un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Intel se afundă și mai tare în probleme, scade 30% la bursă, taie fructele și cafeaua

6 Aug 2024  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Acțiunile Intel au scăzut pe 2 august cu aproape 30%. Scăderea a venit după ce au anunțat o pierdere de 1,6 miliarde de dolari în trimestrul anterior și venituri sub așteptările companiei, plus tăierea dividendelor în viitor. Ieri au mai scăzut încă 6%, laolaltă cu majoritatea celor de tehnologie.

Iată evoluția acțiunilor:

Măsurile anunțate de Intel includ concedierea a 15.000 de angajați, majoritatea în acest an. Angajații nici nu fuseseră anunțați de asta, ci vestea a venit în timpul prezentării financiare pentru investitori, când manangementul a folosit inclusiv expresii precum “we have a lot of wood to chop” despre faptul că trebuie să taie din angajați.

Într-o prezentare ulterioară pentru angajați, Intel a anunțat și că taie tot felul de beneficii ale angajaților, precum decontarea unor cheltuieli (wi-fi, telefon, benzină), eliminarea unor transporturi aeriene între sediile companiei și eliminarea unor beneficii precum oferirea de fructe proaspete. Mai lipsește să le dea ness în loc de cafea, în cazul în care cafeaua era oferită gratuit (probabil nu mai este, scrie și de beverages în imaginea de mai jos).

Asta, însă, nu are legătură cu problema procesoarelor Intel gen 13 și gen 14 despre care am tot scris în ultima perioadă (aici și aici) și care sunt iremediabil afectate. Este o problemă prea nouă ca să influențeze semnificativ vânzările din ultimul trimestru.

Mai degrabă Intel plătește acum pentru probleme de fond din anii anteriori:

  • probleme de producție și dificultatea de a trece la tehnologii mai avansate de fabricare, ceea ce îi fac să apeleze la TSMC pentru producția procesoarelor moderne.
  • faptul că nu au profitat de boom-ul AI precum NVIDIA și alții (pentru că nu au avut cu ce).
  • concurența tot mai acerbă făcută de AMD și în parte de Apple Silicon.
  • creșteri mici de performanță sau eficiență energetică pe ultimele generații de procesoare.

În ce privește, însă, numărul mare de defecte al procesoarelor Intel pe Raptor Lake, cred că această criză și neîncrederea în Intel va fi vizibilă în rezultatele trimestrelor următoare, în special dacă AMD are parte de o lansare bună a Ryzen 9000.

În acest scandal, însă, Intel nu procedează bine. În unele cazuri, editează postări vechi și le schimbă textul, precum în cazul de mai jos observat de Gamers Nexus. În doar câteva zile, au trecut de la “oxidarea nu are legătură cu instabilitățile raportate” la “un număr mic de instabilități pot fi legate de oxidarea procesoarelor”. Good job!

Puget Systems, un integrator care construiește PC-uri și servere, a analizat propriile rapoarte și a făcut graficele de mai jos, care arată cum procesoarele din generațiile 13 și 14 au parte de mult mai multe probleme:

 

This is bad și în curând se va vedea suplimentar în cheltuielile Intel și în veniturile scăzute. Compania este într-o criză profundă, de fapt, pentru că pierderile cauzate de un recall al procesoarelor Raptor Lake ar fi imense, așa că încearcă să minimizeze amploarea problemei în timp ce rapoartele din piață doar o conturează și mai bine. Nu răspund la întrebări, amână AMA-uri, nu fac o politică clară de retur și dau toate semnele că speră ca problema să dispară de la sine dacă lumea renunță la a cere un produs bun.

Asta nu se poate întâmpla. Vorbim de cele mai recente două generații Intel de procesoare și urmează lansarea uneia noi, care vine într-o piață foarte complicată pentru Intel.

Singurul lucru bun făcut momentan de Intel este extinderea garanției procesoarelor Raptor Lake cu 2 ani, dar doar pentru variantele vândute în cutie. Asta nu este nici pe departe suficient din mai multe motive:

  • Cum, mai exact, vei beneficia de această garanție la un procesor care nu este ars sau clar defect, ci doar dă crash-ul în diverse situații?
  • Va primi orice magazin procesorul înapoi, no questions asked, sau nu?
  • Ce se întâmplă cu procesoarele din sistemele cumpărate direct de la integratori sau magazine online?

Este unul dintre cele mai mare scandaluri legate de tehnologie din acest an și nu poate dispărea prea ușor, nu dacă tot mai mulți oameni aud de el și de procesorul cu defecte de fabricație pe care-l au în sistemul lor.

    12 comentarii

  1. Ce boom ai? Că nu am văzut nimic util până acum.

      (Citează)

  2. Tota lumea se intreaba care va fi viitorul procesoarelor X86. La solutia asta cu autoexcluderea nu s-au gandit….
    Sa ramana un singur jucator pe piata asta nu este un lucru bun, o sa o ia razna preturile care oricum au crescut considerabil in ultimii ani.

      (Citează)

  3. Nu toti indicii / toate actiunile arata ca in graficul asta? :)

      (Citează)

  4. #toobigtofail
    Cred ca in 1-2 ani vor scoate ceva procesoare supertari.
    Sunt bune crizele astea, ii mai trezeste la realitate.

      (Citează)

  5. Mda, fix ca au taiat fructele si cafeaua era important, nu ca dau afara 15.000 de oameni…

      (Citează)

    • Da, dar amaratii aia care au ramas angajati si nu mai au mere si portocale dimineata… iti dai seama cat sufera?

        (Citează)

  6. un nou Nokia

      (Citează)

    • Poate ca ar trebui sa se concentreze pe viitor si sa investeasca serios in dezvoltarea tehnologiei ARM pentru desktop.

        (Citează)

  7. Andrei G:
    Poate ca ar trebui sa se concentreze pe viitor si sa investeasca serios in dezvoltarea tehnologiei ARM pentru desktop.

    Păi asta și fac acum urmează să construiască niște fabrici in USA.

      (Citează)

  8. Mai lipsește să le dea ness în loc de cafea… damn, cum fac somerii misto de beneficiile angajatilor

      (Citează)

  9. In cafea si fructe stătea marea cheltuiala a Intel, acolo e salvarea companiei.

    Sunt destul de sigur ca air shuttle se refera la autobuz care duce oamenii la aeroport, nu la avion care zboară intre locații.

      (Citează)

    • si de ce plm ii mai zice “air” atunci? tu crezi ca vor taia autobuzu, dar vor mentine zborurile? dafuq

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus