un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Yale și Netatmo au lansat în ultimele luni yale smart pe piața românească, semn că este în creștere

21 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Am mai spus în trecut că, dacă schimb ușa de la casă sau casa cu totul, o să montez o yală inteligentă la intrare. Una care să se poată deschide cu o atingere de telefon sau prin proximitate sau cu cod numeric sau alte asemenea metode. Nu-mi plac momentele când cheia este ascunsă prin fundul rucsacului, mai ales când mai am și niște sacoșe în mâini.

Și poate o dovadă a faptului că yalele smart prind tot mai mult teren este că în ultimele luni au avut loc două lansări de așa ceva în România, ambele de la firme cu renume în domeniu.

Întâi Assa Abloy a lansat modelul Yale Linus L2, cea mai recentă generație. Este o încuietoare smart care se poate adapta pe majoritatea ușilor uzuale. Se conectează la wi-fi, poate debloca ușa din aplicație sau prin proximitate, i se poate atașa o pastilă pentru deblocarea prin atingere cu telefonul.

Are și diverse funcții precum încuiere automată la anumite ore (de exemplu, noaptea). Se poate integra cu câțiva asistenți virtuali și înțeleg că și cu Airbnb. Acumulatorul ei reîncărcabil ține 6 luni.

Are site oficial (slab) și o găsiți la eMAG, împreună cu accesoriile ei.

Zilele trecute, Legrand a anunțat lansarea în România a Netatmo Smart Door Lock, tot o încuietoare inteligentă, dar plasată să zicem la celălalt capăt al spectrului acestor dispozitive.

Cea Netatmo nu are conectivitate la internet, ci doar Bluetooth și NFC. Se deschide folosind telefonul din proximitatea ei, prin aplicație sau automat când ajungi în preajmă, dar are și chei fizice. De fapt sunt niște chei smart, nu au zimți pe ele, ci un cip înăuntru, dar sunt chei fizice pentru cei ce vor așa ceva.

Fiind chei smart, poți dezactiva o cheie individuală în caz că este pierdută. Bănuiesc că poți adăuga mai multe în sistem după dorință, un avantaj pentru familiile numeroase sau Airbnb-uri sau birouri (în fond, o poți monta și la un birou și da cheie fiecăruia angajat). Poți folosi aceeași cheie pentru mai multe yale Netatmo, în caz că ai așa ceva, ca să nu cari multe chei cu tine.

De asemenea, poți să transmiți altora chei în format digital, pe telefon, ca să descuie și ei la nevoie ușa respectivă, o altă funcție utilă. Această yală folosește baterii AAA cu o autonomie de aproximativ un an, după care trebuie schimbate. În caz că bateria moare subit, yala poate fi alimentată prin USB pentru deblocare. Cam toate au astfel de funcții.

Mai are și senzor de efracție ca să detecteze încercări de spargere, este construită din materiale rezistente, din astea. Poate fi montată rapid, DIY style, pe uși de până la 10 cm. Site oficial, este vândută pe eMAG.

La americani sunt disponibile modele cu mult mai multe funcții și de la producători care au dezvoltat de la zero astfel de produse. Sunt unele cu amprentă, cod numeric, proximitate, NFC și keypad cu posibilitatea de introducere de caractere false (ca să nu-ți vadă cineva parola adevărată) în același dispozitiv.

    21 comentarii

  1. Sa le trimita si la LockPickingLawyer.

      (Citează)

  2. Eu am de aproape 5 ani Nuki. Am ales varianta asta pentru ca au in ecosistem si deschizator pentru interfon. No regrets.

      (Citează)

    • îmi place mult ideea de a avea un interfon pe care să-l pot controla de pe telefon. tu așa ți-ai făcut setup-ul cu Nuki? dacă da, vreau să știu mai multe detalii :D

        (Citează)

    • Gabi Udrescu:
      tu așa ți-ai făcut setup-ul cu Nuki? dacă da, vreau să știu mai multe detalii :D

      Da, il controlez din aplicatie. Are si geofencing, stie cand e telefonul aproape si nu fac decat sa apas jos pe sonerie si se deschide interfonul. E o minune atunci cand ma suna curierul si ii deschid de la distanta usa.

      https://nuki.io/en/opener/ Ai aici toate detaliile, inclusiv compatibility check sa vezi daca merge cu interfonul tau.

        (Citează)

  3. Sunt posesor de smartlock de cam jumătate de an. Ce pot să îți spun e că în timpul ăsta am deschis ușa cu aplicația telefonului de vreo 10 ori. În rest am luat un keypad ce are și cititor de amprentă și ăla e baza.

    Ce am căutat e să se monteze peste butucul existent (să învârtă cheia practic) nu să modific de să tot modific.

      (Citează)

  4. “În caz că bateria moare subit, yala poate fi alimentată prin USB pentru deblocare”
    Asta daca te nimeresti pe interior. Ma intreb ce faci daca esti in exterior

      (Citează)

    • Cele care se respectă au port de alimentare și extern. Cele Yale au de regulă un port pentru baterie de 9V. Așa arătă la a mea.

      Dar sunt alte probleme. Eu am doar probleme minore. Anume nu mă mai pot conecta prin hubul Yale Home la încuietoare din afară de ceva vreme. Au făcut niște modificări iar politica de Data Protection a prins Europa pe afară la niste aplicații.
      Nu e bai, tot pot să accesez încuietoare cu cheie FOB , care tot este mai bună decât cea hardware, pot da și tăia accesul la diverși muncitori, dar nu mai este ce-a promis.
      Cred că există soluții, dar trebuie să caut, ceea ce e – aiurea.
      Alții au rămas și cu ele blocate.
      Sincer, eu am montat-o că am casă și două uși de acces, la apartament nu aș monta încă încuietoare Smart , decât dacă l-aș avea de dat în chirie, eventual AirBNB – atunci da.

      Gen , sună bine, sunt mișto, dar nu sunt lipsite de probleme nici cele de la producători consacrați. De la dubioși și chinezării nu mi-aș monta, nu e că îmi fură cineva ceva, ci că nu am încredere că merge bine și cât ține.

        (Citează)

  5. Iulian:
    Sunt posesor de smartlock de cam jumătate de an. Ce pot să îți spun e că în timpul ăsta am deschis ușa cu aplicația telefonului de vreo 10 ori. În rest am luat un keypad ce are și cititor de amprentă și ăla e baza.

    Ce am căutat e să se monteze peste butucul existent (să învârtă cheia practic) nu să modific de să tot modific.

    Ce anume ai?

      (Citează)

  6. Excelenta ideea Netatmo, rezolva problema bunicilor sau menajerelor care nu sunt prietene cu tehnologia.

      (Citează)

  7. Cheia e sfîntă. Supertehnologizarea asta ar trebui totusi tinuta departe de anumite situatii. Parerea mea.

      (Citează)

  8. Blackskull:
    Cheia e sfîntă. Supertehnologizarea asta ar trebui totusi tinuta departe de anumite situatii. Parerea mea.

    Cheia la gat si smartphone-ul in buzunar.

      (Citează)

  9. Lucrez in cybersecurity, chestiile astea sunt printre cele mai nesigure lucruri care există.

      (Citează)

  10. Catalinx:
    Awww. Față de yala clasica pe care o spargi cu o rangă/ chiar șurubelniță, in unele cazuri. Ia spune, cine preferi să îți spargă yala, unu cu calculatorul / telefonul, sau unul cu rangă ?

    Întreabă-l pe posesorii de Range Rover *wink wink*

      (Citează)

  11. Am de 2 ani Nuki Smart lock la apartament, cu hub pt conectare wifi și opener (pt interfon) plus o adaptare făcută excelent de un nene pe olx cu anunt “Modul pentru adaptare Interfon ELECTRA la Nuki Opener”. Când ești în proximitate suni la interfon, suna o data și îți deschide. Este fix ce trebuie.
    Este foarte de încredere si poți folosi cheia normala în continuare. Nu se vede nimic Smart pe dinafara.
    Nuki sunt austrieci, deci europeni deci excelent din punct de vedere privacy. Nu m-as încrede în nimic american sau chinezesc. Încuietoarea chiar trebuie să-ți ofere confidențialitate.
    Aplicația este foarte bine pusa la punct, are integrare home assistant excelenta.
    N-am acțiuni la ei ci doar un client foarte mulțumit. Acumulatorii durează un an la mine (cu o singura rotire).
    Generatia 2 pe care o am eu e mai zgomotoasa un pic decât cele mai noi (3 și 4, cea din urma având și support matter/thread).
    Daca aveți întrebări mai punctuale, shoot.

      (Citează)

    • +1 Pentru Nuki, sunt foarte multumit de el. Am acelasi setup cu Opener si Bridge, este extrem de util. Eu am adaugat si keypad, versiunea 2 are si cititor de amprenta deci daca am uitat telefonul nu am probleme.

        (Citează)

    • Se poate integra într-un ecosistem Apple Home? Mi se pare a fi, pe departe, cea mai sigură dpdv al confidențialității și al siguranței.
      Practic să nu ai nevoie de cont direct pe ceva site al producătorului ci să fie totul la latitudinea HomeKit.
      Merci!

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus