un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum mi s-a părut Euro 2024 până acum și ce meciuri urmează în faza eliminatorie

29 Jun 2024  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Nu că este un campionat bun până acum? Faza grupelor a adus foarte multe goluri, iar multe dintre ele spectaculoase. Vreo două meciuri mi s-au părut plictisitoare: culmea, chiar Spania-Italia și Olanda-Franța, de la care aveam așteptări mari.

În rest, însă, am văzut partide frumoase, disputate până la capăt. Mi-a plăcut jocul Germaniei, Angliei și Spaniei. O mulțime de alte echipe s-au prezentat bine și ar putea ajunge în semifinale învingând acum țările mari.

De România nici nu mai zic, m-a încântat calificarea de pe primul loc, dar mai mult m-a încântat jocul bătăios, fără teamă, al echipei noastre.

Urmează un meci greu cu Olanda, dar cred că o victorie este posibilă. Istoric vorbind, statistica nu este de partea noastră, România are o singură victorie împotriva Olandei, pe când “batavii” ne-au “batavit” de 10 ori.

Dacă ne uităm un pic prin grupe, Spania este singura echipă cu 3 victorii în 3 meciuri, terminând grupa cu numărul maxim de puncte. Echipe ca Franța sau Italia de obicei încep la turație mai mică și cumva ajung mereu departe. Portugalia mi s-a părut în formă bună, la fel și Germania. Elveția și Belgia ar mai putea produce surprize. M-a uimit că Polonia și Croația au plecat acasă încă din grupe.

Grupa României este singura unde toate echipele au terminat cu 4 puncte. Mai rar o astfel de situație.

Citeam pe site-ul UEFA că este un campionat al recordurilor. Printre ele, Lamine Yamal este cel mai tânăr jucător de la un Euro, debutând la spanioli la doar 16 ani și 388 de zile. Luca Modric a devenit cel mai în vârstă marcator, la 38 de ani și 289 de zile.

Cristiano Ronaldo este singurul jucător din lume care a jucat la 6 turnee Euro, primul fiind în 2004. Și a jucat și bine!

Din păcate, în liga blogului la Match Predictor am căzut mult. Acum o săptămână eram în top 3. Ultimele meciuri din grupe, unde au fost câteva surprize, mi-au dat-o tare și acum sunt pe locul 21 din vreo 90.

La Fantasy Football am un total de 147 de puncte, făcute din 71-45-31 în cele trei etape ale grupelor.

Mai sunt în total 15 meciuri. Primele au loc astăzi, Elveția-Italia de la ora 19 și Germania-Danemarca de la ora 22. România va juca împotriva Olandei pe 2 iulie, la ora 19, în Munchen.

Tabloul competiției arată ca mai jos:

Se conturează un Spania-Germania în sferturi. Franța-Belgia s-ar putea termina oricum, deși nu m-ar mira ca francezii să treacă mai departe cu noroc din acela în care dau gol din singurul lor atac, iar belgienii ratează tot meciul.

România, dacă trece de Olanda, ar putea avea un adversar accesibil în sferturi, pentru că nici Austria și nici Turcia nu sunt echipe de nebătut.

Anglia cred ca va trece de Slovacia, dar Elveția-Italia este un alt meci în care orice se poate întâmpla. Per total, mi se pare că România sau Olanda au cea mai ușoară traiectorie spre semifinale.

Comentariul putea fi mai bun. Sunt de acord cu ce-a zis Tolontan într-un articol: este ridicol ca ProTV, cu 60 de milioane de euro profit, să comenteze meciurile din studioul din București, în loc să cheltuiască doar câteva mii de euro pentru a trimite comentatorii la fața locului. Doar meciurile României și probabil semifinalele și în sus vor fi comentate de la stadion.

ProTV a urmărit rețeta din alți ani. La fiecare câteva minute, generatorul de freze scoate câte un “citiți pe sport.ro ca să aflați cine a făcut ce” și “disponibil și pe voyo”.

Mă uitam pe lista sponsorilor. 5 din 13 sponsori mari sunt companii chinezești. Pe stadioane este plin de reclame la Aliexpress, Alipay, BYD, Hisense și Vivo, de multe ori în caractere chinezești. Europenii par a avea o relație love-hate cu chinezii. Pe de o parte se plângă că le fură joburi și piața auto și cea de haine, așa că impun taxe; pe de altă parte le iau cu plăcere banii chinezilor și prietenia pe care aceștia o plătesc.

Lidl și Coca-Cola sunt singurii sponsori alimentari. Adidas produce echipament sportiv, iar un alt sponsor mare este Strauss, o companie care produce în principal echipamente de protecție sau haine normale pentru muncă — salopete, geci, pantofi speciali etc. Dacă vreți o geacă portocalie cu benzi reflectorizante pe ea, they’re your guy. Au și haine normale ascunse prin meniu, poate vor să se extindă.

În schimb, logo-ul Atos parcă nu mai pică bine la campionat. Compania este una mare de tehnologie și transformare digitală, activează în toată lumea în diverse sectoare, dar zilele acestea are probleme financiare și este aproape de un colaps sau măcar o restructurare amplă.

Au tot fost știri despre cum recent planurile de restructurare au fost refuzate de companii creditoare, iar unele mari (Onepoint și Econocom) s-au retras chiar din discuții. Câțiva membri ai boardului Atos și-au dat demisia. Pare o criză financiară puternică în interior. Atos angajează și în România în jur de 2.300 de angajați și sper că nu vor fi afectați.

    14 comentarii

  1. 16 ani și 388 de zile?

      (Citează)

    • Ca să nu zica 15 ani si 753 de zile.

        (Citează)

    • Din pacate radu are probleme de sanatate..sau un AI scrie in locul lui..

        (Citează)

    • Dacă dai un search, e o greșeală făcută de 3SportsGh pe Instagram și X, preluată pe nemestecate de alte câteva surse. Celelalte variante sunt 38 respectiv 338, plauzibile măcar.

      Nu fiți hateri, poate că Radu a integrat AI în scrierea articolelor și mai dă unele mici rateuri. Cine mai are timp să și corecteze ce scrie, în ziua de azi…

        (Citează)

    • Da, am mai observat greseala asta, de asta am zis de AI. Ideea e ca dureaza 10-15 min pe zi sa citeasca comentariile si sa corecteze greselile.

        (Citează)

    • Pe mine ma nelamureste cum Radu, care spune ca la unele articole lucreaza cateva ore sau zile, nu face efortul sa mai intre 10-20 de minute sa citeasca comentariile si sa corecteze greselile.

        (Citează)

  2. Cred ca ești singurul care a găsit ceva frumos la jocul Angliei de pana acum. Pana și englezii făceau glume ca au adormit de plictiseala la modul în care au jucat.

      (Citează)

    • Subscriu. Am venit să scriu exact comentariul ăsta și am dat peste al tău Marius. Una din echipele care a dezamăgit până acum. Om vedea mai departe. Au un culoar ușurel, poate îi batem în semifinală, dacă ajung ei acolo… 🤣

        (Citează)

  3. Pot sa fiu singurul Gica Contra de aici și sa zic ca nu mi-a plăcut deloc jocul nostru, poate cu o excepție la meciul cu Ucraina? Nu am pretenții de joc excepțional, dar măcar sa nu ne mai încurcam în picioare când primim mingea, sa nu mai dam pase aiurea care nu ajung nicăieri, sa nu mai driblam și sa facem fente timp de 10 secunde pana pierdem oricum mingea. La jocul cu Slovacia a fost noroc pur, am jucat prost dar datorita acelui penalty am reușit o egalitate. La cel cu Belgia s-a văzut ca dacă echipa e cât de cat mai buna (Belgia nu a fost în cea mai buna forma a ei la meciul ala) nu avem șanse.

      (Citează)

  4. “Atos angajează și în România în jur de 2.300 de angajați”

    Omul nostru chiar nu citeste ce scrie. Cat o fi de greu

      (Citează)

  5. La modul in care scrie, se pare ca Radu are ceva probleme. Nu ar fi mai bine sa scrie numai despre ce se pricepe sau eventual sa isi reciteasca articolele inainte de a le posta ?! Intru din ce in ce mai rar pe aici. Curand acest site va avea pentru mine soarta lui idevice.ro , un alt site care cu timpul a devenit o mizerie de necitit.

      (Citează)

  6. cand am vazut ca ti-a placut jocul Angliei am zis ca e de ajuns cat am citit…

      (Citează)

  7. Cand am vazut titlul cu fotbal nici n-am mai citit articolul, am sarit direct la comentarii sa aflu ce e gresit in el

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus