un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Laptopurile cu Windows pe ARM și Snapdragon X Elite au un start promițător

19 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Ca să fie clar, performanța lor este mediocră și nu depășesc decât rar MacBook-urile lui Apple cu procesoare ARM. Chiar și așa, însă, dacă acesta este punctul de plecare pentru renașterea Windows pe ARM, este un punct bun, iar dacă lucrurile vor evolua în mai bine, atunci avem un start promițător.

Au apărut zilele acestea review-uri pentru un laptop Asus Vivobook S15 cu noul chipset Snapdragon X Elite, care folosește arhitectura ARM, nu clasica x86 a lui Intel și AMD. Rulează Windows pe ARM. Rulează nativ acele programe de Windows pentru care există și versiuni ARM, dar pentru toate celelalte Microsoft a inclus un emulator numit Prism.

Nu sunt multe review-uri pe net, dar puteți urmări unele la Dave2d, Matthew Moniz, Connect România și TechTablets. Mai are Linus Tech Tips un clip despre Snapdragon X Elite în general, dar fără cifre pentru că nu a avut voie să le spună.

DE CE CONTEAZĂ WINDOWS PE ARM

Pentru că Apple a demonstrat că procesoarele ARM sunt foarte bune nu doar în telefoane, ci și în laptopuri. Oferă performanță foarte ridicată (poate vă mai amintiți ce uimitoare erau benchmark-urile de la lansarea Apple Silicon cu generația M1) cu un consum energetic foarte mic.

Autonomia mult mai mare este importantă. Laptopurile cu Intel sau AMD pe Windows se laudă uneori cu 12-16 ore de baterie, dar în practică ai noroc dacă prinzi jumătate din acest timp chiar și în browsing și office. În schimb, Macbook Air se laudă cu 18 ore autonomie, iar Macbook Pro cu 22 de ore — și nu sunt departe de aceste rezultate!

După cum poate știți, am un MacBook Pro cu M1 Pro și sunt foarte mulțumit de el. Autonomia este lungă. Nu face zgomot deranjant nici în load mxim. Bateria se consumă în același ritm lent indiferent că editez clipuri video sau fac browsing. Îi lipsește doar o placă video dedicată pentru accelerarea serioasă a unor task-uri, dar în rest n-am ce-i reproșa, iar stabilitatea este excelentă.

CUM ESTE TREABA CU SOFTWARE-UL

Trebuie software făcut special pentru arhitectura ARM de instrucțiuni de procesor. Sunt însă două vești bune aici: întâi, există acel interpretor Prism care face automat “traducerea” pentru aplicațiile x86, cu un impact minim de performanță la rulare. Cam 10%, zic diverse teste.

A doua veste bună este că n-ar trebui să dureze mult apariția unor versiuni de ARM a programelor uzuale. Majoritatea companiilor mari au și versiuni de mobil, iar iOS și Android funcționează pe ARM, deci au experiență și programatori pentru asta.

Programe de desktop pe ARM au dezvoltat mulți pentru MacOS, de când cu Apple Silicon. Din ce-am văzut eu, inclusiv mici utilitare sau programe dezvoltate de echipe mici au acum versiuni de ARM pe MacOS.

În plus, Windows pe ARM există de mult, doar că nu a prins cu adevărat niciodată. Acum avem Windows 11 pe ARM. Există însă destule programe care deja sunt compatibile direct. Într-un an sau doi, dacă sistemul prinde, nu vor mai fi probleme.

Dar ce faci cu tot felul de programe specializate sau cu medii enterprise? Știți celebrele probleme din companii care încă rulează Windows XP pe diverse sisteme sau încă folosesc dischete sau programe dezvoltate acum mulți ani. Păi… nu trebuie să facă nimic. Va exista în continuare Windows pe x86. Există și acel Prism.

Miza, acum, este pentru piața de laptopuri consumer și business, nu sisteme enterprise sau embedded sau alte cazuri speciale. Vorbim “doar” despre milioanele de oameni care folosesc browsere, Office, Slack, Teams, editoare foto-video, jocuri, streaming, creație digitală șamd.

NOUL CHIPSET SNAPDRAGON X ELITE

Sistemul este asemănător cu cel de pe telefoane mobile: un procesor pe arhitectură ARM, cu multe nuclee, capsulat împreună cu un NPU pentru accelerarea de task-uri tip AI, controller de input/output și procesor grafic.

Qualcomm a lansat două: Snapdragon X Elite și X Plus, care este un pic mai slab.

Elite este construit în 4 nm și are 12 nuclee numite Oryon, plus un modul grafic Adreno. Poate controla memorie RAM LPDDR5x. Integrează un NPU Hexagon care poate procesa până la 13 miliarde de parametri on-device și încă un Micro-NPU într-un modul low power care se ocupă în principal de securitate.

Mai integrează și un controller video Spectra pentru camere, ceea ce ar trebui să facă webcam-urile mai bune. Nu integrează direct un modem sau un controller de periferice, dar are suport pentru Wi-Fi 7, GPS, USB 4, NVMe și tot ce mai vrei.

X Elite este oferit în 4 versiuni la care diferă frecvența de ceas. Cât despre Snapdragon X Plus, singura diferență pare a fi că folosește 10 nuclee Oryon, în rest NPU-ul, GPU-ul și conectivitatea par a fi identice. Probabil sunt versiuni imperfect de X Elite.

BENCHMARKS

Cum spuneam, primul pe piață pare a fi un Asus Vivobook S15 care este disponibil și la noi, de altfel. Este un laptop de 15 inci, rezoluție 2880p pe ecran OLED la 120 Hz. Are 32 GB RAM, 1 TB SSD, rulează Windows 11 Pro. Are o bateria de 70 Wh cu încărcare la 90 W și cântărește 1,42 kg.

Cele mai multe teste de mai jos sunt din clipul lui Dave2D, care pare că a avut varianta de 16 GB RAM.

Concluzia ar fi asta: în majoritatea aplicațiilor, laptopul acesta pe ARM obține aceeași performanță ca un laptop cu procesor performant Intel sau AMD.

În aplicațiile de ARM, unde sunt disponibile, este cam la fel. În aplicațiile x86, apare o penalizare de performanță, dar nu semnificativă. Cum zice Dave, inclusiv Premiere Pro rulează în emulație foarte bine, iar DaVinci scoate acum variantă de ARM pentru Resolve.

În jocuri nu strălucește. Obții frame rate jucabil pe 1080p Low, să zicem. Unele jocuri merg bine. Altele refuză să pornească, altele crashează spectaculos. Acestea sunt însă doar probleme de compatibilitate ARM, care se pot rezolva în timp.

În practică, însă, ultrabook-urile în general nu strălucesc în jocuri. Ai nevoie de o placă dedicată NVIDIA sau Radeon pentru asta. Apple abia mișcă pe jocuri la 3 ani de la lansarea Apple Silicon.

DACĂ PERFORMANȚA ESTE SIMILARĂ, DE CE MAI CONTEAZĂ?

Altfel spus, dacă performanța în aplicații este la fel cu a unui laptop AMD sau Intel, care mai este șmecheria? De ce ar conta cele cu ARM?

Răspunsul pare a fi: pentru că oferă aproape aceeași performanță pe baterie ca și la priză, ceea ce în general nu poți spune despre cele Intel și AMD. Și pentru că sunt silențioase și pentru că au autonomie bună.

De asta am zis că sunt un start promițător. Dacă pornim de aici și mergem în sus, vor fi produse foarte bune.

Din ce văd, în unele teste de performanță un astfel de laptop depășește un MacBook Air cu M3, în altele nu. În autonomie nu-l depășește sigur, dar asta și pentru că Apple face hardware-ul și software-ul într-un pachet bine gândit. Nu este nici mai silențios, MacBook Air neavând deloc cooler pentru că nu are nevoie de unul. Dar este un start bun și cred că de asta are nevoie Windows pe ARM.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Din momentul în care se confirmă că poți boota un Linux de pe laptop-urile astea, îmi iau și eu unul. În sfârșit avem alternativă la M1-urile de la Apple!

      (Citează)

  2. A doua veste bună este că n-ar trebui să dureze mult apariția unor versiuni de ARM a programelor uzuale. Majoritatea companiilor mari au și versiuni de mobil, iar iOS și Android funcționează pe ARM, deci au experiență și programatori pentru asta.

    Aici depinde mai mult de ce toolchain-uri folosesc dezvoltatorii de software și cât de repede ori dacă acestea vor fi actualizate să suporte procesoare ARM. Estimez că vom avea foarte multe programe care nu vor avea niciodată suport pentru ARM.

    Programe de desktop pe ARM au dezvoltat mulți pentru MacOS, de când cu Apple Silicon. Din ce-am văzut eu, inclusiv mici utilitare sau programe dezvoltate de echipe mici au acum versiuni de ARM pe MacOS.

    Aici avantajul e că Apple a făcut o treabă excelentă prin a migra toolchain-urile pentru noua platformă hardware. De multe ori, tot ce au trebuit să facă programatorii a fost să dea un compile cu ARM ca target.

      (Citează)

  3. Nu e prima dată când se vorbește despre Windows on Arm. De data asta Arm pare să aibă o șansă mai bună. Cred că vor convinge oameniii să le cumpere dacă vor fi mai ieftine decât cele pe x86. Știu că e greu, dacă nu chiar extrem de dificil să aibă prețuri mai mici decât echivalentele pe x86, dar nu va ține mult dacă Windows on Arm va fi pentru elite. Sunt conștient că există costuri mari pentru dezvoltare, dar pot fi absorbite în timp și se pot baza pe surplusul venit de pe pe telefoanele și tabletele cu Android.

    Singurul motiv pentru care aș cumpăra un MacBook cu procesor Apple este pentru eficiența la compilat cod și durata de viață a bateriei. Mi-ar place foarte mult să am un laptop cu Arm și pe care să pot folosi Linux la puterea maximă a cipsetului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus