări sau să cauți prin ele în limbaj natural.

Screenshots este de fapt ceva mai complexă de atât, lăsându-te și să grupezi pe foldere diversele capturile de ecran pe care le faci. De exemplu, am făcut un folder cu screenshoturile mele din aplicațiile de benchmarks, dar pot avea altul cu tricouri care mi-au plăcut pe net și altul cu meme-uri și altul cu postări stupide de pe net (fiecare cu pasiunea lui, nu?). Dacă faci screenshot la ceva în Chrome, captura de ecran va fi automat și link către acea pagină, ca să revii ușor la ea.

Și la final totul te ajută să fii mai eficient. Am întrebat acolo în program, folosind vocea, ce scor am avut în Geekbench, iar programul a găsit exact screenshoturi necesar și mi-a spus scorul. Dacă sunt prea multe informații într-o captură de ecran sau informația se găsește în mai multe, ți le aduce doar pe acelea în față și tot este deci de mult ajutor.

Și, desigur, partea de fotografiere are funcțiile ei de AI corectiv și generativ, de la eliminat obiecte din fotografii și până la extinderea cadrului. Acestea sunt de obicei parte din Google Photos.

O funcție notabilă adăugată în acest an este AddMe, care inserează și fotograful în grupul pe care l-a fotografiat. Știți situația, te întâlnești cu niște oameni și opțiunile sunt să rugați pe cineva să vă facă o fotografie sau să vă faceți un selfie din mână, ceea ce de multe ori nu-i cuprinde bine pe toți.

Așa că acum activezi modul AddMe, faci prima fotografie, iar telefonul îți spune să îl pui în mâna altcuiva și să te duci și tu în cadru. Pe ecran se vede cadrul anterior și deci te ajută să te integrezi și tu între oamenii din prima fotografie. Telefonul are grijă să fotografiezi cam din același unghi și apoi îmbină fotografiile. De cele mai multe ori ies bine.

Iată cele două fotografii din care a creat-o automat pe a treia:

E un truc bunicel. Când ai nevoie de el, te bucuri că ai un Pixel. Then again, sunt curios dacă vor face și alții aplicații similare. Restul funcțiilor, precum eliminarea obiectelor, au fost mereu bune pe seria Pixel și rămân la fel și aici, algoritmii Google fiind foarte buni.

Telefoanele s-au lansat cu Android 14, numărul 15 nefiind încă lansat. Ele beneficiază însă de 7 ani de upgrade-uri de sistem de operare (deci măcar 6 versiuni de Android) și de update-uri de securitate.

Prin urmare, care ar fi concluzia? Ar fi că nu-i nimic în neregulă cu Pixel 9 Pro XL, ba chiar mi s-a părut un telefon foarte bun în majoritatea aspectelor sale. Este bine construit, are un factor cool asociat brandului, fotografiază excelent, vine și cu avantaje software unice. Dacă vreți un Pixel, probabil că vă va satisface.

Mi se pare foarte bun și la preț dacă puteți beneficia de oferta de 1.000 de lei buy-back prin Flip. Dacă luăm prețul întreg, modelele Pixel 9 Pro au destulă concurență în piață de la Samsung și chiar și iPhone, dar chiar și așa mi se pare că se ridică la înălțimea concurenței în felul lor particular.

    18 comentarii

  1. Vezi ca trebuie sa dai brightnessul la minim ca sa nu ai zgomot.

    Pixel 6 Pro in poza de jos ,banuiesc ca pe 9 ies mult mai bine:

    https://imgur.com/a/sjGEJf1

      (Citează)

  2. Vad ca lumea uita ca e doar un telefon, nu o validare sociala.

      (Citează)

  3. Ma uitam entuziasmat la Pixel9, pana am aflat preturile de lansare. Mi se par prea mari fata de ce oferă, s-au iPhone-izat:
    -preturi aproape comparabile cu iPhone. Care mi se pare net superior ca utilizare îndelungată rămânând “responsive”. (nu’s fan Apple)
    -au împins modele cu stocare minimă, 256GB ar trebui sa fie standardul minim. E clar ca urmăresc sa captureze utilizatorul în ecosystem lor scump. :(.
    -au facut demo de lansare a Gemini AI cu terminal samsung. Wtf – asta e încrederea companiei în propriul produs Pixel?
    -o fi demonstrat Google diverse în trecut cu Pixel, însă ca și companie mi se par haotici, fără o direcție clara: azi lansează ceva aplicații apoi decid sa le omoare. Mi-au lăsat un gust foarte amar cu o experiență Google Workspace ce m-au pus peste noapte sa le dau 800$/an sau sa migrez la alții. Îi asociez cu Microsoft de acum 10± ani, când toți manifestau neîncredere în ei.

    Da știu, strugurii’s acrii, dar simt cam mult marketing pentru familia Pixel9.
    M-am uitat în urma, cu 1 luna înaintea lansării de Pixel9, ce probleme mai întâmpină Pixel8 – și erau câteva.

    Legat de flip, am citit regulamentul lor care spune “până la 1000 lei reducere” și nu “1000lei reducere” implicit. E o lista limitata cu modele acceptate, cumperi și plătești acu Pixel,. Flip vine ulterior cu decizia de pret…

      (Citează)

  4. Am Pixel de cand era Nexus. Telefoanele is ok, dar eu nu dau 5-6k sa ma chinui sa migrez datele intre telefoane. Cand eram mai tanar aveam timp, acu are alta valoare timpul ala.
    Culmea, migrarea de la Android la iOS e mai smooth decat migrarea intre teleffoane cu android de la acelasi producator. How the fuck is that happening?
    Asa ca da, daca tot dai 6k, iei un iphone.

      (Citează)

    • E mai smooth pe naiba… incearca sa faci una si o sa te convingi singur…

        (Citează)

    • Am tot văzut lumea care se plânge de asta, și se vrea să știu ce nu merge mai exact.

      Eu am trecut de la un alt telefon la 6a mai demult și nu am avut nici o problemă cu migrarea? Singura chestie care lipsește și e enervantă e ca nu se copiază mesajele SMS.

        (Citează)

  5. add:
    Am Pixel de cand era Nexus. Telefoanele is ok, dar eu nu dau 5-6k sa ma chinui sa migrez datele intre telefoane. Cand eram mai tanar aveam timp, acu are alta valoare timpul ala.
    Culmea, migrarea de la Android la iOS e mai smooth decat migrarea intre teleffoane cu android de la acelasi producator. How the fuck is that happening?
    Asa ca da, daca tot dai 6k, iei un iphone.

    Nu știu ce n-a funcționat în cazul tău la schimbarea telefoanelor, dar n-am pierdut niciodată nimic (SMS, lista de apeluri, poze sau aplicații). Toate sunt salvate în cloud și am trecut prin Nexus, LG, Samsung, OnePlus și Samsung acum iar.

      (Citează)

  6. Mă bucur că n-am cumpărat Pixel 8 Pro, m-aș fi supărat tare o dată cu lansarea noii serii. Aș fi interesat să văd ce oferă Google la partea de protecție a bateriei. Mi se pare că o mare parte dintre pozele nocturne au prea mult zgomot, ceva nu e în regulă acolo cu procesarea. În rest mă bucur că Google a scos un telefon bun, dar nu sunt deloc încântat că Google pune prețul la nivel de flagship. Nu am nimic împotriva cipsetului Tensor folosit, dar atâta timp cât performanța nu e la nivelul celorlalte oferte hardware, ar putea fi mai ieftin. Presupun că prețul este mare și pentru a acoperi acei 6 ani de actualizări și tot ce mai oferă Google la pachet.

    Sunt curios câți vor da bani pe planul AI Premium după ce expiră anul de gratuitate. Ca utilizator de S24 Ultra timp de 7 luni, nu am prea folosit ceea ce oferă partea de AI ca să merite să plătesc pentru ea de la anul.

      (Citează)

    • @Mihai Pe lângă AI Premium ai și 2TB spațiu de stocare în cloud pentru Google Photo, Drive și Gmail. Practic nu vei mai avea probleme cu spațiul niciodată. Dacă iei în calcul asta și chiar folosești Gemini, prețul de 20 euro/lună nu este exagerat.

        (Citează)

    • Pana intr-o zi, cand vor da un comunicat: “Ne pare rau, atac masiv, alinierea planetelor, karma…am pierdut toate datele. Va mai asteptam pe la noi”.

        (Citează)

    • Nu inteleg pasiunea asta de a muta toate datele in Cloud. Da, in teorie este bine ca le poti accesa de oriunde, dar in practica accesarea asta este mult mai lenta decat pentru datele stocate local, pe telefon.

        (Citează)

  7. Radu, zi-ne şi de service pls. Unde le reparăm cand/dacă le stricăm? :)

      (Citează)

  8. @Andrei G: e mai ieftin pe termen scurt să plătești un serviciu de cloud decât să îți faci tu propriul NAS. E și mai convenabil așa, spațiul local este finit. Poți oricând să cumperi mai mult spațiu în cloud.

    Eu nu am încredere în astfel de servicii și nu din cauză că aș putea pierde datele, ci din motive de intimitate/privacy. Servicii ca Google au redundanță suficient de mare încât dacă le crapă un server să se facă trecerea automată la serverul de backup și utilizatorul să n-o simtă. Dacă pică de tot netul în lume sau pică toate serverele, nu prea mai avem de ce să ne facem probleme că am pierdut datele din cloud. Am avea alte probleme în acea situație.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus