un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noua consolă ROG Ally X este scumpă la lansare, dar măcar autonomia este mult crescută

25 Jul 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Noua consolă ROG Ally X de la Asus a fost listată la eMAG în precomandă la 4.500 de lei. Acesta este prețul oficial, atât este și la Altex, atât iese și la străini. Este foarte mare.

Nu este o nouă generație, ci un fel de facelift pentru primul ROG Ally Z1 Extreme, care acum câteva luni la ofertă specială putea fi cumpărat cu 2.400 de lei, dacă țin bine minte.

Sau, dacă vreți altă comparație, un Steam Deck OLED de 1 TB costă 650 de euro dacă-l comandați direct pe Steam cu livrare în câteva zile, adică 3.250 lei, iar varianta Steam Deck OLED de 512 GB costă 569 euro / 2.845 lei. E ok și cu 512 GB, la o adică.

Nu neg, ROG Ally X are câteva avantaje mari față de Steam Deck și este un facelift consistent pentru primele ROG Ally. Am scris aici pe larg despre noul Ally X. Pe scurt, însă, capacitatea bateriei a fost dublată, deși consola are aproximativ aceleași dimensiuni și aceeași greutate, stocarea internă a crescut de la 512 GB la 1 TB, memoria RAM de la 16 GB la 24 GB, iar portul proprietar pentru conectarea la o placă video externă a dispărut, fiind înlocuit de un Thunderbolt pe USB-C.

Și sunt multe alte îmbunătățiri mici, precum trecerea la stocare pe SSD-uri cu aspectul popular M.2 2280, RAM mai rapid, încărcare mai rapidă, răcire mai performantă, joystick-uri mai bune, o formă mai ergonomică șamd.

Vestea cea mai bună este, conform prezentării lui Linus, că autonomia bateriei chiar a crescut substanțial față de primele modele:

Nu mă așteptam însă ca și prețul să se dubleze față de ROG Ally Z1 Extreme, lansat acum un an, și care până la urmă oferă totuși o experiență similară de gaming câtă vreme nu puneți autonomia bateriei în ecuație.

Am spus de Steam Deck. Cred că Asus își face o defavoarea lansând ROG Ally X la un preț mult peste al unui Steam Deck, care are totuși ecran OLED și software mai bun, în sensul că nu rulează o versiune chinuită de Windows pe un ecran de mici dimensiuni și care trebuie controlat din joystick, ci un SteamOS care este mult mai bine optimizat pentru această experiență și pentru bateria sa.

Steam Deck se bucură și de suport mai mare pe partea de aplicații, accesorii și altele. În plus, SSD-ul acestuia este destul de ușor de upgradat acasă, deci unitatea de 512 GB pentru 2.845 lei este de fapt modelul cel mai interesant, iar dacă apare pe termen lung nevoia de stocare mai mare, un SSD compatibil de 1 TB te costă 500 de lei acum și probabil mai ieftin la oferte viitoare.

Estimarea mea este că va scădea prețul ei prin noiembrie, cum s-a întâmplat și cu prima versiune. Un preț corect este unul apropiat de Steam Deck sau ușor peste acesta, la care cred că o voi cumpăra și eu.

Iată evoluția prețului pentru Ally Z1 Extreme, observați că a stat pe la 4.000 lei din iunie până în noiembrie, apoi a putut fi găsită uzual la 3.000 lei și în oferte chiar și substanțial mai jos.

    1 comentariu

  1. Asus face hardware și la tot ce vinde sub numele ROG prețurile sunt pe măsură. Prețul lui ROG Ally la lansarea fost 4000 de lei, mă așteptam ca ROG Ally X să costă mai mult, undeva pe la 5000 de lei. Nu știu de ce spui că prețul lui Ally X este de două ori mai mare decât al versiunii precedente.

    Am văzut la alți Youtuberi că Ally X este pentru Ally ceea ce a fost Steam Deck OLED pentru vechiul Steam Deck. Cu siguranță au mai schimbat și altele, numerele nu reprezintă totul. Poate dacă nu aveam un Steam Deck OLED aș fi luat în calcul un ROG Ally X, dar ecranul OLED este mult peste așteptări. Poate Ally 2 va avea ecran OLED, deși nu cred.

    Acum mingea e în terenul celor de la Sony care sunt convins că pregătesc ceva portabil pentru jocurile de PS4. Dacă portabilul va putea rula nativ și jocuri de PS5, atunci va fi super atrăgător. Dacă va apare, va fi plasat între PS5 Pro și PS6. Practic în vreo 4 ani vom vorbi despre lansarea lui PS6.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus