►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Weekendul acesta am igienizat cele trei aparate de aer condiționat, că nu mai putem fără. Aveam 28 de grade Celsius în casă. Seara, când am culcat-o pe Alice, erau 27 de grade la ea. Vine vara.
Luna aceasta se împlinesc 3 ani de când am instalat aceste aparate. Sunt trei unități Gree Bora Silver de 9000 btu cu wifi integrat, cumpărate de la PC Garage pentru că aveau cel mai bun preț acolo. Vi le recomand fără nici o reținere, le-am folosit intens în acești trei ani fără nici o problemă.
Una dintre ele, cel puțin, a funcționat în jur de 20 de ore în fiecare zi de vară în anul trecut. Alice se trezea de la căldură prea mare, așa că unitatea a stat mereu pe un 23 de grade noaptea și pe Auto ziua. Pe restul le-am folosit în general pe modul Auto. Partea bună la ventilatorul și invertorul lor este că sunt silențioase și că, în special pe Auto, au un mod plăcut de a menține temperatura în cameră, dar fără un curent deranjant de aer.
Un avantaj și mai mare în acești trei ani s-a dovedit conectivitatea wifi. Noi nu am mai folosit telecomanda lor de multă vreme, le activăm direct din aplicația Gree+ de telefon sau prin comenzi vocale de tipul “ok google, turn on the air conditioning in the bedroom”. Ne place și faptul că putem porni aerul din afara casei, ca să găsim măcar o cameră răcorită în zilele cu soare când venim leșinați de la căldură.
Aceleași aparate Bora sunt disponibile și în variante de 12.000 btu. Tot în oferta lor de aer condiționat găsiți și alte mărci. Lăsându-le la o parte pe cele premium gen Samsung sau LG, am mai auzit de bine și de Midea. Doar să aibă wifi și aplicația la zi pentru Android și iOS.
Instalarea am făcut-o atunci cu Aer Conzal și am fost mulțumit de serviciile lor. De-a lungul anilor mi-au spus diverși cititori că și ei au făcut la fel și a ieșit mereu bine, așa că nu-mi schimb recomandarea.
Zilele trecute am făcut igienizarea lor. Eu scot pe rând cele două filtre de plastic din fiecare unitate interioară, le duc în cadă și le spăl cu dușul și apă caldă. Le-am dat și cu un spray Igienol înainte de clătire.
În practică, aceste filtre sunt tot mai inutile, având în vedere cât de mult praf este în oraș și indirect în casă. Praful poate intra în aparat prin partea de jos, pe unde normal iese aerul răcit. Mă uit și pe acolo cu o lanternă și suflu zona aceea cu aer comprimat (am mereu un tub în casă, este util la diverse).
O perie lungă și subțire ajută, de asemenea. Încape mai bine prin fanta de evacuare până la palele ventilatorului cilindric din interior, pe care de obicei se pune praf. Eu aveam toate variantele posibile, zero praf într-o unitate, mediu în alta și și mai mult în a treia, unde nu avem balcon închis și intră probabil mai mult praf de afară.
Există pe net și astfel de kituri de curățare care includ o perie metalică și una cu peri duri, dar flexibili și din plastic. Sincer să fiu, cea metalică nu știu la ce-ar putea fi utilă. Cea de plastic poate fi folosită pentru a curăța lamelele metalice ale unității interioare, unde se face magia schimbului de căldură, și unde nu vrei praf. O pensulă clasică de vopsit, însă, cu peri cât mai lungi, ar putea fi la fel de utilă și mult mai ieftină.
Într-un aparat am găsit puncte de mucegai. Este bine să le inspectați mereu pentru așa ceva, în umiditatea din aparat se pot dezvolta ușor bacterii. Se vedea pe interiorul aparatului, pe spate, dincolo de ventilator.
Pentru asta am folosit un spray Sano anti-mucegai pe care-l am în casă. Am dar câteva spray-uri în aparat pe acele puncte de mucegai, cu atenție și cu o mască pe ochi și o cârpă la îndemână ca să prind eventual lichid care ar putea curge de acolo.
Before și after:
Nu dați pe elemente electronice, desigur. Există și lichid special pentru aerul condiționat, dacă vreți să cumpărați. Toate acestea au un miros specific, așa că ventilați bine camera măcar o jumătate de zi, apoi lăsați aerul condiționat să funcționeze în camera goală pentru o vreme.
Nu dați vina pe mine dacă stricați ceva. Eu fac asta pentru că am căpătat experiență de-a lungul timpului și, la o adică, îmi asum eșecurile. Dacă nu vreți să riscați, puteți chema profesioniștii pentru igienizare de acest tip. Pe lângă substanțele potrivite au și tot felul de furtunuri cu care să ajungă în orice cotlon al aparatului și probabil vă măsoară și presiunea în instalație și poate mai completează cu freon. Odată la câțiva ani și eu fac același lucru.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
04/06/2024 la 6:46 AM
Mai sunt vreo 2 pasi de urmat:
– turnat un lichid anti-calcar in scurgerea de apa a aerului conditionat, aceasta se poate colmata si te trezesti ca iti picura din unitate in casa;
– curatat unitatea externa, pe care se aduna praf, frunze si diverse alte mizerii cu un spray degresant, W5 de la Lidl este foarte bun si clatit cu clasica sticla de plastic cu dopul perforat.
O unitate externa murdara are randament mai prost.
Gaelex(Citează)
04/06/2024 la 7:07 AM
De unde calcar in apa de la AC, ca e apa distilata?
Costi(Citează)
04/06/2024 la 7:32 AM
@Costi
Nu e apă distilată ci condens din atmosferă și conține o grămadă de praf (care-i tot calcar pînă la urmă) în ciuda filtrelor.
Marinel(Citează)
04/06/2024 la 9:58 AM
Praful din casa e calcar? Nope!
Iar lichidul anticalcar nu are niciun efect asupra prafului, daca nu are si ceva detrgent in el. Dar eu n-am mai auzit pana acum sa se colmateze cu praful din casa scurgerea de aer conditionat.
Octav(Citează)
04/06/2024 la 5:06 PM
Am niste LG uri de 17 ani. Curatate si verificate profesionist macar o data la fiecare doi ani. Scurgerile nu au fost tratate niciodata anticalcar. Zero probleme. La fel, nimeni nu a atins in 17 ani unitatile exterioare, nici sa curete nici sa clateasca, nici sa nimic. Eventual sterse de praf o data la 3-4 ani partile superioare, cat de cat accesibile, ale cutiilor. Si bineinteles completat freonul o data tot la 3-4 ani daca e nevoie. Si schimbat o data la 5 ani bandajul izolator la tevaria exterioara. Merg la fel de bine si silentios ca in prima zi. Dar au costat ceva la vremea aia, 600-800€ bucata (12,000 si 18,000 btu). Si vreo 650 lei in medie pe an curatarea si intretinerea (freonul separat daca, cand si cat era cazul). Filtrele de plastic le curatam singur cam o data la 3 sapt.
Cred ca mai merg inca cativa ani lejer.
Singura problema e consumul de curent care intr-o luna de vara se duce la 550-600kW si probabil 70% din asta e doar A/C.
Tom(Citează)
04/06/2024 la 11:13 PM
Aerul conditionat de-l avem pe hol a inceput intr-o vara sa verse apa din unitatea interna, se infundase teava de scurgere prin care ar fi trebuit sa picure in curtea blocului.
Apa aceea in mod sigur nu este distilata si are impuritati, saruri, minerale si alte mizerii adunate care se pot depune si se aduna pe teava de scurgere.
Gaelex(Citează)
04/06/2024 la 7:55 AM
Cum adică modul auto și nu 23 de grade?
Modul auto e când reglează aparatul viteza ventilatorului interior. Ce temperatura face modul auto? Sau îl puneți de fapt pe dezumidificare?
23 e chiar rece. Dacă dați pe 26, senzația de răcoare a aerului se păstrează (o să simțiți tot aer cu umiditate redusă) dar la vara nu o sa aveți diferența mare de temperatură între casa și exterior.
nashu_mare(Citează)
04/06/2024 la 9:38 AM
Si mie mi se pare ca la 23 de grade se simte destul de puternic aerul conditionat in casa. Dar in acelasi timp pot sa spun ca am un aparat destul de vechi, unde curentul de aer este sesizabil. Experienta nu este nici pe departe ca cea prezentata de Radu pentru aparatele acestea mai moderne.
Andrei G(Citează)
04/06/2024 la 10:01 AM
Diferenta e ca alea mai vechi trebuie sa mearga mai mult, in regimuri tranzitorii mai bruste, inainte de a ajunge la temperatura setata. Dar pana dimineata nu mai e nicio problema (sau daca le tii non stop pornite). Toate fac temperatura setata in in camera (asta daca nu setezi 16 grade, caz in care toate consuma la fel si functioneaza la fel: full blast)
nashu_mare(Citează)
05/06/2024 la 3:51 PM
Cred ca se referea la modul de functionare pe auto, nu la ventilatie.
gycone(Citează)
04/06/2024 la 9:40 AM
Recomand solutia, o folosesc in fiecare sezon si am bidonul acela de 2 ani.
Zilele astea am igienizat si eu, spalat grilajul, dat cu o carpa si solutia minune si apoi tinut aerul 20 de minute cu geamul larg deschis.
In general noi tinem pe 24 inclusiv noaptea, pe cea mai mica treapta de ventilatie, pe auto simt ca nu detin controlul. Noi avem LG si le-am ales pentru ca au cel mai mic zgomot de functionare din ce era disponibil in price range-ul nostru
Modul wifi nu avem la niciun dispozitiv, dar am comandat doua prize prin care o sa verific si consumul si voi putea pune reguli de oprire/pornire bazate pe un termostat fix
geooo(Citează)
04/06/2024 la 10:01 AM
Încearcă un Broadlink RM Pro+ pentru pornit și oprit AC-ul, nu știu cât de bine o să îi facă pe termen lung să îi tot tai macaroana în timpul funcționării dintr-o priză smart.
ov1d1u(Citează)
04/06/2024 la 10:12 AM
Eu caut o solutie similara pentru curatarea sistemului de climatizare la masina. In fiecare an cand incep sa folosesc AC, se intampla ceva ciudat – in momentul in care opresc clima, vine un miros greu, neplacut. Doar cand opresc clima. Intr-un an am dus-o la curatare cu abouri, n-a ajutat. Mai folosesc cate un srapy cu spuma, prin toate orificiile de climatizare, schimbat filtru de polen, degeaba. Are cineva vreo solutie?
Giumbix(Citează)
04/06/2024 la 12:02 PM
Sigura recomandare pentru ac-ul mașinii este sa oprești clima înainte de a opri mașina cu câteva minute. Când oprești clima odată cu motorul, ventilatorul se oprește normal și rămâne în aparat umiditate care în timp miroase de la mucegai. Se găsesc spray-uri de curățare ac auto. Nu cu spuma, cu aerosoli. Vezi să urmărești pașii necesari pentru igienizare scriși pe eticheta.
Coco Moll(Citează)
04/06/2024 la 12:16 PM
La masina am avut un oarecare succes cu ozonificare, in sensul ca a tinut mai mult decat cu spray-urile, dar nu te gandi ca tine mai mult de cateva saptamani.
Au la OMV, gasesti si mai ieftin prin alte parti dar n-am incercat.
Acum depinde si cat de des folosesti masina, la mine e o problema cand merg o data pe saptamana sau mai rar, daca merg zilnic nu e asa grav.
Sorin(Citează)
04/06/2024 la 8:53 PM
Exista igienizare pt chestia asta, ne-a facut-o un nene mai de mult la fosta masina. A bagat “ceva” care mirosea chimic si s-a rezolvat
F.(Citează)
04/06/2024 la 10:50 AM
Eu am chemat o firma pentru igienizare si curatare. M-a costat cat o instalare de aer conditionat. In curand o sa ajunga o igienizare cat un aer conditionat.
Alin Manea(Citează)
04/06/2024 la 12:11 PM
Problema nu e asta, problema e ca si dupa o igienizare profi (cu desfacut aparatul si curatat piesele mecanice individual) tot a inceput sa miroasa pana la finalul verii. Asa ca mai bine dau eu fas-fas de 2-3 ori pe an.
Sorin(Citează)
04/06/2024 la 4:23 PM
Folositi modul CLEAN/XHealth (la Gree) mai des, daca nu chiar mereu.
Alex(Citează)
04/06/2024 la 4:44 PM
E practic să folosești așa ceva când îl cureți ( https://share.temu.com/CAq7SHNpo5A) .😉
Doc(Citează)
04/06/2024 la 8:55 PM
Caaaat? Noi am platit 200 ron/ aparat acum 2 saptamani. Stam fix langa Bucuresti dar au venit de la o firma de acolo
F.(Citează)