un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday: eMAGOtterMABOFlipFinestoreBest ValueFashion DaysPC GarageDysonAVstoreevoMAGLibrisF64PhotosetupAltexFlancoVodafoneOrangeDigiSevensins ◄◄

asus s5507

Flip se extinde: pe lângă telefoanele și tablete recondiționate, acum vinde și laptopuri și smartwatch-uri

5 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

În ianuarie, mi-am vândut vechiul telefon prin Flip și am luat un preț foarte bun pe el. L-am trimis prin easybox, mi l-au evaluat aproape identic cu ce declarasem eu inițial și apoi s-a vândut practic din prima zi. Am pândit site-ul pentru că eram curios la ce preț îl va lista Flip, dar nu l-am prins niciodată pus la vânzare. A doua zi am primit emailul cu “s-a vândut, îți transferăm banii”.

Am luat 4.300 de lei pe S23 Ultra. A fost peste ce speram și a durat vreo 3 zile cu totul. Cineva a cumpărat un telefon pe care l-am menținut în stare excelentă și a primit și 2 ani de garanție la el.

De atunci, mi-am dat seama că mi s-a schimbat un pic comportamentul. Acum sunt mult mai atent cu telefonul meu mobil pentru că am interesul să-l păstrez într-o stare cât mai bună. Adică în trecut încercam să nu-l sparg pentru că nu voiam să pierd vremea la service. În ultimele luni, însă, am mult mai mare grijă să nu zgârii deloc ecranul telefonului tocmai pentru ca acesta să valoreze mai mult atunci când îl voi vinde. De când sunt și toate acele oferte de easy buyback în colaborare cu eMAG, cu atât mai bine.

Asta nu înseamnă că-l țin în puf. Pur și simplu am grijă să nu-mi pun și cheile în același buzunar cu telefonul și să nu-l pun cu ecranul în jos pe vreo bordură de ciment sau ceva de genul acesta.

Am impresia, însă, că nu doar eu, ci mult mai mulți au început să gândească la fel. Acum vreo lună, cineva care lucrează în domeniul telefoanelor mobile mi-a spus că Flip ar avea vreo 30% cotă de piață din piața liberă. Mi s-a părut imens și aproape că nu l-am crezut.

Zilele trecute, însă, primesc un comunicat de presă de la Flip cu rezultatele financiare din anul fiscal 2023 și acolo scrie de vânzări de 56,4 milioane de euro! Asta plasează Flip în top 5 magazine online de IT&C (sau foarte aproape de top 5, este dificil de comparat precis, dar estimarea mea este de top 5) și uimitor este că reușesc performanța aceasta în doar 4 ani de la lansare și vânzând doar telefoane mobile și tablete recondiționate, ba chiar doar patru branduri: Apple, Samsung, Xiaomi și Huawei.

Vă dați seama ce nevoie era în piață pentru un astfel de serviciu? Sau, poate mai bine zis, ce piață mare era pentru un astfel de serviciu? Cred că o mulțime de oameni de afaceri care ar fi avut fondurile necesare unui astfel de business își bagă acum unghia în gât că nu l-au făcut ei sau că nu au investit în Flip la începuturile companiei, poate înainte ca eMAG Ventures să facă asta pe final de 2021.

Când am scris acest articol am observat că acum, în luna iulie, au introdus pe site alte două categorii în meniul principal: laptopuri și smartwatch-uri. Comunicatul le include la planuri de viitor, dar între timp au fost puse în practică. Momentan poți doar să cumperi astfel de dispozitive recondiționate (toate marca Apple), nu să le și vinzi către Flip, dar probabil se va schimba și asta.

Comunicatul zice că a fost o creștere de 46% a vânzărilor. În total în cei patru ani de existență, un număr de 400.000 de clienți au cumpărat sau vândut de la Flip. În caz că sunteți curioși câți bani a plătit Flip pe telefoanele achiziționate de la diverși, un infografic atașat comunicatului de presă zice de 33,5 milioane de euro virate clienților în acești 4 ani.

Mai sunt și alte cifre foarte interesante acolo, dacă vă plac statisticile, iar primele arată cât de mare a crescut Flip:

  • 1 din 4 români care au cumpărat un iPhone 11 în 2023 a făcut-o de pe Flip.
  • 1 din 2 români care au cumpărat un iPhone 12 în 2023 a făcut-o de pe Flip. Cifrele se referă la piața liberă, adică fără operatorii telecom în ecuație, și mi se par proporții foarte mari.
  • Flip are 250 de angajați, din care 153 lucrează în service. Erau 65 de angajați în 2021. Spațiul a crescut de la 100 mp în 2021 la 2.060 mp în 2023. Aici sunt oamenii care analizează telefoanele primite, le verifică hardware și software, fac diverse teste (67 la număr, zice Flip) și le pregătesc pentru vânzare.
  • sunt prezenți în 4 țări, România, Ungaria, Bulgaria și Grecia, ceea ce îi face compania cu prezență în cele mai multe țări din grupul eMAG, dar știam asta de la conferința eMAG de acum o lună.
  • top 5 orașe din România sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Ploiești.

Tot în comunicat scrie că Flip Business colaborează cu peste 14.000 de IMM-uri. Eram curios dacă le vând telefoane sau le închiriază contra unei taxe lunare, așa că am întrebat asta. Răspunsul a fost “Da”, ambele.

N-am putut afla dacă vor deschide însă platforma Flip și pentru alte branduri de telefoane, ceea ce cred că ar fi un moment foarte așteptat de mulți oameni. Momentan au Apple, Samsung, Xiaomi și Huawei. Conform datelor obținute de spionajul meu privind cota de piață a telefoanelor în România, Motorola este aproape de Xiaomi în țara noastră și, cu un suport bun de update-uri de Android pentru viitor, s-ar preta bine pe piața de recondiționate.

Honor este un alt brand care a crescut mult în 2023, cu aproape 5% cotă de piață, și probabil va termina 2024 mult mai sus, iar Oppo este pe locul 6. Huawei, în schimb, a avut o scădere mare în anul anterior, lipsa serviciilor oficiale Google și a 5G-ului spunându-și cuvântul.

Cred că este timpul ca Flip să deschidă măcar către Motorola poarta de acces, chiar dacă momentan probabil că direcția principală de dezvoltare este de laptopuri și alte dispozitive recondiționate și service-ul pentru ele. Vom vedea ce urmează.

Iată infograficul Flip de care vorbeam, că nu l-am găsit pus undeva pe net:

asus s5507

    8 comentarii

  1. Normal ca au cifra de afaceri mare, doar le trimite eMAG clienți cu ghiotura.

    Nu pe mine, ca nu am șanse sa scot ceva pe S20 FE-ul meu, după ce specialiștii de la service-ul Samsung i-au zgâriat carcasa când au înlocuit senzorul de amprenta.

    Ca sa revândă laptopuri si ceasuri trebuie sa adauge oameni si echipamente cu care sa poată recondiționa ce primesc.

      (Citează)

  2. Flip: marketing & publicitate. Decît. Ar fi interesant de făcut un experiment: scos un telefon din țiplă și trimis la Flip pentru evaluare. Domnule Nwradu, ce ziceți?

      (Citează)

    • Eu nu am apelat la serviciile Flip pana acum, dar la cifra de afaceri de 54 milioane de euro, nu prea i-as mai incadra la “decît” marketing si publicitate.
      Pare ca lumea chiar avea nevoie de un astfel de serviciu in piata.

      Sigur, de multe ori este mai convenabil sa vinzi direct pe OLX (sau pe alta platforma similara). Dar pentru multi, simplitatea oferita de Flip compenseaza diferenta de 10-20% din pretul final.

        (Citează)

  3. Mda, am vandur eu un telefon prin ei. Telefon impecabil, doar ca dupa 4 ani bateria nu era 100% ci vreo 75%.
    L-au pus sub microscop si au descoperit intr-un colt de ecran trei pixeli galbeni. Chestie pe care eu nu am observat-o de-a lungul timpului ca m-ar fi stresat. Si chipurile trebuiau sa schimbe ecranul pentru asta. Pentru ceva invizibil. Daca imi spuneau ca trebuie sa schimbe bateria, intelegeam.
    Si bineinteles au taiat 80% din estimarea initiala pentru ca de aia.
    Prefer sa vand pe OLX data viitoare. Sau sa il arunc sau sa-l fac cadou. Experienta de rahat.

      (Citează)

  4. Și mie mi se pare o mare scamatorie, nu au vrut să îmi primească un s9+ impecabil acum vreo 2 ani.

      (Citează)

    • Stai putin, ca nu prea inteleg. Tu consideri ca un serviciul este o scamatorie doar pentru faptul ca nu au vrut sa primeasca un telefon vechi, care s-ar vinde foarte greu?

        (Citează)

  5. Bine ca nu cumpara/vand astia televizoare, ca nu mai scoteai telecomanda din punga.

      (Citează)

  6. eu am luat anul asta prima data un tel SH, un S23 256G (ca nou) de la ei, prin feb., cu trei mii de rupii (acu e 2600🤯). sunt multumit de starea lui si de baterie, nu si de filosofia Samsung (vin dupa sapte ani pe Huawei), camere total dezamagitoare. am studiat ofertele operatorilor, piata (chiar, VREM Motorola pe Flip!!) si am fugit de Samsugi cat am putut, dar de Apple nu vreau sa aud iar in Xiaomi (inca) nu am incredere, am auzit prea multe povesti negative despre fiabilitatea lor.

    o sa ziceti, “de ce n-ai luat de pe OLX/Okazii/wtf”. simplu: pentru ca acolo nu stiu ce iau. singura sansa era sa fie un vanzator din orasul meu, sau din Buc, si ar fi fost o “verificare” la colt de strada gen uite ca se aprinde, uite ca merge sunetul, hai ca dam un apel, e bun, scoate banii. si apoi acasa constatam ca se blocheaza dupa cateva minute de Youtube, ca ecranul a fost inlocuit de vreun viteaz si nu mai e original, ca bateria e obosita de caldura (chiar daca are doar un an) etc. si ce faceam, il cautam pe DannyBoss84 sa-l returnez?!?

    daca vrei sa-mi vinzi ceva pe OLX, discutam de la jumatate de pret IN JOS. pentru ca garantie. nu-ti convine? nu-i bai, e mare piata, gaseste alt guster.
    Nova 5T l-am dat (full box, Flip nu-ti da decat cablu, si nici ala original) cu 450 lei la o cunostinta, care stia in ce stare perfecta a fost folosit (husa carte, incarcare sub 80%, fara socuri, soare sau umezeala etc).

    deci: de ce Flip? pentru ca garantie. a, ca ma enerveaza faptul ca serviciul de preluare de la proprietar, testare si listare costa? evident! dar si agentiile imobiliare costa, si nu cred ca pun atata efort cat Flip, nu verifica (cred) nici macar originalitatea actelor proprietarului, darmite sa iti mai ofere si garantie daca locuinta are vicii ascunse. ca Flip sunt nemernici orientati pe profit si evalueaza cat mai jos la vanzator si cat mai sus la cumparator? cel mai probabil, dar ce sa le faci, nu te obliga nimeni sa le vinzi la pretul pe care ti-l ofera…

    eu as fi vrut sa fac alt experiment: sa cumpar de pe Flip, sa-l scot neatins, nepornit din cutie si sa-l trimit peste cateva zile cu alt nume la ei, sa vad evaluare. dar, probabil au serialul si si-ar da seama ca tocmai a plecat de la ei… chiar, cand face un “influensar” o astfel de proba? daca am putea avea incredere ca nu-s intelesi…

    s-ar putea si fara Flip? evident, daca oamenii AR FI OAMENI. cand zici “fara dauna”, fix asa sa fie, nu ca la masinile din targ, unde detailing-ul a costat mai mult decat cazanul.

    offtopic: eu de multi ani cumpar si recomand cunoscutilor si clientilor calculatoare refurbished DE LA FIRMA. nu dau nume ca nu sunt platit, gasiti la prima cautare diversi furnizori. eu lucrez doar cu Dell (poveste veche…) dar cred ca si HP sau orice vine cu factura si garantie e OK. am avut probleme? rar, si atunci s-a rezolvat rapid (backup-ul datelor nu e responsabilitatea lor!!). de ce nu OLX? pentru ca garantie.

    capisci?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus