un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Sonos Ace: tot ce-ți poți dori de la căști premium

3 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Noile căști Sonos Ace sunt extraordinare. Sonos a făcut ceea ce speram cu toți să facă: o pereche de căști cu design caracteristic brandului și sunet de o calitate excelentă, în special pentru gama lor de preț.

Sonos Ace se găsesc deja la eMAG la precomandă pentru prețul de 2.499 lei. Livrările încep din 5 iunie.

Aspect minimalist premium

În primul rând, așteptam căști cu design premium și minimalist și asta am primit de la Sonos. Noile Ace sunt disponibile pe negru sau pe un off-white mat, iar faptul că nu sunt lucioase nici măcar în varianta albă deja le ridică mult aspectul.

Cele negre mi se par prea… safe, prea ca orice altă cască.

Cele albe, însă, cu acele mici accente argintii pe ele, arată foarte bine. Sigla Sonos este prezentă pe o cupă, dar nu este foarte vizibilă și nu simți că ești o reclamă ambulantă pentru ei. Tot în ton cu minimalismul general al brandului, pe căști nu scrie nicăieri R sau L, ci interiorul cupei drepte este de o altă culoare.

Îmi place cum au integrat bara metalică argintie în cupe, prinderea fiind în interior, cu balama invizibilă. Restul caștilor Ace o fi din plastic, dar este unul de calitate, plăcut la atingere, cu îmbinări și finisaje foarte bine lucrate.

Cupele în sine le-au ieșit perfect. Sunt mari și îmi înconjoară fără probleme urechea. Buretele este moale. Elasticitatea căștilor este bine reglată încât, deși le-am purtat în reprize de mai multe ore la rând, nu am simțit niciodată un disconfort.

Buretele cupelor și sita din interior este de fapt prinsă magnetic de cască. Dacă tragi tare de burete îl poți detașa. Sonos spune că astfel le poți înlocui pe termen lung, dacă se rup, și deci o pereche de Ace te poate ține mulți ani. În plus, probabil vor apărea și unele 3rd party pe piață.

Controlul nu este tactil. Cei de la Sonos mi-au spus că n-au vrut control tactil din două motive. Întâi pentru că iarna, dacă ai mănuși sau glugă pe cap, este dificil să faci gesturi tactile pe suprafața cupelor, ceea ce este adevărat. Apoi, au spus că unii oameni nu vor să fie văzuți tot făcând swipe-uri cu mâna pe căștile lor.

Treaba cu mănușile o înțeleg. Gesturile de swipe nu m-ar fi deranjat, că nu mai sunt vremurile în care să creadă lumea că te atacă o albină când de fapt tu schimbi melodia pe cască, dar și eu prefer să nu avem control tactil din alt motiv: atingerile accidentale. Îți mai reglezi casca pe ureche, îți aranjezi părul, poate stai cu o mână peste cap cum fac eu uneori când am și căștile pe urechi și un senzor tactil s-ar putea declanșa în astfel de situații. Am pățit-o cu alte modele.

Așa că Sonos Ace se controlează doar din butoane. Pe cupa stângă este unul on/off. Pe cupa dreaptă se află un buton de schimbat modul de anulare activă de zgomot (on/off/transparency) și deasupra lui un buton-slider argintiu. Cu o apăsare pui pauză, cu două sau trei apăsări schimbi melodia. Este slider, deci dacă dai de el sus-jos schimbi volumul sunetului.

Este o schemă de control ușor de prins și funcționează foarte bine. Tot pe cupa stângă se află și portul USB-C de încărcare, iar în cutie este inclus și un cablu USB-C la jack audio pentru conectarea cablată la dispozitive.

Ca să zic aici de autonomie, Sonos spune oficial 30 de ore de ascultare cu anularea activă de zgomot pornită. Țin măcar atât. Eu le-am folosit timp de mai multe ore pe zi timp de mai mult de o săptămână, în toate modurile ANC, și telefonul spune că abia am consumat 50% din baterie.

Autonomia pare atât de mare încât nu va fi o problemă pentru nimeni. Au și o funcție de încărcare rapidă, ceva de genul 5 minute de încărcare la început îți dau 3 ore de autonomie, deci dacă descoperi că sunt descărcate înainte de a pleca din casă cu ele, un pic de încărcare le va da un boost bun.

Btw, căștile sunt bluetooth only, desigur. Nu au wifi, în caz că vă așteptați la același sistem de conectare ca al boxelor Sonos. Nici nu aș fi vrut să port câteva ore pe cap un emițător wifi, de fapt, iar căștile sunt oricum făcute să îți asigure mobilitate, să le porți pe stradă și în metrou sau la alergare, unde oricum nu ai wifi.

Sunetul este excelent

Aici chiar excelează. Sonos Ace sunt cele mai bune căști pe care le-am folosit vreodată, ignorând unele de mii de euro care oricum sunt pentru audiofili.

Sunetul pe Sonos Ace este clar, precis, puternic. Toate frecvențele par armonios redate. Îți dai seama de cele mai mici inflexiuni și acorduri, iar vocile sunt foarte bine redate.

Este o mare plăcere să ascult muzica mea preferată pe Ace. Mi se pare că atunci când pui melodii pe care le cunoști foarte bine îți dai seama de calitatea acestor căști. Au bass suficient de puternic pentru a fi utilizate pe muzică electronică, hip-hop, trap și asemenea genuri, dar mi se pare Ace se potrivesc cel mai bine pe muzică ce se duce pe toate benzile de frecvență.

Mi-am făcut chiar obiceiul în ultima săptămână să mai ascult seara la culcare vreo oră de muzică și am luat căștile cu mine pe cap în orice ieșire din casă. Pur și simplu au devenit un sistem audio portabil de top.

Sonos Ace suportă și Spatial Audio în formatul Dolby Atmos, pe iOS și Android, dar serviciile care transmit așa sunt Amazon, Tidal și Apple Music pe anumite planuri.

Sonos Ace mai sunt compatibile și cu lossless audio, dar specificațiile spun că prin Bluetooth doar pe telefoanele Android care au un cip Qualcomm Snapdragon Sound cu AptX Lossless, un codec Qualcomm. Tehnologia este implementată de la Snapdragon 8 Gen 1 în sus, dar exact ce telefoane au și activat-o trebuie căutat de la model la model.

Prin USB-C, căștile suportă lossless audio cu cablul din cutie, unul USB-C la jack audio, deci le puteți conecta astfel la tot felul de playere lossless 3rd party.

 

În ce privește anularea activă de zgomot, căștile oricum asigură o izolare fonică superioară, iar procesarea digitală ANC chiar elimină foarte mult din zgomotul ambiental. Zgomotul alb stil metrou sau avion este foarte mult atenuat. De asemenea, Sonos Ace atenuează și vocile celor din jur, ceea ce nu toate căștile cu ANC reușesc.

Modul transparency (Aware Mode, oficial) este, de asemenea, foarte bun. Este prea puternic, de fapt. Îl folosesc când merg pe stradă și aud orice mașină sau ciripit sau zgomot din jur. Mi-ar fi plăcut chiar un reglaj pentru acesta, pentru că nu vreau chiar atât de puternice zgomotele ambientale, dar asta este o preferință personală.

Aplicația de control îți permite, apropo, să alegi între ce moduri comută butonul de pe căști. By default, acesta nu include și setarea Off, ci doar Aware sau Noise Cancelling.

 

Nu mai sunt multe de zis. Aplicația Sonos are și un egalizator, opțiuni de wear detection și de conectare simultană la două dispozitive.

Integrare bine gândită cu soundbar-uri Sonos

Sonos a gândit și o funcție bună pentru integrarea căștilor Ace cu soundbar-urile din gama Sonos, în sensul că poți transfera cu doar o apăsare de buton sunetul din soundbar în căști.

De ce ai vrea să faci asta? Pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Poate că este noapte și copiii dorm, dar tu vrei să te uiți la un film de acțiune. Poate vrei să te joci pe consolă și vrei să te bucuri de sunet clar și puternic prin căști, în loc să dai soundbar-ul la minim. Poate nevasta are un call în aceeași cameră în care tu urmărești ceva la televizor.

Funcția se numește TV Audio Swap. Am văzut-o demonstrată la prezentarea căștilor și, odată reglate lucrurile în aplicația Sonos din telefon, o apăsare lungă pe butonul de pe căști oprește redarea sunetului din soundbar-ul Sonos conectat la televizor și îl transferă imediat în căști, având grijă să nu apară un lag nedorit.

Este mult mai simplu decât să conectezi căștile direct la televizor sau la consolă și apoi să umbli prin meniurile lor pentru a alege ieșirea de sunet șamd.

Momentan, însă, funcția este limitată la iOS și la soundbar-ul Arc, care este modelul de top din gamă. Cei de la Sonos au spus însă că este o chestiune de săptămâni până când aceeași funcție va fi disponibilă pentru setup și pe Android și pe soundbar-urile Beam 1 și 2 și pe Ray, deci toată gama lor va fi compatibilă. Coming Soon scrie și pe site-ul oficial Sonos despre asta.

Funcția aceasta este bine gândită și din alte puncte de vedere. De exemplu, căștile vor reda sunetul cu același profil de sunet precum o face soundbar-ul și la același volum. Asta face tranziția și mai plăcută pentru că nu apare o diferență sesizabilă de calitate a audiției, ci vezi auzi în căști sunetul la același volum pe care îl percepeai și de la soundbar și cu aceleași reglaje.

Este un cip care face procesările necesare pentru a trece de la sunetul multi-canal al unui soundbar care poate are și boxe surround atașate la cel 2.0 al căștilor, dar Sonos l-a tunat foarte bine pentru asta.

În plus, dacă folosești spatial audio cu head tracking, un senzor inerțial din căști ia în considerare poziția ta. Să zicem că dai capul spre dreapta și deci vei auzi mai mult cu urechea stângă sunetul care vine de la soundbar spre tine. Același lucru se va întâmpla și când porți căștile și rotești capul, sunetul se va auzi mai tare în urechea orientată spre televizor. Având în vedere și că Sonos Ace sunt foarte confortabile pe cap, aproape că este ca și cum sunetul ar fi redat în continuare pe sistemul home theatre din cameră.

Este ceva greu de explicat, dar simplu de înțeles prin experiență directă. Eu am avut această experiență și mi s-a părut o funcție foarte utilă și bine pusă la punct. Abia aștept să văd update-ul venind și pe Beam gen 2.

Ce include pachetul

Cutia căștilor este din carton reciclat, ca mai toate ambalajele Sonos. Înăuntru primești un fel de husă de transport destul de dură, care protejează căștile. Nu are un aspect foarte premium. dar nu cred că este prea important.

În ea se află și o micuță cutie în care să introduci cablurile la transport, dacă le vrei cu tine. Cutia aceasta se atașează magnetic în mijlocul husei de transport. În pachet sunt incluse și două cabluri, USB-C la USB-C de 0,75 metri și un USB-C la jack audio 3,5mm de 1,2 metri lungime.

Mici neajunsuri

Căștile au și câteva elemente care mi-aș fi dorit să fie altfel, dar nu ceva care să-mi afecteze decizia de achiziție. De exemplu, dacă pui căștile la gât, exteriorul cupelor stă pe pieptul tău și aș fi preferat să fie invers pentru a le proteja buretele și interiorul.

Apoi, căștile se conectează automat la bluetooth-ul telefonului când le deschid, dar dacă intru și în aplicația Sonos ca să schimb vreo setare de-a lor, acolo mai trebuie să apăs o dată un buton numit Reconnect. Asta nu întrerupe muzica și întreaga operațiune durează vreo 2 secunde cu totul, dar nu pricep de ce aplicația Sonos nu se prinde că am deja căștile conectate la telefon, mai ales când rulează și muzică prin ele.

Pe modul Aware am sesizat un ușor zgomot electric, ca un bâzâit foarte fin în căști. Este atât de fin încât îl poți auzi doar în pauzele din melodii, în cele care au așa ceva, sau dacă este vreo pauză în dialog când asculți vreun podcast. Dacă oprești de tot redarea sunetului, se oprește și acest bâzâit.

Nu știu care este cauza lui. Poate microfoanele căștii preiau un sunet nedorit, poate se induce cumva. M-a mirat doar că există și sper să-l elimine de tot vreun update de firmware, dar oricum, în ascultarea normală de muzică sau podcasturi cred că majoritatea nu l-ar observa. Eu cred că am o deformare profesională de la prea mulți ani de inginerie Counter-Strike.

 

Toate, însă, sunt probleme nesemnificative în marea schemă a lucrurilor. Sonos Ace excelează la ceea ce contează, adică sunetul oferit, design și autonomie, fiind un produs de top din orice punct de vedere. A durat ceva ca Sonos să scoată căști pe piață, dar le-a ieșit bine din prima.

Le găsiți la eMAG.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Cupeă-n sus, cupă-n jos, zici ca e review la sutiene. :))
    Zi-le căști, ca doar aia sunt, nu?

      (Citează)

  2. 2500 lei e un telefon bun. Care are ecran, camera, difuzoare si toate alea prin el.
    Astea sint niste casti. Deci practic 2 difuzoare (sau poate mai multe) legate intre ele c-o bucata de plastic. De ce atatia bani?
    Nu intreb la mijto ci chiar incerc sa pricep de ce se cer sumele astea pe unele produse.

      (Citează)

    • De ce costă Sennheiser HD820 7 mii de lei? și nici n-au în ele electronica din Sono astea. Pentru că atâta costă să le producă, cu tot cu proiectare, testare, marketing, distribuție și ce mai fac ei acolo. Cred că e normal să fie mai scumpe primele versiuni, că Sonos n-a făcut căști până acum.

      Nu înțeleg chestia cu difuzoarele, unele sunt zeci de mii de euro.

        (Citează)

    • „Pentru că atâta costă să le producă, cu tot cu proiectare, testare, marketing, distribuție și ce mai fac ei acolo.”

      Poate. Sau poate umflă prețul până la cer că așa au chef, cât timp găsesc potențiali clienți. Unii chiar cred că raportul dintre preț și calitate e direct proporțional chiar și dincolo de anumite praguri.

        (Citează)

    • @Peredhil: Cei care cred că prețul e direct proporțional cu calitatea vor înțelege când vor cumpăra ceva mult mai scump.

      Asta cu umflatul prețului nu merge pe termen lung pentru că oamenii vor compara produsele cu restul de pe piață. Dacă pentru căștile astea prețul e umflat se va găsi alt producător care să-ți vândă același lucru la un preț mai mic și va câștiga piața. Nu mă refer la copii, care vor fi tot timpul mai ieftine, ci la produse similare. Dacă Sonos are un produs bun și va păstra standardul în viitor ar trebui ca prețul să nu mai crească mult, similar cu Beats care au devenit tot mai bune în timp.

      Pe clienți îi păcălești cel mult o dată, nu cred că în ziua de azi când sunt review-uri peste tot faci mare lucru cu o astfel de tactică.

        (Citează)

  3. Radu, ai testat si Bower & Wilkins PX8 ? Esti convins ca Sonos se aud mai bine ? Am vazut vreo 2 comparatii pe net si spuneau ca PX8 se aud mai clar totusi. Astept sa le compar personal, chiar sunt curios. Ca daca e asa, vand PX8 si imi iau Sonos.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus