un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Louis Vuitton, Dior și alții fură design-ul hainelor tradiționale românești

7 Jun 2024  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Mă enervează astfel de știri pentru că în același timp alte știri spun că Bernard Arnault, șeful grupului LVMH, are o avere estimată la 200 de miliarde de dolari, fiind al doilea cel mai bogat om din lume.

Compania în sine, cu 76 de mărci de lux în portofoliu și peste 6.000 de magazine în lume, a avut în 2023 vânzări de 86 de miliarde de dolari. Și totuși, Louis Vuitton și alte mărci precum Dior folosesc aspectul hainelor tradiționale românești fără a plăti nimic pentru asta.

La Blouse Roumaine are diverse fotografii comparative pe pagina de Facebook. Probabil ați văzut subiectul preluat și prin mass-media. Nu este unul nou, se întâmplă de ani de zile:

Bluzele le găsiți în imagini și pe site-ul oficial Louis Vuitton în colecția LV By the pool.

Și ok, înțeles că design-ul respectiv probabil nu este protejat de drepturi de autor sau alte asemenea mecanisme pentru produse tradiționale. Mi se pare însă că oamenii de la LV ar putea măcar să spună de unde s-au inspirat și, la afaceri de 86 de miliarde de dolari pe an, ar putea să facă o donație spre oricare dintre organizațiile care încearcă să dezvolte și să promoveze meșteșugurile tradiționale românești.

Între timp, iată o imagine cu Alice purtând o ie luată de pe lângă Voroneț și probabil dansând macarena:

asus s5507

    19 comentarii

  1. Și totuși, Louis Vuitton și alte mărci precum Dior folosesc aspectul hainelor tradiționale românești fără a plăti nimic pentru asta.

    Pot să întreb cui?

      (Citează)

    • La PSD, că de acolo a plecat bomba

        (Citează)

    • Louis Vuitton dau salarii la 1000 de romani din Sibiu si imprejurimi de cateva zeci de ani, firma detinuta 100% de ei contribuie la diverse cauze sociale (cel mai recent la Maratonul International Sibiu, unde vreo 300 de angajati de-ai lor au avut participarea platita de ei, bani care s-au dus unde au ales angajatii. E bine, multumesc.

        (Citează)

    • Mersi, Alunelu.

        (Citează)

  2. Modelele nu sunt specifice portului romanesc.. arealul balcanic si panslavic .. chiar Ucraina au motive asemanatoare.. vezi festivalurile de folclor internationale ( si la Herculane este unul zilele astea)..

    Pe de alta parte.. lasa- i sa se inspire .. fac publicitate gratuita indirecta.. Grigore Lese cerea odata indicarea sursei de inspiratie cand copiau altii cantecele lui….lasati copii sa cante .. sa se imbrace cum vor. Asa se perpetueaza traditia populara..

    PS Altminteri, (pentru noi) fetita ta frumoasa este mai tare ca orice model Dior, Vuitton etc din lume..

      (Citează)

  3. Mai interesant ar fi de stiut ce au in cap aia care dau 5 mii de euro pe o carpa din aia.

      (Citează)

  4. Modelele nu sunt specifice portului romanesc.. arealul balcanic si panslavic .. chiar Ucraina au motive asemanatoare.. vezi festivalurile de folclor internationale (si la Herculane e unul zilele astea)..

    Pe de alta parte.. lasa- i sa se inspire .. fac publicitate gratuita indirecta.. si Grigore Lese cerea odata indicarea sursei de inspiratie cand copiau altii cantecele lui….lasati copii sa cante .. sa se imbrace cum vor. Asa se perpetueaza traditia populara..

    PS Altminteri, (pentru noi) fetita ta frumoasa este mai tare ca orice model Dior, Vuitton etc din lume..

      (Citează)

  5. Maurice Munteanu, despre acuzațiile că Vuitton a copiat ia românească: „E ridicol. Ce ar trebui să facă japonezii, dacă ne gândim doar la istoria kimonoului?” – HotNews.ro https://www.hotnews.ro/stiri-esential-27186017-maurice-munteanu-despre-acuzatiile-vuitton-copiat-romaneasca-ridicol-trebui-faca-japonezii-daca-gandim-doar-istoria-kimonoului.htm

      (Citează)

  6. Arunca un ochi pe vlogul haihuiin2 în Butan și vei vedea cele mai frumoase haine tradiționale ever.

      (Citează)

  7. Petronius:
    Modelele nu sunt specifice portului romanesc.. arealul balcanic sipanslavic .. chiar Ucraina au motive asemanatoare.. vezi festivalurile de folclor internationale (si la Herculane e unul zilele astea)..

    Pe de alta parte..lasa- i sa se inspire .. fac publicitate gratuita indirecta.. si Grigore Lese cerea odata indicarea sursei de inspiratie cand copiau altii cantecele lui….lasati copii sa cante .. sa se imbrace cum vor. Asa se perpetueaza traditia populara..

    PSAltminteri, (pentru noi) fetita ta frumoasaeste mai tare ca orice model Dior, Vuitton etcdin lume..

    Asta voiam să spun și eu. Faptul ca le avem și noi, nu înseamnă ca noi le-am inventat.
    Toți balcanicii au port asemănător.

      (Citează)

  8. Articolul asta zici ca e scris de un votant AUR. De unde au furat? Cui sa plateasca drepturi de utilizare? Lui tata Florea de la Voronet din parcare? Ca si tata Florea nu plateste nimaniuni ca vinde acele ii. Dar la ea e ok si la LV nu?
    Serios acum. Un pic de gandire rationala nu strica.
    Sunt asemanatoare cu portul traditional romanesc? Da. Dar sunt si cu ala bulgaresc, sarbesc, ucrainean. Dar nu e ca si cum la haine avem vreun D.O.P sau ceva asemanator ca la branzeturi.

      (Citează)

  9. au si popoarele de pe langa noi straie populare asemenatoare, se reia povestea cu sarmalele, mamaliga si altele 100% romanesti dar nu chiar, pana la urma poate LV ne face un serviciu prin asta. PSD chiar e disperat sa distraga atentia, daca a plecat de la ei, cred ca au scos-o imediat dupa fisa lui Nicusor.

      (Citează)

  10. GabrielG:
    articol scris pentru a genera comentarii. nothing to see here, move on

    total de acord.
    in ultima vreme cam asta se vede pe top 5 bloguri.
    pe de altă parte ne-am și învățat să consumăm agresiv continut de blog.
    vrem parcă zilnic să ne curenteze 2-3 articole de blog iar proprietarii au înțeles asta și livrează pe măsură.
    ia sa “intram” odată pe săptămâna doar, să vezi cum crește calitatea; are și omul timp să găsească subiecte valoroase si lucrate. Nu zic ca Radu nu are, doar că e ca peste tot. și avem și “noi” o vină in asta.

      (Citează)

  11. Noi nu avem voie sa facem sampanie pentru ca nu avem judetul Champagne in Romania si nici nu am depus pe undeva vreo marca in acest sens.
    Solutia este simpla, dar nu o aplica nimeni, sa faca din ie marca inregistrata.

      (Citează)

  12. s-a gasit xerox la Dior, vor sa ne fure mostenirea dacica

      (Citează)

  13. Suna a “scandalul cu ecler la tava” faza pe vuitoane si dioare

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus