un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un medicament care previne infectarea cu HIV a avut 100% eficiență în testele clinice

22 Jul 2024  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

M-a bucurat știrea aceasta pentru că s-ar părea că, încet-încet, cercetătorii sunt pe cale să dea gata acest virus. Într-un test clinic făcut pe scară largă în Africa de Sud și Uganda, cu peste 5.000 de participanți, un medicament numit lenacapavir (produs de Gilead Sciences) a avut o rată de 100% de prevenire a infecției cu HIV.

Medicamentul, numit pe scurt Len LA, se administrează de două ori pe an sub forma unei injecții. Înțeleg că nu este un vaccin, ci un medicament injectabil. Acționează distrugând “capsula” în care virusul HIV își stochează materialul genetic, împiedicându-i astfel transmiterea și reproducerea în organism.

Este un medicament de prevenție. Faci două injecții pe an și nu iei HIV. Același Len LA a fost însă în știri anul trecut când s-a descoperit că are o eficiență de 80% în tratarea persoanelor deja infectate cu HIV, stopând dezvoltarea virusului. Materialul respectiv spune că este un nou tip de medicament și asta vine cu o altă veste bună, în sensul că virusul nu a căpătat rezistență la acesta, cum s-a întâmplat cu alte antiretrovirale folosite în tratamentul HIV și care uneori nu mai au efect.

 

Mi se pare că nu mai auzim de HIV/SIDA precum în anii 1990, dar virusul infectează anual în jur de 1,3 milioane de persoane, în scădere față de cifra de 2 milioane din 2010. Our World in Data spune că au fost 718.000 de decese cauzate de HIV în 2021, fiind a 16-a cauză de decese într-o listă care include și accidente auto sau sinucideri, la nivel mondial.

În lumea vestică, inclusiv Europa, decesele cauzate de HIV sunt tot mai puține pentru că accesul la medicamente înseamnă și tratamente mai bune. HIV a devenit o maladie cu care poți trăi pe termen lung, câtă vreme ai acces la tratament.

În Africa de Sud, Zimbabwe și Namibia, însă, peste 10% din totalul deceselor au fost cauzate de HIV inclusiv în 2021. În anii 2000, însă, peste 50% din decesele din Zimbabwe și peste 40% din celelalte două țări au fost cauzate de HIV și aici vorbim de statistici oficiale. Cine știe câți alții au murit neincluși în acesta statistici.

Așadar, este nevoie de un astfel de medicament. Cică este și o stigmă în Africa legată de a lua medicamente zilnic (există unele mai puțin eficiente care trebuie luate zilnic) și se crede că două injecții pe an ar putea fi mai ușor de făcut.

Ai fi zis că, după milioane de decese și rata mare de infectare din astfel de țări, nu le este rușine să ia medicamente și cu pumnul, dacă asta îi ferește de moarte, dar na… fiecare cu a lui.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Cu retarzi ca ăsta graficul ăla e mai ușor de înțeles. https://en.wikipedia.org/wiki/Thabo_Mbeki#HIV/AIDS

      (Citează)

    • PartidulSpecialiiRomânia

      24/07/2024 la 12:43 PM

      Nu putem noi înțelege pe deplin cultura avansată din Wakanda… fiecare cu a lui.

        (Citează)

  2. Adaugi $GILD în portofoliu?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus