un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Procesoarele Intel instabile sunt iremediabil afectate și nu pot fi reparate cu viitorul patch

31 Jul 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Saga procesoarelor Intel care dau crash-uri tocmai a venit cu o surpriză foarte proastă: procesoarele afectate până în prezent sunt permanent degradate și nu vor fi reparate de viitorul patch pe care-l va lansa Intel. Acel patch doar va împiedica procesoarele încă neafectate să dezvolte aceeași problemă.

De asemenea, Intel a precizat că sunt afectate mult mai multe procesoare decât se credea inițial. Practic, cam tot ce este bazat pe Raptor Lake și un TDP de peste 65W, inclusiv unele procesoare de laptopuri, pot avea aceste probleme. Mi se pare scenariul cel mai rău posibil din cele pe care le estimam inițial.

Am explicat aici pe larg problema procesoarelor Intel de generația a 13-a și a 14-a. Pe scurt, astfel de procesoare dau de luni de zile erori în diverse aplicații și jocuri și doar treptat s-a descoperit că ar fi vina procesorului, ceea ce se întâmplă foarte rar.

În cele din urmă, Intel a anunțat că problema pare a fi un bug în procesor care îl face să ceară tensiune mai mare decât poate accepta pe anumite subcircuite, moment când semnalele devin eronate și apar crash-urile. Intel a anunțat un patch ce va fi integrat în update-uri de BIOS din august/septembrie.

Acum, însă, răspunzând la diverse întrebări primite de la jurnaliști, Intel a mai făcut și alte clarificări și nu sunt deloc îmbucurătoare pentru posesorii de procesoare:

➡️ Toate procesoarele Intel de generația 13 și 14 bazate pe Raptor Lake pot fi afectate, nu doar cele din seriile înalte și nu doar cele cu sufix K/KS/KF. Dacă este un procesor de peste 65W, poate fi afectat de această problemă.

➡️ Cele care au dat erori și crash-uri până acum sunt iremediabil afectate de supratensiuni și nu pot fi corectate cu viitorul patch. Exprimările Intel sunt mereu ușor confuze în acel stil de PR enervant, dar pentru mine asta înseamnă că vor da erori și crash-uri și în continuare, dar poate mai puține.

➡️ Procesoarele care nu au avut probleme până acum ar trebui să fie ferite de probleme după patch.

➡️ Procesoarele care au în prezent probleme nu vor fi înlocuite automat de Intel și nu se face vreun recall amplu. Intel spune însă că va onora cererile de înlocuire primite punctual de la clienți, poate chiar la modul “no questions asked”, adică nu trebuie să demonstrezi că procesorul tău are probleme.

Puteți citi mai multe la The Verge, Extreme Tech, Tom’s Hardware și pe Reddit/r/Intel.

Să vorbim un pic despre ultimul punct pentru că, până la urmă, este cel care arată calea de rezolvare a problemei. Am mai spus cândva de ce mi se pare foarte dificilă procedura de înlocuire a procesorului: în practică, logistica este complicată, în special în România.

Întâi, câți oameni vor afla că Intel este cauza problemei lor, nu placa video sau un program/joc prost codat. Apoi, câți știu să demonteze un procesor și să monteze altul la loc, cu tot cu pastă și cooler?

Mai ales, cât va dura înlocuirea și cum se face? Mergi cu procesorul în mână la un magazin și primești pe loc altul? Au stocuri suficiente pentru asta? Va exista o programare pentru fiecare client în parte? Nu de alta, dar procedura nu poate fi că tu dai înapoi acum un procesor și primești altul peste 2 săptămâni — ce faci fără PC în acest timp?

Apoi, vorbim de PC-urile cumpărate ca sistem de la un integrator. Poate fi Lenovo, HP, Asus, PC Garage șamd. Acolo ai o garanție per sistem, ar trebui dus cu totul la magazin pentru a se umbla la procesor. Ce faci dacă ai cumpărat prin curier PC-ul respectiv pentru că nu ai un magazin de IT&C în orașul/satul tău?

Este foarte complicat. Mult mai complicat și pentru că suntem în România și sunt foarte mulți intermediari pe fir.

Încă două idei. Tipul de procesor pe care-l ai în sistem poate fi verificat rulând CPU-Z. La code name ar trebui să apară Raptor Lake și la revision B0.

Apoi, un tip numit Robeytech are un test pentru a determina dacă apar sau nu crash-uri. Nu este 100% sigur, dar dacă aveți vreun crash făcându-l, mai mult ca sigur procesorul are probleme. Pe scurt, testul este să instalați de 5-10 ori la rând driver-ul NVIDIA, operațiune care face multe dezarhivări și procesoarele afectate produc erori în astfel de operațiuni. Pe lung, puteți vedea în acest clip detaliile. Intel a recomandat pe Reddit acest test.

Al doilea lucru este că există procesoare numit Raptor Lake-HX, care sunt folosite în laptopuri, dar în practică sunt procesoare de desktop. Ele au un TDP de 55W și Intel a spus că cele de peste 65W sunt afectate, dar la cât de des schimbă Intel declarațiile, n-ar fi exclus să apară vești proaste și despre aceste HX. Sunt procesoare precum Core i7-13850HX și altele cu acest sufix.

Ce-ar fi deci de făcut în continuare, având în vedere cum stau lucrurile astăzi:

➡️ Dacă aveți un procesor fără probleme până în prezent: faceți update de BIOS și folosiți profilul Intel Baseline, iar în august-septembrie faceți imediat upgrade-ul de BIOS cu patch-ul care vă va feri de probleme în viitor (cel puțin asta e teoria)

➡️ Dacă aveți un procesor care deja dă erori: contactați magazinul de la care l-ați cumpărat pentru a afla poziția lor oficială; contactați Intel (un email pe customer support ar trebui să fie suficient) pentru a afla poziția lor oficială și ce-ar trebui să faceți pentru înlocuire.

➡️ Urmăriți știrile în acest domeniu. Marile canale de tech vor acoperi mereu problema.

➡️ Dacă vă construiți acum un PC: alegeți AMD. Noile Ryzen 9000 au fost amânate un pic, dar în curând apar review-urile și stocuri în magazine. Ar fi culmea să aibă și AMD alte probleme, nu?

Dacă vreți musai Intel, procesoarele produse de acum încolo de Intel probabil vor fi ferite de probleme. Chiar și cele produse în trecut și încă nefolosite vor fi probabil ferite de probleme dacă vor fi instalate în sisteme cu update de BIOS. Dar de ce să riscați, în afara cazului în care chiar vreți musai-musai Intel?

asus s5507

    10 comentarii

  1. Eu mai degraba as astepta arm-urile in vers desktop 😀

      (Citează)

  2. Sunt curios ce figuri vor face PCGarage la garanția procesoarelor afectate, când le-am trimis o sursa moarta din cutie au pretins ca a fost desfăcută si umblata in ea. Nu avea alte urme decât cele de montare si demontare, dar au văzut ei cum era sticker-ul de garanție julit doar ca sa îmi refuze mie garanția.

    Probabil era luata de la prietenii lor de ITDirect si nu se făcea sa ii supere, ca doar de acolo își aranjează promoțiile cu produse gratis cadou.

      (Citează)

    • Exact acesta este principalul motiv de ce am renuntat sa achizitionam produse pe firma de la pcgarage, preferam alt furnizor mai scump cu 5% dar cand avem probleme sa ne ajute.
      Personal cumpar de la pcgarage ceva care nu prea ma intereseaza garantia.
      Tind sa cred ca asa le spun superiorii, prima data faceti orice doar sa putem anula garantia apoi trecem la treaba.

        (Citează)

  3. Cunosc oameni care au avut probleme cu sisteme noi cu procesoare Intel de mii de euro și nu le dădeau de cap … BSOD peste tot.

    Totuși, pentru mine nu este clar încă, așa ceva nu se vedea la controlul calității? Căci nu cred că Intel nu a testat suficient încât abia acum au descoperit? Nu cred așa ceva.

      (Citează)

  4. Cat ma bucur ca am mai asteptat. Am vrut sa imi fac un upgrade la PC si eram pe cale sa aleg un procesor de la Intel de generatie noua. Acum stau linistit si ma uit dupa AMD si nu cred ca sunt singurul care face asta.

      (Citează)

  5. Tocmai ce am facut un sistem chiar cu o saptamana inainte sa apara aceste stiri.
    Core i5 Raptor Lake 14500 revision C0. Este afactat sau nu ? Sau doar revision B0 este afectat.

      (Citează)

  6. cum ziceam in alt articol aici, 13900K-ul meu e in continuare ok :). niciun BSOD din oct 2023 si pana acum. merge snur. asteptam patch-ul.

      (Citează)

  7. apropo, imi place solutia de testare cu reinstalarea repetata a driverului Nvidia…eu am placa video AMD :)))

      (Citează)

  8. Procesoarele mobile au ele TDP de 55 W, dar mai au si un maximum turbo power de 157 W. Asadar pot depasi 65W fara probleme si trag oricum tensiuni mai mari decat ar trebui.

    Cei de la Alderon Games (cei ce au facut galagie public legat de degradarea procesoarelor), au zis ca au probleme si cu laptop-urile cu procesoare Intel.

    JayzTwoCents a aratat faptul ca procesoarele astea trag tensiuni peste limita inca de la pornire, chiar si cu profilele recomandate de Intel, indiferent de tipul procesorului – desktop sau mobil, ducand la degradare rapida, cateva secunde fiind suficiente.

    La urma urmei procesoarele mobile sunt identice cu cele de desktop, doar ca Intel le configureaza inainte de livrare – activeaza/dezactiveaaza diverse subsisteme sau functii in functie de tipul produsului final.

    Pana apuci sa faci update la bios procesorul poate fi deja afectat…

    Daca mai adaugam si faptul ca Intel a tinut secreta problema cu oxidarea din 2023 si nu vor sa spuna ce serii sunt afectate si cand au rezolvat-o, as evita pe viitorul apropiat orice sistem cu procesor Intel si as scoate din calcul definitiv pe cele cu procesoare din generatiile 13 si 14.

    Ma intreb ce se asteapta Intel de la clienti?

    Sa stea cu calculatoarele oprite pana publica producatorii de placi de baza update-urile? Or publica ei update-ul de firmware in august, dar la cum se misca producatorii de placi de baza…

    Ar trebui ca clientii sa se roage ca au placi de baza ce pot face update la bios fara procesoare ca sa nu le distruga in timpul update-ului? Sa se roage ca update-ul de bios se face mai repede decat se degradeaza procesorul?

    Sa vezi distractie in Romania cu garantiile…

      (Citează)

  9. Eu am un CPU intel de laptop, seria 13, mai exact i7-1370P cu un TDP de 28W dar poate urca până la 64W. Ar trebui să-mi fac griji?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus