un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Intel spune că a găsit cauza instabilității procesoarelor Raptor Lake și lucrează la o soluție

24 Jul 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

V-am spus că procesoarele Intel Raptor Lake, generațiile 13 și 14, și în special cele mai performante 13900K și 14900K, dau erori și generează crash-uri și în cele din urmă se pot defecta de tot.

Acum o zi Intel a ieșit înainte cu o declarație despre o posibilă cauză a problemei și o posibilă soluție de abordat în viitor. Vedeți ce înseamnă să scriu eu pe blog?

Intel spune că problema este cauzată de tensiuni prea mari în procesor. Ar fi practic un bug al procesorului prin care acesta solicită tensiuni mai mari decât poate duce și asta ar putea fi cauza instabilității.

Based on extensive analysis of Intel Core 13th/14th Gen desktop processors returned to us due to instability issues, we have determined that elevated operating voltage is causing instability issues in some 13th/14th Gen desktop processors. Our analysis of returned processors confirms that the elevated operating voltage is stemming from a microcode algorithm resulting in incorrect voltage requests to the processor.

Intel is delivering a microcode patch which addresses the root cause of exposure to elevated voltages. We are continuing validation to ensure that scenarios of instability reported to Intel regarding its Core 13th/14th Gen desktop processors are addressed. Intel is currently targeting mid-August for patch release to partners following full validation. (link la sursă)

Microcodul este un mecanism implementat de Intel pentru a putea modifica funcționarea procesorului. Ca analogie, este un fel de firmware și patch-uri pot fi aplicate prin microcod, utilizând update-uri de BIOS. Asta se va întâmpla și acum, iar din declarația de mai sus se înțelege că pe la mijlocul lunii august Intel va transmite partenerilor săi patch-ul respectiv.

Ulterior, partenerii respectivi, fie ei Asus, Gigabyte, MSI etc, vor scoate update-uri de BIOS care vor corecta problema.

Dacă această alimentare electrică defectuoasă era cauza instabilității, problema ar putea dispărea după aceea. Este, în cele din urmă, scenariul cel mai bun pentru această problemă, celelalte presupunând o problemă hardware imposibil de rezolvat de la distanță.

Și totuși, rămân câteva probleme și întrebări pe care Intel nu le adresează deloc:

  • cine plătește totuși pentru faptul că, până la final de august, unele procesoare de generația 13 și 14 nu pot fi folosite la maxim? Răspunsul pare a fi că nimeni. Intel spune cu seninătate “da, este o problemă, o vom rezolva”, dar ignoră că unele sisteme și servere au avut parte de crash-uri dese începând din decembrie 2022 încoace!
  • unii clienți care pățesc crash-uri nu vor afla despre această problemă generalizată și nu vor ști că există o soluție. Inclusiv zilele acestea au apărut pe Twitter mesaje de genul “serverele noastre picau des cu erori video, dar abia acum când am văzut știrile am făcut legătura cu procesoarele”. Vorbim de zeci de milioane de procesoare și nu cred că toți clienții vor face update de BIOS.
  • de ce a durat atât de mult să fie găsită o soluție? Pare că Intel a început să studieze cu adevărat cauza instabilității abia după ce marile site-uri și canale de tehnologie au început să vorbească pe larg despre această problemă.

 

Și, ca să fie povestea completă, Intel a recunoscut apoi și că există o oxidare a unor trasee electrice din procesor. Spre deosebire de declarația de mai sus, postată pe site-ul oficial Intel, treaba cu oxidarea traseelor de cupru a fost publicată doar pe Reddit:

Questions about manufacturing or Via Oxidation as reported by Tech outlets:

Short answer: We can confirm there was a via Oxidation manufacturing issue (addressed back in 2023) and that only a small number of instability reports can be connected to the manufacturing issue.

Long answer: We can confirm that the via Oxidation manufacturing issue affected some early Intel Core 13th Gen desktop processors. However, the issue was root caused and addressed with manufacturing improvements and screens in 2023. We have also looked at it from the instability reports on Intel Core 13th Gen desktop processors and the analysis to-date has determined that only a small number of instability reports can be connected to the manufacturing issue. (link la Reddit)

Adică și mai pe scurt, au avut cândva probleme de producție cu oxidarea procesoarelor, dar au rezolvat acele probleme. Bine, și cu procesoarele produse în acea perioadă ce s-a întâmplat? Vă zic eu: stau în sistemele clienților și mai dau erori din când în când sau devin instabile la workload mare.

Scrie asta la final: “a small number of instability reports can be connected to the manufacturing issue“. Altfel spus, pe acele procesoare fabricate în 2023 (n-au precizat perioada), un update de BIOS nu va rezolva complet problemă.

Să presupunem însă că aici este sfârșitul acestei probleme pentru Intel. Cum văd eu lucrurile:

➡️ Cu noile Ryzen 9000 urmând să apară în magazine poate chiar în această săptămână, pe când generația 15 de la Intel urmând a fi lansată abia pe final de an, eu aș merge pe AMD dacă aș construi un sistem nou acum.

➡️ Dacă vreți musai Intel 14xxx, nu AMD, măcar așteptați august-septembrie pentru a vedea aceste update-uri de BIOS în piață și poate și teste care să spună dacă rezolvă problemă. Nu de alta, dar ele ar putea și să limiteze cumva performanța procesorului. Măcar să știți la ce vă băgați, ca să zic așa.

➡️ Aș evita procesoarele second-hand din generația 13, care ar putea fi printre cele afectate de oxidare.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Eu am o problema similara pe un core i7 gen 10. Uneori, din senin ramane blocat, fara a face update-uri sau fara sa aiba incarcare, pur si simplu freeze (nu ecran albastru), iar singura modalitate de a-l scoate din aceasta stare e reset. E vorba de un laptop Lenovo Thinkbook 15-IIL 32GB RAM. Am facut azi un update de BIOS, vedem daca mai apare.

      (Citează)

  2. Gamers Nexus a confirmat și oxidare azi, o să și-o ia rău de tot Intel. Păcat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus