un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fotografii cu computere scumpe asamblate de PC Garage

16 Jul 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am văzut pe site-ul PC Garage o secțiune numită Galeria foto asamblări. Este cel puțin din luna mai pe site, dar eu acum am văzut-o.

Dacă vreți să vedeți ce computere își mai comandă lumea, cred că în această secțiune apare cel mai bun sau scup computer asamblat de PC Garage în acea zi. Fac probabil zeci de asamblări gold pe zi și la final îl fotografiază pe cel de top.

Mă uitam că toate au în comun un număr mare de coolere RGB pe carcasă. Se pare că, atunci când iei un computer scump, trebuie să aibă bling. Toate au lumini RGB sau carcase transparente încât mă întreb dacă mai sunt oameni la extrema cealaltă.

 

Eu nu sunt fanul luminițelor (sau mai degrabă nu eram) prin computer. Carcasa desktop-ului meu are o laterală de sticlă și o vreme m-am gândit să îi pun o folie neagră pe toată suprafața. În cele din urmă m-am mulțumit cu a stinge din BIOS și toate programele de configurare posibile a componentelor orice LED a fost posibil să-l dezactivez.

Nu știu de ce am gândit mereu așa, având în vedere că în rest avem o mulțime de lumini ambientale prin casă, inclusiv bandă RGB în jurul televizorului. Cred că a fost din cauză că desktop-ul meu a fost mereu pe podea, nu pe birou lângă mine, așa că lumini pe care nu le văd niciodată mi s-au părut mereu inutile, iar când le vedeam de la distanță pe podea, într-o cameră în beznă, cu atât mai mult.

Am zis “nu eram” pentru că sunt unele PC-uri în care pur și simplu arată foarte bine. Mi-a plăcut acesta dintr-un clip Linus Tech Tips. Mi se pare că răcirea cu apă, cu lumini în interior, le face să arate mult mai bine.

Anyway, computere scumpe. Pe 22 mai, cineva a dat 24.600 de lei pe un computer. Nu știu dacă lista de componente nu include chiar totul, dar acum valorează 20.700 de lei. Este construit pe un Intel 14900K, un NVIDIA RTX 4090 de la Gigabyte, 3 TB de stocare în SSD-uri Samsung 990 și 64 GB RAM.

Alt computer de peste 23.000 de lei este construit cu același procesor și aceeași placă video, tot cu o placă de bază Gigabyte… și doar un SSD de 1 TB, dar PCI-Express 5.0. Poate mai avea respectivul altele pe acasă.

Acum câteva zile, pe 7 iulie, cineva a dat peste 19.000 de lei pe un computer construit pe componente Asus. Carcasă Asus, un RTX 4080, placă de bază Asus, Intel 14900K.

Computer p**n, cum ar fi. Din păcate, există o singură fotografie cu fiecare. Mi-ar fi plăcut să văd măcar 2-3 și fără text peste ele. Cred că inclusiv ar fi în avantajul PC Garage să arate ce management de cabluri le-au făcut și cât de bine arată.

    9 comentarii

  1. Oamenii cheltuiesc prea mult pentru performanța pe care nu o vor observa.

    Anul acesta am refacut sistemul de gaming, pe baza de Ryzen 5600X, o placa de baza MSI si RTX 2070 Super, 64 de Gb de RAM – aici am cam exagerat, dar memoria nu era chiar scumpa, SSD-urile de rigoare pentru Windows si stocare.

    Total undeva pe la 500 de Euro, mai putin decat procesorul folosit in majoritatea configuratiilor pozate. Iar pentru ce ma joc eu PC-ul imi este indeajuns de puternic pentru rezolutii 4K.

      (Citează)

  2. Easy come, easy go

      (Citează)

  3. Gaelex:
    Oamenii cheltuiesc prea mult pentru performanța pe care nu o vor observa.

    Anul acesta am refacut sistemul de gaming, pe baza de Ryzen 5600X, o placa de baza MSI si RTX 2070 Super, 64 de Gb de RAM – aici am cam exagerat, dar memoria nu era chiar scumpa, SSD-urile de rigoare pentru Windows si stocare.

    Total undeva pe la 500 de Euro, mai putin decat procesorul folosit in majoritatea configuratiilor pozate. Iar pentru ce ma joc eu PC-ul imi este indeajuns de puternic pentru rezolutii 4K.

    Da, sunt convins ca rupe 2070 Super-ul ala in 4k /s.

      (Citează)

    • depinde ce te joci… nu toata lumea tine neaparat sa bage ultimele AAAs

      jocuri mai vechi (starcraft 2, mai toate call of dutys, wolfensteins) si alea mai noi fara cerinte aberante (dota, counter) merg

      testat de mine pe un 2060 (care e departe de un 2070 Super)

        (Citează)

    • Pathfinder, Planescape Torment Tides of Numenera, Fortnite, Mass Effect-urile inclusiv Legendary, World of Warcraft, World of Tanks, Diablo IV, StarCraft II, Frostpunk si probabil si altele

      Sa vad cum e cu Baldur’s Gate 3, cand va fi lansat final si va avea si un discount considerabil ca sa il iau complet cu add-on-uri si DLC-uri.

        (Citează)

    • Starcraft 2 merge si pe 2-4 GB de ram si orice placa video de acum 10 ani, nu ai nevoie de upgrade la PC pentru el.

        (Citează)

    • hai sa nu exageram – merge, dar nu 4k cu toate la max

        (Citează)

  4. Gaelex:
    Pathfinder, Planescape Torment Tides of Numenera, Fortnite, Mass Effect-urile inclusiv Legendary, World of Warcraft, World of Tanks, Diablo IV, StarCraft II, Frostpunk si probabil si altele

    Sa vad cum e cu Baldur’s Gate 3, cand va fi lansat final si va avea si un discount considerabil ca sa il iau complet cu add-on-uri si DLC-uri.

    Baldurs gate 3 e foarte bine optimizat și dlc-uri au zis că nu fac ci doar niște patch-uri cu diverse de la dialog nou până la suport pentru mods, ultimul cred că va fi prin toamnă – iarnă.

      (Citează)

  5. Parcă au dovedit recent că ultimele procesoare de la Intel sunt niște pocnitori, nu mai zic de consum 300-400W … un singur procesor, în comparație 7800x3d de la AMD consumă până în 150W.

    Eu unul am un 5800x3d cu AIO de la nzxt și i-am dezactivat toate luminițele din soft, data viitoare daca mai cumpăr aio o să merg pe arctic, par a fi cei mai bun raport calitate/preț. Iar ventilatoare noctua nu are luminițe.

    Mă tot bate gândul să trec la seria 9000 de la AMD dar cred că mai aștept. Mai ales că vreau și ddr5 cu noua platformă.

    Cât despre gpu, am un monstru de la sapphire 7900xt nitro+ si vreau să zic că zbârnâie orice joc pe 1440p 100+ hz. Construcție solidă, răcire super, nu trece de 70°C și un soft superb. Bine, trebuie să fie și jocurile optimizate și fără ray tracing desigur. Totuși parcă aș fi luat rtx 4800 dar diferența e și acum tot de 2000lei.

    De asemenea mă mai uit că au apărut monitoare oled 1440p, 27″ dar au o problemă gravă cu lizibilitatea textului pe Windows.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus