un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asiguratorii te-ar putea urmări ca să afle cum conduci (inclusiv în România)

5 Jul 2024  ·

AUTO  ·

10 comentarii

O știre recentă spune că mai multe aplicații are îți urmăresc poziția vând acele date asiguratorilor de mașini, care află astfel cum și cât conduci, cu ce viteză șamd. Asiguratorii folosesc astfel de informații pentru a cere mai mulți bani pe asigurare șoferilor considerați cu risc mai mare de accident.

Exemplele date de Jalopnik sunt Life360, care de obicei este folosită pentru monitorizarea poziției familiei, GasBuddy care îți spune unde sunt prețurile mai mici la combustibil, și MyRadar, care este o aplicație meteo. Câtă vreme au acces la poziția ta, pot determina și felul în care conduci.

Sincer să fiu, nu știu cum elimină situația în care nu conduci tu. Te urci în mașină cu vreun “pilot”, ăla conduce zmucit și cu viteză, aplicația nu știe că nu erai tu la volan și raportează mai departe că ești de neîncredere. Bănuiesc că se bazează totuși pe date medii în timp, chiar mediane, care elimină cazurile extreme.

 

Mi-am adus însă aminte că un prieten îmi povestea că asiguratorul CASCO i-a montat pe mașină un dispozitiv de urmărire și, în funcție de cum conduce, are discount la asigurarea respectivă.

Nu-i ceva nou în România, am văzut o știre din 2019 despre asta. Opțiunea se numește Clauza Autocontrol și o oferă Groupama. Se montează un dispozitiv pe mașină și ai și o aplicație de mobil care-ți spune cum ai condus.

Din ce scrie pe site, plătești CASCO în 4 rate. Prima rată are discount de 20%. Următoarele rate, în funcție de cum ai condus în perioada de 15 zile de dinainte scadenței, pot avea discount 0%, 20% sau 40%.

Lui îi convenea, el și soția conduc legal, nimic neobișnuit, și primeau discount pentru asta. Mă mir însă că doar un asigurator oferă așa în România, cel puțin din ce am găsit eu la o căutare rapidă. Cred că foarte mulți oameni care conduc în limitele legii, în oraș sau în afară, ar fi interesați să primească un discount ca premiu pentru asta.

    10 comentarii

  1. La Tesla nici nu trebuie sa mai montezi nimic pe ea, are toate datele tale in timp real si le poate trimite oriunde pe planeta. Pot sa te si vada live cum injuri la semafor.

      (Citează)

    • Sunt multe masini cu o conexiune permanenta la internet, gps, camere, etc.

        (Citează)

    • S-ar impusca in picior sa vanda datele alea la asigurator, ca cine si-ar mai lua a doua oara, la ce acceleratii sunt pe masinile alea. pe de alta parte, in state Tesla ofera si asigurare… Poate tine cont de datele pe care le are, daca o fi legal la aia (si banuiesc ca e, ca in state protectia datelor…).

        (Citează)

  2. E total ilegal, în plus datele legate de viteza fără geolocație sunt total inutile.
    Din ce am înțeles se raportează franarile bruște, adică momentele in care încerci sa eviți un accident, indiferent daca este sau nu vina ta.

      (Citează)

  3. A mai fost o știre cu un posesor de Hyundai care a renunțat la mașină pentru că datele colectate din sistemul mașinii au fost trimise fără voia posesorului unor (probabil) asiguratori (entități externe). De atunci Hyundai a oprit trimiterea datelor către externi.

    https://www.reddit.com/r/Hyundai/comments/1d4e4nn/dear_hyundai_you_just_lost_a_customer_for_life/

    Aș vrea să nu mai văd isteți care accelerează mașina pe 50 de metri pentru a frâna brusc sau fac depășiri aiurea. Dacă s-ar colecta date, poate ar fi mai puțini astfel de șoferi.

      (Citează)

  4. Aceste servicii sunt sub categoria Pay As You Drive sau Pay Per Use – sunt modele diferite de business pentru asigurari. Se analizeaza stilul de condus pe baza accelerometrului si giroscopului, se analizeaza daca conduci urban vs rural, noapte vs zi
    etc.

    La fel, se poate verifica si locatia accidentelor, astfel incat sa nu mai fie declarate incidentele asa cum vor soferii.

    Groupama a cumparat aceste servicii whitelabel de la un integrator de fleet management care are deployment masiv in Italia, dar din pacate in Romania nu a prins ca suferim de “urmarire”.

    https://viasatsystems.ro/viaasig-descriere/

      (Citează)

  5. Sa **** **** asiguratorii!
    Aduna informatii doar sa te taxeze in plus, dar in partea cealalta, daca conduci responsabil sau faci foarte putini kilometrii pe an, nu ti-ar da nicio reducere.

      (Citează)

  6. Am primit si eu oferta de la Groupama cu telematic. Transa trimestriala poate sa scada de la 900 EUR pe trimestru pana la 700 EUR si 500 EUR in functie de stilul de condus.

    Merita facuta o mentiune despre cum se calculeaza acel index de risc:
    “indexul de risc in baza caruia se stabileste valoarea ratelor 2, 3 si 4 este cel valabil cu 15 zile inainte de data scadentei.”

    Deci practic e vorba de cum ai condus in ultimele 2.5 luni, nu in ultimele 15 zile inainte de scadenta.

    La Generali am primit oferta de 413 EUR/trimestru + fransiza de 150 EUR/eveniment.

      (Citează)

  7. Strict pentru partea “nu știu cum elimină situația în care nu conduci tu”
    Nici macar nu au vevoie sa faca asta: Daca te urci intr-o masina sau texi care conduce agresiv din punctul lor de vedere esti deja un risc inutil. Pentru ei nu este relevant ca nu e “fair”.

      (Citează)

  8. Frumos advertorial pentru Groupama, foarte bine scris.
    E de ani de zile ceea ce prezinți tu ca și noutate.
    Oricum, mulțumim de share.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus