un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Starship, cea mai mare rachetă construită până acum, a terminat cu succes testul, transmițând imagini spectaculoase

7 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Mai jos vedeți al patrulea zbor al rachetei Starship de la SpaceX. Zborul în sine a durat o oră și 6 minute, dar clipul de mai jos rezumă cele mai importante momente în mult mai puțin timp.

Am spus de mai multe ori că mi se pare impresionant ce face SpaceX. Racheta lansată ieri are o lungime totală de 121 metri, cam cât clădirea Sky Tower din București. Nava Starship în sine este cea din vârf și doar ea are 50 metri lungime, mai înaltă decât un bloc uzual de 10 etaje.

Sub ea se află boosterul Super Heavy, care are 71 de metri lungime. Este propulsat de 33 de motoare Raptor, iar Starship are alte 6 motoare pentru etapele ulterioare ale zborului cosmic. Per total, este cea mai mare și cea mai puternică rachetă construită vreodată.

Testul numărul 4 a avut succes. Starship a atins altitudinea de croazieră țintită, undeva la 240 km în spațiul cosmic. Boosterul Super Heavy a căzut în mare, dar a fost un soft landing. Un cilindru de 51 metri lungime și 9 metri în diametru, venit din spațiu cu o viteză inițială de mii de kilometri, nu doar că s-a frânat singur și s-a repoziționat vertical, dar practic a atins apa mării cu viteză zero înainte de a cădea liniștit pe o parte. Probabil că în viitor ar putea încerca să-l aducă la sol sau pe o barjă.

Starship și-a continuat zborul până la altitudinea de test, apoi a decelerat și a început o reintrare controlată. Și aceasta a avut succes, racheta rotindu-se chiar înainte de căderea în Oceanul Indian pentru un alt soft landing. Bănuiesc că o vor pescui de acolo.

Mi-au plăcut și mai mult imaginile HD transmise din exteriorul Starship. Ca să vă faceți o idee de unde s-a început: celebrele imagini cu astronauți pe Lună au fost transmise alb-negru și la calitate foarte proastă pe o legătură radio spre Pământ. Nu era un semnal compatibil cu televiziunea de atunci. O cameră de televiziune a filmat ecranul unui monitor NASA pe care aceste imagini erau decodate. (Sper să nu mă înșel, dar așa țin minte să fi citit că a fost.)

Anul 2024. Starship a avut la bord aceeași tehnologie de bandă largă precum sateliții Starlink și camere HD peste tot. A transmis imagini HD fluente în timp ce zbura cu 26.000 km/h la 100 de kilometri altitudine — și înconjurată de plasmă la reintrarea în atmosferă, care în trecut era cunoscută pentru că bruia toate comunicațiile radio. Temperatura pe suprafața scutului termic este de 14.000 grade Celsius în acele momente.

 

Pe la momentul 8:29 în clip puteți vedea cum una dintre aripioarele de ghidaj ale Starship începe să ardă si să se dezintegreze — în HD. Și după ce arde și se destramă complet, la final se pare că era în continuare funcțională deoarece se rotește când trebuie și nava s-a poziționat bine pentru soft splashdown.

Dacă din diverse motive vreți întreg clipul misiunii, îl găsiți pe site-ul SpaceX.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Imi place titlul celor de la AP, sursă de stiri incredere, imparțiali:
    “SpaceX’s mega rocket completes its fourth test flight from Texas without exploding”

      (Citează)

  2. taie un 0 de la temperatura.

      (Citează)

  3. cu o viteză inițială de mii de kilometri, nu doar că s-a frânat singur

    Domnu’ inginer…

      (Citează)

  4. “O cameră de televiziune a filmat ecranul unui monitor NASA pe care aceste imagini erau decodate. (Sper să nu mă înșel, dar așa țin minte să fi citit că a fost.)”

    Cred ca ai citit pe aici :

    https://www.nwradu.ro/2023/07/50-de-ani-de-la-primul-pas-in-afara-planetei-noastre/

    “Apollo 11 a transmis totul într-un semnal TV redus ca bandă, incompatibil cu televiziunea publică de atunci, așa că acest semnal a fost redat pe un monitor NASA și o cameră video a filmat acel monitor, scăzând suplimentar calitatea percepută de marele public.”

    Bunicel blog, recomand, pacat ca proprietarul nu prea socializeaza cu comentatorii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus