un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de iulie 2024

25 Jul 2024  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

A fost o lună cu de toate pentru burse. Creștere bună la început, apoi o scădere a companiilor de tehnologie după niște declarații ale lui Trump. Tesla a avut încasări chiar sub așteptările deja scăzute. Morgan Stanley reconfirmă ținta joasă pentru Hidroelectrica. La loto tot n-am câștigat, dar măcar au mai scăzut dobânzile la credite.

Acest articol face parte din seria lunară state of nwradu, alături de state of nwradu ediÈ›ia de iulie 2024 È™i, ehm… ce bunătăți bune È™i delicatese delicioase am mai mâncat în restaurante răsărite.

BURSA

Situația mea în eToro este următoarea:

  • o săptămână: -0,25%
  • o lună: -0,02%
  • 3 luni: +10,64%
  • 6 luni: +17,80%
  • 12 luni: +17,7%
  • YTD: +21,9%

Sunt profitabil pe: NVIDIA, Intuitive Surgical, TSMC, Meta, Semtech, Eli Lilly, Google, Mastercard, Visa, Bershire Hathaway, Apple, Amazon, Microsoft, ASML. Novo-Nordisk, Liberty Media Formula One, PepsiCo, Adobe, IBM, McDonald’s.

Am vândut foarte multe dețineri la care eram pe pierdere, inclusiv UiPath. Sunk cost, bite the bullet, cum s-o zice — le țineam degeaba, cu speranța că unele vor urca spre profit din nou.

Toate aveau șanse să facă asta, analiștii le dădeau un viitor bunicel, dar a fost oricum o greșeală din partea mea. Am vândut ce dețineam, chiar dacă în pierdere, și prefer să bag acei bani în acțiuni care poate vor crește oricum mult mai mult, altfel spus să pun acei bani să lucreze pentru mine cu adevărat, nu să stea blocați cu speranța la mai bine.

Am păstrat câteva dețineri la care nu sunt departe de profit sau în care cred că se vor ridica mai mult în viitor, precum Moderna, Novavax, Match, Enphase și altele.

 

Luna aceasta, însă, a fost una de stagnare cu ușoară creștere pentru acțiunile de tehnologie, până când Trump a declarat, pe scurt, că taiwanezii ar trebui să plătească pentru protecția americană, având în vedere că SUA le-a permis, prin lipsa de acțiune, să controleze producția mondială de cipuri.

Nu este prima oară când Trump avansează ideea de taxă de protecție pentru aliații SUA. Rezultatul a fost însă o scădere a TSMC pe bursă și, alături de ei, multe alte companii legate de cipuri, AI și în general acest domeniu. Inclusiv NVIDIA s-a dus de la aproximativ la 130 usd la 114 usd, de exemplu.

Au crescut ușor după aceea și părerea mea este că a fost un moment bun de cumpărat acțiuni pentru că probabil vor reveni la nivelul de dinainte.

Trump poate fi însă o problemă pentru viitor. Personal m-aș vedea vânzând tot ce dețin în preajma alegerilor americane și să aștept vreo 2 săptămâni ca să văd cum evoluează piața înainte de a recumpăra sau nu anumite acțiuni. Declarații din acestea, însă, pot apărea oricând în timpul mandatului, dacă va câștiga unul nou.

O altă problemă pentru sectorul IT a fost cauzată de Crowdstrike, unde un update prost a dezactivat milioane de computere pe Windows. Este această fotografie celebră cu panouri stinse în Times Square pentru că sistemele de control sunt în pauză.

Crowdstrike a scăzut 30% într-o săptămână, de la 370 la 270 USD. Probabil își va reveni treptat, dar nu imediat. Înțeleg că au de dat explicații acum și în Congresul american, iar totul contribuie la un sentiment de nesiguranță legat de industria IT&C, ceea ce îi face pe mulți să vândă.

Părerea mea este că Crowdstrike nu va pierde clienți din acest motiv și, dacă aș mai avea fonduri disponibile în eToro, aș cumpăra niște acțiuni aici. Rețineți însă că aceasta este doar impresia mea neavizată, nu este un sfat financiar competent și nu aveți nici un motiv să faceți ca mine.

Știu că vine un moment când va încetini și se va opri creșterea domeniului IT, saturându-se vânzările de cipuri și de AI. Trebuie intuit din timp și vândut cât mai aproape de acel maxim, înainte de inevitabila reglare a pieței.

Mă gândesc însă că, dacă Trump va deveni preÈ™edinte, companiile oil & gas ar putea reveni pe val. De asemenea, mă văd mutând bani în viitor în domeniul healthcare. Citeam dăunezi că Novo Nordisk își va creÈ™te foarte mult capacitatea de producÈ›ie pe fondul cererii mari de Wegovy, unul dintre medicamentele “vedetă” de slăbit din această perioadă.

Gilead Sciences, de asemenea, a anunțat un breakthrough în prevenirea HIV, iar alții în Alzheimer. Era bine să fi avut acțiuni înainte de asta, desigur.

Tesla a avut o evoluție neașteptată pentru mine în această lună. Sunt toate semnele unui declin puternic al vânzărilor. Estimările scad, concurența este tot mai mare, vânzările de EVs scad, Musk declară în continuare tâmpenii — și totuși Tesla a crescut 30% în ultima lună. Apoi, pe 23 iulie, au anunțat rezultatele financiare trimestriale și acțiunile au scăzut 10%. Vânzările au fost ușor peste estimările anterior reduse și pesimiste ale analiștilor, dar profitul a scăzut 45% YoY și în general au fost mai mulți indicatori negativi decât pozitivi. Și totuși, mă aștept să vedem tot o redresare, în loc de o scădere constantă a acțiunilor companiei. Weird.

Spotify a crescut 13% într-o săptămână după ce a anunțat venituri foarte bune. Netflix, de asemenea, a uimit cu un număr foarte mare de abonați, semn că treaba cu password crackdown a funcționat bine, la fel și noile producții.

Iată evoluția S&P 500 și NASDAQ 100 în ultima lună:

Și harta cu companiile din S&P 500. Apple a avut o evoluție bună, se așteaptă în continuare analiștii la un super ciclu de upgrade de telefoane odată cu lansarea iPhone 16 și iOS 18.

Indicele Fear & Greed este pe Neutru în acest moment:

Bursa românească

A crescut și ea. Notabil mi s-a părut faptul că Morgan Stanley a păstrat ținta de 95 de lei/acțiune pentru Hidroelectrica, deși momentan valoarea este în jur de 125 lei. Motivul este micșorarea bugetului pe 2025.

Apropo de Hidroelectrica, aceasta urcase pe la 137 de lei acum două luni, înainte de a se stabiliza la valoarea de 125-127 lei din prezent. Listarea la bursă s-a făcut acum un an, pe 12 iulie, iar în acest an valoarea acțiunilor a crescut cu 17% raportat la ziua de astăzi.

Not bad, dar mult sub alte companii vedetă ale BVB. De exemplu, creșteri în ultimul an:

  • OMV Petrom: +48%
  • Sphera Group: +95%
  • Banca Transilvania: +60%
  • Digi: +82%
  • Comelf: +87%
  • Romgaz: +48%
  • Purcari: +45%

Și multe dintre acestea au dat dividende speciale în acest an, ca și în cei anteriori.

CRIPTO

Bitcoin a început luna pe la 60.000 USD și acum este pe la 66.000 USD.

În alte știri, Ferrari a anunțat că va accepta plata și în criptomonede în Europa, bitcoin și ether, după ce permitea asta deja în SUA încă de anul trecut. Mă întreb dacă-i păstrează pentru viitor sau îi schimbă pe loc în cash.

Ethereum a fost vedeta lunii. Au fost lansate câteva Spot Ethereum ETFs, după aprobările legislative, dar prețul unei monede nu a urcat, asta însă și pe fondul vânzărilor din partea celor care așteptau lansarea acestor fonduri.

Ar putea urca însă în viitor, cum s-a întâmplat cu Bitcoin la lansarea unor ETFs asemănătoare. Pe de altă parte, nu uitaÈ›i că astfel de previziuni sunt făcute de aceiaÈ™i oameni cu “to the moon” È™i “btc la 250k până la finalul anului”.

IMOBILIARE

BNR a redus dobânda de referință cu 0,25%, fiind acum 6,75%. Nu m-ar mira să mai scadă încă o dată în viitor.

Și băncile oferă dobânzi mai bune. Am fost recent la Banca Transilvania pentru o discuție cu un agent de creditare și spuneau că tocmai au avut o ofertă specială cu dobândă fixă de 4,8% în primii ani, dacă am înțeles bine. Acum o dobândă de 5,5-5,8% este uzuală pe la bănci.

Am făcut calculul meu uzual și, la 500.000 lei împrumutați pe 30 de ani cu un avans de 100.000 de lei, dai înapoi 1.037.000 lei la ING. Ultima oară când am făcut acest calcul, în octombrie 2023, dădeam înapoi în total 1.350.000 de lei! De atunci, valoarea a stat relativ constantă, de asta nu am mai repetat calculele, dar pare că situația se îmbunătățește.

Din păcate, mie mi se pare ca momentan dobânzile scad într-un ritm mai lent decât cresc prețurile caselor și apartamentelor și decât crește inflația.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Trebuie să fac același lucru, pe care l-ai făcut cu unicornul românesc, cu acțiunile TRP, să nu le mai țin sperând că vor crește într-o zi, să marchez pierderea si să mă duc către altceva. Am fost super mulțumit de deținerile la SNP care dau al doilea dividend in septembrie, TLV care, pe lângă dividend, au distribuit și acțiuni gratuite, și H2O. Dar probabil ca mă voi duce către ETF-ul TVBETETF

      (Citează)

  2. Joci la loto? Oau…

      (Citează)

  3. “Trebuie intuit din timp È™i vândut cât mai aproape de acel maxim, înainte de inevitabila reglare a pieÈ›ei”

    și cum se face asta? că nici Buffet nu mai intuiește cum o făcea acum 30 de ani. Trebuie intuit și cumpărat ieftin și vândut scump, sa fie bine pentru toată lumea.

      (Citează)

  4. Eu am lichidat toate teslele si cu profitul ala am marcat pierderile la alte actiuni. M-am cam lecuit de stockpicking :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus