un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Rămân singur cu Alice o săptămână întreagă și sunt speriat și entuziasmat de asta

17 Jun 2024  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Clickbait masiv în titlu, vă spun de acum: în practic, sunt foarte speriat! Entuziasmul vine doar din dorința mea de a dovedi că putem ieși amândoi cu bine din asta.

Nu mă refer la hrănit și culcat copilul, că asta știu să fac, ci să văd că trec cele 5 zile fără crize de “mami, mami!” și fără să ne urcăm pe pereți pentru că, în principiu, suntem doar noi doi în această săptămână.

Matilda a plecat cu treabă în Danemarca. La ora asta probabil mănâncă smorrebrod în Copenhaga sau ce fac danezii acolo când muncesc.

Poate că pare un first world problem, dar Alice nu a stat niciodată atât de multe zile departe de mama ei și doar cu mine. De fapt, în toată bula mea de prieteni cu copii eu nu mai știu nici un tată care să fi stat singur o săptămână cu un copil de această vârstă, așa că nici nu știu la ce să mă aștept.

Alice va merge la grădiniță, dacă nu răcește fix acum. Problema este în restul timpului, deoarece ea era obișnuită să facă o mulțime de lucruri cu mama ei, iar acum le va face cu mine. Programul meu se va schimba substanțial, atât de mult încât sincer sper să am timp și de muncă.

Eu și Matilda avem un sistem. Ea se culcă mai devreme, eu mai stau până târziu să fac știrile zilei și la bârfe pe chat. Alice se trezește pe la ora 6—6:30 (dar uneori 5:30!) și atunci Matilda stă cu ea până pe la 7:30, când îmi fac și eu apariția. Eu o duc la grădiniță.

Matilda o ia de acolo, pe la ora 17, apoi o duce în parc vreo oră (uneori mergem cu toții), apoi acasă stăm cu toții și mâncăm și ne jucăm până se face ora de culcare. Dacă Matilda este acasă seara, o culcă ea pe Alice, o procedură lungă ce începe cu spălat pe dinți și trece prin citit povești, stins lumina, culcat lângă ea în pătuț și ieșit tiptil de acolo când se sforăie.

Încercăm să ne împărțim anumite sarcini. Matilda o hrănește, eu spăl farfuriile. Matilda o culcă, eu strâng jucăriile. Matilda îi pregătește hainele, eu încerc să nu fiu enervant și nerecunoscător pentru câte face în casă.

Așa că urmează o perioadă în care eu fac totul. Mă trezesc la 6, fac mic-dejun, o hrănesc, mă joc cu ea, o îmbrac, o duc la grădi, o iau de acolo, o duc în parc, o hrănesc iar, o spăl, o culc, intervin noaptea dacă se trezește. Între 6 și 8 și între 17 și 21:30 voi fi non-stop cu Alice.

În restul timpului, gătesc, spăl haine, calc, fac curat, fac aprovizionare, hrănesc pisicile, ud florile, fac mâncare și pentru mine, spăl tigăile, duc la reciclat și restul activităților gospodărești pe care de obicei le facem în doi. Undeva pe acolo trebuie să rămână timp și pentru niște muncă, dar nu “după program” pentru că, sincer să fiu, în momentul de față nu sunt pregătit psihic să mă culc târziu și să mă trezesc la 6 în fiecare dimineață gata să o iau de la capăt.

Toate acestea pică și fix în perioada în care Alice renunță la scutece, ceea ce face orice ieșire din casă mai complicată. Pur și simplu olițele portabile sau schimbatul hainelor merg mai bine în doi. Cred că, ocupat cu ale mele, n-am conștientizat niciodată cât de multe face Matilda într-o zi, iar acum gândul că eu trebuie să fac totul mă sperie.

Sunt unele acțiuni absolut banale —de exemplu, să zici “dă-o tu în leagăn cât timp eu duc punga asta la gunoi” sau “să te mai uiți tu la ce face în cadă, că eu stau cu tigaia asta pe foc”— la care nu conștientizăm că de fapt sunt muncă în echipă.

Dar să zicem că o scot la capăt cu acestea. Nu mă plâng că va fi greu. Sunt în lume o mulțime de părinți singuri care fac toate cele de mai sus zi după zi. Mie doar mi-e teamă că, acum când trebuie să o fac și eu, nu voi reuși, nu voi fi în stare.

Să zicem însă că mă voi descurca să le pun în practică. Mi-e teamă însă și de cum va rezista Alice atâtea zile fără mama ei. O pregătim de asta de vreo două săptămâni, i-a zis Matilda că va lipsi câteva zile și că va sta doar cu mine, dar în ultimele două zile s-a văzut clar cum Alice a fost mai clingy și mai disperată să stea cât mai mult timp cu mama ei. Sper să se simtă bine doar cu mine și să nu fie mereu supărată că nu-i Matilda în preajmă, să nu o dea în “vreau la mami!” și refuzul de a face orice cu mine.

Nu de alta, dar nu plănuiesc să apelez la trucuri de genul dulciuri sau “orice poftă” pentru a rezolva problemele deoarece asta doar crează altele. Vreau să fie business as usual. O să vă spun cum a ieșit totul peste vreo săptămână.

asus s5507

    29 comentarii

  1. E interesant că nu Alice rămâne singură cu tine, ci tu rămâi singur cu Alice. :)

      (Citează)

  2. Abia aștept să văd cum te descurci ca,, tătica ” oricum până te înveți vine Matilda acasă 😁😁😁

      (Citează)

  3. “eu mai stau până târziu să fac știrile zilei și la bârfe pe chat”

    ma speriasem, credeam ca stai sa mai citesti comentarii si eventual sa raspunzi. m-am linistit.

      (Citează)

    • vezi ca nu scrie pe banii tai, asa ca mai usor cu reprosurile

        (Citează)

    • Gabita, tu cine esti, ala care ii tine lumanarea?

        (Citează)

    • hai ma bro mai citeste si tu comentariile pe aici. daca o faceai ti-ai fi dat seama ca eram sarcastic. ti-am raspuns (am uitat sa pun /s) cum imi raspund mie altii care probabil chiar ii tin lumanarea

        (Citează)

    • Atenție cu sarcasmele pe temă, că poate apar articole „Patreon only”. Cu comentarii citite.

        (Citează)

  4. e simplu, tot munca de echipa o sa fie, doar componenta echipei difera putin

      (Citează)

  5. Din acest motiv este bună și luna tatălui, să vezi cum este și din perspectiva soției.

      (Citează)

  6. nu-i asa de negru dracu. copiii se muleaza pe conditiile existente foarte usor. keep her alive and fairly fed and that’s it.

      (Citează)

  7. add:
    nu-i asa de negru dracu. copiii se muleaza pe conditiile existente foarte usor. keep her alive and fairly fed and that’s it.

    Ia spune in romana ultima fraza sa vezi cum suna :)))

      (Citează)

  8. Am stat 4 zile singur cu bebelusul de 3 saptamani care nu mai vazuse biberon pana atunci. Suntem inca vii amandoi, 7 ani mai tarziu.
    O sa fiti ok, ba chiar exista riscul sa va distrati.

      (Citează)

  9. Am stat în concediu de creștere a copilului 4 ani. Stat pe bune – fără soție, soacre, bone și alte nebunii. A fost cea mai bună/fericită perioadă din viața mea și aș repeta experiența oricând. Deja Alice e mare, presupun că se descurcă “singură” în multe situații, puteți comunica, nu va fi tragedia atât de mare pe cât o face internetul să pară.

      (Citează)

  10. Am avut grijă de copii la nivel de biberon și scutece, respectiv oliță. Când aveam 7-8 ani, că de, altfel n-avea cine. Pari mai matur de atât, aș paria că vei trece cu bine peste această perioadă de încercări.

      (Citează)

  11. May The Force be with you!

      (Citează)

  12. Eu am ramas de cateva ori pentru perioade care au variat intre 1 saptamana si 2 saptamani singur cu 2 copii. Nu e chiar asa de greu, trebuie doar sa te organizezi foarte bine si sa fi foarte atent la ce vor ei ca sa eviti crizele inutile. Si evident, sa te impaci cu idea ca o sa dormi foarte putin ca sa ai timp de tot.

      (Citează)

  13. Daca nu ai fost absent in viata copilului, nu o sa strige mama mama, e un copil destept si intelege situatia.

    Spor la munca, ca asta e mai nasol.

      (Citează)

  14. “În restul timpului, gătesc, spăl haine, calc, fac curat, fac aprovizionare, hrănesc pisicile, ud florile, fac mâncare și pentru mine, spăl tigăile, duc la reciclat și restul activităților gospodărești pe care de obicei le facem în doi.”

    Poti sa incerci sa gasesti ajutor si din exterior pentru o parte din probleme: de ex. curatenia. Cea mai importanta resursa e timpul, mai bine platesc pe cineva sa ma ajute cu curatenia, calcatul etc si tu pot ia muncesti / relaxa / sta cu copilul in acest timp. Nu vad altfel cum poti sa le faci pe toate pe termen lung cu munca in paralel.

      (Citează)

  15. Am stat două zile și două nopți singur cu copilul de 3 ani (la acea vreme).
    Priveam cu groază ceea ce credeam că avea să urmeze, ținând seama că încă de la 4 luni copilul are un somn tare agitat, se trezeste des noaptea etc.
    Cum, necum, copilul a dormit chiar bine, a legat și 4 ore noaptea, iar ziua m-am descurcat mai bine decât mă asteptam, am rămas cu amintire plăcută.

      (Citează)

  16. Pe langa ce ai citit deja, adauga si Parinti Toxici, cea cu ursuletul pe coperta. Ar trebui sa fie lectura obligatorie pentru parinti.

      (Citează)

  17. M-a lovit ideea. Vorbeste cu Nashu si altii si faceti un staging de chestii periculoase. :) ma rog, cu mult gimp sau ceva ca photoshop nu mai e de actualitate.

      (Citează)

  18. Fără să fac mișto, chiar te rog să faci ulterior un articol despre cum a decurs această săptămână. Sunt și eu cam cu aprox jumătate de an în urma voastră.
    Mulțumesc!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus