►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Eu am învățat în școală că scrierea românească este cu virgulă pentru a exprima zecimi, bani și alte subdiviziuni, și cu punct pentru a separa grupurile de câte trei cifre de la mii, milioane, catralioarde șamd.
Adică scriem 17.240,76 lei, de exemplu.
S-a schimbat asta între timp? Pentru că nu doar că tot mai multe bănci, instituții și programe separă zecimile cu punct (precum americanii), nu cu virgulă, dar este și haos în domeniu.
De exemplu, ING Homebank de persoane fizice folosește punctul pentru zecimi, ca la străini.
Aplicația ING Business pentru persoane juridice folosește virgula pentru zecimi, ca la români. Aceeași bancă, două aplicații, două abordări diferite.
Raiffeisen folosește virgula. Banca Transilvania folosește punctul. Dacă mă uit însă pe știri, suntem țara hub-urilor de dezvoltare IT.
Am instalat o aplicație numită Ro-eFactura, care-i (gratuită și) făcută de Facturis, un furnizor vechi de soluții de facturare/contabilitate. Nu înțelegeam de ce nu-mi calculează bine TVA-ul atunci când am creat prima factura. Eu puneam acolo 110,40 lei, aplicația nu știa ce-i cu virgula aceea și o ignora, calculând TVA-ul pentru 110 lei și atât. Nu dădea nici un mesaj de eroare legat de acea virgulă și nici nu verifica strict punctuația pentru acea casetă de input.
Acum, astfel de lucruri sunt de obicei legiferate de statul român. De exemplu, o lege mai obscură obligă instituțiile statului să folosească diacritice, așa cum este și cazul. Există ceva similar și pentru numere? Dacă nu, de ce nu? Nu de alta, dar dacă folosești Excel pe română și lucrezi cu fișiere obținute de la diverse instituții, trebuie să fii maestru în numbervalue() și alte trecuri.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
29/08/2024 la 7:15 AM
Apropo de Excel, virgulă și punct, deschideți, vă rog, un fișier Excel, puneți tastatura pe limba română, apăsați Ctrl+F ca să deschideți caseta de căutare, apăsați pe punctul de la numpad. O să apară “.,” sau “,.” nu mai stiu exact, fără ghilimele. Deci nici Microsoft nu e sigur ce să facă cu ele.
alunelu(Citează)
29/08/2024 la 12:34 PM
Din cate stiu comportamentul acela nu are legatura cu tastatura in limba romana (care are doar menirea de a va permite sa scrieti cu diacritice specifice) ci cu setarile regionale din windows.
Daca aveti setari regionale romanesti sau chiar americane dar modificate, punctul de pe tastatura numerica, adica separatorul zecimal va fi virgula chiar daca aveti setata tastatura ENG
pipzn(Citează)
29/08/2024 la 12:35 PM
Excel ia setările ce le ai în Windows la Regional Settings.
manu144x(Citează)
29/08/2024 la 7:21 AM
Aplicația CEC Bank te lasă să scrii și punct și virgulă, cu amândouă funcționează.
Dar nu trebuie să pui punct la mii.
Apropo, în documentele oficiale în limba română, nu trebuie folosit punctul la mii, ci un spațiu (insecabil). Adică ar trebui să scriem 2 345,67 lei.
Cheers!
Adrian(Citează)
29/08/2024 la 8:40 AM
Așa ne-au învățat și pe noi la școală, la ora de matematică, să folosim spațiu ca separator pentru grupurile de cifre. Mie punctul mi s-a părut, însă, că face mai lizibile numerele mari decât spațiul.
ov1d1u(Citează)
29/08/2024 la 8:27 AM
Toate astea sunt reglementate de către anumite standarde iso/din, in cazul asta iso 80 000 și adoptate local, nu?
Nu știu exact local ce institut ar trebui să facă treaba aceasta dar e clar că nu a făcut nimic. Cred că asro, din câte văd.
Oricum, ideea e că totul pornește de aici, fără aceste standarde nu poți face nimic iar ce exemple ai dat mai sus denotă o lipsă gravă de profesionalism.
gg(Citează)
29/08/2024 la 8:29 AM
Asta depinde de ce limbă și locație ai setat la sistemul de operare.
gg(Citează)
29/08/2024 la 10:16 AM
Nu depinde de nimic altceva, depinde fix de ce am scris eu – sa ai activa tastatura romaneasca. Ideea e ca tu apesi o tasta si apar 2 caractere.
Am verificat acum, e .,
alunelu(Citează)
29/08/2024 la 2:36 PM
Am testat și eu acum și se întâmplă ce spui tu atunci când setezi tastatura ca Romanian (Standard) sau Romanian (Legacy).
Majoritatea însă folosesc acum Romanian (Programmers), care este mai intuitivă și mai ușor de utilizat dacă ai o tastatura qwerty. Aici văd că apare corect, nu se mai afișează două caractere.
Andrei G(Citează)
29/08/2024 la 8:46 AM
Sunt cativa ani de cand le-am expus colegilor (oameni cu studii superioare) acest aspect. Indivizii obisnuiti sunt atat de superficiali ca te ingrozesti. Li s-a parut o observatie extravaganta care nu merita atentie. Va veni un moment cand chestiunea asta va genera efecte importante si abia atunci va fi bagata in seama.
Nicu(Citează)
29/08/2024 la 9:10 AM
Nu vă bateți capul, vine iar cacademia română în curînd cu o rezolvare în genul î din i sau â din a și rezolvă treaba și cu virgulele astea printre cifre…
Marinel(Citează)
29/08/2024 la 9:33 AM
E de “porc” ce se intampla, insa fiind oameni destepti peste medie va prindeti voi relativ usor.
Doua aspecte importante:
1) Cata vreme lumea schimba documente in format Excel sau similar (OpenOffice), indiferent de formatarea limbii din fisierul sursa, pe alt calcualtor – formatarea se va schimba – adica e doar o formatare vizuala.
Daca cineva cu tastatura si localizare Windows in Romana, completeaza un fisier excel si are virgula ca delimitator la zecimale, cand deschizi acelasi document pe alt PC, cu limba engleza – atunci formatarea zecimalelor e actualizata imediat din virgula in punct. (cifrele raman corecte)
Haos mare e cu diverese ERP-uri, care importa/exporta date – unde virgula romaneasca (scrisa fizic si nu doar parte din formatare) da peste cap chestiuni.
2) luna trecuta am dat peste sistemul indian de grupare cifre. Mindf*ck total – fiti atenti la formatarea cifrelor bolduite.
https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_numbering_system
lakh: 150,000 rupees in India is referred to as “1.5 lakh rupees”, which is written as 1,50,000 rupees;
crore: 30,000,000 (thirty million) rupees is referred to as “3 crore rupees”, which is written as 3,00,00,000 rupees with commas at the thousand, lakh, and crore places.
Ariel(Citează)
29/08/2024 la 9:53 AM
sistemele digitale sunt toate cu .
dat fiind ca tot ce e cu cifre tinde sa devina digital, intr-acolo ne indreptam.
am putea trece si noi la notatia asta ca sa nu ne mai cacam pe noi cu 2 notatii in paralel si cu toate problemele
add(Citează)
29/08/2024 la 3:18 PM
Mă inteb câte greșeli se întâmplă din cauza asta la plăți în banci.
Dar probabil ar trebui să ne aliniem la standardul de formatare EU.
Em(Citează)