un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google TV Streamer înlocuiește gama Chromecast pentru televizoare smart

7 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

RIP Chromecast. Știu că mulți dintre voi foloseau un astfel de gadget pentru a transforma un televizor normal într-unul smart sau pur și simplu pentru a înlocui interfața smart TV-ului vostru. Dacă mai vreți un Chromecast, zilele lor în magazine sunt numărate. Poate fi găsit în continuare la eMAG sau PC Garage.

Google înlocuiește gama Chromecast cu un aparat numit TV Streamer. Un nume mai descriptiv și un dispozitiv mai complex, dar care nu mai este un dongle ce se înfige în televizor, cu un fel de micuț set-top box de pus sub acesta.

Ca hardware, Google TV Streamer adaugă un port Gigabit Ethernet pe lângă conectivitatea wi-fi. Portul HDMI este 2.1. Procesorul este mai rapid, memoria mai multă, iar stocarea a crescut la 32 GB. Toate acesta ar trebui să facă mult mai rapide aplicațiile ce rulează pe TV Streamer.

Sistemul suportă 4K, Dolby Vision și Dolby Atmos. Mai mult, este compatibil Matter și Thread pentru a fi integrat și pentru a controla mai bune un sistem smart home, Google activând și în acea zonă. Primești și o telecomandă similară cu cea veche.

Diferențe sunt și la software, desigur. S-a zis de AI. Gemini asigură rezumatele video și informații despre show-uri, ce zic alți spectatori șamd. Există și un mod ambiental în care îți arată fotografii din Google Photos și poți cere din voce cam ce ai vrea să vezi, se ocupă AI-ul de făcut un colaj. Interfața de control din Google Home este de asemenea disponibilă pe televizor.

Costă 100 de dolari în SUA pe magazinul Google. Se va lansa oficial pe piață tocmai pe 24 septembrie.

    17 comentarii

  1. primul model de chromecast din 2013 inca mai merge dar am si mai nou!

      (Citează)

    • Aplicatia Sky Showtime ma anunta ca in curand nu va mai functiona cu prima generatie Chromecast pentru ca Google nu mai ofera actualizari.

        (Citează)

  2. dai 100$ doar ca sa ai ultimul gadget care face acelasi lucru ca si primul model, doar ca se numeste altfel.

      (Citează)

    • Ultimul Chromecast (ala cu telecomanda) a murit cu softul la Android 10, cica nu ar avea destul storage pentru versiuni mai noi. Asa ca mai devreme sau mai tarziu vei fi nevoit sa schimbi, ca nu vor mai avea aplicatiile suport

        (Citează)

    • Da, adica exact cum a spuns @catalinR, o sa dam mai multi bani pentru un dispozitiv care face exact acelasi lucru ca cel anterior. Si care este si mai greu de ascuns in spatele televizorului.

        (Citează)

  3. Intrebarea este daca acesta va putea reda fisiere video mai mari de 1GB, stie cineva?

      (Citează)

  4. Absolut nimic care sa merite achiziția fata de modelul vechi. Care este la jumătate de preț.
    Și ca să și explic:

    * port ethernet – total gratis având în vedere vitezele de wifi
    * viteza mai mare – ajută câteva mili secunde la încărcare netflix… Merita pentru cineva?
    * mai mult spațiu… Pentru ce? Câte aplicații pui pe el?
    * poze din google photos. Sunt și astazi
    *Ai? în ultima vreme am un sentiment ca ai ul asta e mult prea supraevaluat. Poate ma înșel..

    Google ar trebui sa se concentreze sa facă functional asistentul ala ca nu e în stare sa înțeleagă comenzi simple. Pana una alta din punctul meu de vedere e doar marketing: post dublu pentru același produs.

      (Citează)

  5. Am un Chromecast 4K pentru un LG vechi. Prețul e cam mare, dar faptul că are stocare mai multă ajută enorm. Multe aplicații uzuale ocupă mult spațiu acum, doar sistemul de operare ocupă lejer 4 GB, cele mai noi vor ocupa poate chiar 8 GB.

    Faptul că are port de rețea ajută, mai ales dacă Google nu s-a zgârcit la port 100 Mbit. Prefer să țin pe cablu dispozitive ca Media Player.

    Chromecast 4K are destule momente când are lag, așa că un dispozitiv nou cu interfață rapidă nu strică. Chiar căutam încă un Chromecast 4K, dar nu la 120 EUR, poate pe la 80. Pot aștepta ieftinirea.

      (Citează)

  6. Practic e un Apple TV cu Android

      (Citează)

  7. Sorin:
    Ultimul Chromecast (ala cu telecomanda) a murit cu softul la Android 10, cica nu ar avea destul storage pentru versiuni mai noi. Asa ca mai devreme sau mai tarziu vei fi nevoit sa schimbi, ca nu vor mai avea aplicatiile suport

    Ai tu prea multe aplicatii instalate, ca am asa ceva si am totu la zi.

      (Citează)

  8. Era bun și un port USB pentru redare fișiere audio și video de pe hdd/ssd extern

      (Citează)

    • Si eventual un procesor putin mai rapid, ca sa poti edita si niste fisiere prin Google Docs. Iar daca tot suntem aici, nu ar fi stricat si o camera video integrata pentru apeluri prin Google Meet.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus