un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Hoții folosesc jammere wifi pentru a bloca camere video și alte sisteme simple de securitate

6 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Orice tehnologie are și anti-tehnologia ei, bănuiesc. Recent poliția din Los Angeles a avertizat despre un val de spargeri de locuințe unde hoții au folosit aparate care bruiau semnalul wifi al casei pentru ca diversele camere video de securitate sau alți senzori să nu transmită mai departe notificări și alerte.

Hoții respectivi păreau profesioniști, intrau pe la balcoane de la etaj, spărgeau case unde aveau indicii că găsesc obiecte valoroase etc.

Nu mă miră însă metoda și era doar o chestiune de timp până să fie folosită. Acum mulți ani, când am lucrat într-un domeniu legat de camere video și control acces și efracție, am învățat că sistemele de securitate sunt mereu aplicate în straturi.

Cele mai simple te protejează doar de hoții cei mai simpli, de amatori. Pentru profesioniști ai nevoie de sisteme mai avansate, mai bine securizate, de redundanță, de metode multiple de securizare.

Se vede clar asta în orice aspect, de fapt. O ială simplă rezistă câteva secunde, una bună ține mai multe minute. O sirenă de alarmă simplă poate fi umplută cu spumă sau dezactivată în alte moduri, una mai complexă este gândită să reziste la astfel de atacuri. Poți pune câte camere video vrei tu, dar pe wifi pot fi bruiate, așa că poți monta unele pe cablu. Cablul general de alimentare (sau de Internet) poate fi tăiat în afara casei, așa că poți preveni asta cu UPS-uri și comunicatoare 4G. Și alea pot fi bruiate, așa că unii au paznic cu gheretă și alte sisteme complementare

    11 comentarii

  1. Mno, eu caut sisteme de camere gen blink dar care sa fie pe fir, nu pe wifi, din cauza de viteza la internet. Pe wifi astepti vreo 4-10 secunde pina sa vorbesti cu ala de-ti suna la usa. Adica am sacrificat calitatea in favoarea usurintei in instalare pentur a vinde cit mai multor clienti. Apoi se mai intimpla si din astea cu wifi jam…

      (Citează)

    • Dahua si Hikvision sunt producatori mari de camere si au si camere PoE bune dar nu foarte scumpe. Mai ai si varianta Reolink cu produse un pic mai ieftine, inclusiv sonerii video. Alti producatori nu as recomanda.

        (Citează)

    • Ce-i oprește pe hoți să taie cablul? Oricât de bine ar fi mascat sau ascuns, hoții vor putea să taie cablul. Sistemul cu camere video WiFi ar trebui să dea alerte serioase când camerele sunt offline pentru mai mult de 2 minute. Nici un sistem de alarmă nu este bun dacă nu e redundant, doar așa poți să fii mai liniștit. Sau faci asigurare la locuință și ce mai e prin ea și nu ții bani sau altele prin casă.

        (Citează)

    • etk: de ce nu ai recomanda Ubiquiti spre exemplu? întreb din pură curiozitate.

        (Citează)

  2. “ială”…

      (Citează)

    • Ca principiu ai dreptate, dar unele cuvinte așa intră în fondul lexical.
      Nu-mi spune că tu îți pui pantofii sport și mergi să tragi ceva la copiator? Aș pune pariu că îți pui adidașii să tragi o fugă până la xerox.
      Și nu doar noi facem asta. “I need a Kleenex / Everytime I’m leaving Phoenix” e dintr-o melodie.
      Altfel ar trebui să nu mai folosim niciodată cuvântul frigider, pentru că provine de la marca Frigidaire, adusă prima dată în România în perioada interbelică. Ca să nu mai zic de aspirină, jacuzzi sau… vaselină.

        (Citează)

  3. etk:
    Dahua si Hikvision sunt producatori mari de camere si au si camere PoE bune dar nu foarte scumpe. Mai ai si varianta Reolink cu produse un pic mai ieftine, inclusiv sonerii video. Alti producatori nu as recomanda.

    Nu știu despre alții dar mie-mi pare că Dahua are mari probleme de securitate. Tocmai ce mi-au dat de lucru pentru câteva zile: apar conturi de administrare peste noapte în sistemele lor.

      (Citează)

    • iar la Hikvision cateodata admin-ul devine Guest si nu mai poti adauga conturi noi…
      am luat legatura cu departamentul tehnic (din China, nu personalul de vanzari din Romanica) si mi-au spus ce banuiam si eu: probleme cu memoria flash. din fericire, dupa reset pare sa se fi rezolvat, probabil voi face si update (care e un circ in sine). sunt doar doua din cateva zeci de NVR-uri afectate, deci nu e asa grav.

      nu exista sistem perfect. exista liga good enough unde sunt Hik si Dahua. exista liga profi, unde vorbim de Axis, Mobotix, Bosch, poate Sony si Siemens, dar pe alte “scoruri”. si exista apoi Ubiquiti, Reolink, TP-Link, marcile de supermarket, plus HiWatch si fosta IMOU, diviziile low-cost ale Hik si Dahua, jucarii pentru amatori, care se bazeaza pe cloud (fara nu se poate) si na, isi fac treaba pentru un om obisnuit.

      @Radu, absolut corect, ORICE perimetru de importanta ridicata are securitate in straturi. de la celebrul citat din Da Vinci Code (camerele sunt doar pentru descurajare) la filmele cu furturi de bijuterii celebre, se vede clar ca o abordare profesionista foloseste sisteme redundante, imbinate intr-o strategie complexa si cat mai cuprinzatoare, dar cu un cost pe masura. totusi, razele laser e putin probabil sa faca parte :)

      ca sa inchei intr-o nota vesela, cand eram mic eram obsedat de a avea… un safe. vazusem in filme, mi se parea ubercool. pana cand mi-a dat taica-meu bomba: dar ce vrei tu sa tii in el?!. si atunci am realizat ca daca paza costa mai mult decat obiectul pazit, ai o problema

      any security is better than no security. stay safe everybody :)

        (Citează)

  4. Sinology este singurul sistem care merita avut pentru un NVR. Asta sau un sistem NVR de la Reolink dar care este doar local si eventual facut un script pe server cand se urca un nou motion clip sa primesti notificare pe tel prin IFTT. Restu sunt chinezarii spyware cu nu mai spun ca unele au si subscriptii. Nu folositi camere prin wifi, cablu e sfant, deasemenea nu au cum sa iti taie cablul daca este ascuns bine in perete si nu iese din camera.

      (Citează)

  5. dumy:
    etk: de ce nu ai recomanda Ubiquiti spre exemplu? întreb din pură curiozitate.

    Sunt mult mai scumpe dar sunt si alea niste camere ok.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus