un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

79 de ani de la primul bombardament nuclear: câteva articole excelente despre Hiroshima

8 Aug 2024  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Știți ce subiect ar fi bun acum pentru o lectură lejeră de seară? Bombardamentul nuclear de la Hiroshima! S-au împlinit 79 de ani de atunci și primul bombardament nuclear din istorie pare deja ceva ce face parte din trecutul îndepărtat.

Am auzit pe cineva spunând, într-un documentar, că oamenii încep să creadă că o bombă nucleară este doar o bombă mai puternică. Temperatura extremă, radiația eliberată, efectele pe termen lung — acestea devin ignorate în lipsa unor informații și documentare precum cele de mai jos. Iar cu țări precum Rusia, Coreea de Nord, India și Pakistan având astfel de arme, nu se știe niciodată ce ne rezervă viitorul.

Dincolo de asta, articolele de mai jos spun foarte bine povestea unui moment extrem de important din istoria lumii și a unuia foarte controversat. Un sfert de milion de oameni au fost uciși de doar două bombe, dar cu cât a scurtat războiul și câți alții au supraviețuit din acest motiv? Greu de zis.

Pare însă foarte clar că a doua bombă, cea de la Nagasaki, a fost complet inutilă, iar Japonia, care oricum analiza planuri de capitulare încă din iunie 1945, s-ar fi predat necondiționat după Hiroshima.

Articole:

Proiectul Manhattan, cel mai mare și mai complex proiect făcut vreodată, are o poveste interesantă. Am considerat mereu că articolul din Wikipedia o spune bine, alături de cea despre primul test nuclear, numit Trinity.

Este interesant nu doar cât de mulți oameni au fost implicați și cât de mult a costat, dar cât de multe probleme minore se amplificau în cascadă și trebuiau rezolvate. Era nevoie de mai mulți oameni pentru a instala senzori, așa că a fost nevoie să construiască și locuințe în plus și o sală de mese mai mare.

Voiau să monteze senzori și camere mai multe, dar mașinile tăiau cablurile, așa că acestea au trebuit îngropate, zeci de kilometri de cabluri, iar apoi mașinile ridicau praf în deșert, așa că principalele drumuri au trebuit asfaltate. Project management complicat acolo.

Hiroshima, un articol din The New Yorker. Excelent scris, are un stil de a te ține captivat până la capăt. Spune povestea unui preot german și a altor câțiva japonezi care trăiau în Hiroshima și ce au făcut și văzut în primele ore după bombardament, ce au crezut că li se întâmplă, cum s-au descurcat să găsească adăpost și provizii într-un oraș deja distrus aproape total.

(Site-ul folosește un paywall, dar puteți citi gratuit câteva articole, deci este accesibil, chiar dacă uneori după un pic de chin.)

Cred că am citit anual acest articol, după ce l-am descoperit acum câțiva ani, este ca o nuvelă foarte bine scrisă. Reporterul respectiv l-a scris în 1946, vorbind direct cu supraviețuitorii, și a creat un articol… timeless.

Până astăzi, însă, nu am știut cât de apreciat este acest articol pe care eu l-am citit acum câțiva ani. John Hersey, jurnalistul care l-a scris, a devenit foarte celebru și articolul său a fost publicat și ca o carte, de altfel, iar în 1985 i-a adăugat o altă secțiune, după ce a revizitat Hiroshima. În 1999, articolul său a fost numit cea mai bună operă jurnalistică a secolului 20 de către un comitet de 36 de experți.

Puteți cumpăra cartea în limba română, împreună cu capitolul adăugat câteva decenii mai târziu, de la eMAG. Eu tocmai am făcut asta.

Clipul despre Hiroshima de pe canalul World War Two, care are materiale cronologice despre fiecare eveniment important al războiului, este de asemenea un documentar foarte bune. Arată atât contextul politic din SUA și Japonia în acele timpuri, dar și ce s-a întâmplat la fața locului, incluzând multe imagini de arhivă filmate ulterior în Hiroshima și Nagasaki.

Din ce văd, este age restricted din cauza conținutului său și trebuie urmărit pe YouTube, dar puteți da click mai jos sau mai sus pentru asta.

Graficul acesta:

asus s5507

    31 comentarii

  1. Am vizitat memorialul de la Hiroshima și am ieșit de acolo cu un mare nod în gât. Am văzut oameni plângând în timpul expoziției… E un loc pe care îl recomand oricui, pentru a înțelege oroarea asta.
    Să sperăm că nu se va mai întâmpla vreodată

      (Citează)

  2. Nu, Japonia nu s-ar fi predat după prima bomba pentru ca aveau teoria ca era singura bomba. Ca dovada si faptul ca nu s-au predat, deși Truman s-a rugat de ei sa o facă.

    Nici după a doua bomba nu erau prea convinși sa se predea, statul major japonez era blocat si atunci au făcut ceva de neînchipuit pana atunci – s-au întors către împărat si l-au rugat pe el sa decidă.

      (Citează)

    • Mai citeste istorie in detaliu. 3 din cei 6 membri a Consiliului de razboi al Japoniei tocmai votasera sa se predea, urmau sa discute conditiile, inainte de prima bomba de la Hiroshima. Rusii deja le declarasera razboi si preferau ca sa se predea americanilor.
      Bombele au fost efectiv inutile in a omori civili nevinovati si in a-si arata forta. Dar desigur, USA niciodata nu sunt acuzate de crime de razboi; orice genocid facut de ei, cu arme conventionale sau nu, sunt justificate si implicit acceptate de organizatiile internationale.

        (Citează)

    • Mai vezi o data documentarele pe aceasta tema, consiliul era blocat pentru ca jumătate voiau sa se predea si jumătate erau pentru mers pana in pânzele albe.

      Pentru omorât civili nevinovați, existau orașe mai mari si mai populate, dar au ales ținte care aveau justificare militara.

      Daca voiau, puteau sa bombardeze in aceeași zi in 2 orașe diferite, dar le-au lăsat timp sa se gândească.

      SUA a ales sa folosească bombele pentru ca le aveau si pentru ca după Guadalcanal si Okinawa își făcuseră calculul privind pierderile in caz de debarcare terestra. Au preferat sa moara câteva sute de mii de japonezi in loc de câteva milioane de japonezi si mai ales soldați americani.

        (Citează)

    • Ba deloc Gaelex, Nagasaki nici macar nu era in lista initiala, dar era innorat la Kokura si nu puteau vedea efectele . Criteriile initiale au fost: “a large urban area of more than three miles in diameter…capable of being damaged effectively by the blast and…likely to be unattacked by ”. Potentialele orase au fost: Kokura, Yokohama, Hiroshima si Kyoto – iar Kyoto era oras de 1mil oameni.

      Multi istorici sunt de acord ca nu era necesar sa foloseasca bomba nucleara. Razboiul era deja pierdut pentru Japonia, doar ca nu cadeau de acord in ce conditii sa se predea si cui.

      Iar folosirea bombei atomice e doar unul din nenumaratele experimente ale SUA, unde au murit civili nevinovati: testele nucleare din Pacific, Coreea, Vietnam, Afganistan, sustinerea Israelului in Gaza..si suntem ok cu asta.

        (Citează)

    • Am scris câteva paragrafe argumentate. S-au dus unde se duc comentariile când se duc. Am refăcut formularea, tot acolo s-au dus, n-am chef și timp să mă joc de-a ghicitul criteriilor de eligibilitate pentru publicarea unor opinii fără înjurături.

      Așa că, pe scurt, @Somebody, de la Coreea și Vietnam la Afganistan și Gaza, regurgitezi propagandă sovietică și post sovietică de cea mai proastă calitate. Iar în locul tău nu m-aș mai lăuda cu cine știe ce cunoștințe din istorie.

        (Citează)

    • Peredhil, si culmea, comentariul asta neargumentat si repetat cu aceasi poezie cu: spui de America, esti Putinist, similar cu: spui de Israel, esti antisemit – poeziile oamenilor limitati si fara argumente – nu a fost ascuns.

        (Citează)

    • Exact, asta e amuzant: scrii ca prostul turma de paragrafe tratând pe puncte, fără linkuri și fără înjurături, comentariul ajunge în moderare . Refaci unii termeni, la fel. Păi îți bagi picioarele și tragi direct concluzia.

      (PS- ești „putinist” când colportezi puncte de vedere sovietice/neo-sovietice pe teme de la Coreea la Afganistan)

        (Citează)

    • Trist!

      PS: nu tre sa fii Putinist sa consideri razboaiele SUA de multe ori fara sens sau cu alt scop decat cel declarat.

        (Citează)

    • În Coreea a fost oprirea ofensivei comuniste a Nordului. Fără debarcarea din Pusan, ar fi existat azi o singură Coree sub cizma dinastiei Kim. Fără intervenția chineză ar fi existat o singură Coree democratică. Putem reproșa, eventual, americanilor ezitarea de a lovi decisiv China de frica unei intervenții sovietice. Per ansamblu, lupta cu jumătăți de măsură și grija prea mare pentru opinia publică internă ( de multe ori influențată de blocul inamic) au fost definitorii pentru abordarea occidentală a multor puncte de conflict calde ale Războiului Rece. Varianta sovietică: nenorociții de imperialiști americani se amestecă în treburile interne ale poporului coreean.

      În Vietnam aceeași poveste, cu rezultate mai slabe, Nordul comunist a câștigat, pe fondul unei și mai mari ezitări americane, cu o opinie publică și mai manevrată de apologeții „păcii între popoare” și din cauza unui stat vietnamez în Sud mai corupt decât omologul coreean. Varianta sovietică: nenorociții de imperialiști americani se amestecă în treburile interne ale poporului vietnamez. Bine, câțiva ani mai târziu China i-a invadat frățește, a urmat și nebunia cambodgiană, încât la ora actuală Vietnamul e mai apropiat de americani decât de axa Moscova-Beijing.

        (Citează)

    • Daca rusii afirma ca e cerul albastru, nu inseamna ca oricine afirma ca cerul e albastru e rusofil.

      In Coreea deja erau in conflict cu Armata Rusa, indirect; armele erau furnizate deja de rusi, plus “voluntarii” sovietici ( discutiile interceptate intre pilotii de avioane erau in rusa) plus tancurile si avioanele recuperate erau de fabricatie rusa.

      De ce zic ca au fost razboaie inutile, e ca au cedat jumate din Europa, prin tratate, dar totusi le era de extiderea comunista in Coreea, Indochina/Vietnam, tari vecine cu China. Si ca sa revin de la ce am plecat, in razboiul cu Coreea deja pregatisera 6 focoase nucleare sa le lanseze in China, ca intervenisera in razboiul din Coreea de Nord… si in acest caz de ce? Era America direct atacata? Au primit declaratie de razboi?Pentru ca aveau si puteau, mai mergea o mica crima de razboi, desigur..justificata si acceptata – aveau grija sa fie mediatizata cum trebuie.

      Ia pretextul razboiului din Irak, ca a fost invadata ca au focoase nucleare. Ras tot pe acolo, omorat dictatorul si au gasit ceva legat de vreo arma nucleara? Israelul nici in clipa de fata nu vrea sa declare ca detine arma nucleara si din contra, le sunt aliati.

      Si vorbim de SUA, care voia sa raspandeasca democratia si capitalismul, iar ei au devenit cu adevarat democrati abia dupa abolirea segregarii rasiale, dupa 1964. Sau si asta e tot propaganda rusa?
      Nu imi amintesc sa fie mentionat pe undeva public, printr-un forum sau vreo conventie, ca cineva i-a rugat sa fie politistul lumii si sa se bage in treburile interne altor tari. Si precum vezi se baga numai unde e interes si conjunctura in favoarea lor: Coreea de Nord nu are probleme, statele din Africa, tarile dictatoriale din America de Nord la fel..fluiera si rad etnii intregi.

      Si dupa cum spunea un bolovan pe aici ca daca nu erau ei, acum inca eram sub comunism. NU, daca nu era Gorbaciov permisiv cu statele unde isi exinsesera influenta comunista eram inca sub bloc comunist; timp de 44 de ani SUA au facut eforturi minime sa ridice cortina de fier, sa evite al 3lea Razboi mondial – da, da..desigur!

      SUA au partile bune, gandesc mult mai coerent in situatii de conflict, au tehnologie avansata, sunt strategici, dar au muulte bube si profita la maxim ca cel mai mare income vine din vanzare de arme si tehnologie, calcand peste cadavre. Orice presedinte subliniaza asta: Viata americanului e prioritatea numarul 1! Restul: spectatori aplaudaci sau victime.

        (Citează)

    • Iar de Rusia nu zic nimic, pentru ca nu ai cum sa ai pretentii de la un popor indobitocit si tinut cu capul jos de toti conducatorii lor megalomani, fara creier si avizi de putere. Macar de la America mai traiesti cu o speranta ca gandeste impartial, daca tot vor sa faca bine!

        (Citează)

  3. Japonia s-a predat deoarece Stalin a mutat trupe ramase disponibile dupa incheierea razboiului in Europa spre asia cu gandul sa ia si din Japonia cat mai mult teritoriu, de asta s-au predat si au pierdut doar insulele Kurile. Cat priveste nucleara, e usor de judecat ceva intamplat acum 80 de ani, dar cum au aratat toate razboaiele decontul e facut intotdeauna majoritar de civili, aici nu trebuie uitat ce a facut Japonia prin pacific si mai ales in China.

      (Citează)

  4. Nu e clar ca a doua bomba a fost inutila, dupa prima japonezii au refuzat sa se predea. Cine zice asta?

      (Citează)

  5. Stefan:
    Am vizitat memorialul de la Hiroshima și am ieșit de acolo cu un mare nod în gât. Am văzut oameni plângând în timpul expoziției… E un loc pe care îl recomand oricui, pentru a înțelege oroarea asta.
    Să sperăm că nu se va mai întâmpla vreodată

    Sincer te invidiez! O persoană are nevoie de cojones serioase să intre acolo! Mă cunosc suficient, nope! N-am ce trebuie pentru așa ceva!
    Eu nici măcar nu am reușit în 2 zile să termin documentarul facut de Sparti, cel de pe YouTube citat de Radu.
    Mi se rupe filmul la scenele alea cu umbrele de pe beton!
    Nu au știut clar ce fac! Echipajul celei de-a doua bombe a fost ținut în ceață. Puțin probabil să fi acceptat dacă ar fi văzut pozele făcute de un avion a doua zi după Hiroshima.

    Nu pot să spun că înțeleg cum unii oameni pot lua astfel de decizii și cum pot trăi cu ele…

      (Citează)

    • Esti puțin cam sensibil ca bărbat :)

      Erau doar câteva femei mai bătrâne care suspinau pe acolo, în rest, toată lumea mohorâtă și tristă.

      Nu e neapărat cea mai veselă priveliște și cel mai fericit muzeu pe care îl poți vedea.

      Dar cale lungă până la plâns

      Ps. Simularea video cu căderea bombei este ce trebuie!

        (Citează)

  6. Stefanita Dan Matei

    08/08/2024 la 4:44 PM

    Nu stiu daca trebuie sa ne temem doar de Rusia, Coreea de Nord, India și Pakistan.
    De ce nu sa ne temem la fel de mult si de SUA, Franța si Regatul Unit?
    Daca ne uitam in istorie, mai de grabă trecutul acestora trei din urmă trebuie să ne dea de gândit.

      (Citează)

    • Simplu. Rusia și Coreea de Nord ne sunt inamici, direcți sau indirecți (China și, în viitor, Iran intră tot aici). India și Pakistan sunt țări cu grad de instabilitate destul de mare, în special Pakistan unde islamismul are o influență prea mare.

      Așa că mai ușor cu relativizarea și tratarea aliaților drept inamici și invers, că deceniile „luptei pentru pace” s-au dus de mult, iar taberele sunt destul de clare.

        (Citează)

    • Reciteste ce prostii debitezi si aplica-ti trei bice!

        (Citează)

    • @Stefanita Dan Matei, este foarte simplu.
      Nu conteaza ce a facut fiecare tara in trecut, conteaz acare sunt aliatii actuali. Si momentan suntem aliati cu SUA, Franta si Regatul Unit, asa ca logica spune ca trebuie sa ne temem de ceilalti.

      Daca peste 20 de ani ne aliem cu Rusia, Coreea de Nord, India sau Pakistan, atunci va trebuie sa incepem sa ne temem de tarile din alianta NATO.

      PS: nu stiu daca ai omis China din greseala sau intentionat, dar orice analiza ar trebui sa ia in calcul si acesta superputere.
      La cum merg lucrurile (daca nu se schimba nimic semnificativ) sunt toate sansele ca Republica Populara Chineza sa devina cea mai mare putere militara si economica din lume.

        (Citează)

    • Andrei G, ca sa-ti arat ce inseamna pactele astea, iti dau o problema simpla:
      America, membra NATO, sustine Israelul. Turcia, membra NATO, ameninta Israelul sa se potoleasca in zona, Israel face ce vrea pentru ca stie ca America doar da din gura ca nu sustine Israel, ca tot le trimite nave si arme fara numar. Ia gandeste-te ce se va intampla daca Turcia chiar provoaca Israelul: America, care are tara plina de lobby-sti evrei, va sustine un membru NATO, adica Turcia sau isi va ajuta aliatul Israel? Fa un exercitiu sa vezi ce inseamna pactele astea.

        (Citează)

    • Somebody, nu uita că NATO e alianță defensivă. Americanii normal că îi susțin pe evrei pt că au cumpărat și vor cumpăra în continuare multe arme. Sunt de mult timp aliați, la fel și cu englezii și filipinezii.

      Turcia e într-o poziție cheie pt apărarea NATO (poziție la marea neagră, ei decid dacă închid accesul navelor de război prin Bosfor). E o țară frumoasă și ar fi fost într-o poziție mult mai bună dacă nu era Erdogan la putere.

        (Citează)

    • Tocmai de aceea am zis si ca provoaca Israelul si nu ataca Israelul. Pur si simplu poate trimite arme Iranului. Si nu sta in picioare faptul ca doar cumpara arme; sunt trupe si nave militare americane pe langa Israel. Nu mai fiti naivi, ca e doar comert.
      Dar ce zici tu Florin nu raspunde intrebarii mele simple: SUA sustine NATO sau Isralelul in caz de Israelul se supara pe Turcia?

        (Citează)

    • @Somebody: Nu provoaca Israelul ci il sprijina.
      SUA sa trimita arme Iranului? Glumesti?
      Da, sunt trupe si nave militare in zona pentru a-si sustine aliatul. Nu e prima data, nici ultima cand isi vor sustine aliatul.

      Daca prin absurd Israelul ar ataca Turcia (cam greu dpdv geografic dar sa ne imaginam ca sunt vecini) atunci sunt sigur ca Israel ar fi favorizat.
      P.S. Eu nu sunt fan Turcia, Ungaria, Rusia – consider ca au conducatori ce si-au luat-o-n cap.

        (Citează)

    • @Somebody, normal ca atunci cand sunt interese mai importante, aliantele nu mai inseamna nimic.
      Avem exemplul concret venit al Romaniei care la inceputul celui de-al doilea razboi mondial a rupt alianta cu Cehoslovacia din cauza apropierii de Germania si care la finalul celui de-al doilea razboiului a intors apoi armele impotriva Germaniei.

      Doar ca, in teorie, sunt mai putine sanse sa te atace cel cu care ai o alianta si care are un sistem de guvernare similar cu al tau. Si mai multe sanse sa te atace cel care are un sistem de guvernare de care tu te-ai luptat zeci de ani sa scapi (a.k.a. dictatura comunista).

        (Citează)

    • Somebody: Tocmai de aceea am zis si ca provoaca Israelul si nu ataca Israelul. Pur si simplu poate trimite arme Iranului.

      Florin, eu ma refeream la Turcia aici. Apropo de conducatori: vezi Ungaria, Italia si alte tari in curs de aducere la conducere extremisti rusofili.
      Si ce spui tu, am subliniat mai sus: pactele sunt facute ca sa se rupa, in functie de interes si conjunctura.

        (Citează)

    • @Somebody Probabil Turcia deja “coopereaza discret” cu Iran (similar relatiei China-Rusia). Sa nu uitam ca pe T si I ii uneste religia.

      Ungaria il au pe boul de Orban din 2010 acolo. Italia momentan par mai cuminti/discreti decat Austria/Ungaria (tari rusofile pe fata).

      Dpdv pacte, e ce a spus Andrei mai sus. Daca e vreun Trump la putere, e cam nasol pt NATO.

        (Citează)

  7. Somebody:
    Mai citeste istorie in detaliu. 3 din cei 6 membri a Consiliului de razboi al Japoniei tocmai votasera sa se predea, urmau sa discute conditiile, inainte de prima bomba de la Hiroshima. Rusii deja le declarasera razboi si preferau ca sa se predea americanilor.
    Bombele au fost efectiv inutile in a omori civili nevinovati si in a-si arata forta. Dar desigur, USA niciodata nu sunt acuzate de crime de razboi; orice genocid facut de ei, cu arme conventionale sau nu, sunt justificate si implicit acceptate de organizatiile internationale.

    Americanii trimiteau avioane care aruncau cu fluturase zilnic in japoneza, in fluturasele alea erau instintati sa evacueze zona pentru ca va fi bombardata zona pentru ca guvernul japonez refuza sa se predea. Nu stiu ce visezi tu genocid, cand Japonezi au atac pearl harbor aia ce a fost ? Hai sa nu facem propaganda anti america, mirosi a putinist. Vai ce rea e america , fara america acuma zaceai in comunism si nu scriai de pe device-uri inventate de americani pe tehnologie americana. Ma jur toti destepti parerologi care nu stiu istorie dar isi dau cu parerea …

      (Citează)

    • Are rost sa continui o discutie cu unul care daca vede ca cineva vede bubele Americii atunci e Putinist? Si eram sub sfera comunista ca Roosevelt a semnat la Ialta ca Romania sa fie asa. Iar atacul la Pearl Harbor a fost un atac la o baza militara; mai invata si tu ce inseamna crima de razboi sau genocid.

        (Citează)

    • @Alex, cred ca ar trebui sa fim sinceri si sa recunoastem ca cele doua atacuri cu bombe atomice se incadreaza in categoria genocid.
      Din cate stiu, pana si americanii au analizat situatia din acest punct de vedere. Dar tinand cont de inversunarea japonezilor si de mentalitatea lor ca este mai bine sa mori decat sa te predai, au ajuns la concluzia ca numarul deceselor generate de cele doua bombe atomice sunt mai mici decat potentialele victime in cazul prelungirii raboiului conventional.

      Din punct de vedere strategic, probabil ca a fost o decizie buna. Din punct de vedere moral, nu mi-as dori sa fi fost in postura presedintelui SUA care a aprobat bombardamentele.
      Si nici in postura celor doi piloti ai bombardierelor.

        (Citează)

  8. Andrei G:
    @Alex, cred ca ar trebui sa fim sinceri si sa recunoastem ca cele doua atacuri cu bombe atomice se incadreaza in categoria genocid.
    Din cate stiu, pana si americanii au analizat situatia din acest punct de vedere. Dar tinand cont de inversunarea japonezilor si de mentalitatea lor ca este mai bine sa mori decat sa te predai, au ajuns la concluzia ca numarul deceselor generate de cele doua bombe atomice sunt mai mici decat potentialele victime in cazul prelungirii raboiului conventional.

    Din punct de vedere strategic, probabil ca a fost o decizie buna. Din punct de vedere moral, nu mi-as dori sa fi fost in postura presedintelui SUA care a aprobat bombardamentele.
    Si nici in postura celor doi piloti ai bombardierelor.

    Din punct de vedere moral, razboiul sau orice conflict armat nu ar trebui sa existe, mai ales ca ne consideram avansati, ca omenire. Alegerea de la momentul respectiv cu siguranta nu a fost una usoara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus