un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

În curând merg și eu cu sacul mare de PET-uri la reciclat

20 Jun 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

36 comentarii

Știți cum vin unii cu sacul mare de pet-uri la reciclat și le bagă unul câte unul în aparatele SGR? Așa voi face și eu în curând. Spre acest viitor mă îndrept.

Chiar am teoria că acei oameni sunt persoane complet normale care pur și simplu n-au găsit până acum un aparat SGR liber și au ajuns să stea în balcon cu un sac de sticle și cutii goale. La un moment dat au cedat nervos și umblă ca Moș Crăciun cu tolba după ei, în căutarea reciclării.

Situația este următoarea: aici în cartier stau câteva zeci de mii de oameni și avem doar vreo 6 aparate SGR în zonă. Majoritatea oamenilor au vreo 2 magazine de proximitate în… proximitate. Nu te duci în partea cealaltă a cartierului cu ele.

La început m-am dus și eu aici lângă mine ca o floare, cu câte 2-3 pet-uri, și cum mereu găseam pe cineva cu un sac de recipiente înainte mea sau, mai rău, aparatul defect sau plin, plecam înapoi acasă cu cele 2-3 pet-uri ale mele. Până au devenit un sac.

Într-o zi am fost la un Mega și casiera bârfea siderată că cineva a luat un bon de 150 de lei de la aparat. Cu alte cuvinte, a reciclat 300 de recipiente dintr-o singură tură. Mă întreb la câte dă aparatul eroare de buffer overflow sau out of bounds sau whatever.

Văzând acestea, la următorul drum am luat cu mine vreo 3 sacoșe, în total 15 recipiente, și le-am dus în mașină. Întâmplător am avut treabă în acea zi lângă un Mega. Am băgat capul și acolo înăuntru. Aparatul SGR era funcțional și neocupat. M-am dus la mașină, mi-am luat sacoșele de pet-uri, m-am întors în Mega. Deja era cineva înaintea mea cu un sac de rafie plin de sticle. They’re everywhere. Am așteptat și am reciclat și eu, dar mai am o mulțime pe acasă.

În altă zi, am trecut prin parcarea de la Vulcan Center. Acolo sunt vreo 4-5 aparate SGR montate afară, într-un chioșc. Era coadă chiar și așa!

 

Cred că în curând vom avea nevoie de o aplicație cum făcuse cineva în SUA de-ți spunea dacă funcționează aparatul de înghețată de la McDonald’s-ul local. Noi o să avem una pentru SGR ca să ne spună dacă funcționează aparatul și dacă este coadă. Când vine notificarea, alergăm cu toții la magazin și cel mai rapid reciclează!

asus s5507

    36 comentarii

  1. Aș dori să știu dacă RETURO SISTEM GARANTIE RETURNARE SA, operator economic tip “not for profit”, care administrează SGR, plătește publicitate.

      (Citează)

  2. Aplicație prin care să-ți faci programare la aparat…

      (Citează)

  3. eu prefer sa le duc la containerele alea mari de colectare selectiva care mai sunt prin oras. aparent pierd niste bani dar nu stau la coada. time is money

      (Citează)

    • Daca tot nu vrei banii pe ele n-ar fi mai simplu sa le lasi la poarta? In maxim 2-3 ore trece cineva sa le ia. Vad zilnic oameni care cauta prin cosurile de gunoi, erau si inainte cativa dar de cand cu SGR s-au inmultit. E o imagine trista, dar decat sa faca banii aia alde Romprest si alti mafioti (care detin containerele de pe strada) parca prefer sa ii ia un amarat.

        (Citează)

    • De acord cu Sorin.

        (Citează)

    • Unde se duc recipientele de 5l? Ca nu intra in aparatele de la magazinele de proximitate..

        (Citează)

  4. Glovo va introduce un serviciu de ridicare a sacului cu peturi de la domiciliu. Pentru doar 20 de lei vine un baiat sa ia sacul, sta la coada pentru tine si iti da banii de garantie sub forma de credit in aplicatie, sa-ti iei burgeri.
    Se aplica desigur taxa de procesare, taxa de vreme rea, taxa de vreme buna, taxa de aparat aglomerat, comisionul de peturi nespalate, impozit pe profit, CASS-ul baiatului la norma de 2 ore pe luna si de la anul taxa de procesare e-factura pentru toate comisioanele si taxele incasate.

      (Citează)

  5. Dar, vai, cum, sistemul e bun, românii sunt reticenți la schimbare…

    Să vedem cum s-a îmbunătățit sistemul. Am făcut un experiment azi dimineață. Cel mai apropiat magazin unde pot preda peturi e cam la 1 km (magazinele de cartier refuză fără discuții). Profi 24/7. Predare manuală. Mers pe jos, că suntem ecologiști, ce naiba. La 5:30 dimineața, să nu fie aglomerație.

    25 de peturi. Până a chemat un alt angajat, adus aparatul de citit, mai învârtit un pic, mai servit un client matinal, mai aruncat două-trei priviri din alea („dar poate totuși vrei să te duci dracului cu prostiile astea”), schimbat sacul din cutia de depozitare, mai niște etichete care nu se citeau bine, mai aparatul care nu cooperează, total aproape 20 de minute (fără drum) și o recomandare călduroasă să încerc la următorul magazin( ceva peste 1 km în altă direcție) că „acolo au aparat automat”. Primit bon de utilizare în magazinul propriu.

    Mai rămâne să mă duc la Carrefour sau Lidl, poate nu-i aglomerație, poate nu s-a blocat aparatul, 2 km dus, 2 întors, pe jos, că altfel stricăm echilibrul ecologic. Sau trambalat cu plasele în autobuz. Sau, pot să-mi bag picioarele, să arunc recipientele turtite la plastic, ca până acum, și să rămân la opinia că o idee bună e implementată românește, pentru niște combinații și un mic furt din buzunarul clientului la fiecare ambalaj cumpărat, și nu are sens să-mi pierd timpul. Dileme, dileme…

      (Citează)

    • Cand am vazut cat de complicat este procesul de reciclare intr-un magazin mic, de cartie, am zis ca mai bine ma duc la un magazin cu aparate automate sau renunt de tot la returnare. Cel putin la un Profi am vazut ca trebuie ca angajatul de la casa sa scaneze cu o aplicatie de telefon codul de bare de pe fiecare sticla in parte si apoi iti genereaza un voucher/bon pentru magazinul lor.
      Daca vrei banii, trebuie sa ia voucherul ala si sa-l bage pe casa, de unde iti returneaza suma aferenta.

        (Citează)

  6. Nu vreau sa ma laud, eu reciclez de vreo 3-4 ani tot ce se poate.
    Langa cosul de gunoi din bucatarie am un cos mare de rufe in care punem toti, eu, nevasta si copiii, tot ce se poate recicla, de la o chitanta de la Lidl la sticle.
    La 3-4 zile, cand se umple cosul eu selectez toate ambalajele si le pun in saci si sacose diferite, plastic, pet-uri, carton, cutii bere si restul – metal, baterii, etc….
    Cam la o luna duc deseurile selectate la punctul de reciclare al Primariei Sector 6 de pe strada Valea Argesului.
    Nu iau niciun ban pe afacerea asta, dar cumva mi-a intrat in reflex si ma face sa ma simt bine.
    Ca sa va faceti o idee, toata familia mea produce acum doar un sac de 60 litri de gunoi menajer pe saptamana. Inainte de reciclare aveam 2-3 saci pe saptamana.

      (Citează)

    • Ion Marius:
      Nu vreau sa ma laud, eu reciclez de vreo 3-4 ani tot ce se poate.
      Langa cosul de gunoi din bucatarie am un cos mare de rufe in care punem toti, eu, nevasta si copiii, tot ce se poate recicla, de la o chitanta de la Lidl la sticle.
      La 3-4 zile, cand se umple cosul eu selectez toate ambalajele si le pun in saci si sacose diferite, plastic, pet-uri, carton, cutii bere si restul – metal, baterii, etc….
      Cam la o luna duc deseurile selectate la punctul de reciclare al Primariei Sector 6 de pe strada Valea Argesului.
      Nu iau niciun ban pe afacerea asta, dar cumva mi-a intrat in reflex si ma face sa ma simt bine.
      Ca sa va faceti o idee, toata familia mea produce acum doar un sac de 60 litri de gunoi menajer pe saptamana. Inainte de reciclare aveam 2-3 saci pe saptamana.

      Ce bărbat… Ce familie. Sper că sunteți mai mulți de la scrierea comentariului

        (Citează)

  7. Parcă ziceai că te duci să încarci mașina la hypermarket. Ce cauți la magazinele de cartier?

    Și parca ți-am zis ca sistemul ăsta ii penalizează fix pe cei care reciclam până acum, ca ne pune aiurea pe drumuri.

    Altfel, sistemul este gândit să stocheze gunoi în incinta micilor magazine. Și cei care reciclau sunt obligați să păstreze gunoiul intact necompactat. Pentru că de ce nu? Și de ce sa nu fie obligați și operatorii de salubritate sa opereze astfel de mașini în zonele lor?

      (Citează)

  8. Daca aparatele de reciclare sunt vesnic ocupate, inseamna ca sunt mult prea putine aparate disponibile.
    Persoana aia care s-a dus cu 300 de ambalaje in acelasi timp chiar a redus timpul de astepare, deoarece cu siguranta s-a miscat mai repede decat daca ar fi fost 100 de persoane, fiecare cu cate 3 ambalaje.

      (Citează)

  9. Noi mergem 1 data pe sapt sau la 2 sapt la Kaufland (au 6 7 si mereu e liber ceva). Si luam cam 40 50 lei de fiecare data. La Mega niciodata, mereu pline sau coada :)

      (Citează)

  10. ma incanta cand vad cum dai cu capul de realitate

      (Citează)

  11. Eu merg odata la 3 saptamani cu un sac cu vreo 60 pet-uri, merg la LIDL, niciodata nu am gasit coada si nici aparat stricat/plin. Poate am avut noroc. Cluj-Napoca.

      (Citează)

  12. Sorin:
    Daca tot nu vrei banii pe ele n-ar fi mai simplu sa le lasi la poarta? In maxim 2-3 ore trece cineva sa le ia. Vad zilnic oameni care cauta prin cosurile de gunoi, erau si inainte cativa dar de cand cu SGR s-au inmultit. E o imagine trista, dar decat sa faca banii aia alde Romprest si alti mafioti (care detin containerele de pe strada) parca prefer sa ii ia un amarat.

    stau la bloc intr-un complex inchis, nu pot sa le las in fata intrarii. Si nici nu le-as lasa pe strada ca nu mi se pare ok. Pana la urma ideea e sa reciclam cat mai mult.

      (Citează)

  13. Orice inceput e greu, asa merge Romania etc etc. Stie cineva de fapt ce se intampla cu ambalajele recuperate, unde sunt duse? Apoi nu inteleg de ce nu sunt in program si ambalajele produselor specifice fiecarui retailer, de exemplu la Lidl cumperi sana, kefir la sticle mici de plastic, ele nu au sigla aia pe ele. Aici in oras sticlele si borcanele le aruncam la un container din ala gen clopot, acum poti duce si anumite ambalaje din sticla la aparat si primesti 50 de bani. Usor redundant. Insa trebuie remarcat ca imediat cum e vorba de bani (fie ca se dau, fie ca se iau (vezi amenzile)), lumea ‘devine’ mai buna. De ani buni nu mai cred in civilizatia Vestica, ii vad pe munte, cand vin aici cu motoarele, la enduro si fac harcea-parcea parcurile nationale, ca nu e nimeni sa se ocupe de banii lor sau daca o fac, amenzile sunt prea mici comparativ cu veniturile strainilor.

      (Citează)

    • Am incercat si eu sa aflu ce inseamna “reciclarea” asta si ce se intampla cu ambalajele recuperate de RetuRo. Dar din pacate nu scrie nicaieri nimic legat de acest aspect, pare mai degraba ca discutam de la colectare selectiva si atat.

        (Citează)

    • PET-ul se topește și se fac alte recipiente din el. Vezi sticlele de pepsi că sînt puțin mai închise la culoare (plastic ”ars”, mai fumuriu).

        (Citează)

  14. Noi suntem obligati de cativa ani sa facem colectare selectiva (REBU, pubele galbene). Imi ia statul banii degeaba pe mizeria de garantie.
    Am redus cat se poate ambalajele de unica folosinta ca ne-a socat cate plastice aruncam saptamanal.
    Poate (inca ma gandesc) sa le las pe cele cu SGR de-o parte cand scot reciclabilele, dar sapatul prin sacii din pubela nu ma incanta si nici INCA un recipient de gunoaie in casa nu am chef sa implementez

      (Citează)

  15. Sorin:
    Daca tot nu vrei banii pe ele n-ar fi mai simplu sa le lasi la poarta? In maxim 2-3 ore trece cineva sa le ia. Vad zilnic oameni care cauta prin cosurile de gunoi, erau si inainte cativa dar de cand cu SGR s-au inmultit. E o imagine trista, dar decat sa faca banii aia alde Romprest si alti mafioti (care detin containerele de pe strada) parca prefer sa ii ia un amarat.

    Eu le-am lăsat frumos lângă aparatele de reciclat. Efectiv nu am avut răbdare să stau după cei cu sacii. Și nici acasă să le car înapoi. Îmi asum pierderea

      (Citează)

  16. Foarte multe ciudatentii si incertitudini in modul in care e implementat programul.

    Singura certitudine e garantia pe care o platesti si ajunge in conturile celor care opereaza sistemul.

      (Citează)

  17. Încearcă la un kaufland. La cel de pe Olteniței cred ca au 6…

      (Citează)

  18. RE: titlu
    De ce ? Nu cumva te costa mai mult timpul petrecut acolo decat cei… 20 de lei scosi ?
    Eu merg in continuare cu ele, cand se strang de 3 sacose, la ghenele colorate.

      (Citează)

  19. noroc ca am zile cand lucrez de acasa si pot sa duc ambalajele de garantie la Mega Image din fata blocului pana in ora pranzului. altfel se umple containerul, prind coada sau blocaje.

    amuzant este ca la sediu primim apa la 0,5 pe langa dozatorul La Fantana. am luat odata cam 88 lei si am cumparat dulciuri si sucuri sa impartim in birou. bine, e cam greu sa gasesti voluntari care sa se duca cu sacii, Mega Image e putin mai departe de sediul firmei :)

      (Citează)

  20. KMean:
    Unde se duc recipientele de 5l? Ca nu intra in aparatele de la magazinele de proximitate..

    În containerele galbene de reciclat plastic.

      (Citează)

  21. Marinel:
    PET-ul se topește și se fac alte recipiente din el. Vezi sticlele de pepsi că sînt puțin mai închise la culoare (plastic ”ars”, mai fumuriu).

    Din pacate, din ce am citit pe google, aceasta reciclare este posibila de foarte putine ori. Practic, orice refolosire diminueaza calotatea plasticului, iar conform informatiilor disponibile pe internet pare ca refolosirea este posibila de cel mult 3-4 ori. Mi se pare f frustrant ca ne chinuim cu reciclarea in aceste conditii, cand solutia corecta ar fi eliminarea plasticului oriunde este posibil – iar la bauturi, este complet posibil. Nu iti trebuie plastic in mod neaparat.

    Stie cineva mai multe, informatii corecte, dorect la sursa?

      (Citează)

    • Pe lângă reciclarea efectivă, trebuie neapărat redus și plasticul din ambalaje care ajunge aruncat în mediu, și cred că aici este principalul avantaj al sistemului SGR.

      Sticla și aluminiul, in schimb, se pot recicla la infinit.

        (Citează)

  22. Daca aparatul nu functioneaza, intri pe colectare manuala si magazinul este obligat sa iti dea banii. Numerar sau voucher, care voucher poate fi transformat in numerar.

    HOTĂRÂRE nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 (*republicată*) privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 1120 din 21 noiembrie 2022, articolul 14, alineatul 2.

    Din pacate, nu vad sanctiune pentru comerciantul care refuza colectarea.

      (Citează)

  23. Peturi, reciclare, salvat planeta….pun pariu ca unii inca mai cred in mos craciun.
    Metoda mea, o repet: tot ce e pet/doza, zboara in cosu de gunoi dupa ce a fost bine turtit ca sa ocupe cat mai putin loc.
    Alea de sticla ma incurca ca nu pot sa le turtesc si nici sa le sparg. Dar macar astea sint mai putine.

    https://quillette.com/2024/06/17/recycling-plastic-is-a-dangerous-waste-of-time-microplastics-health/

      (Citează)

  24. Reciclezi de multa vreme. Uneori e mai greu ( coada, blocat) dar în 5 min se rezolva. Nu obțin mai mult de 10 RON la un drum. Doar când fac și cumpărături, nu merg special pt retur.
    Dar am constatat o curățire a orașului. Indirect, tomberoanele galbene nemaiumplandu-se sunt mai puține plasticuri și doze aiurea iar tomberonul de menajer e săptămânal sub 1/4 plin. Doar cel debiodegradabil e de regula plin.
    Ar trebuii ca firmele de salubritate sa reducă tariful!!

      (Citează)

  25. KMean:
    Unde se duc recipientele de 5l? Ca nu intra in aparatele de la magazinele de proximitate..

    se accepta pana la 3 litri

      (Citează)

  26. Nu ai cum sa iei bon de 150 de lei de la aparat, pentru ca nu te lasa. Cel putin asa e la Mega Image, acolo unde dupa 20 de sticle se opreste si iti da bon.

      (Citează)

  27. Eu am mai luat de pe camp sau ce era la vedere de prin cosurile de gunoi (cum probabil face si Radu de a adunat cu sacii), astfel ca depinde de traseul ales zona in care ajung. intr-adevar unele Mega Image au sistem de returnare automata a bonului dupa 20 PET (10 lei), dar nu toate. Probabil cele cu sigla leu mare, dar nu cele cu sigla leu mic.

      (Citează)

  28. Eu n-am înțeles la sistemul asta de ce sunt reciclate doar sticle si doze de băuturi. De ce nu si alte ambalaje din plastic sau sticla ale altor produse.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus