un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Samsung Galaxy Z Flip6 adună cele mai multe îmbunătățiri ale acestei generații de pliabile

18 Jul 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Samsung Flip6 nu mai are nevoie de introducere, dar fac oricum una scurtă pentru cei care vor citi acest articol mult în viitor, în concediul lor interstelar: pe numele său complet Galaxy Z Flip6, acesta este un telefon care se pliază pe lungime și devine foarte mic și ușor de ascuns în buzunar sau poșetă. Genul acesta de pliabil este de obicei și un accesoriu fashion, așa că trebuie privit și din acest unghi, din această poziționare pe piață.

Z Flip6 a reușit sa mă surprindă plăcut. L-am văzut rapid înainte de lansarea oficială și mi s-a părut că pe acest model, nu pe Z Fold6, a adus Samsung cele mai mari îmbunătățiri în acest an. Surpriză plăcută a fost să descopăr acum, când l-am testat câteva zile, că are chiar mai multe îmbunătățiri decât am sesizat inițial.

Preț: 5.999 lei în precomandă la eMAG și Samsung.ro. Puteți primi 625 lei voucher pentru accesorii Samsung sau ca bonus Easy BuyBack cu Z Flip și încă 500 de lei discount cu codul “extraSamsung”.

De exemplu, să începem cu felul în care arată. Spre deosebire de generația anterioară, pe Z Flip6 muchiile laterale sunt mate, ceea ce îl face mai puțin shiny și parcă mai elegant în acest mod. Nu doar mate, ci și în culoarea telefonului, cu o mică diferență de nuanță. De exemplu, dacă luați Z Flip6 pe galben, atunci și lateralele și balamaua vor avea o tentă galbenă.

Balamaua în sine a trecut printr-un proces de upgrade, telefonul având acum un rating IP48 la praf și apă. Rezistența la apă este ca pe generația anterioară, 30 de minute la 1,5 metri adâncime, dar acum balamaua este sigilată pentru particule mai mari de 1 mm.

Asta nu o ferește de praf sau de nisip foarte fin, dar este un pas în față nu doar pentru durabilitatea pe termen lung, ci și pentru confortul și plăcerea de utilizare, când nimic nu bate și nu troncăne și nu “ține” balamaua în mișcarea ei.

Să trecem acum la îmbunătățirile hardware, dar începând tot cu una apropiată de aspectul telefonului. Ecranul acesta exterior de pe Galaxy Flip6, numit FlexWindow de către Samsung, are aceeași formă și dimensiune ca generația anterioară și este tot un AMOLED la 60 Hz, dar luminozitatea sa maximă a crescut la 2.600 nits. Este protejat și cu Gorilla Glass Victus 2.

Mai mult, a fost îmbunătățit software-ul său. Au fost îmbunătățite diverse elemente, de exemplu poți să repoziționezi ceasul unde vrei tu pe ecran și câteva puncte informative, dar au apărut și mai multe widget-uri și opțiuni AI precum sugerarea unor răspunsuri rapide la mesaje, în funcție de conversația anterioară.

Mie mi-ar fi plăcut să văd mai multe aplicații rulând direct pe acest ecran. Poți rula doar câteva și cele mai importante sunt Messages pentru SMS-uri, Google Maps pentru a vedea rapid instrucțiuni de navigare direct pe acest ecran (util când ești pieton) și, culmea, YouTube, deși eu aș prefera să deschid ecranul mare pentru a vedea un clip.

Cea mai bună opțiune pentru ecranul exterior este, desigur, să-l folosești ca viewfinder pentru a-ți face selfie-uri cu camera principală a telefonului, care este acum mult mai bună. Am spus că acest telefon este și un accesoriu fashion și deci merge mână în mână cu selfie-urile, iar posibilitatea de a te fotografia direct cu camera de 50 de megapixeli, nu cu cea uzuală de de pe interior, este un avantaj mare al seriei Galaxy Z Flip și acum al lui Flip6.

Să trecem la restul hardware-ului pentru că îmbunătățirile serioase nu s-au terminat. Ecranul interior, cel pliabil, urcă de asemenea în luminozitate maximă de 2.600 nits față de 1.750 nits anul trecut. Are aceeași diagonală de 6,7 inci pe un LTPO la 120 Hz, dar este mult mai luminos și deci mai ușor de utilizat în soare puternic sau în clipuri HDR.

Inclusiv cuta lui  ZFlip6 mi se pare ceva mai bine estompată, mai bine disimulată, decât pe alte pliabile de până acum. Este greu de explicat în cuvinte, dar parcă nu mai are o delimitare clară, ci adâncitura de pe centru este ceva mai mică și mai lină, ceea ce contribuie pozitiv la impresia totală despre telefon.

O altă îmbunătățire mare: bateria a urcat de la 3.700 mAh la 4.000 mAh. Suntem acum într-o perioadă în care tehnologia bateriilor permite densități mai mari și Samsung pare să fi montat o astfel de baterie. Ca și în trecut, telefonul se încarcă la 25W pe fir și 15W wireless, dar important este că, având bateria mai mare și chipsetul nou mai eficient energetic, autonomia va crește și ea.

Chipsetul, apropo, este un Snapdragon 8 Gen 3, iar Flip6 cu 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare internă. O îmbunătățire este introducerea unei camere cu vapori pentru prima oară pe un model Z Flip, iar aceasta ajută la răcirea procesorului. Telefonul se încălzește bine de tot în gaming și uneori chiar și când filmezi, dar camera aceasta preia de fapt căldura de pe procesor și o duce pe carcasă pentru disipare, ceea ce permite procesorului să ruleze mai mult timp la frecvențe înalte.

N-aș spune că Flip este un telefon de gaming. Te poți juca orice pe el, ai chipsetul și memoria și ecranul pentru asta, dar chiar și cu această răcire mai performantă, tot apare un throttling termic semnificativ. Ce-i drept, am întâlnit și telefoane flagship care nu puteau duce la capăt un stress test de temperatură, deci Z Flip6 măcar este în avantaj față de ele.

Benchmarks pentru comparații:

  • Geekbench 6: 2.238 pct single-core, 6.754 pct multi-core, 15.928 pct grafică.
  • 3DMark: 4.690 pct Wild Life Extreme, 1.495 Steel Nomad Light, 8.717 pct Solar Bay, 20.461 pct Wild Life.
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test: 47% stabilitate

Îmbunătățirea cea mai mare este însă la camera foto-video principală, care acum a fost upgradată la 50 megapixeli cu deschidere f/1,8. Este modulul de pe Samsung S24 și face fotografii foarte bune ziua și noaptea, după cum am observat testând Flip6.

Nuanțele au fost toate surprinse corect, sunt foarte multe detalii fine, scenele cu multe lumini și umbre sunt foarte bine tratate, iar focalizarea este și ea rapidă.

Telefonul suferă de ceva reflexii nedorite în sticla obiectului și uneori lățește sursele de lumină în noapte, dar când nu ai parte de așa ceva, inclusiv fotografiile de noapte sunt foarte reușite.

Modul portret face de asemenea o izolare bună a subiectului, cum este cazul la Samsung de multă vreme. Am mai spus și că, pe un astfel de telefon, este foarte ușor să-ți faci selfie-uri cu camera principală, ceea ce aduce toate avantajele acestei camere în selfie-uri.

Poți filma 4K la 60 fps. Telefonul are inclusiv un mod de camcorder, dacă vrei să-l ții în mână ca pe o cameră video mai veche, deși nu înțeleg de ce ai vrea să faci asta. Este însă un avantaj al ecranului pliabil și al software-ului respectiv.

A doua cameră de pe spate este un modul ultrawide de 12 megapixeli, tot ca pe S24 și generațiile anterioare. Împreună camerele acestea mai pot face câteva artificii precum zoom automat pentru încadrare mai bună. Funcția este gândită pentru când faci fotografii punând telefonul îndoit pe o suprafață, forma sa permițându-i să aibă un suport de cameră practic integrat în carcasa de tip flip, pentru selfie-uri de grup.

Și, ca să terminăm cu îmbunătățirile, acest telefon vine cu OneUI 6.1.1. Principalele îmbunătățiri au fost adus pe partea de AI, iar acum Galaxy AI este proeminent plasat în meniul de Setări, chiar în partea de sus, în timp ce anterior îl vedeam integrat în meniul de Advanced Features.

Aș spune că opțiunile AI se pot împărți în două categorii: unele pentru entertainment și altele utile în anumite scenarii de utilizare. Cred că voi scrie un articol separat despre ele, în special având în vedere că OneUI 6.1.1 va ajunge probabil cu o parte din aceste funcții și pe telefoane mai vechi.

Pe scurt, însă, toate funcțiile pe care le-am testat în primăvară pe seria S24, când au fost lansate, sunt desigur și pe Z Flip6 și Z Fold6. Par să meargă mai bine și mai rapid acum. De exemplu, eliminarea de obiecte nedorite din fotografii a funcționat excelent inclusiv în situații mai dificile.

Acum, însă, AI-ul foto din Flip6 poate lua o fotografie de-a ta și o poate edita în mai multe moduri, precum schiță în creion, acuarelă, desen 3D șamd. Are vreo utilitate? Nu musai. Este însă fun? Da, este, și nu doar pentru generat avataruri. Inclusiv eu m-am găsit curios să încerc funcția pe diverse fotografii cu mine și cu alte persoane, ca să văd ce rezultate obțin.

Galaxy AI poate să adauge și obiecte pe care le schițezi și de multe ori o face foarte bine, cu umbre bine integrate și corect mascate de corpul tău. Iată, de exemplu, valoare:

Apoi, tot la capitolul fun o să menționez o funcție nouă din Samsung Notes, unde poți schița ceva, orice, și AI-ul îți transformă schița respectivă într-o imagine. Poate fi și un cerc cu o dungă prin el, nu contează, AI-ul inventează ceva acolo.

Mi s-a părut o idee drăguță de generare aproape aleatoare de desene. Le poți folosi tu sau poți lăsa copiii să se joace cu o astfel de funcție.

Dintre funcțiile utile, reamintesc că Samsung Browser face un rezumat foarte bun al paginilor web, inclusiv al celor scrise în limba română. Simt că nu este în avantajul celor care scriu articole foarte lungi de blog, dar… chiar este bun!

Apoi, funcția de traducere (Interpreter în original) este de asemenea îmbunătățită, iar acum poate folosi ecranul exterior. Tu ții ecranul interior către tine, iar ce ai spus în limba ta este afișat pe ecranul exterior pentru interlocutorul tău, care răspunde în limba sa și apare apoi pe ecran traducerea.

Nu funcționează încă pe limba română, dar la nevoie te descurci tu vorbind în engleză și este utilă dacă veți călători în diverse țări asiatice sau europene. Cei de la Samsung au spus că limba română va fi adăugată la final de an, apropo.

Bun. Cum se traduc toate aceste îmbunătățiri în experiența de utilizare a noului Flip6? Păi foarte bine, este un telefon căruia devine tot mai greu să-i reproșez. Experiența mea de utilizare a fost plăcută, telefonul este rapid, autonomia este bună, iar noua cameră foto surprinde fotografii excelente și asta m-a încântat.

Faptul că este un telefon mic, ușor de ascuns în buzunar, știam deja și mi se părea avantajul principal. Acum este mai durabil construit, mai plăcut vizual și cu hardware îmbunătățit. Există și o mulțime de huse și accesorii pentru protecție sau bling.

Software-ul a fost, de asemenea, rafinat suplimentar. Mai jos vedeți toate programele preinstalate, apropo, nu multe la număr, și puteți elimina cam tot ce nu doriți, inclusiv programele Samsung, dar atenția că unele funcții AI rulează doar în acestea, desigur.

Comparându-l cu concurența din piață, în special Motorola Razr 50 Ultra, Samsung pare că a ales o direcție clasică, una mai normală pentru design, dar cu hardware mai bun decât toți ceilalți. Cred că Flip6 încearcă să fie modelul default pentru pliabile de acest tip și să-i lase pe alții să încerce diverse modificări care poate prind sau poate nu, precum acoperirea cu piele vegană. Până acum pare că le-a ieșit celor de la Samsung, având în vedere cota imensă pe pliabile de acest tip, iar Flip6 mi se pare genul de telefon gândit să atragă o mulțime cât mai mare de potențiali clienți.

Prețul de 5.999 lei este, de asemenea, identic cu cel la care s-a lansat generația de anul trecut, ceea ce mi se pare un lucru bun, având în vedere că Flip6 s-a scumpit de fapt în SUA și alte piețe față de Flip5. Rămâne de văzut și cum va scădea prețul în timp, iar pe măsură ce se va întâmpla asta, un telefon deja bun va deveni și mai bun.

Preț: 5.999 lei în precomandă la eMAG și Samsung.ro. Puteți primi 625 lei voucher pentru accesorii Samsung sau ca bonus Easy BuyBack cu Flip și încă 500 de lei discount cu codul “extraSamsung”.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Nu vă supărați, lanțul ăla de cămătar de unde il aveți ?

      (Citează)

  2. Codul “extraSamsung” pare că nu mai merge nici pe eMag nici pe site-ul Samsung.
    A fost atât limitată perioada sa de valabilitate (o săptămână) ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus