un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

76.700 de români au peste 100.000 de euro în cont (sau cum 0,5% din populație deține un sfert din banii din bănci)

1 Jul 2024  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Cum vi se pare acest număr? Potrivit datelor de la Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare, peste 76.700 de români avea depozite bancare de cel puțin 100.000 de euro, la finalul lunii martie 2024.

Este un salt mare în față, apropo. Cu un an în urmă, în martie 2023, erau doar 65.000 de români.

Atenție că asta înseamnă bani în cont. Numărul românilor cu o avere de peste 100.000 de euro este de fapt mult mai mare. Dacă ai un apartament într-unul din marile orașe din România, la cât costă apartamentele acum, probabil ai o avere de peste 100.000 de euro. Dar să ai și bani în cont este alt nivel.

Sursa spune ca valoarea cumulată este de 16,5 miliarde de euro. Dacă facem împărțirea, iese o medie de 215.000 euro per cap de român bogătan.

Mai mult, valoarea totală a depozitelor populației este de 69 de miliarde de euro. În concluzie, 76.700 de români reprezintă 0,5% din populația adultă de aproximativ 15 milioane de români (o să presupun că minorii nu au conturi bancare), dar depozitele lor reprezintă 23,9% din total.

Nu am greșit la calcule, nu? 0,5% din populația României are în cont 24% din totalul banilor din bănci, conturi pe persoane fizice.

 

Photo by Lukasz Radziejewski on Unsplash

    9 comentarii

  1. Ce nu înțeleg eu din această formulare pesedistă (românii au, românii fac, românii dreg etc.) e dacă cetățenii respectivi sunt cetățeni RO sau de fapt e vorba de conturi deschise la băncile RO de diverși cetățeni.

      (Citează)

  2. Sa-i bage in economie ca sa aiba ciolacu din ce plati pomenile electorale. Ai dracu de chiaburi!

      (Citează)

  3. Vali:
    Ce nu înțeleg eu din această formulare pesedistă (românii au, românii fac, românii dreg etc.) e dacă cetățenii respectivi sunt cetățeni RO sau de fapt e vorba de conturi deschise la băncile RO de diverși cetățeni.

    articolul de pe economedia zice cetateni romani

      (Citează)

  4. Ce mai e o sutica in ziua de azi…

      (Citează)

  5. Un “calcul” mai interesant ar fi fost daca chiar exista realist fonduri suficiente sa restituie 100K per om (sau de fapt per om cu conturi la o banca) daca sunt atat de multi.
    Sa zicem ca nu se dizolva toate bancile odata, dar una din top 3.
    Si gandindu-te si ca in afara de astia 77K mai sunt mult mai multi ce au aproape de limita

      (Citează)

    • Va fi fix ca la RCA-uri, o strangere de mana si un ne pare rau, asa a fost sa fie!
      In plus daca esti in concediu cand se intampla si nu te anunti in cele 7 zile de la falimentul bancii oricum nu mai ai dreptul sa ceri nici macar o ceapa degerata de la fondul de garantare a depozitelor.

        (Citează)

  6. Mihai Dobre:
    Va fi fix ca la RCA-uri, o strangere de mana si un ne pare rau, asa a fost sa fie!
    In plus daca esti in concediu cand se intampla si nu te anunti in cele 7 zile de la falimentul bancii oricum nu mai ai dreptul sa ceri nici macar o ceapa degerata de la fondul de garantare a depozitelor.

    Cred că ai încurcat puțin borcanele. Citez de pe situl fondului de garantare:

    “FGDB transferă către băncile mandatate compensațiile în cel mult 7 zile lucrătoare de la data la care depozitele au fost declarate indisponibile.

    Dreptul deponenților de a primi compensațiile cuvenite se prescrie în termen de 5 ani de la data la care FGDB a pus compensațiile la dispoziția deponenților.”

      (Citează)

  7. E un numar mic.
    Pe de alta parte nici 100,000€ nu mai sunt ce erau acu’ doojdeani. La cata inflatie a luat in gusa si Romania si zona Euro.
    Inainte se zicea: ce face romanu’ cand termina banii? Mai schimba 100€!
    Acum cred ca schimba mai degraba 1,000€.
    Sa nu uitam ca acu 35 ani, cu ajutorul tatucului Iliescu, fiecare roman a “furat startul” printr-o improprietarire cu 5-9000$ (la pretul din 1990), valoarea locuintei in care statea cu chirie la ICRAL si care a fost atribuita gratis.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus