un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 6 iunie 2024

6 Jun 2024  ·

ȘTIRI  ·

12 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Altele:

    12 comentarii

  1. Din bugetul statului (adica al Romaniei) se dau 10 miliarde de lei pentru metroul din Cluj (PNRR e doar vreo 1.5 miliarde iar orasul Cluj contribuie si el cu imensa suma de 41 de milioane de lei. cat subventia pentru Untold :)

    Sa-i vad pe provincialii ce mai comenteaza ca metroul din Bucuresti e subventionat de romani.

      (Citează)

    • Venituri Metrorex in 2023: 1,63 miliarde de lei din subvenții, 329 de milioane de lei venituri din activitatea de transport. (sursa: clubferoviar punct ro).
      Nu mai bine se inchide, @Iulian? Că nu pare că merită păstrat când fiecare din cei 2,5 milioane de bucureșteni cheltuiește în medie 11 lei pe lună pe servicii de transport cu metroul.

        (Citează)

    • alunelu:
      Venituri Metrorex in 2023: 1,63 miliarde de lei din subvenții, 329 de milioane de lei venituri din activitatea de transport. (sursa: clubferoviar punct ro).
      Nu mai bine se inchide, @Iulian? Că nu pare că merită păstrat când fiecare din cei 2,5 milioane de bucureșteni cheltuiește în medie 11 lei pe lună pe servicii de transport cu metroul.

      Poti sa faci un exercitiu de bunvointa si sa recitesti ce-am scris? :) Ma refeream la faptul ca provincialii se plang ca metroul din Bucuresti e platit din banii lor. Provincial este un termen tendentios ce descrie persoanele ce nu locuiesc in Bucuresti.

        (Citează)

    • Da, Ionut, stiu ce ai scris fara sa recitesc. Sunt provincial, nu amnezic.
      Cred ca bucurestenii nu inteleg chestia de care ne plangem. Nu e ca subventia e platita “din banii nostri”, ci ca e platita “SI din banii nostri”. Nu avem pretentia ca noi platim toata subventia. Si nici nu e singura subventie de care ne plangem ca o primiti, o, voi cei mai bogati si cu cel mai mare PIB pe cap.

        (Citează)

    • @alunelu, pare ca tu nu prea ai inteles.
      Acum o parte din provinciali (in speta Clujenii) nu mai au niciun motiv sa comenteze deoarece vor primi subventii mai mari decat cele primite de Bucuresteni.
      Nu ca inainte avea motive… dar asa ca idee.

        (Citează)

    • Andrei G:
      @alunelu, pare ca tu nu prea ai inteles.
      Acum o parte din provinciali (in speta Clujenii) nu mai au niciun motiv sa comenteze deoarece vor primi subventii mai mari decat cele primite de Bucuresteni.
      Nu ca inainte avea motive… dar asa ca idee.

      10,04 miliarde impartit la 7 ani (cat dureaza cica constructia metroului) inseamna o subventie de 1,43 miliarde pe an, pentru CONSTRUIRE (Cluj), mai putin decat 1,63 miliarde pentru FUNCTIONARE (Bucuresti). Construirea celui din Bucuresti cine a subventionat-o? A, ok.
      Hai ca poate iti dai seama cat de istet (nu) esti.

        (Citează)

    • @alunelu, acum mai trebuie doar sa luam in calcul faptul ca Bucurestiul are o populatie de vreo 7 ori mai mare decat Cluj-Napoca.
      Daca faci un calcul cu sumele alocate pe cap de locuitor, poate o sa ai o surpriza si o sa-ti dai seama cat de istet (nu) esti.

        (Citează)

    • @Andrei G: Pornind de la o populatie de 20.000.000, in afara Bucurestiului raman 17.500.000, deci o proportie de 7 provinciali care sustin un bucurestean.
      In schimb, la 350.000 clujeni vs. 19.650.000 neclujeni, sunt 56 de neclujeni care sustin un clujean, un raport de 8 la 1. As zice asadar ca clujenii merita de 8 ori mai mult pe cap de locuitor fata de bucuresteni.
      Istetule.

        (Citează)

  2. Ce se intampla cu Apple, cum de au ajuns ei sa garanteze doar 5 ani de update-uri de securitate?
    Sigur ca este o probabilitate foarte mare sa ofere upgrade-uri de securitate pentru mai mult timp. Dar totusi, sa ai o “garantie” atat de mica fata de concurenta…

      (Citează)

    • Pe ai care stau la coada si fac precomenzi sa ia cel mai nou iphone ii doare in pix ca sunt “doar” 5 ani iar alora care il cumpara sh li se rupe complet ca are sau nu updateuri. Iar categoria mactard e imuna la orice, 5 ani sau 1 luna de updateuri e irelelvant.
      Personal cred ca pot sa scoata de tot updateurile so tot vor vinde de rup, e ca psdu pe la noi, si-a format masa de sustinatori, aia cresc pe altii si tot asa

        (Citează)

    • Cum am zis, eu sunt convins ca vor oferi mai mult de 5 ani update-uri de securitate. Dar sunt curios de ce si-au asumat doar o perioada atat de scurta. Cumva nu au increderea in securitatea iOS?

        (Citează)

  3. Lansarea Starliner a fost ieri.

    Azi a fost al patrulea test Starship.
    https://twitter.com/i/broadcasts/1OwxWYzDXjWGQ

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus