un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Au apărut prețurile pentru noile Ryzen 9000 (și părerea mea despre cost vs performanță)

10 Aug 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Au apărut noile AMD Ryzen seria 9000 în stoc la PC Garage și astfel avem și prețurile lor de lansare în România. Acestea sunt:

Acum că știm prețurile, este mai ușor de dat o părere despre dacă merită sau nu upgrade-ul la aceste noi procesoare. Cele două modele lansate au 6 și respectiv 8 nuclee și un TDP maxim de 65W. Folosesc tot platforma AM5, ca și generația anterioară Ryzen 7000, și suportă memorie mai rapidă. Nefiind însă modelele de top ale seriei 9000 (care încă nu sunt lansate), partea cu memoria mai rapidă s-ar putea să nu fie foarte relevantă pentru genul de sisteme construite în jurul acestor procesoare.

Concurentele acestor două modele sunt, în principal, cele ale generației anterioare, adică 7600X și respectiv 7700X. Culmea, ambele sunt procesoare de 105W TDP. Dacă vrem să facem o comparație tot cu procesoare de 65W, care au un consum energetic comparabil, atunci concurența reală ar fi 7600 și 7700, variantele “non-X” de frecvențe mai mici. Prețurile sunt însă destul de asemănătoare și mai bine luați modelele cu sufixul X pentru frecvențele superioare de ceas.

Toate aceste modele folosesc tot plăci de bază cu AM5 și prețurile lor sunt următoarele:

O să folosesc pentru exemplificare benchmark-urile de la Hardware Unboxed pentru că sunt ușor de citit. Puteți vedea clipul lor întreg pentru mai multe jocuri și teste, dar media de performanță pentru 13 jocuri testate este mai jos:

Și după cum se vede, 9700X este cu 4 frame-uri mai rapid decât 7700X, ceea ce înseamnă cam 3% și este o diferență infimă când vorbim oricum de 155 fps. Este atât de mică încât poate fi o eroare de măsurare. Diferența de preț între cele două este însă de vreo 8%.

9600X este cu doar 1 fps mai rapid decât 7600X, sub 1% diferență, dar prețul este cu 23% mai mare.

Nici nu mai zic de upgrade de la seria 7000 la 9000. Dacă vă construiți acum un sistem de la zero, puteți merge pe AM5 și un Ryzen 7000 cu o pierdere minimă de performanță față de noile Ryzen 9000, dar diferența de bani o puteți duce spre o placă video mai bună.

Dacă aveți un sistem pe Zen 3 și procesoare Ryzen din seria 5000 (eu am un 5800X, de exemplu), tot nu sunt sigur că merită un upgrade în acest moment. 9700X este cu vreo 35% mai rapid decât un 5800X, dar upgrade-ul presupune și schimbarea plăcii de bază și a tipului de memorie RAM, o cheltuială suplimentară despre care înclin să cred că nu se justifică.

În afara cazului în care cuplați totul cu o placă RTX 4090, s-ar putea ca placa video să vă limiteze oricum performanța și să nu obțineți acel spor de 37%, ci unul mult mai mic. În cazul meu, de exemplu, voi sta liniștit pe platforma mea curentă.

De fapt, pentru jocuri, cei cu AM4 și Ryzen 5000 ar fi mai câștigați dacă ar face upgrade la un 5800X3D, care în graficul de mai sus este cu vreo 10% sub noile Ryzen 9000.

Acel 5800X3D este un procesor mai vechi, dar modelele X3D au cache suplimentar și un spor mare de performanță exact în jocuri. Un 5800X3D nou costă 1.660 lei, mai puțin decât noul 9700X, iar eu, de exemplu, n-ar trebui să schimb și placa de bază și nici memoria RAM, obținând deci o performanță aproape de nivelul lui 9700X cu mult mai puțini bani.

Iată un calcul de lei cheltuiți pentru fiecare fps de joc:

  • Ryzen 9700X: 12,3 lei
  • Ryzen 7700X: 11,68 lei
  • Ryzen 5800X3D: 11,85 lei
  • Ryzen 9600X: 10,34 lei
  • Ryzen 7600X: 8,41 lei

Mai trebuie notat și 9600X și 9700X nu sunt procesoare de top pentru sisteme high-end de gaming, ci mai degrabă mid-range-uri pentru a ține costurile sub control. Cei care vor performanța maximă în jocuri ar trebui să aștepte următoarele modele din seria 9000, adică Ryzen 9 9900X și 9950X, care se vor lansa pe final de august, sau poate o variantă X3D a lor.

Modele X3D vor apărea însă mai târziu pe piață. AMD are obiceiul să le lanseze după 6-8 luni de la seria principală, deci ar putea fi vorba de februarie 2025.

 

Pentru muncă și performanța din diverse aplicații, am pus graficele de la Cinebench 2024, Photoshop și Premiere Pro, dar găsiți mai multe în clipul original:

Aici situația pare chiar mai defavorabilă pentru noile Ryzen 9000. Sporul de performanță pare și mai mic față de generațiile anterioare. Eu unul nu aș face upgrade la Ryzen 9000 nici de la 7000 și nici de la 5000, cheltuiala nefiind justificată de proporția cu care crește performanța sistemului.

Singura diferență ar fi în situația în care veniturile obținute prin munca pe acel PC sunt direct proporționale cu rapiditatea sistemului și atunci fiecare spor de performanță este important pentru că investiția se recuperează rapid.

Dacă aș construi de la zero acum un sistem, însă, probabil că m-aș orienta spre noile Ryzen 9000 și nu spre Ryzen 7000, deși diferența de performanță este mică, din următoarele motive:

  • Performanța single-core este mai mare decât pe generațiile anterioare, iar asta contează în multe momente pe un workstation.
  • Sunt mai eficiente energetic, ceea ce înseamnă o economie de bani și la factura de electricitate.

Se aplică însă aceeași observație de mai sus: sunt procesoare pentru bugete medii. Dacă vreți cele mai performante procesoare AMD, vor apărea în săptămânile următoare modelele Ryzen 9900X și 9950X.

Mă așteptam, însă, la mai bine. Dacă vă uitați la clipul de mai jos, sunt jocuri în care generația anterioară este mai bună! Mă așteptam la diferențe mai mari în favoarea noilor Ryzen 9000, având în vedere că vorbim de o nouă arhitectură.

    5 comentarii

  1. Atata timp cat nu exista concurenta, nici unul din producatori nu este interesat sa scoata ceva foarte performant.
    S-au dus vremurile in care existau 40-50% salturi de performanta din partea concurentei.
    Si asa o sa ramana o buna vreme de acum incolo.

      (Citează)

    • Cred ca este o problema si cu limitele fizice. Dincolo de un anumit nivel, nu prea mai poti aduce imbunatatiri semnificative pastrand aceeasi platforma.
      Din acest motiv s-a vazut ca pe anumite categorii de aplicatii procesoarele ARM sunt mult peste cele x86.

        (Citează)

  2. Nope, nici fata de seria 5000 nu merita upgrade-ul, 50% in plus la performanta nu justifica pretul dublu spre aproape triplu.

      (Citează)

  3. Nu se justifica pretul parerea mea. Depinde si pentru ce vrei sa il folosesti.

      (Citează)

  4. Acum e scandal cu procesoarele AMD – au descoperit o vulnerabilitate nouă Sinkclose.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus