►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 4 iunie 2024
Lumea roboților: de ce se doresc AI-uri care să ruleze local, nu în cloud »
De 1 iunie, Alice a mers pentru prima oară în viață într-o bancă. Cel mai bun loc de joacă de pe Calea Victoriei l-a organizat chiar BCR în filiala bancară de lângă teatrul Odeon. A fost un fel de ziua porților deschise pentru copii într-un playground cu de toate. Ne-au invitat și pe noi să venim și, cum de obicei în weekend trăim pe Calea Victoriei, am mers și pe acolo.
Alice s-a distrat de minune pentru că sediul chiar era transformat în spațiu pentru copii. A primit baloane la intrare. A colorat hârtii. A descoperit că există fotolii din acelea puf și că se poate trânti în ele cu avânt.
O domnișoară animatoare i-a făcut un tatuaj pe mână și i-a împletit câteva baloane. Cred că cel mai mult a impresionat însă un robot umanoid care era acolo. Nu știu ce model este, dar era unul foarte mobil. Avea câteva programe de dans și se mișca foarte fluent, inclusiv fiecare deget era articulat și motorizat.
Alice a stat multă vreme în fața lui, apoi și-a făcut curaj să-i apese și ecranul de pe piept și o singură dată a găsit chiar curajul să-l ia de mână. Au dansat împreună pe câteva melodii. A mâncat înghețată. A fost greu să mai plecăm de acolo.
În acest timp, însă, noi adulții prezenți acolo am vorbit treburile uzuale precum wfh, vacanțe, cafea etc. Am vorbit despre bani, economii, (pensie), fonduri de investiții și din astea. Și întrucât erau și mulți copii în jur, inevitabil am ajuns și la conversația cu copiii despre educație financiară, că era tema evenimentului: despre cum să-ți educi copiii despre bani, despre valoarea lor, despre cum se câștigă și cum trebuie cheltuiți.
Spun inevitabilă conversația pentru că este una pe care am avut-o de multe ori cu Matilda chiar și fără legătură cu Alice. Pe ce ne cheltuim banii? Câți punem deoparte lunar? That sort of talk.
Acum că Alice este în jurul nostru, ne întrebăm însă cum să procedăm cu ea în viitor, când inevitabil banii vor intra în viața ei. Chiar sunt curios pe la ce vârstă încep copiii de astăzi să aibă bani de buzunar și cum procedați voi, cei care aveți copii mai mari, în legătură cu asta.
Le dați o sumă lunară și trebuie ei să și-o gospodărească? Le dați bani în funcție de ce treburi mai fac prin casă, cum am văzut prin filmele americane, sau dacă sunt “cuminți”? Le dați orice sumă rezonabilă vor, câtă vreme au o explicație pentru nevoia respectivă?
Este clar că nu pot lua propria copilărie ca exemplu. Pe vremea mea pur și simplu nu aveai pe ce cheltui banii, dincolo de gume Turbo. Cartierele nu erau pline ca acum de cafenele, magazine, pizzerii șamd, iar după școală te cam duceai acasă și poate te jucai în fața blocului cu mingea. Ieșitul afară era, la propriu, ieșit afară între blocuri și stat la vorbă și joacă, pe când acum sunt mai mulți adolescenți în malluri decât în parcuri.
Două lucruri am stabilit deja că nu vom face. 1️⃣ Primul, că nu îi vom da bani de buzunar dacă face activități casnice, gen spălat vase, făcut curat, împăturit hainele din uscător șamd.
Inițial eram fan al acestei abordări, îmi plăcea când o vedeam în filme. Părea o metodă bună de a-i face pe copii să participe la treburile casei. Între timp, însă, am mai citit și noi una alta, am mai discutat între noi, și concluzia a fost că trebuie să o obișnuim pe Alice că treburile casnice sunt ceva normal în viață, ceva ce facem cu toții fără a primi o recompensă pentru asta.
Nu trebuie să-ți faci curat în cameră sau să ajuți la pus rufe la spălat pentru că cineva îți dă bani. O faci pentru că astfel de lucruri facem în mod normal într-o gospodărie.
(Probabil sunt naiv sperând să-mi și iasă această abordare, dar na… nu te costă nimic să-ți faci planuri.)
2️⃣ Al doilea lucru pe care nu-l vom face: eu și Matilda am decis să nu ne certăm niciodată despre bani în fața lui Alice.
Adică în general avem grijă să nu discutăm în contradictoriu în fața ei pentru că inclusiv de la această vârstă se vede cum parcă devine mai stresată și mai alertă în astfel de momente când mami și tati nu se înțeleg bine și în general evităm să facem asta, iar dacă o facem avem grijă să ne și împăcăm vizibil și cu gesturi ample în fața ei. Ne îmbrățișam și pupăm și se vede și pe fața lui Alice cum se relaxează.
Când este vorba de bani, însă, copiii pot înțelege însă chiar și dintr-o discuție banală de genul “vai cât de mult a venit factura aia!” sau “nu vreau să facem asta, ne costă prea mult” că sunt probleme financiare în casă și de acolo pot trage concluzia că este cumva vina lor. Poate pentru că anterior ai zis că este scumpă grădinița sau pentru că îi crește piciorul des și cumperi anual alți pantofi sau din altă astfel de vorbă pot crede că părinții sunt supărați pe copil când nu este deloc acest caz.
Poate că sună exagerat, dar asta zic teoriile specialiștilor și mie mi se par logice.
Planul este, mai degrabă, să o învățăm ce sunt bani, cât este un salariu mediu și ce poți cumpăra de el șamd. Cât costă mâncarea, de ce unele ieșiri în oraș sunt plăceri pe care ți le faci rar, nu o normalitate, de ce nu cumperi lucruri ca pe un moft și apoi te plictisești rapid de ele, teoria cizmelor șamd.
Este un plan bun. Sper că nu fantezist. Oricum, ce-mi doresc este să nu devin un fel de portofel magic căruia copilul doar îi cere bani (să-i pun pe card, de fapt) fără să înțeleagă ce efort a presupus obținerea acestora și de ce nu trebuie aruncați pe mofturi.
« Știrile zilei despre tehnologie – 4 iunie 2024
Lumea roboților: de ce se doresc AI-uri care să ruleze local, nu în cloud »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
04/06/2024 la 2:56 PM
Pe scurt, e complicat. Ca cel mai probabil n-o sa-i lipseasca nimic, si cand nu simti lipsuri e greu sa abstractizezi si sa dai o valoare banilor.
Ai mei au 5 si 8 si abia abia i-am invatat ca pot sa-si ia ce vor ei din magazin atata timp cat platesc din pusculita lor, moment in care se mai domolesc. Dar pentru chestii comune gen imbracaminte & stuff, nu mi se pare ca realizeaza ca banii nu pica din cer :). “Ce daca costa bani, platesti cu cardul”.
Also, cardurile n-ajuta, evident.
Cand eram eu mic era simplu, nu ceream nimic ca stiam ca ai mei n-au si basta.
add(Citează)
04/06/2024 la 3:01 PM
BCR a făcut evenimente comune cu celebrii de la Primul Milion.
Vali(Citează)
04/06/2024 la 3:38 PM
am intrat direct la comentarii sa citesc parerea lui gaelex si sunt dezamagit :(
Costin(Citează)
04/06/2024 la 5:04 PM
Vine si el, relax!
In alta ordine de idei banui ca BCR si-a ascuns dulapurile si alte obiecte care pot pica peste copii.
Nici platit nu as mentiona numele BCR. Daramite sa-mi duc copilul la ceva organizat de ei.
Stiu, sunt special.
Jules(Citează)
05/06/2024 la 6:31 AM
Acesta e un subiect la care nu m-am gândit, bănui ca abordarea ideala este sa înveți copilul ca banii sunt o resursa limitata dându-i de ales când vrea ceva.
Poate sa aibă o înghețată sau sa se dea in vreo mașinuță, nu amândouă. Poate sa se distreze acum sau sa adune banii pentru luat o jucărie pe care si-o dorește.
Si explicat din cand in cand nu poate avea ce cere acum pentru ca si-a folosit disponibilul cand a vrut x sau y.
Gaelex(Citează)
04/06/2024 la 5:02 PM
faceti cum vreti, cum considerati ca e mai bine. copil mai crescut prin crowdsourcing ca al vostru nu cred ca am vazut
GabrielG(Citează)
04/06/2024 la 6:51 PM
“concluzia a fost că trebuie să o obișnuim pe Alice că treburile casnice sunt ceva normal în viață,”
Un sfat de doi bani: faceti asta cat mai devreme, chiar la 5-6-7 ani, desi poate parea exagerat. Nu ii dati in niciun caz bani si nici nu faceti mult caz. Spuneti-i doar ca asa e normal. Faceti evident treburile cu randul, sa vada si ea ca munca se imparte in familie. Merg mici recompense dupa “munca” (ne uita la un film, mancam inghetata, etc)
P.S. La 12-13 ani va fi (mult) prea tarziu sa incepi cu asta.
silicon_v(Citează)
06/06/2024 la 11:32 PM
Daaa, asa e, deja am început cu astea – știe sa descarce mașina de spălat vase, încearcă sa impatureasca haine. Se bucura tare când ii iese ceva cum ne iese noua. Ii creste și stima de sine.
Matilda(Citează)
04/06/2024 la 10:15 PM
Asta cu certatul despre bani eu nu-l înțeleg…
motanes(Citează)
05/06/2024 la 12:06 AM
Legat de asta, noi ne-am propus sa nu ne atingem de banii din alocatiile lor, sa-i punem deoparte si sa primeasca acces la ei cand implinesc 18 ani. Greseala pe care o regret pe este ca le-am spus copiilor despre asta. Cel mare, care are 11 ani stie clar despre ce-i vorba si mi se pare ca era mult mai bine daca nu stia. Cel mic are 4 ani jumate, la el n-o sa repetam greseala si n-o sa-i spunem ca are bani deoparte care i se aduna. Teoretic, la 18 ani ar trebui sa aiba fiecare cam 6000 de euro, cat o mai valora pe atunci. Cred ca e un inceput, sper doar sa aiba intelepciune cum sa-i foloseasca. Eu n-am avut norocul asta, am pornit de la zero.
Pana acum un an doar lasam se adune intr-un cont sumele din alocatiile lor lunare, dar de anul trecut am deschis pentru fiecare un cont de asigurare de viata la Tiriac, Unitlink Leu Forte. Sperm ca dobanzile acumulate sa ajute macar un pic la inflatie de-a lungul anilor.
Alin(Citează)
05/06/2024 la 9:34 AM
@Alin: Mai bine mergeai pe TVBETETF si stateai linistit.
Te-ai legat la cap cu unit linked si comisioanele lor nesimtite.
Am incercat sa caut pe Google o fisa de prezentare a lui “leu forte” in care sa spuna ce comision au anual dar nimic.
Nu suna prea bine huh? https://www.reddit.com/r/robursa/comments/lizgs2/incepator_ce_parere_aveti_de_programul_leu_forte/
Florin(Citează)
06/06/2024 la 12:10 PM
Pentru ca fra’su mai mare nu poate sa ii spuna, nu?
Gaelex(Citează)
05/06/2024 la 7:52 AM
Nus daca articolul asta e asta e reclama la BCR dar daca nu, mai bine nu mentionezi acest nume. O banca ticaloasa care nu da doi bani pe contracte, raspunde foarte greu, angajati nesimtiti (si/sau habarnisti) , oferte si produse mincinoase; efectiv aplica forta in relatiile cu clientul pe principiul ca “nu ai ce face, du-te dreak sau da-ma in judecata daca nu iti convine”.
Add01(Citează)
05/06/2024 la 9:07 AM
Care-i faza cu teoria cizmelor? 😅
Gabi Udrescu(Citează)
05/06/2024 la 10:28 AM
Nu trebuie să-ți ții toate ouăle în aceeași cizmă.
Clarks(Citează)