un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Garmin a lansat noile ceasuri Fenix 8 și Enduro 3 îmbunătățite

29 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Garmin activează într-o ligă proprie. Produc ceasuri despre care eu aș spune că se adresează tuturor sportivilor, de la cei amatori și până la profesioniștii de nivel ultra-maraton și tot felul de sporturi extreme.

Și aș mai spune că în ultimii ani Garmin a făcut cu bine pasul și spre categoria clasică de smart watch, oferind soluții bune și pentru cei care vor clasicele funcții de tracking sănătate, notificări la încheietura mâinii șamd.

Periodic vine vremea actualizărilor. Fenix 8 și Enduro 3 sunt noile lansări.

Enduro 3 mi se pare un ceas gândit în principal pentru sportivii de performanță. Este un ceas de 51 mm cu o autonomie de 36 de zile, dar are și un inel de încărcare solară în jurul ecranului, care îi poate crește autonomia până la 90 de zile dacă este expus la suficientă lumină.

Carcasa este din titan, iar ceasul cântărește doar 63 de grame. Ecranul este protejat cu safir. Enduro 3 face orice. Nu doar că monitorizează activitățile sportive de toate felurile, dar are și hărți topografice, ajustarea ritmului la pante, calcul dinamic al traseelor de întoarcere, aclimatizare la altitudine și temperatură și alte funcții specifice.

Ecranul lui Enduro 3 este unul de tip MIP, memory in pixel, o tehnologie care îl face foarte vizibil în soare puternic, unde un AMOLED n-ar putea obține aceeași vizibilitate. Există și o lanternă LED incorporată. Ceasul face de asemenea toate funcțiile smart uzuale, are inclusiv Garmin Pay, dar este gândit în principal pentru medii și sporturi extreme.

Fenix 8 este modelul care înclină mai mult balanța spre funcțiile smart watch, deși le păstrează și pe cele necesare unui sportiv, indiferent de nivelul său.

Arată ca mai jos:

Sorry, wrong Fenix, de mult voiam să fac gluma asta. Arată ca mai jos:

Este disponibil în mai multe variante:

  • 43, 47 și 51 mm – ecranul AMOLED protejat cu safir, carcasă de titan
  • 47 și 51 mm – ecran MIP protejat cu safir, cu încărcare solară suplimentară, carcasă de titan

Există și o versiune de inox și fără safir, cu ecran AMOLED, numită Fenix E.

Autonomia este de asemenea bună. Cel mai mic Fenix oferă oficial 10 zile, pe când varianta de 51 mm urcă la 29 de zile. Cele cu încărcare solară dublează acest timp dacă le ții și expuse suficient la soare.

Ecranul AMOLED, apropo, este de înaltă rezoluție și viu colorat. Varianta MIP are culori mai puțin intense, dar este mult mai vizibil în exterior. Inelul de încărcare solară este ca un bezel suplimentar de vreo 2 mm în jurul ecranului.

Fenix 8 vine cu protecție suplimentară pentru senzori, care au o placă metalică aplicată peste ei și care altfel m-aș fi putut jura că este doar pentru design. Butoanele au fost modificate, au o garnitură mai complexă în jurul lor și în interior, astfel că pot fi apăsate și în timpul unor scufundări la adâncimi mari. Înainte nu era recomandat să faci asta în scufundări, existând riscul ca etanșeitatea să dispară la apăsarea butonului.

Pe lângă funcțiile avansate pentru sportivi despre care am zis la Enduro (site-ul oficial le prezintă oricum mult mai bine), Fenix vine cu avantaje suplimentare pe partea de smart watch.

Una inedită este că poate prelua comenzi vocale procesate local, fără a fi nevoie de o conexiune la internet. Merg doar în engleză, dar îi poți spune ceasului chestii de genul “set a timer for 5 minutes” sau să pornească un anumit antrenament sau să salveze un punct de referință. Cum ar fi, ești în mijlocul unei activități sportive, nu ai timp de umblat prin meniuri căutând vreo opțiune, ci apeși un buton și zici din voce ce vrei să facă ceasul. Opțiunea de a aprinde rapid lanterna prin voce cu siguranță este utilă și când ai sacoșe în mână și nu s-a aprins lampa de pe scara blocului…

Altă funcție inedită: Voice Notes. Poți să te înregistrezi rapid în ceas, ba chiar să și asculți înregistrarea pe difuzorul ceasului. Foarte util pentru când îți vine o idee de moment sau vrei un soi de reminder. Eu folosesc tot felul de programe de preluat ușor notițe, inclusiv audio cu transcriere, pentru a nota idei de subiecte sau alte to do-uri.

Poți și vorbi la telefon din ceas, câtă vreme este conectat la telefon prin bluetooth. Ai și Garmin Pay, notificări, toate funcțiile de sănătate posibile, inclusiv excelentul body battery pe care în acest an pare că l-au preluat toți ceilalți producători de ceasuri într-o formă sau alta.

La o primă vedere, dezavantajele acestor ceasuri sunt tot cele din trecut: sunt foarte scumpe, iar aplicația de telefon încă nu a fost actualizată și pare

    26 comentarii

  1. Nu a fost actualizată și pare …?

      (Citează)

  2. nu-mi permit! dar chiar am nevoie? merge și cu telefonul

      (Citează)

  3. conspicuous:
    nu-mi permit! dar chiar am nevoie? merge și cu telefonul

    Asta-i ideea. Sa te convinga ca ai nevoie de un lucru chit ca tu sigur nu ai nevoie de asa ceva.
    Sunt de moda veche, am ceas clasic care-mi arata ora, ca de aia e ceas.

      (Citează)

    • „Asta-i ideea. Sa te convinga ca ai nevoie de un lucru chit ca tu sigur nu ai nevoie de asa ceva”

      Esența campaniilor de vânzări de când nu se inventase încă termenul de „publicitate”.

        (Citează)

    • Și cum monitorizezi orice antrenament fără să măcar măsurarea pulsului și a zonelor de intensitate? Poate n-avem toți nevoie de cele mai scumpe ceasuri pe care le are Garmin, dar ai nevoie de un echipament ca să-ți analizezi în general condiția fizică.

        (Citează)

    • Daca esti sportiv profesionist, atunci ai nevoie sa-ti monitorizezi semnele vitale in timp real. Dar pentru niste sedentari, cum suntem peste 90% din cititorii acestui blog, nu este necesar sa faci asta.
      In general, chiar daca ne apucam de sport, nu o sa aiba nimeni nevoie sa isi adapteze constant antrenamentele incat sa se mentina la X% din ritmul cardiac maxim.

        (Citează)

    • @Andrei G: nu trebuie să fii profesionist. Eu acasă pe bicicletă mă uit la puls ca să văd la ce intensitate sunt, ca să nu pedalez degeaba. La fel și pentru progres: de exemplu, dacă alergi vezi ritmul și intensitatea – teoretic cu timpul vei avea un ritm mai bun și vei parcurge aceeași distanță mai repede și cu mai puțin efort. Ăsta e cel mai bun mod de a evalua intensitatea pentru că atunci când ești obosit sau indispus se vede în cifre, chiar dacă tu ai impresia că muncești din greu.

      Ca să ai un antrenament constanrt trebuie să fii la x% din ritmul cardiac maxim. Dacă ai un antrenor, chiar și la sală, fix asta o să urmărească.

      Că n-ai nevoie de un ceas de o mie de euro, asta e altă poveste.

        (Citează)

    • @dam167, de curiozitate, poti sa-mi spui cat de mult ti-ai imbunatatit performantele din momentul in care ai inceput sa iti monitorizezi permanent ritmul cardiac?
      Ai obtinut niste imbunatatori semnificative, pe care crezi ca nu ai fi putut sa le obtii daca nu iti monitorizai ritmul cardiac? De exemplu dublarea distantei ce o poti alerga sau cresterea cadentei cu macar 25-30%?
      Intreb de curiozitate, deoarece eu am vazut foarte multi alergatori si biciclisti care se antreneaza fara ceasuri la mana.

      Repet: nu mai refer la alergatorii profesionisti care participa la competitii, ma refer la oamenii de rand (cum suntem cei care citim acest blog) care mai alearga din cand in cand ca aiba putina conditie fizica.

        (Citează)

  4. Garmin are succes ca nu-l incarci in fiecare seara ca pe telefon. Al meu nici nu tin minte cand l-am incarcat ultima data.
    Also, au si modele mai ok ca pret. Nu moca, dar decente.

      (Citează)

    • “Autonomia este de asemenea bună” – daca nu e masurata si autonomia cu tracking GPS, ce ai spus tu acolo e o fraza goala de continut ( cel putin pt mine ).

        (Citează)

  5. E mai rapid sa pornesti tu o activitate, sau sa pui un timer comparativ cu comanda vocala. Inregistrarile audio nu le poti asculta pe telefon. Si multe altele sunt doar de luat ochii si atat. Majoritatea imbunatatirilor sunt vizuale si cam atat. Si da, am avut ocazia sa vad deja un garmin fenix 8 .

      (Citează)

  6. nu trebuia sa fie reply aici :)

      (Citează)

  7. Mulți aici din seria dacă nu îmi trebuie sau nu mi-l permit înseamă că e inutil.

    Revenind la Garmin, am un Fenix 5 Titan și încă nu am găsit motive să îi fac upgrade. Aplicația de la Garmin e parfum pe lângă ce oferă Apple Watch cu a lor Health și Fitness.

      (Citează)

  8. “Opțiunea de a aprinde rapid lanterna prin voce cu siguranță este utilă și când ai sacoșe în mână și nu s-a aprins lampa de pe scara blocului…”

    Nu prea merge asa, pentru activarea asistentului trebuie sa tii apasat un buton.

      (Citează)

  9. Doar ma laud.. am un Garmin Epix care are deja ecran Amoled.
    Never back la alte branduri. Urasc sa incarc si ceasul in fiecare seara.

      (Citează)

  10. fenix 6 aici, n-am nici un gand sa fac upgrade. 157 de ore de sport inregistrate pe el in 2023 (inot, bicla, hiking, sala). Baterie excelenta, info excelente, utilizabil, aplicatie mai mult decat ok.
    Singura chestie la care nu-l folosesc e monitorizarea somnului pt ca nu imi e confortabil sa il tin la mana cand dorm.

    Din ce citesc aici pare ca au si ei problema pe care o au toti, inventeaza feature-uri inutile ca sa poata sa scoata o versiune noua anual.

      (Citează)

    • inventarea de feat-uri “inutile” este pentru a atrage din potentialii clienti care nu au aceasta marca si doresc sa isi cumpere.

        (Citează)

    • Eu am trecut de la fenix 6, la epix. Exclusiv pentru display. Luat de la Trisport, dat inapoi si primit o reducere sanatoasa la epix.

        (Citează)

  11. frumoase ceasurile, dar putin cam scumpe, cu ce telefon ai facut pozele ?

      (Citează)

  12. Garmin erau ceasuri foarte proaste la capitolul autonomie, vad ca generatia actuala fix asta imbunatateste masiv fata de precedentele modele.

    Ca fapt divers, nu ai nevoie de Garmin de sute si mii de euro cand o bratara Xiaomi / Amazfit face acelasi lucru.

      (Citează)

  13. Gaelex:
    Garmin erau ceasuri foarte proaste la capitolul autonomie, vad ca generatia actuala fix asta imbunatateste masiv fata de precedentele modele.

    Ca fapt divers, nu ai nevoie de Garmin de sute si mii de euro cand o bratara Xiaomi / Amazfit face acelasi lucru.

    Inca de la seria 6 aveau atutonomie buna.
    De la seria 7 au cam rupt pe autonomie. Am 7x SS si duce 3 saptamani fara probleme.

    Cand mi-am luat eu ceasul nu exista nimic care sa fie mai bun pentru un multi-athlet.
    Bonus foarte mare hartile pre-incarcate(Full Europe). La un moment dat, la munte, am nimerit intr-o zona pusa la pamant de vijelie, nemarcata, dar avant harta si traseul preincarcat pe telefon, a fost foarte usor sa ma descurc.
    In Grecia nici nu a trebuit sa imi iau o harta locala sau ceva de genu, am cerut ceasului un traseu local de hike si gata – 2-3 sugestii.

      (Citează)

  14. Mi se pare f trist ca majoritatea sunt mari. Inteleg motivele tehnice si stiu ca au aparut cateva mai mici. Dar eu ignor absolut ceasurile astea cand vad ca au peste 40. Ba chiar imi doresc ceva usor de vreo 38 daca se poate.

      (Citează)

  15. @Andrei G: cadența e ceva relativ, la ciclism e importantă puterea și ritmul – eu nu am power metru, deci mă iau după efort. Pulsul mă ajută la ce fac acasă – de exemplu îmi fac un program de 30 min cu puls mediu pe la 120 bpm și 1 min la fiecare 5 de efort maxim unde urmăresc un puls de cca. 150-160 bpm. Măsurarea pulsului mă ajută să fac asta constant.

    Acum ceva timp am făcut o tură de 75-80 km și am țintit o viteză medie de 25 km/h. Am depus prea mult efort în prima jumătate a turei și am ajuns la întoarcere prea mult în zona roșie (anaerobă) – eu pedalam din greu la peste 170 bpm și abia țineam 20 km/h, iar în final n-am atins obiectivul de viteză medie. M-am uitat apoi pe date și am refăcut tura după ceva timp cu un alt ritm și cu aceeași condiție fizică și aceeași bicicletă am avut rezultate mult mai bune.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus