un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile AMD Ryzen 9000 sunt cele mai performante procesoare desktop, iar Intel anunță Lunar Lake pentru laptopuri

6 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

AMD a anunțat noua serie de procesoare Ryzen 9000 de desktop, bazate pe o nouă arhitectură Zen 5. Intel a anunțat procesoarele Lunar Lake pentru dispozitive mobile, și ele cu diverse îmbunătățiri. A fost un început bun pentru Computex și pare că amândoi marii producători de procesoare sar la luptă pentru computerele viitoare.

AMD RYZEN 9000

Patru procesoare Ryzen 9000 vor fi lansate în iulie 2024. Acestea sunt bazate pe noua arhitectură Zen 5 și vor fi fabricate în tehnologia de 4 nm la TSMC. Zen 5 este gândită și pentru 3 nm, dar AMD fie nu a avut acces la această tehnologie de fabricație (Apple a rezervat o mare parte din producția TSMC încă de anul trecut), fie randamentul este atât de mic încât nu ar renta pentru ei. Sau poate doar așteaptă pentru un upgrade viitor.

Nu sunt date prea multe detalii despre Zen 5. AMD vorbește despre un salt de performanță raportat în instrucțiuni per ciclu de 16%, ceea ce este în media salturilor generaționale anterioare. Sigur că rămân de văzut benchmark-uri reale, dar în principiu lumea se așteaptă la un salt similar de performanță precum de la Zen 2 la Zen 3 sau de la Zen 3 la Zen 4.

Arhitectura în sine dublează lățimea de bandă pentru anumite transferuri în cache-u L1, algoritmi de predicție mai buni (ca să pre-încarce instrucțiunile potrivite pentru viitor), îmbunătățiri pentru execuția paralelă, dublare a throughput-ului AVX512 și alte asemenea.

Cele 4 procesoare în sine sunt următoarele:

  • Ryzen 9 9950X: 16c/32t, 5,7 GHz max boost, 80 MB cache total, 170W TDP.
  • Ryzen 9 9900X: 12c/24t, 5,6 GHz max boost, 76 MB cache, 120W TDP.
  • Ryzen 7 9700X: 8c/16t, 5,5 GHz max boost, 40 MB cache, 65W TDP.
  • Ryzen 5 9600X: 6c/12t, 5,4 GHz max boost, 38 MB cache, 65W TDP.

Având în vedere că nu au fost modificări semnificative de cache și frecvențe, faptul că AMD vorbește totuși despre o îmbunătățire medie de 16% mi se pare remarcabil și înseamnă, de fapt, că fundația pe care este construit procesorul, adică noua arhitectură, este bine gândită. Inclusiv consumul de energie este ținut sub control.

Aceste noi Ryzen 9000 funcționează pe socketul AM5, pe care AMD a promis cu această ocazie că o va suporta până dincolo de 2027.

Chipseturile anunțate momentan sunt X870 și X870E, care includ USB 4.0, suport pentru frecvențe mai mari de memorie și PCI-Express 5.0 pentru GPU și NVMe, chiar și Wi-Fi 7. USB 4.0 ar trebui să adauge automat și compatibilitatea cu Thunderbolt 3, dacă nu mă înșel.

Pe scurt, pe baza a ce spune AMD, noul Ryzen 9 9950X este cel mai bun procesor desktop din piață. Sau va fi, în iulie 2024.

Iar cum Intel va anunța noi procesoare de desktop abia în Q4 2024 (nume de cod Arrow Lake), AMD va sta cel puțin până atunci ca lider de performanță. În plus, pe gaming probabil că vor lansa și modele X3D cu cache mai mult. Cu Arrow Lake în ecuație, vom vedea din teste comparative cine câștigă bătălia acestui an.

Tot AMD a anunțat că va lansa și noile Ryzen 9 5900XT și Ryzen 7 5800XT pe platforma AM4, deci cei cu plăci de bază ceva mai vechi vor putea face upgrade de procesor la unul dintre aceste modele noi. Mă aștept să apară întâi la PC Garage, care a fost mereu rapid pe adus procesoarele noi.

INTEL LUNAR LAKE

Intel a prezentat noi procesoare Core Ultra pentru laptopuri sau, cum se zice acum, AI PCs.

Arhitectura aceasta se numește Lunar Lake și succede arhitecturii Meteor Lake, lansată pe piață acum vreo 6 luni. Un calendar grăbit? Poate că da sau poate doar arată că trăim din nou vremuri de inovație rapidă în domeniul procesoarelor și acesta este ritmul lor de îmbunătățire.

Poate cel mai important aspect al Lunar Lake este că memoria RAM este integrată în procesor. Asta înseamnă că viitoarele laptopuri cu aceste procesoare Intel vor fi asemănătoare cu cele ale lui Apple în sensul că memoria RAM va fi imposibil de upgradat ulterior.

S-a zis de 16 sau 32 GB de memorie RAM, dar nu mai mult. Ar trebui să fie însă suficient pentru laptopurile cu aceste viitoare Core Ultra, care vor fi în principal ultrabook-uri.

Cele din prezent oricum au de obicei memoria plantată în placa de bază, ceea ce le face dificil de upgradat, dar nu imposibil. Mă îndoiesc însă că prea mulți oameni fac upgrade de RAM la ultrabook-ul lor, iar în caz de service probabil că se schimba placa de bază cu totul. Acum se va schimba procesorul.

Pentru alte soluții, se trece în curând la formatul LPCAMM de memorie RAM, no biggie.

Noile procesoare Intel pe Lunar Lake vin și cu alte îmbunătățiri. NPU-ul este acum mai performant și procesoarele acestea vor fi bune pentru noile AI PCs sugerate de Microsoft.

Modulul grafic este un Xe 2 mai performant ca grafică, inclusiv mai performant în ray tracing. În plus, pe ieșirea video suportă 8K la 60 Hz în HDR și până la 3 monitoare 4K în 60 Hz HDR și adaugă și compatibilitate eDP 1.5, cea mai recentă versiune de Embedded Display Port. La un loc, toate acestea înseamnă că ecrane mai bune sau mai multe pot fi integrate sau conectate la laptopuri Lunar Lake.

Nucleele P și E au fost îmbunătățite. Intel a vorbit de un spor de performanță de 14% în instrucțiuni per ciclu pentru nucleele P(erformance).

Nucleele E(fficiency) au fost și ele îmbunătățite. Interesant este că Intel spune că va renunța la Hyperthreading pentru că noua combinație de nuclee P+E este mai eficientă cu hyperthreading off, nucleele E fiind suficient de performante pentru a ajuta la procesoare.

Dar de ce să scoată hyperthreading? Pentru că, până la urmă, totul se rezumă la milioane de tranzistoare integrate într-un procesor. Hyperthreading-ul avea nevoie de tranzistoare suplimentare, de “suprafață pe procesor” cum s-ar zice, iar asta însemna și consum energetic mai mare și mai multă căldură disipată.

Ca analogie, era ca un motor V6: mai bun decât unul cu cilindrii în linie, dar și mai mare și cu consum mai ridicat de carburant. Dacă Intel poate oferi aceeași performanță cu o combinație de P+E, poate opri hyperthreadingul.

Îmbunătățirile sunt prezente și în acel low-power island introdus cu primele Core Ultra. Toate sunt și mai eficiente energetic și un nou modul de management termic le permite să-și optimizeze și mai bine funcționarea în funcție de temperatura internă. Asta înseamnă, probabil, că throttlingul termic a fost optimizat și nu va fi direct unul agresiv, ci probabil mai bine dozat în funcție de situație.

Arhitectura aceasta folosește în continuare conceptul de tiles. Un procesor este alcătuit din mai multe tiles, mai multe segmente care sunt îmbinate între ele ca piesele unui puzzle sau, dacă vreți să zic altfel, procesorul este modular.

De exemplu, nucleele P și E și acel low-power cluster alcătuiesc împreună un Compute Tile. Intel a grupat controllerele de Wi-Fi 7, Bluetooth, PCI-Express și Thunderbolt într-un Platform Controller Tile. Dacă țin bine minte, NPU-ul este un tile separat.

Aceste tiles vor fi produse în diverse tehnologii de fabricație și apoi îmbinate la nivel microscopic printr-un proces de producție numit Foveros. Pentru Lunar Lake, Intel își mută producția la TSMC, ceea ce pare un eșec pentru compania americană. Intel a anunțat acum vreo lună pierderi de 7 miliarde de dolari pe divizia lor de fabrici și le este imposibil să producă la fel de bine ca TSMC. Noile Lunar Lake vor fi produse în 4 nm în fabricile taiwanezilor.

 

De remarcat că și AMD a dat detalii despre viitoarele lor procesoare de laptop, anunțând și două modele.

Acestea se numesc AMD Ryzen AI 300 și te ia un pic cu capul când vezi că au ținut morțiș să includă AI în nume, iar 300 nu vine musai de la ceva. Ale lui Intel s-ar putea numi Core Ultra 200, așa că AMD are cu 300.

Probabil sunt și ele foarte bune. NPU-ul lor atinge 50 TOPS, peste cerințele de Copilot+ de la Microsoft, au GPU-uri Radeon 800M și promit eficiență termică.

Sunt două modele:

  • AMD Ryzen AI 9 HX 370: 12c/24t, 2 GHz bază, 5,1 GHz boost, Radeon 890M, 15-54W
  • AMD Ryzen AI 9 365: 10c/20t, 2 GHz bază și 5 GHz boost, Radeon 880M, 15-54W.

Sunt sigur că sunt foarte bune.

Per total, însă, îmi place mai mult ce face Intel în domeniul procesoarelor de laptop. Tehnologia lor bazată pe tiles mi se pare că le va permite o flexibilitate și o reducere de costuri amplă pe viitor. De exemplu, pot produce doar Compute Tile-ul într-o tehnologie avansată de producție, dar tile-ul cu controllere input/output poate fi ceva mai simplu. Le pot îmbina cum vor ei la final, iar modularitatea permite și o varietate mai mare de procesoare.

Vom vedea însă testele reale de benchmarks, făcute pe mult mai multe aplicații și în condiții normale de utilizare, pentru o imagine de ansamblu mai bună.

    5 comentarii

  1. Nu prea se gasesc seria 8 si deja vor sa ia fata cu generatia 9. Meh, am luat un 5600x, pentru cat nu ma joc eu, e prea destul.

      (Citează)

  2. Per total, însă, îmi place mai mult ce face Intel în domeniul procesoarelor de laptop. Tehnologia lor bazată pe tiles mi se pare că le va permite o flexibilitate și o reducere de costuri amplă pe viitor. De exemplu, pot produce doar Compute Tile-ul într-o tehnologie avansată de producție, dar tile-ul cu controllere input/output poate fi ceva mai simplu. Le pot îmbina cum vor ei la final, iar modularitatea permite și o varietate mai mare de procesoare.

    AMD are de mult timp chipleturi care fac cam acelasi lucru. Si deja combina procesele de fabricatie pentru chipleturi diferite

      (Citează)

  3. In primul rând ar trebui să schimbe toată echipa de marketing, denumirile astea devin din ce in ce mai ridicole.

    Apoi, unde e ryzen 9800x? Unde sunt modelele cu x3d? DDDR5 la 9000Mhz? Și momentan nu e nimic pe piață…

      (Citează)

    • Niciodata procesoarele x3d nu au fost lansate odata cu noua generatie. Cel mai probabil in vreo 6 luni o sa fie aici.
      Restul de zen 5 o sa fie pe piata in iulie

        (Citează)

  4. Un pic off-topic dar propozitia asta e cam gresita: “Ca analogie, era ca un motor V6: mai bun decât unul cu cilindrii în linie”. Un 6 in linie (I6) e mult mai OK decat un V6, probabil ca ai vrut sa compari cu un I4 (patru in linie). Just sayin’

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus