►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 19 iulie 2024
Dyson OnTrac: căști ANC cu design spectaculos și autonomie foarte mare »
19 Jul 2024 ·
Noul Samsung Galaxy Z Flip6 nu a venit doar cu îmbunătățiri constructive și hardware, ci și cu unele software, în special legate de Galaxy AI. Despre primele v-am spus pe larg în review. Galaxy AI este, însă, un diferențiator puternic pentru noile Z Flip6 și Z Fold6, iar oferta de funcții pe care Samsung a integrat-o în aceste telefoane este cea mai avansată din piață în acest moment.
Iată, mai în detaliu, ce am văzut nou în Z Flip6 pe partea de AI. Acum Galaxy AI este proeminent plasat în meniul Settings, chiar în partea de sus, în timp ce anterior îl vedeam integrat în meniul de Advanced Features, undeva în jumătatea a doua a Settings. Este o diferență mare care vorbește despre orientarea Samsung pentru aceste funcții, dar și încrederea pe care au căpătat-o în ele.
Pe scurt, sunt cele de mai jos:
Iată și descrierile lor și alte opțiuni. Am observat și că acum multe dintre ele vin deja activate, spre deosebire de OneUI 6.1 când trebuiau toate pornite manual înainte de a fi utilizate:
Mie mi se pare că funcțiile Galaxy AI se pot împărți în două categorii: unele pentru entertainment și altele utile anumitor scenarii sau tipuri de activități.
De exemplu, știți deja că AI-ul integrat în galeria foto a telefonului îți permite să elimini tot felul de obiecte nedorite din fotografii și parcă funcționează și mai bine față de lansarea din primăvară, când am testat prima oară o astfel de funcție.
Acum, însă, AI-ul foto din Galaxy Flip6 poate lua o fotografie de-a ta și o poate edita în mai multe moduri, precum schiță în creion, acuarelă, desen 3D șamd. Are vreo utilitate? Nu musai. Este însă fun? Da, este, și nu doar pentru generat avataruri. Inclusiv eu m-am găsit curios să încerc funcția pe diverse fotografii cu mine și cu alte persoane, ca să văd ce rezultate obțin.
Galaxy AI poate să adauge și obiecte pe care le schițezi și de multe ori o face foarte bine, cu umbre bine integrate și corect mascate de corpul tău. Iată, de exemplu, valoare:
Inputul meu a fost să activez AI Sketch pe fotografia din Gallery, să mâzgălesc în jurul gâtului un soi de colier, cu tot cu pandantiv, și apoi am ales fotografia de mai sus dintre cele generate.
Lăsând la o parte că m-am amuzat văzându-mă cu un mare lanț la gât, am trimis fotografia câtorva persoane și unii au crezut că este reală. Cu altă ocazie mi-am schițat o pălărie. Astfel de desene merg și mai bine cu un stylus, deci Z Fold6 va fi în avantaj.
Apoi, tot la capitolul fun o să menționez o funcție nouă din Samsung Notes, unde poți schița ceva, orice, și AI-ul îți transformă schița respectivă într-o imagine. Poate fi și un cerc cu o dungă prin el, nu contează, AI-ul inventează ceva acolo.
Mi s-a părut o idee drăguță de generare aproape aleatoare de desene. M-am distrat cu Alice, am lăsat-o să mâzgălească la întâmplare pe ecran ceva și apoi ne uitam ce anume generează AI-ul din acele mâzgălituri. Eu am desenat căsuțe și avioane și o pisică și se vede că Notes are talent mult mai mare decât mine la desen sau acuarele.
Asta a fost Alice. A râs de papagal:
Mi-a plăcut și opțiunea de a genera wallpapers. Cel folosit de mine pe telefon a fost generat cu un prompt de tipul “oraș SF cu lifturi spațiale” și era viu colorat și l-am păstrat. Există acum în Flip6 și opțiunea de a pune o fotografie din galerie ca tapet și apoi AI-ul o animează cu efecte de ploaie, ninsoare și altele, în funcție de momentul zilei și condițiile meteo.
Trecând la funcțiile AI utile în diverse scenarii, pe majoritatea le știți de la celelalte flagship-uri din acest an. Samsung Browser face un rezumat foarte bun al paginilor web, inclusiv al celor scrise în limba română. Chiar foarte bun rezumatul, am fost mereu uimit de cât de bine iese acesta în ambele variante disponibile (Standard și Detailed).
Rezumatul paginilor web, întrucât funcționează și pe limba română, ar trebui sa devină cea mai utilizată funcție Galaxy AI. Samsung Browser este al treilea cel mai utilizat browser pe acest blog, de exemplu.
Apoi, funcția de traducere (Interpreter în original) este de asemenea îmbunătățită, iar acum poate folosi ecranul exterior. Tu ții ecranul interior către tine, iar ce ai spus în limba ta este afișat pe ecranul exterior pentru interlocutorul tău, care răspunde în limba sa și apare apoi pe ecran traducerea.
Nu funcționează încă pe limba română, dar la nevoie te descurci tu vorbind în engleză și este utilă dacă veți călători în diverse țări asiatice sau europene.
Acestea sunt funcțiile care mi-au plăcut mie. Lor li se mai adaugă Circle to Search, care mi s-a părut că funcționează și mai rapid decât înainte. Asta este ceva ce aș putea folosi chiar zilnic, fiind un tip de căutare pe Google mult mai simplă și bazată pe elemente vizuale.
Avantajul Circle to Search este că te ajută să indetifici rapid cam orice. De exemplu, nu doar cine este omul din fotografia de mai jos, dar am aplicat-o pe o clădire din București și din rezultate era foarte clar pe unde se găsește aceasta.
Mai sunt și alte funcții AI integrate, dar nu cu suport pentru limba română. Le puteți folosi în engleză, ceea ce le face utile la nevoie, de exemplu ca turist sau dacă oricum lucrați ziua în principal cu colegi din străinătate.
Există traducere în timp real în apelurile telefonice, dacă ești nevoit să vorbești cu cineva prin străinătate și nu treci de bariera lingvistică. Acum două zile, Samsung a anunțat că va extinde această funcție și pentru alte programe de mesagerie, 9 la număr, inclusiv WhatsApp, FB Messenger, Instagram DM, Signal și altele.
Pentru cei care iau notițe, aplicația de înregistrare vocală le poate transcrie, iar programul Samsung Notes le poate rezuma și formata în diverse moduri.
Tastatura Samsung îți permite să reformulezi anumite mesaje înainte de a le trimite, dacă ai nevoie de inspirație sau un alt ton, iar telefonul suportă și o funcție de Smart Replies, prin care telefonul îți compune singur mesaje de răspuns, în funcție de conversația anterioară.
Toate acestea vor deveni însă foarte puternice și un diferențiator mare pentru telefoanele Samsung din piață atunci când va fi introdusă limba română între cele suportate oficial în prezent. Mi s-a spus că termen pentru asta ar fi pe final de 2024, momentan limba română fiind în testare și rafinare la dezvoltatorii Samsung.
Acela ar putea fi un moment crucial pentru Samsung pe piața noastră. Sincer să fiu, mă mir că ceilalți producători de telefoane îi lasă să capete un astfel de avantaj, dar pe de altă parte dezvoltarea de funcții AI și mai ales integrarea lor într-un mod facil și util în telefoane este un proces de durată și probabil și costisitor.
Samsung a început din timp să facă asta și acum sunt foarte bine poziționați, exact cum s-a întâmplat de fapt și în piața de telefoane pliabile în general. Galaxy Z Flip6 mi s-a părut un telefon foarte bun în prezent, dar acesta și Z Fold6 și altele mai vechi vor sări o treaptă în sus atunci când limba română va fi adăugată în Galaxy AI.
« Știrile zilei despre tehnologie – 19 iulie 2024
Dyson OnTrac: căști ANC cu design spectaculos și autonomie foarte mare »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
19/07/2024 la 8:14 AM
“Galaxy AI” este de fapt Google AI.
Claudiu(Citează)
19/07/2024 la 11:57 AM
Mda, e doar despre AI. Am trecut de la un P30 la S24 și zici că m-am întors la grădiniță, atât ce cretin mi se pare UI-ul de la Samsung fata de cel dea Huawei.
Sper că după ce primesc update-ul să pot să scot/blochez cat mai multe AI-uri de-astea să pot să folosesc telefonul cum vreau eu nu cum s-au gândit aia de la Samsung.
Albert(Citează)
19/07/2024 la 4:58 PM
credeam ca doar eu am dezactivat orice mirosea a AI dupa ce mi-au zapacit S23-ul cu un fupdate acum ceva timp… si speram ca vor “binecuvanta” cu astea doar zmeii care au sarit la S24. si injuram ca nu poti dezactiva COMPLET procesarea pozelor… ai doar Minim, ceea ce inseamna ca TOT umbla la ele un algoritm…
dar vad ca, in speranta unor vanzari cat mai mari dupa ce se termina perioada de incercare, le imping pe orice platforma – nu m-ar mira sa primeasca si S22 in urand, daca nu are deja.
legat de Huawei, subscriu. vin dupa patru ani pe Nova 5T si ma intreb ce puii mei e nou la camera lui S23, ca la calitatea foto rar m-a dat pe spate, din contra, prefer imaginile lui 5T (48MP vs 50MP, daca ii mai pasa cuiva). la partea de focus, 5T calcula lumina si focaliza fix unde ii aratai cu degetul. S23 face un fel de lock dar e departe de ce trebuie.
nu mai spun cate prostii are in program S23, de la faptul ca nu poti dezactiva paginarea aplicatiilor la deranjantele FLEOSC-uri la fotografiere si sshot, de care poti scapa doar dezactivand complet sunetele de sistem…
ani de zile am stat departe de Samsung, ca aveam un feeling dupa ce vazusem primul lor AMOLED in comparatie cu ecranul de iPhone din vremea accea. uite ca s-a confirmat, e ultimul care mai calca in rucsacul meu. as renunta la el daca n-ar fi asa mare circ cu migrarea datelor din aplicatii (gen zeci de NVR-uri in Hik-Connect), cele bancare etc.
apropo, Huawei oferea in cutie incarcator, cablu si casti. Samsung, o mare lamaie…
WhiteLion(Citează)
19/07/2024 la 5:12 PM
La poze nici nu se compara. P30 e muuult peste, pentru mine. Aia e, daca Huawei a fost scos vinovat pt diverse n-avem ce face daca avem nevoie de aplicații google. Din păcate eu am așa că am janghina asta de S24.
Albert(Citează)
19/07/2024 la 5:05 PM
Nu au spus si ce functionalitati vor intra pe abonament la sfarsit de 2025? Sau tot ce inseamna AI va fi contra cost?
Claudiu(Citează)
19/07/2024 la 5:12 PM
Și dacă nu vrei să plătești ce fac? Îți bagă AI cu reclame? :))
Albert(Citează)
23/07/2024 la 3:07 PM
Tot ce vedem pe Flip 6 sau Fold 6 va ajunge și pe seria S24. Arată interesant, dar în afară de puțină distracție n-aș folosi des o mare parte din opțiuni (poate doar opțiunea de a șterge elemente nedorite din imagine cel mai des). Ar fi bine să se oprească undeva cu aceste opțiuni și să inoveze pe partea de procesare, să nu mai fie nevoie de alte aplicații de cameră decât cea stoc (mai am vreo versiuni de GCam pentru poze).
Mihai(Citează)
23/07/2024 la 3:17 PM
Pe nici un telefon nu poți dezactiva procesarea imaginilor. Dacă aveai impresia că pe vechiul telefon o puteai face, ceea ce făcea telefonul era să reducă la minim procesarea. Nu am folosit niciodată vreun S simplu (am avut doar Plus, Note și acum Ultra), așa că nu știu cum se comportă camerele de pe el sau dacă are opțiunea de a salva pozele în format RAW. S24 Ultra poate salva pozele în format RAW pe care apoi poți să le editezi cum vrei tu pe un PC.
M-am ferit mereu de interfața default de pe telefoane pentru că folosesc NovaLauncher, așa că am avut mai mereu experiență de folosire apropiată la schimbarea telefoanelor (pentru iconițe se pot folosi icon pack-uri).
Pentru lipsa încărcătorului din cutie trebuie le mulțumim celor de la Apple. Nu e o problemă mare pentru mine pentru că am mereu încărcătoare bune în casă cu multe porturi, iar când nu sunt acasă mai încarc pe USB de la laptop. Am cumpărat totuși un Samsung Trio Charger pentru că am avut niște cupoane și pentru că aveam unul cu QuickCharge 3.0 care nu încărca repede noul telefon. De acum mai toate folosesc PowerDelivery 2.0 (mai puțin cele care au propria implementare la încărcare gen OnePlus).
Mihai(Citează)