►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 26 iulie 2024
Altex a deschis, după multe amânări, cel mai mare magazin de tehnologie din țară »
Topul primelor 5 restaurantelor fast-food conform veniturile din 2023 a rămas neschimbat față de anul trecut, adică:
I-am pus pe primii 10 pentru că am niște comentarii și despre ceilalți, de fapt, după cum v-ați prins din titlu.
➡️ McDonald’s conduce cu avans mare, are cifra de afaceri mai mare decât toți ceilalți 4 la un loc. Sphera Group, care adună KFC, Pizza Hut și Taco Bell, nu trece în total de McDonald’s.
➡️ Un lucru pe care-l apreciez la McDonald’s este că nu am întâlnit niciodată angajați străini. Posibil nici la KFC, dar nu sunt sigur. La extrema cealaltă ar fi Mesopotamia, care parcă are doar străini în echipă, cu excepția managerului de tură. În Mega Mall sunt vreo 5, în Promenada la fel. Mie asta îmi spune că McDonald’s și posibil KFC dau salarii mai mari decât restul sau oferă un program de lucru mult mai flexibil, astfel încât nu au probleme în a găsit forță de lucru românească.
➡️ Din Top 5, doar Pizza Hut a scăzut față de anul trecut de la 122 la 115 milioane lei. Toți ceilalți au crescut. Mec-ul a crescut de la 1,43 la 1,73 mld lei, de exemplu.
➡️ Acțiunile Sphera Group au crescut 87% într-un an, de la 20 de lei la 38 de lei în prezent.
➡️ În ultimii ani am mâncat mai des la Mesopotamia și mâncarea a fost mereu bună. N-am mâncat niciodată până în 2022, când am scris un articol similar despre topul fast-food și am văzut cu surprindere că sunt pe locul 3. Cam atunci am intrat prima oară într-un Mesopotamia și am descoperit că au mâncare bună.
Iau de obicei kebab de curcan la farfurie, care este o grămadă de carne de curcan făcută pe șiș, plus multă salată care a fost mereu proaspătă. Al doilea produs pe care îl comand des acolo este chiar salata cu curcan, din nou un multe de salată “de vară” și cu carne de curcan pusă în ea.
➡️ La Spartan și Noodle Pack n-am mâncat niciodată.
➡️ Cel mai mult mă miră ascensiunea Cartofisseria pe locul 6 în acest top, cu șanse ca la anul să ajungă chiar pe locul 4, având în vedere că au crescut 50% în anul anterior. Nu mă așteptam să-i văd atât de sus în top pentru că, în mintea mea, valoarea medie a bonului per client este mică.
Am luat pentru acest articol un pliant cu prețurile lor. O porție medie de cartofi prăjiți (200 gr) este 11,5 lei, iar Large (300 gr), care ajunge pentru două persoane, este 16 lei. Sunt foarte buni cartofii lor, dar nu am cumpărat niciodată altceva în afară de cartofi.
De exemplu, mai au în meniu aripioare de pui, nuggets, crispy strips (chiar așa se cheamă, mă mir că nu-i marcă înregistrată KFC), cârnăciori sau mini șnițele de pui și în general toate costă cam 34 de lei în combinație cu o porție de 250 gr de cartofi.
Eu aveam impresia că majoritatea clienților cumpără de acolo doar cartofi prăjiți. Dacă vrei și aripioare, te duci la KFC, că de obicei sunt vecini. Cu 100 de milioane de lei cifră de afaceri, se pare că lucruri nu stau cum credeam eu.
Un articol scurt din ZF spune că lanțul Cartofisserie este al lui Tudor şi Dragoş Comăniciu, fondatorii Delaco, cei cu marea brânză sau cum era reclama. Pare un exemplu bun de diversificare a afacerilor. Au 45 de locații în 20 de orașe, dintre care cele mai multe în București (14), Braşov (5), Constanța (3) și Cluj-Napoca (3).
➡️ Ca să închei cu Cartofisserie, au în meniu ceva numit Mititele, care sunt prezentați ca fiind “cevapcici preparat sârbesc”. Adică mititei sârbești, care, ca și restul mititeilor din țările alăturate (peste tot în Balcani, aș zice), au un gust diferit de cei românești pentru că se folosesc alte condimente și cred că și ceapă în amestecul de carne. Nu că n-ar fi buni, dar au alt gust.
Mi se pare deci că s-a ratat la Cartofisserie marea ocazie de a vinde mititei românești cu cartofi prăjiți, ceea ce cred că ar fi atras mult mai mult. Dar na, pare că le merge și așa, 50% creștere în ultimul an, 100 de meleoane cifră de afaceri.
« Știrile zilei despre tehnologie – 26 iulie 2024
Altex a deschis, după multe amânări, cel mai mare magazin de tehnologie din țară »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
26/07/2024 la 12:01 PM
Nu cred ca exista aproape nimeni care sa cumpere de la Cartofisserie doar cartofi prajiti, fara sosuri. Plus cei care cumpara si bauturi (sucuri sau apa).
Si uite asa, la o portie de cartofi Large de 16 lei, mai adaugi doua sosuri si un suc si ajungi sa platesti in total 30 de lei.
Andrei G(Citează)
26/07/2024 la 12:16 PM
Eu sunt uimit ca o dugheana cu cartofi face performanta. De obicei falimenteaza in primele luni. Istoric vorbind.
Jules(Citează)
26/07/2024 la 1:05 PM
Păi să cumperi barabula cu 2 lei per kg și s-o vinzi cu 70 la fraieri, chiar e o afacere (nici la carne nu ai randamentul ăsta). Că nu-i ca la salamuri cu o grămadă de prelucrare, e doar de curățat, tăiat și prăjit. Apropo, uleiul de cîte ori îl schimbă pe sezon, numai toamna cînd se culeg palmierii? (Limita este 5 prăjeli)
Marinel(Citează)
26/07/2024 la 1:20 PM
Nu cred ca ii curata de coaja. Doar ii spala si taie.
Alin(Citează)
26/07/2024 la 1:42 PM
Am mancat o singura data de la Cartofisserie cartofi. Au fost execrabili.
mArius(Citează)
26/07/2024 la 1:45 PM
Am luat de la ei ultima data atunci cand au scumpit meniul si au si scos o aripioara din el. Concomitent.
add(Citează)
26/07/2024 la 2:43 PM
Din punctul meu de vedere, la Cartofisserie sunt cei mai buni cartofi prajti. Si de obicei ii iau cu aripioare nepicante, sos samurai si un Cola. Si ajunge sa coste peste 40 lei comanda, comparabil lejer ca pret cu un meniu KFC.
La KFC nu mai mananc decat foarte rar, pentru ca mi se face rau. Si aripioarele mi se par oricum pregatite altfel la Cartofisserie.
corny(Citează)
26/07/2024 la 6:04 PM
Delaco = DE LA COdlea (de unde au pornit afacerea, langa Brasov).
Eu mai iau cartofi simpli, fara sosuri. Maxim bagam acasa ketchup sau ploaie de parmezan. Rar mai iau mozzarela sticks, insa in general sunt anti-prajeli si ce mai ofera ei char e fast-food nesanatos. Cartofisserie consumam in familie cam 1 data/2 luni, avem magazin aproape.
Aveau in trecut oferte saptamanale/lunare si alea ma atrageau.
Ariel(Citează)
27/07/2024 la 1:36 PM
Eu nu cred ca ii spala. De 3 ori am mancat de la ei din locatii diferite ( constanta ) si de fiecare data am simtit cum imi scrasnesc dintii de la pietricele/nisip
kiwi(Citează)
27/07/2024 la 3:36 PM
Referitor la remarca cu angajații, cred că străinii oferă ceva mai multă stabilitate pentru un fast food. McDonalds a compensat cu campania aceea de recrutare pentru angajați și cu siguranță au procesele mai bine puse la punct pentru un angajat nou față de un fast food local.
Cumpăr relativ des de la Meso și am remarcat că în ultimii 2 ani angajații străini sunt cam tot aceiași.
Dar am prins și o fază în care un manager l-a tratat ca pe ultimul om pe un angajat nou străin, mi-a fost și rușine de situație. Pe scurt: pentru că nu a înțeles „fără ceapă” efectiv l-a umilit: a aruncat sandwichul pregătit de două ori la gunoi. Înțeleg că nu a fost ceea ce am comandat, dar mustrarea și aruncatul la gunoi mi s-au părut de super prost gust. Ce-i drept, nu l-am mai văzut pe acel manager pe acolo în ultima vreme.
Claudiu(Citează)
14/08/2024 la 12:21 PM
Am luat o singura data de la cartofisserie si mi s-a parut foarte scump, nici calitatea cartofilor nu era wow.
Am vazut strainezi si la KFC :)
PaulT(Citează)