un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

B4, C4, G4: care sunt diferențele dintre seriile de televizoare LG OLED din 2024

21 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Am văzut toate cele patru serii de televizoare LG OLED lansate în acest an, B4, C4, G4 și M4, iar când le pui unul lângă altul se văd mult mai bine diferențele de ecran, dar și de design, între ele. Toate sunt OLED, dar nu sunt egale între ele.

De reținut despre indicativul televizoarelor: seriile sunt descrise prin literele B, C, G și M, iar cifra 4 de după ele indică modele din 2024. C3, de exemplu, este un televizor din seria C a anului trecut.

În magazine, televizoarele LG OLED au însă coduri de genul OLED55C41LA. OLED este tipul panelului, 55 este diagonala sa în inci, C este seria, 4 este anul, iar acel 1LA din coadă este un cod pentru continent și țară. Lucrurile diferă un pic la seria G, vezi mai jos.

(Voiam să public articolul înainte de începutul campionatului, că poate se cumpără televizoare. L-am tot amânat, însă, din diverse motive. Sper să fie de folos însă pe termen lung, cum au fost și în alți ani unele asemănătoare.)

OLED-urile LG din seria B4

OLED-ul B4 este modelul entry-level în gama aceasta de la LG. Mie mi se pare un televizor care ar trebui să mulțumească pe 80-90% dintre oameni, în special dacă faceți upgrade de la un televizor mai vechi.

Linkuri: se găsește la Altex. Detalii mai multe sunt pe site-ul oficial LG.

B4 are cam toate funcțiile posibile pe el. Pentru imagine, folosește un panel de 120 Hz compatibil cu Dolby Vision iQ, cel mai performant standard HDR în opinia mea, dar și cu HDR10+. Are luminozitate mai mare decât generația anterioară, dar desigur nu la fel de mare precum seriile superioare C și G.

Pentru sunet, televizorul B4 integrează un sistem 2.0 de difuzoare cu o putere maximă de 20 W. Este compatibil Dolby Atmos și are și ieșire eARC pe unul dintre porturile sale HDMI. Este compatibil și Dolby Digital, DTS:X și alte standarde.

Pentru gaming și conectivitate la dispozitive externe, B4 are acum 4 porturi HDMI 2.1 care suportă toate funcțiile necesare gaming-ului de pe un PC rapid: refresh rate variabil (VRR) în intervalul 40-120 Hz, auto low latency mode și așa mai departe. În plus, acest televizor este compatibil G-Sync și sigla respectivă de pe el înseamnă că a fost testat de NVIDIA în acest scop (apare și la NVIDIA în listă). Este compatibil și cu AMD FreeSync, desigur.

B4 include și conectivitate Wi-Fi 5 și compatibilitate cu Airplay 2 și Chromecast built-in, care între timp a fost redenumit în Google Cast. B4 suportă și un sistem numit LG Wowcast, care permite conexiune wireless între televizor și soundbar-urile compatibile LG, conexiune ce poate susține Dolby Atmos cu 7 canale.

Procesorul este unul numit Alpha 8 și știe să decodeze inclusiv AV1. Platforma smart TV este WebOS 24. LG s-a angajat la un program numit WebOS Re:new prin care promite 4 update-uri viitoare de WebOS pentru acest televizor și pentru cele de mai jos.

Procesorul face și diverse îmbunătățiri audio-video, unele procesate cu inteligență artificială, precum AI Picture Pro pentru recunoașterea formelor și algoritmi Noise Reduction și Super Upscaling pentru creșterea rezoluției. Există și AI Sound Pro pentru sunet.

B4 este disponibil în diagonale de 48, 55, 65 și 77 inci. Telecomanda este cea clasică LG cu air mouse, ca și pe celelalte modele.

TLDR: B4 mi se pare un televizor foarte bun în general, chiar dacă în seria OLED este doar entry-level. Are cam toate funcțiile posibile pe care le vrei pe un televizor, oferă negru absolut prin panelul OLED cu pixeli care pot fi stinși individual și este și luminos pentru majoritatea scenariilor uzuale de utilizare.

OLED-urile LG din seria C4

Cum îmbunătățești un televizor ca B4, care deja are cam toate funcțiile posibile la bord? Uite că se poate.

Linkuri: se găsește la eMAG. Detalii sunt și pe site-ul oficial LG.

C4 are ceea ce LG numește un panel OLED Evo, mai luminos decât B4. De la diagonala de 55″ în sus, cel puțin, C4 este mai luminos decât B4 cu 30% pe ecranul întreg și cu 100% pe ferestre de mici dimensiuni, cum se testează de obicei luminozitatea maximă. Asta contează în anumite scenarii de montaj (camere foarte luminoase, de exemplu) sau în anumite filme unde uneori regizorul a vrut ca unele elemente să fie orbitoare, de exemplu faruri puternice sau soarele într-un deșert.

În plus, panelul urcă pe C4 până la 144 Hz, desigur tot compatibil Dolby Vision IQ, dar și HDR10 Pro și restul standardelor.

Difuzoarele au fost upgradate la un sistem 2.2 de 40 wați, mai puternic și mai melodios, deși recomandarea mea ar fi să cuplați un astfel de televizor cu un soundbar pentru a avea și sunet de calitate foarte bună pe lângă imaginea sa. Este desigur compatibil Dolby Atmos și alte standarde audio.

Pentru gameri, televizorul are patru porturi HDMI 2.1 și suportă refresh variabil în intervalul 40-144 Hz. Este compatibil G-Sync și FreeSync. Seria C a fost în ultimii ani un televizor excelent pentru gaming și rămâne așa în continuare, de obicei bătând la preț monitoare 4K de refresh similar (și care sunt doar monitoare chioare, nu smart tv-uri).

C4 are tot Wi-Fi 5, dar și Airplay 2 și Google Cast la bord, plus Wowcast pentru conexiune wireless cu soundbar-uri compatibile.

Procesorul de la bord este un Alpha 9 Gen 7, mai rapid decât pe B4, și asta îi permite să facă procesările de imagine mai repede, dar și să pară mai iute în interfață. Ai desigur AI Picture Pro, AI Sound Pro și restul algoritmilor.

În plus, pe C4 apare o funcție nouă din WebOS pe care mi-aș dori-o și eu acasă: multiview. Practic ecranul se împarte în două ferestre (4 ferestre la G4) și le poți configura pe fiecare, de exemplu poți avea în stânga transmisiunea TV sau input-ul de la HDMI, iar în dreapta YouTube sau Spotify sau screen sharing.

Mi-ar plăcea asta. Mi se pare foarte utilă când vrei să vezi meciul, dar fiică-ta spune “vreau Cocomelon pe televizor!” Sau transmisiunea TV într-o parte și screen sharing de pe laptop în cealaltă, poate chiar cu un alt canal TV.

Standul inclus în cutie este unul ceva mai elegant ca aspect. Este gândit și pentru compatibilitate cu soundbar-ul LG SC9, care se poate așeza perfect pe acest stand, inclusiv la montarea pe perete, un avantaj mare la instalare. O sinergie între televizoarele LG și soundbar-urile lor permite configurarea și controlul soundbar-ului folosind doar telecomanda televizorului, setările soundbar-ului fiind integrate în meniurile televizorului.

TLDR: C4 rămâne modelul best-buy al seriei. Include toate funcțiile posibile, crește luminozitatea față de B4 până la un nivel mulțumitor pentru cam toată lumea și oferă și o mică îmbunătățire de sunet. Este un televizor excelent, dar și un monitor excelent pentru gaming 4K pe o placă video performantă.

OLED-urile LG din seria G4

Acesta este vârful de gamă al OLED-urilor LG. Panelul său este tot unul OLED Evo, dar față de B4 este cu 70% mai luminos pe ecran complet alb și cu 150% mai luminos pe ferestre de 3%. Brightness Booster Max îi spune LG și în măsurători luminozitatea trece de 2.000 nits.

Linkuri: se găsește la eMAG. Detalii sunt pe site-ul oficial LG.

Sporul de luminozitate este obținut în mai multe moduri. Unul dintre ele este prin utilizarea unui strat numit MLA peste panelul OLED. MLA înseamnă micro lens array și, ca analogie, închipuiți-vă un strat fin de lupe amplasate peste fiecare pixel al televizorului, lupe care au rolul de a concentra lumina acestuia în față, împiedicând disiparea ei pe alte direcții și deci crescând intensitatea fluxului util de lumină.

În plus, G4 este primul televizor dintre cele de până acum echipat cu heatsink pe spate. Este un radiator pasiv care disipă căldura diodelor LED din panel. Acestea, la luminozitate maximă, pot ajunge la temperaturi înalte, dar cu un radiator care preia căldura lor, OLED-ul din seria G4 poate urca deci la luminozitate și mai mare sau o poate susține pe perioade mai lungi înainte de a fi redusă automat.

În general, doar modelele flagship ale producătorilor au heatsink. LG are pe seria G4 și pe seria M4 de mai jos.

Pe lângă luminozitatea mult mai mare, și sunetul a fost upgradat la un sistem 4.2 de 60 de wați. Conectivitatea wireless Wowcast cu soundbar-uri LG compatibile este, de asemenea, integrată.

Ca și pe celelalte modele, cele patru porturi HDMI 2.1 suportă refresh variabil până la 144 Hz, G-Sync și FreeSync. Pe această serie apare și conectivitatea Wi-Fi 6 și desigur AirPlay 2 și Google Cast.

Un alt aspect îmbunătățit pe seria G4 este design-ul televizorului. B4 și C4 arată ca televizoarele normale, au panel subțire, dar și o zonă în spate mult mai groasă, unde se află electronica și porturile. G4, în schimb, are un design subțire pe toată suprafața sa și ceea ce LG numește design One Wall, în ideea că poate fi montat lipit de perete.

Iată o comparație C4 vs G4 din profil:

În mod uzual, seria G este gândită pentru montare pe perete și în cutie găsiți un suport de perete. Suportul acesta LG este foarte discret și micuț și, deși permite și rotirea ușoară stânga-dreapta pentru acces ulterior la porturi, există un fel de locaș pe spatele televizorului în care acest suport intră aproape în totalitate, astfel că televizorul pare lipit de perete.

Revenind însă la codurile televizoarelor, în acest an LG oferă modelul G4 și cu stand clasic. Sunt două coduri în comerț:

  • OLEDxxG41LW – cu W de la wall, probabil, include doar suportul de perete.
  • OLEDxxG41LS – cu S de la stand, probabil, și include stand clasic.

Am văzut și soundbar-ul SG10, gândit pentru acest televizor. Este un model foarte elegant și foarte subțire, potrivit pentru instalare pe perete sub televizor, moment în care are cam aceeași grosime cât televizorul, adică vreo 2-3 cm cu totul. Există un display discret în centru și câteva butoane de control pe margine.

Soundbar-ul în sine este compatibil Wowcast și poate fi conectat wireless la televizor, de altfel.

Procesorul din televizor este un Alpha 11, varianta de top a LG. Este mult mai rapid decât B4 și C4. Cei de la LG spun că este atât de performant încât poate face procesări avansate de imagine inclusiv în conținut protejat DRM, precum cel de pe Netflix. Asta este o veste bună dacă te uiți la seriale mai vechi de acolo și vrei să beneficiezi de algoritmii de îmbunătățire a imaginii.

Funcția multi-view urcă pe G4 la 4 ferestre, dintre care două pot fi intrări prin HDMI. WebOS va veni tot cu 4 actualizări de versiune în timp. Pentru G4, LG oferă și o garanție de 5 ani pentru ecranul OLED.

TLDR: modelul G4 oferă cea mai mare luminozitate dintre toate seriile (și 5 ani garanție panou OLED), plus sunet un pic îmbunătățit față de C4 și vine și cu un design mai plăcut, care-l lipește perfect de perete sau îl face să arate bine dacă este montat pe stand, chiar și în mijlocul unei camere.

Este cel mai bun din gama 2024 de televizoare LG, gândit pentru cei ce vor cea mai bună calitate a imaginii pe un OLED LG și cel mai rapid procesor pentru procesările avansate necesare.

 

Un aspect de reținut: majoritatea cifrelor despre luminozitate se referă la diagonalele de 55, 65, 77 și 83 inci. Cele mai mici de atât, din motive constructive, pot avea performanțe mai slabe.

Puteți genera o comparație între modelele B4, C4 și G4 pe FlatPanelsHD și pe DisplaySpecifications.com, deși aici unele cifre mi se par greșite.

OLED-urile LG din seria M4

Televizoarele M4 sunt un produs de nișă. Sunt, de fapt, televizoare G4, dar toate intrările, toată conectivitatea, procesarea și ieșirile diverse se află pe o cutie separată, numită Zero Connect Box, cu care televizorul comunică wireless.

Este, practic, un televizor wireless din aproape toate punctele de vedere. Are nevoie de alimentare de la priză, dar orice alt semnal vine de la Zero Connect Box, care suportă transmisiune 4K la 120 Hz.

Panelul este unul de G4, cu tot cu luminozitatea maximă a acestuia, radiator și restul avantajelor. Sunetul este similar.

Pot apărea interferențe la transmisia semnalului și, în principiu, mi se pare un produs de nișă, gândit pentru cei ce nu vor cabluri în jurul său, de exemplu într-o cameră cu design bine lucrat, poate cu televizorul montat pe un stand în centrul său. Cutia trebuie montată undeva în fața televizorului, până la 30 de metri distanță, dar fără obstacole între cele două.

Dacă vedeți însă prin magazine un model din seria M, să știți că este vorba despre un televizor aproape wireless. Eu aș alege modelul G4.

Alte serii:

În anii anteriori, LG vindea și seria A. Televizoarele din această serie erau modele entry-level bune doar pentru filme, nu și pentru gaming, având un panel de maxim 60 Hz. Acum se mai vând în doar câteva țări, iar în România modelele 2024 încep cu seria B4.

Există, apropo, și seria Z. În acest an nu cred că a fost lansat un model Z4, așa că pe piață se găsește doar Z3 de anul trecut. Seria Z este una de televizoare OLED cu panel 8K, dacă vreți așa ceva. Mi se pare că pe un astfel de televizor a demonstrat cândva NVIDIA gaming-ul în rezoluție 8K pe plăcile lor video de top.

Un OLED Z2, din 2022, costă 100.000 de lei, apropo. Z3 încă nu am găsit listat la noi.

    4 comentarii

  1. Întrebare serioasă de nespecialist: e asa mare diferență între LG și restul gen Samsung?

    Dupa ce m-am obișnuit cu telecomanda slim, minimalista de la Samsung, cea de la LG mi se pare din secolul trecut. Da, apreciez ușurință cu care muți cursorul pe ecran, îmi displac dimensiunea și butoanele.

      (Citează)

    • Daca compari un Samsung Oled cu un LG Ooled, diferentele nu sunt asa mari. Eu am impresia ca un Samsung S95C e mai luminos, mai bine vizibil in soare ca un oled de la LG..Dar daca compari un Samsung care nu e Oled cu un LG Oled, clar Samsungul pierde.

        (Citează)

  2. Eu urmăresc un OLED de la LG. Aș fi ales un LG C4, dar prețurile sunt prea mari. Cred că voi cumpăra un LG G3 la preț redus și diagonală de 55 inci. Aș fi mers pe un C4 de diagonală mai mare, dar e mult prea scump.

      (Citează)

  3. Astept C4 sa se ieftineasca! C3 si G3 is pe la 5000-5500(cand e oferta).
    Sper ca peste un an cam asta sa fie si pretul pt C4

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus