un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Primele review-uri pentru noile procesoare AMD Ryzen 9000 sunt… așa și așa

7 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Ca să nu zic meh sau dezamăgitoare. Mai degrabă pare să conteze ce review citești și ce anume te interesează de la noile procesoare AMD Ryzen din seria 9000. Avantajul lor principal este că sunt eficiente energetic, cu un consum redus, și că prețul oficial de lansare este mai mic decât prețul de lansare al generației anterioare, Ryzen 7000.

Între timp, însă, prețul procesoarelor Ryzen 7000 a scăzut față de cel de la lansarea lor și deci comparația nu este așa simplă de făcut. Oricum, însă, mă așteptam la un spor mai mare de performanță de la noile procesoare, indiferent de preț.

Atenție însă că modelele de top Ryzen 9 din seria 9000 nu au fost încă lansate. Momentan toate review-urile analizează Ryzen 5 9600X și Ryzen 7 9700X.

De exemplu, Tom’s Hardware spune:

The Zen 5-powered AMD Ryzen 5 9600X and Ryzen 7 9700X deliver large generational gaming improvements that exceed price-comparable Intel models. The processors also deliver class-leading single-threaded performance but still trail Intel in heavily threaded applications. Overall, Ryzen 9000 delivers impressive generational performance gains, but consume 40% less power than their predecessors, ultimately yielding a cooler, quieter and faster system.

 

Sunt mult mai multe benchmark-uri, cu fiecare joc sau program în parte, în articolul lor detaliat.

Anandtech spune:

Overall, Zen 5’s performance in single-threaded workloads, especially in rendering, certainly takes things up a notch. And from an architectural perspective, Zen 5 is clearly an improvement over Zen 4 in virtually every way possible.

Dar spune și:

There just doesn’t seem to be a lot of benefit from opting for a Ryzen 7 9700X over the Ryzen 7 7700, even with the former’s slight clockspeed advantage

Nu au un benchmark care să facă o medie generală, dar au zeci de benchmark-uri cu diverse programe și jocuri și teste în articolul lor.

Lăsând articolele la o parte și trecând la canalele YouTube de hardware, acolo concluziile sunt mult mai dure. Hardware Unboxed le numește direct “un flop” și la final spune că sunt dezamăgitoare și neinteresante. Gamer’s Nexus vorbește despre “wasted opportunity”. Jayz2cents zice “overpriced and under performing”.

Linus Tech Tips sunt singurii ceva mai entuziasmați, dar și ei spun că pentru jocuri un 5800X3D este în continuare cel mai bun.

Am pus mai jos clipurile lor, dacă vreți să vă uitați pe îndelete, dar pe scurt concluziile ar fi următoarele:

  • în jocuri, Ryzen 7 9700X este cu între 5% mai rapid și 5% mai lent(!) decât anteriorul Ryzen 7 7700X. Situația este aceeași și pentru 9600X versus 7600X.
  • în diverse aplicații, situația este similară. Diferența de performanță față de generația anterioară este nesemnificativă, dar consumul este mai bun.
  • Intel este de multe ori în față cu procesoarele lor 14xxx (dar și cu consum energetic pe măsură și probleme serioase de instabilitate și preț mult mai mare)
  • în cele mai multe cazuri, procesoarele AMD 5800X3D și 7800X3D sunt mult superioare celor noi în jocuri. Inclusiv 5700X3D probabil va fi bun și mai ieftin.

Generația anterioară, care folosește tot platforma AM5, are prețuri mai bune în magazine acum (să așteptăm chiar prețurile în lei pentru o concluzie mai clară). Altfel spus, dacă aveți deja un computer pe AM5 și Ryzen 7000, nu are nici un rost să schimbați procesorul cu unul din noua generație 9000.

Iar dacă aveți o platformă mai veche, de exemplu AM4 cu vreun Ryzen din seria 5000, un simplu update la un Ryzen 5800X3D ar putea să vă aducă un spor mai mare de performanță per leu cheltuit decât noile Ryzen 9000. Dacă vreți oricum un upgrade la AM5 și noile funcții suplimentare aduse de chipseturile și procesoarele moderne, o idee mai bună ar fi să așteptați noua generație Ryzen 9 sau chiar variantele X3D. Vor fi mai scumpe, dar măcar vor oferi performanță suplimentară pentru diferența de bani.

Dacă aveți un computer și mai vechi, părerea mea este că upgrade-ul la AM5 este binevenit. Acum, dacă vreți să montați pe noua placă de bază un procesor din seria mai veche 7000, mai ieftin în prezent după aproape doi ani de la lansare, sau din seria nouă 9000, mai eficient energetic, dar cam la fel de performant, este alegerea fiecăruia. Eu aș merge în acest caz pe cel nou pentru eficiența energetică deoarece asta înseamnă bani reali economisiți în funcționare.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Avantajul principal e ca nu sunt Intel, deci s-ar putea sa mai functioneze si la anul

      (Citează)

  2. Cum zicea Mafia:
    “Ziariștii în continuare presează despre noi, Nu ne-ați făcut voi, v-am făcut noi pe voi”.

    Au ajuns toti tiriplicii sa-si dea cu parerea despre orice.

      (Citează)

    • tu cand esti pe punctul de a face o achizitie (mai scumpa, sa zicem) nu citesti pe interneti opinii/recenzii?

        (Citează)

  3. Eu unul abia aștept 9800x3d, 5800x3d îmi ajunge la 90 grade cu cooler pe apă.

    Plăcile de bază noi nu s-au lansat, nu? Am văzut vorbe și despre rami la 8000Mhz.

      (Citează)

  4. ma gandeam (mai mult de amorul artei) sa imi reconstruiesc desktopul intr-un fractal terra verde cu ceva mai nou decat i9-le 12th gen pe care il folosesc acum…

    dar la cum par lucrurile in mom cu intel si amd, parca as mai sta un an, un an juma dupa un ceva desktop bazat pe ARM

      (Citează)

  5. Nu regret ca am facut upgrade acum vreo 5 luni la 7800x3d, am lipit si un RTX 4090, monitor oled 32″ Asus PG32UCDM, in urmatorii 5 ani stau linistit :)

      (Citează)

  6. adica nu-ti lua iphone 16 daca ai iphone 14, dar poti sa iti iei iphone 16 daca ai iphone 10.

      (Citează)

    • i7 8

      GabrielG:
      adica nu-ti lua iphone 16 daca ai iphone 14, dar poti sa iti iei iphone 16 daca ai iphone 10.

      Cam asa, procesorul anterior era un i7 8700k (aparut in 2017) – Cred ca la procesoare poti sta linistit 6-7 ani daca iei unul bun din start.

        (Citează)

  7. Eram pe 4690K, ceva s-a stricat si nu mai pornea sistemul, așa ca de câteva luni am trecut la 5600X cu DDR4. Nu mi s-a părut ca sporul de performanta pentru seria 7000 sau Intel ar fi meritat banii in plus.

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Eram pe 4690K, ceva s-a stricat si nu mai pornea sistemul, așa ca de câteva luni am trecut la 5600X cu DDR4. Nu mi s-a părut ca sporul de performanta pentru seria 7000 sau Intel ar fi meritat banii in plus.

    Dpmdv AM5 merită doar pentru memoria ddr5 și acum eficiența sporită.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus