un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum a făcut Nike pantofi care îmbunătățesc performanțele alergătorilor cu până la 4%

20 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Am văzut un clip despre pantofii Nike, mai exact despre modelul Nike Vaporfly, care îi face pe alergători cu până la 4% mai rapizi. Au fost folosiți la primul maraton alergat sub 2 ore și la alte întreceri sportive.

Aparent, chiar funcționează. Diverse studii au confirmat îmbunătățirea timpilor. Funcționează pentru că folosesc un material mult mai elastic și ușor în talpă, care îi “împinge” pe alergători înapoi în sus după fiecare pas, ceea ce înseamnă o recuperare de energie.

Uitați-vă la clip, mi s-a părut foarte bun pentru ce înseamnă să dezvolți un pantof orientat pe performanță, nu doar aspect, și câtă cercetare este necesară pentru asta.

Cu un lucru nu sunt de acord: thumbnail-ul spune că se trișează cu acești pantofi. “Just cheat”. Mie nu mi se pare că este vorba de trișare.

În primul rând, echipamentul folosit de sportiv contează în orice sport și se încearcă întotdeauna îmbunătățirea acestuia. Cicliștii au biciclete cât mai ușoare și căști aerodinamice pentru a beneficia de orice posibil avantaj. Înotătorii folosesc materiale speciale care alunecă mult mai ușor prin apă. V-ați uitat la tir cu arcul? Trei contragreutăți, sistem complex de țintire etc.

Numărul de sporturi unde echipamentul probabil chiar nu contează devine extrem de mic. Gimastica, aruncarea greutății, din acestea.

La alergare în particular, pantofii mereu au fost importanți. De asta se aleargă în pantofi speciali, nu în cei de nuntă. Au crampoane pe talpă pentru a se înfige în pista de atletism. Chiar mă întreb cu cât ar scădea timpii atleților și inclusiv înălțimea la care sar sau alte asemenea performanțe dacă s-ar elimina țepii de pe talpă.

Așa că o talpă intermediară făcută din material mai bun nu mi se pare trișare, ci doar o evoluție naturală a conceptelor moderne de atleți și performanță. Dacă nu vrem asta, atunci poate ar trebui să alerge în picioarele goale și în chiloți, ba chiar să eliminăm masajele, regimul alimentar special și mersul la sală din obiceiurile atleților.

Dacă într-o zi Comitetul Olimpic vrea să introducă astfel de reguli, sunt ok cu asta, dar până atunci eu sunt ok și cu ce se întâmplă.

Apare, evident, o problemă în situația în care doar Nike produce astfel de pantofi, nu și ceilalți producători de echipament sportiv, și deci atleții sponsorizați de Nike au un avantaj. Până la urmă, însă, asta este piața. Dacă inventezi un produs mai bun, îl ții pentru tine.

Oricum, în acest caz, ceilalți producători par să fi copiat destul de rapid design-ul, în special având în vedere că spuma folosită nu a fost creată de Nike. Se numește Pebax și este inventată de Arkema, o companie franceză. Nike îi spune ZoomX. Înainte de Nike, acum vreun deceniu, Adidas a avut o inovație bună în domeniul pantofilor, care în perioada aceea i-a tras în sus în rezultate și vânzări.

Cea mai bună decizie, însă, a fost cea a World Athletics din 2020, care a introdus reguli noi pentru încălțăminte. Talpa poate avea maxim 4 cm grosime, din acestea. Mai important, au decis că pantofii cu care aleargă atleții trebuie să fie disponibili și la vânzare pentru publicul larg. Asta are două efecte foarte importante: le permite și altor atleți accesul la orice alt pantof și permite și omului de rând, celui care vrea să se apuce de sport pentru sănătatea lui sau pentru a participa la Bucharest Half Marathon, să beneficieze de ei.

Clipul de mai sus și toate informațiile acestea pe care le-am citit m-au făcut foarte curios să încalț o pereche de Vaporfly 3 și să văd cum se simt în picioare, cât de moale și elastică este talpa și cât de ușor mă mișc în ei. 4% nu este probabil o diferență ușor de observat pentru mine, dar tot sunt curios.

Sunt foarte scumpi, însă, în jur de 1.000—1.300 de lei în varianta road running, și nu mă văd cumpărându-mi unii prea curând. Tehnologia ZoomX și ce nume o mai avea acum ajunge treptat și în alte game. Mi-am cumpărat însă mai multe perechi de Nike în ultimii 5 ani și toți au fost confortabili și rezistenți pe termen lung, so there’s that. Cel mai recent niște Giannis Immortality, ca să fiu vizibil de la distanță.

    12 comentarii

  1. nu recomand sa cumperi vaporfly si nici alphafly daca nu alergi in ei. pur si simplu nu sunt comozi pentru mers normal. stiu, suna ciudat pentru ca sunt moi si usori, dar asta nu inseamna intotdeauna comfort.

      (Citează)

    • Nu sunt de recomand nici daca nu alergi, mai repede. Eu am folosit o vreme, dar erau ok doar cand alergam cu 4min/km sau mai repede. Altfel sunt foarte inconfortabili chiar si la alergat. Si sunt mai multi pantofi banati la olimpiada si in competitiile oficiale de alergare, nu doar cei de la nike. Si chiar si in alte sporturi, inclusiv ciclism, triatlon, etc sunt interzise multe lucruri. De exemplu la olimpiada bicicletele trebuie sa aiba o greutate minima, nu le pot face cat de usoare vor ei.

        (Citează)

    • Da, poti sa pui o limita e greutate pentru echipament. Dar nici la ciclism nu exista o restrictie legata de materialele folosite pentru biciclete.

      Iar daca Nike a reusit sa dezvolte un model de incaltaminte mult superior, bravo lor. Ceilalti alergatori au doua optiuni:
      – folosesc incaltamine de la Nike si au sanse egale la castigarea cursei, dar pierd banii din sponsorizari; SAU
      – folosesc incaltaminte de la sponsorii lor si isi reduc sansele la castigarea cursei, dar primesc in continuare bani de la sponsori.

        (Citează)

    • Am vazut un clip de la un tip care si-a imbunatatit timpul pe 1km de la 3:16 la 3:15 (era facut destul de aplicat, cu media pe 6 intervale de 1km) comparat cu o pereche de Nike ieftini
      Deci imbunatatirile de viteza sunt marginale si depind probabil foarte mult de stilul de alergare si de alti factori personali.
      Dar Nike i-a dezvoltat pentru maratonisti de elita. Acolo conteaza probabil mai mult energia economisita decat viteza castigata. Pentru un om care alearga 5km in parc n-o sa se simta mare lucru, poate doar o sa-l doara mai putin picioarele a doua zi.

        (Citează)

  2. Ii prinzi la oferta sau la outlet si la sub 700, zic de VF N%3, VF N%2 nu prea se mai gaseste
    Cursa neoficiala sub 2h s-a alergat cu Alphafly nu Vaporfly.
    Modelele sunt acceptate la triatlon,curselde de sosea dar nu pe pista. Doar modelele cu stack height-ul peste 40 de cm( Adidas PrimeX,etc) nu sunt acceptate.
    Personal sunt la a 3 pereche de vaporfly. Chiar m-a ajutat sa imi imbunatatesc recordurile pe 5KM-10KM,mila,semi maraton.
    Pe langa ca iti reduce efortul necesar sa mentii un anumit ritm te ajuta si la recuperare( de obicei te-ai resimti dupa un efort mai sustin si ti-ar lua o zi doua sa te recuperezi)

      (Citează)

  3. Atunci de ce nu l-au lăsat și pe Blade Runner să participe?

      (Citează)

  4. La varsta mea nu mai alerg, imi cumpar pantofi sport pentru un mers comod.
    Dar modelele astea sunt urate rau, groaznice.

      (Citează)

    • Pana la urma tine de gusturi. Mai mult aceste modele au un target foarte bine tintit si cum ziceau si cei de mai sus nu sunt comozi pentru purtare casual.

        (Citează)

  5. Conteaza și pentru amatori, destul de mult. La mine, de exemplu, am observat că ritmul cardiac este mai mic cu aproximativ 10 bătăi pe minut când alerg cu pantofi de alergare cu talpă de carbon vs atunci când alerg cu pantofi de alergare cu talpă moale. Și, da, asta îmi permite să susțin o viteză mai mare decât în mod obișnuit.

    Sorin:
    Am vazut un clip de la un tip care si-a imbunatatit timpul pe 1km de la 3:16 la 3:15 (era facut destul de aplicat, cu media pe 6 intervale de 1km) comparat cu o pereche de Nike ieftini
    Deci imbunatatirile de viteza sunt marginale si depind probabil foarte mult de stilul de alergare si de alti factori personali.
    Dar Nike i-a dezvoltat pentru maratonisti de elita. Acolo conteaza probabil mai mult energia economisita decat viteza castigata. Pentru un om care alearga 5km in parc n-o sa se simta mare lucru, poate doar o sa-l doara mai putin picioarele a doua zi.

      (Citează)

    • Scadere de 10 BPM inseamna o imbunatatire de 7-10% (n-ai zis din cat) deci esti norocos chiar si dupa declaratiile lui Nike.
      Ce ma intreb eu, ca amator, e daca merita sa platesc dublu sau triplu pe o pereche de adidasi pentru o imbunatatire de 10%
      Si cu ce alte costuri mai vine imbunatatirea – ma gandesc la modificari de postura si “calcatura” care te-ar putea indeparta de stilul tau natural

        (Citează)

    • @Sorin: 10 bpm e mult mai puțin de 10% (pulsul de 100-110 îl ai la mers mai alert, nu la efort), dar poate fi semnificativ dacă te scoate din zona roșie (anaerobă). De multe ori la orice fel de echipament ține de percepția ta, deci probabil va trebui să plătești dublu sau triplu ca să vezi dacă merită sau nu.

      Ironia e că genul ăsta de echipament are ca țintă amatorii, pentru că ei vor același echipament ca și sportivii de performanță. Iar dacă ăia n-o să-i poarte, nu-i va cumpăra nimeni.

        (Citează)

  6. Ca si la Ciclism, este vorba despre doping mecanic. Biomecanica piciorului este “ajutata” prea mult.
    Exista destule norme la Federatia de ciclism referitoare la bicicleta, limita de kg, etc etc.
    De ce nu ar exista si la atletism?
    Ps: mai tineti minte “Nike’uri cu arcuri” ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus