un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ciolacu candidează la președinție doar pentru a bloca turul 2 între PSD și PNL

28 Aug 2024  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Acum că și Marcel Ciolacu a intrat în cursa pentru postul de președinte al României, mi se pare că planul alianței PSD-PNL devine clar: vor să blocheze ambele poziții din turul 2 cu candidați de-ai lor pentru a se asigura de victoria lui Ciucă.

Cele două partide ar fi putut prezenta un candidat comun la președinție, dar asta aduce un scenariu riscant în ecuație: contra-candidatul său ar putea aduna în spate în turul doi pe toți cei care nu votează PSD sau PNL și ar putea produce o surpriză.

Având candidați separați, cele două partide legate zilele acestea de o mare prietenie se apară în principal de Geoană, care conform unor sondaje ar putea câștiga alegerile dacă ar candida ca independent. Ca să le câștige, însă, trebuie întâi să ajungă în turul 2, unde să adune voturi de la cei care în primul tur au votat USR, AUR și alți candidați.

De asemenea, este la fel de posibil ca un candidat comun PSD+PNL să alunge o parte dintre votanții PNL sau respectiv PSD care nu sunt mulțumiți de respectiva alegere. Un candidat comun PSD+PNL, de exemplu Ciucă, ar putea obține mai puține voturi în total decât ar obține separat Ciolacu și Ciucă.

Eu nu cred că Ciolacu are șanse la președinție. A crescut acum niște pensii, dar pe final de an trebuie să vină și reversul monedei și să anunțe creșteri de taxe. Economia oricum merge sub promisiuni.

Mai mult, PSD nu a mai avut un președinte de la Iliescu încoace. Întotdeauna cetățenii au votat în turul 2 împotriva PSD, alegându-i pe Băsescu și pe Iohannis.

Miza, deci, este ca prezența lui Ciolacu pe buletinul de vot să îl ducă în turul 2 alături de Ciucă. Apoi, Ciucă poate fi președinte pe principiul “răul mai mic”. PNL are președinția. PSD rămâne cu guvernul și postul de prim-ministru, care oricum este mai important. Principalele atribuții ale președintelui sunt legate de politica externă. Legile, banii și contractele se împart însă de la Guvern și apoi se propagă în teritoriu, unde deja PSD are un număr mare de consilii județene.

Treaba asta se vede și într-un sondaj CURS recent dat publicității. Nu știu de cine a fost comandat, dar PSD și PNL ajung în turul 2. Sondajul îl include pe Mircea Geoană (care încă nu și-a anunțat candidatura și poate nici nu o va face), dar rezultatul acestuia este sub așteptările inițiale și sondajele din trecut.

 

Și acum gândiți-vă cât de mulți vor spune “eu nici nu merg în turul 2 la vot, în acest caz”, făcând și mai mult jocul celor două partide.

    35 comentarii

  1. Exact asta e schema, dar eu nu sunt convinsă că Geoană e vreun candidat anti-PSD, sau măcar non-PSD. Acum se ceartă de ochii lumii și după alegeri se împacă.

    Însă nu aș lua în seamă prea mult sondajele, în special cele CURS, firma de casă a PSD-ului. A se vedea alegerile de la primăria Bucureștiului.

      (Citează)

    • dar Geoana era prezentat de catre partidul de buzunar al lui Voiculescu ca posibil candidat inca de acum doi ani. brusc asta devine anti sistem, anti psd, antenele il spala zilnic si lumea crede ca anturajul sulfuros din trecut erau doar coincidente..se intimpla sa fie prin zona si el acolo.

        (Citează)

  2. Stefanita Dan Matei

    28/08/2024 la 7:49 AM

    Petre Țuțea a zis: “Am stat 13 ani în temniță pentru un popor de idioți”.
    Și e valabil si azi.
    Numai un popor de idioți ar putea să aducă în turul doi aceste perdonaje abjecte: Ciucă și Ciolacu.

      (Citează)

  3. N-am fost foarte atent la sondaje, dar lasa-ma sa ghicesc. Primul ostas al tarii e doar la un punct in spatele lui Nicusor, asa-i?

      (Citează)

  4. Toti niste lepre. TOȚI !

      (Citează)

    • Toti din politica, niste lepre! Toti din presa, niste lepre, care deservesc primele lepre!
      E atat de simplu.

        (Citează)

  5. Eu realizez faptul ca avem o criza de politicieni competenti… mi se pare ca avem doar sursuri…

      (Citează)

  6. Total greșit.
    Ciolacu nu ar candida știind ca va pierde, pentru că un eșec înseamnă automat și pierderea funcțiilor în partid și pe plan politic. Vezi toate situațiile precedente.

      (Citează)

    • Pai poate nu o face de capul sau, ci asta e strategia decisa impreuna cu partidul.

        (Citează)

    • Exact. Ce gandesc majoritatea celor din bula asta din care face parte si Radu nu prea are legatura cu realitatea din teren.
      Ciolacu a dat la toti, a jucat rolul rationalului, al impaciuitorului, a castigat finut toate luptele politice in interiorul si exteriorul partidului, are sustinere reala in partid si inafara lui.
      Sigur, e prost de bubuie, are doua clase mai mult ca trenul. Dar nu are tinchele de coruptie prinse de coada si pana acum nu a gafat major cu nimic care sa afecteze electoratul majoritar si a trimis lidership-ul AUR in derizoriu.

      Asa ca am putine dubii ca Ciolacu nu va castiga de data asta pozitia de presedinte pt PSD la o marja confortabila.

      Repet MAJORITATEA decide iar bula asta nu are nicio legatura cu logica, nevoile si optiunile acestei majoritati.
      In Romania desteptii sunt condamnati sa fie perpetuu condusi de prosti.
      Pentru ca sunt mai multi, mai uniti si deci mai puternici.

      Ciolacu, Presedinte! 😅

        (Citează)

  7. Ion Marius Ionut

    28/08/2024 la 8:24 AM

    Uite o alta parere – Remus Stefureac, interviu la aktual24.ro:
    E o situatie cumva atipica fata de orice alta competitie prezidentiala din ultimii aproape 35 de ani. Practic, il avem pe Mircea Geoana, singurul care trece de 20%, apoi urmeaza un grup de candidati care isi disputa locul 2, dar destul de apropiati unii de altii, daca luam in considerare si marja de eroare a sondajului (3% – n. red.). Marcel Ciolacu e situat pe locul doi, cu procente undeva, intre 17-19%. Sigur, pot varia. Urmeaza doamna Lasconi, care a crescut destul de mult in ultima perioada, cu procente de 15-16%. Domnul Simion si doamna Sosoaca – 13-14%, trecand in fata cand unul, cand celalalt, si domnul Ciuca, cu sub 10%, pierdut cumva in ultimele saptamani, in contextul, sigur, numeroaselor atacuri care au fost la adresa domniei sale. Daca ne uitam in perspectiva, asa cum spuneam, observ in datele noastre o stabilitate destul de mare a intentiei de vot pentru Mircea Geoana. La fel si in cazul domnului Ciolacu. Singurele, sa spunem, evolutii notabile au fost ale doamnei Lasconi, care e nou-venita in aceasta cursa si care si recupereaza la capitolul notorietate.

    Parca imaginea e alta fata de sondajele comandate de psd pnl.
    Deci Geoana daca se tine pe treaba si nu face gafe majore intra in turul II, iar in turul castiga cu oricare contracandidat.
    Singura sansa a lui Marcel este sa intre el in turul II cu orice candidat inafara de Geoana si Lasconi.
    In turul II Lasconi sterge pe jos cu Ciolacu, este mult peste ca inteligenta, prezenta de spirit, discurs, tot, cred ca o sa adune o gramada de voturi si de la PSD.

      (Citează)

  8. Ceva similar ziceam și de Piedone vs Firea, că totul e un aranjament și primul – după ce va atrage un număr considerabil de votanți în jurul său – se va retrage din cursă și o va susține pe Firea, într-o încercare de a-l detrona pe Nicușor Dan. N-a fost așa, am subestimat prostia și setea pentru putere a politicienilor noștri.

    Tu subestimezi, pe de altă parte, capacitatea acestor două partide de a aduce voturi. Cum o parte semnificativă din cei neafiliați se cam pișă pe el de vot, grosul voturilor vine de la membrii de partid și rudele și prietenii acestora. PSD n-a avut președinți în ultimele cicluri electorale pentru că, pe lângă voturile aduse de PNL pe linie de partid, au avut de înfruntat la alegerile prezidențiale și voturile anti-PSD ale celorlalți. Rămâne de văzut dacă va fi la fel și în acest an, dar ține cont că există o masă de oameni (printre care mă număr și eu) foarte nemulțumită de analul pe care i l-au oferit cei de la PNL intrând în cârdășie cu PSD și care va vota orice altceva decât candidatul PNL la aceste alegeri.

      (Citează)

  9. Poate e timpul sa incercam si cu o femeie ….

      (Citează)

    • @andrei g: lasconi are sanse, chiar mari, doar daca ajunge in turul 2.
      batalia pe care o da psdnl este sa-l bage pe ciuca in turul 2.
      diferenta intre sondajul curs si realitate o vor acoperi cu voturi ale pesedistilor pentru ciuca in turul 1, asa cum s-a votat pentru udmr in regat cand au avut nevoie.

        (Citează)

  10. Ba, sunteti incorigibili.

    Voi chiar mai puneti botul la sondajele astea? Dupa ce vi s-a demonstrat la primarii cum sta treaba.

    Stam sa comentam acuma niste grafice facute din pix in birou la PSD. Hai ma.

      (Citează)

    • Dom’le, cum adică “grafice PSD” ?
      Radu nu cunoaște cine e CURS și cu cine lucrează.
      De unde să fi auzit el de Buble și de soția lui, deputat PSD?

        (Citează)

  11. Ar trebui sa scrii un articol despre personalitatea politica care ar merita sa fie presedinte …. nu despre candidati actuali. Chiar sunt curios din peisajul politic cu cine ar vota lumea pro si nu doar vot ca sa nu iasa ailalti.

      (Citează)

  12. Țuțea n-a știut că vom ajunge un neam de idioți. Îmi pare rău că alternativa la PSD și PNL n-a reușit să se coalizeze cum trebuie pentru a fi o alternativă (evident că mă refer la USR și la Reper). Eu tot spun că avem conducătorii pe care-i merităm. Procentul celor care votează e din ce în ce mai mic, dar procentul celor care se plâng rămâne constant. Avem conducători care sunt aleși de o minoritate (de cei +/- 45%). Eu n-aș vota nici cu Geoană, nu pot uita ce a făcut în trecut. Nu cred nici că Elena Lasconi ar merita votată, pentru că are șanse mari s-o ia pe arătură, așa cum a arătat-o deja.

      (Citează)

  13. Sunt de departe cele mai cretine alegeri la care voi merge. Partidul unic psdnl nu poate fi votat, lasconi este decolata si ipocrita, simion cu sosoaca no comment, iar geoana nu stim daca va candida sau nu.

    Imi vine sa votez simion sau sosoaca la turul 1. Poate asa intelege si sistemul aka statul paralel ca nu mai acceptam acest kkt.

      (Citează)

    • il doare in cur pe sistem de protestul tau, dar cu ocazia asta poate bagi pe ala in turul 2 si o sa votezi apoi cu ciolacu, ca na.

        (Citează)

    • Marius, solutia dilemelor tale e sa votezi cu Simion SI Sosoaca.
      Vezi ca ala cu statu paralel e scriptul de acum 2 alegeri

        (Citează)

    • Intelege cu cacat sistemul…. asta e cea mai scaroasa scuza sa votezi cu Simion da sa nu recunosti ca vrei sa votezi cu el.

        (Citează)

  14. Alternative la Ciuca, Ciolacu, Geoana, Simion, Sosoaca, Lasconi exista?

    De ce nu candideaza Nicusor Dan sau Emil Boc care au “defilat” la locale in Bucuresti, respectiv Cluj? Sau primarul de sector din 3? Sau din 4? Si ei au defilat si sectoarele lor arata impecabil…

      (Citează)

    • Adica Baluta si Negoita ? Cu ce sunt ei mai presus de Ciolacu ? Macar Ciolacu nu e suspect de furt direct

        (Citează)

    • nu intelegi sensul termenului ”impecabil”.
      iar calitatile necesare unui presedinte sunt altele, pe care, de bine – de rau, le intrunesc mai bine candidatii cunoscuti decat primarii.

        (Citează)

    • Oricum o parte a românilor îl așteaptă, din principiu, pe Hristos să se înscrie în cursa electorală. Nu neapărat ca să-l și voteze, dar ar avea ceva mai interesant decât de obicei de criticat.

        (Citează)

  15. Ionut:
    Adica Baluta si Negoita ? Cu ce sunt ei mai presus de Ciolacu ? Macar Ciolacu nu e suspect de furt direct

    Sect. 3 si 4 arata foarte bine, cum ziceam mai sus. Habar nu am cum ii cheama, nici nu i-am votat ca n-am buletinul in sectoarele alea, dar fata de altele arata TOP!

      (Citează)

    • Ti se pare ca a conduce o tara, a face politica externa si a media partidele e acelasi lucru cu a pune borduri la suprapret de la firmele de casa si a da autorizatii de constructie in parcuri ?

        (Citează)

  16. nu intelegi sensul termenului ”impecabil”.
    iar calitatile necesare unui presedinte sunt altele, pe care, de bine – de rau, le intrunesc mai bine candidatii cunoscuti decat primarii.

      (Citează)

  17. Vad ca nu e pe lista candidat UDMR la presedintie. Mi-e lene sa caut acum daca au fost alegeri in care nu au avut candidat propriu si ce scor a luat. Daca ia tot in jur de 5%, ca scorul partidului, se duc in cap niste procente pe acolo. Ignorand aspectul asta, ma amuza cand vad ca Geoana fura mai multe procente de la Ciuca decat de la Ciolacu (raportat la scorul partidelor). Evident, sondajul e bun ca hartie igienica, daca reusesti sa il indoi ca altfel e prea subtire si intra degetul in c…r prin graficele alea.

      (Citează)

  18. Și acum gândiți-vă cât de mulți vor spune “eu nici nu merg în turul 2 la vot, în acest caz”, făcând și mai mult jocul celor două partide.

    Poți, te rog, explica raționamentul ăsta?
    În ce sens face și mai mult jocul celor 2 partide?
    Că dacă nu vrei niciunul din cei doi candidați, evident, nu ai niciun interes să mergi în turul 2, dacă ambii ajung acolo. Așa a fost și data trecută și n-am fost să votez în turul 2, că nu m-a interesat rezultatul dintre cei rămași.
    La cum văd eu treaba, dacă au deja o înțelegere prealabilă, jocurile lor sunt DEJA făcute în momentul în care candidații lor ajung în turul 2, că merg la două captele, un alegător doar decide cine persoana care va fi președinte și probabil premierul ( în funcție și de rezultatele de la alegerile parlamentare) – adică e o alegere între ”cu nisip” sau ”cu cioburi de sticlă”, că vaselina a picat la turul 1.

      (Citează)

  19. Un ostas in slujba tarii… Care țară? Care slujbă? De unde a avut bani sa umple de panouri toate drumurile României?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus