un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două noi obiective din România intră în patrimoniul UNESCO World Heritage

9 Aug 2024  ·

TURISM  ·

4 comentarii

24 de obiective au fost adăugate recent în lista UNESCO. Printre ele, reședințele Schwerin din nordul Germaniei, care sunt în cea mai bună stare dintre toate și includ acest palat de pe o insulă din lacul cu același nume. Rar am văzut un loc mai frumos și poate concura oricând cu cele mai pitorești de pe Valea Loirei și alte locuri.

Două obiective sunt însă din România. Vorbim întâi despre ansamblul Brâncuși de la Târgu-Jiu, care include Coloana Infinitului, Masa tăcerii, Poarta sărutului și biserica din zonă.

Mariciu a avut recent un clip despre expoziție Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris:

Am impresia că eu am văzut unele și mai bune în New York și Washington. Poate prezența în patrimoniul UNESCO atrage mai multă atenție asupra operelor lui Brâncuși pe care le avem în România.

Al doilea obiectiv este frontiera dacică a Imperiului Roman. Sunt 277 de elemente individuale (fortărețe, turnuri, ziduri, orașe, forturi) care pe vremuri alcătuiau structurile romane din provincia Dacia, aflate acum pe teritoriul României.

Includ, desigur, ruinele de la Sarmizegetusa, dar și alte situri arheologice de la Roșiorii de Vede, Alba Iulia, Potaissa, Cășeiu, Grădiștea de Munte și multe alte zone.

Am pus linkuri la site-ul oficial UNESCO pentru a vedea cum le definesc ei. Pe lista altor monumente protejate UNESCO din România sunt:

  • Delta Dunării
  • Mânăstirile din Moldova
  • Mănăstirea Horezu
  • Satele cu biserici fortificate din Transilvania
  • Cetățile dacice din Munții Orăștiei
  • Centrul istoric al Sighișoarei
  • Bisericile de lemn din Maramureș
  • Pădurile seculare de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei
  • Peisajul cultural minier Roșia Montană

Dacă vă întrebați care sunt acele păduri seculare de fag, sunt la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș).

Din lista curentă, să zicem că am văzut relativ recent Delta Dunării, mânăstirea Horezu și Sighișoara. Am fost și la Biertan și mi-a plăcut foarte mult biserica fortificată de acolo. Pe celelalte, însă, le-am văzut când eram copil. Abia aștept să mai crească Alice un pic și să facem și cu ea călătorii spre astfel de locuri din țară.

    4 comentarii

  1. Bai, totusi cum statea Klaus pe scaun la Masa Tacerii, parca era pe buda.

      (Citează)

  2. Bine ca protejam manastirile, avem si noi cu ce ne mandri. Magaoaia de catedrala neamului cand se finalizeaza? Sa vina hoardele de turisti sa vada kitsch-ul suprem.

      (Citează)

  3. castelul acela este superb.

      (Citează)

  4. Man, eu am vazut cetatea Sighisoara dupa ~ 15 ani. Dezolant, cu doze de redbul si chistoace pe jos, 0 descrieri la case (spuneau doar ca aici traiau un anumit tip de calfe). Nici un panou sa explice ceva mai multa istorie. Acoperisul turnului in paragina, intr-adevar erau ceva schele de constructii la el semn ca probabil a plouat prin acoperis si cineva si-a adus aminte ca trebuie reparat. Plin de buruieni in spatii publice. Dezolant.

    In turu nostru am fost si pe la Sibiu care a ramas curat si bine intretinut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus