un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de iunie 2024

28 Jun 2024  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

O să sun ca un aparat defect dacă repet pentru a nu știu câta oară că a fost o lună bună datorită companiei NVIDIA — dar fix asta s-a întâmplat! Din nou! Plus datorită Apple, de data aceasta.

BURSĂ

Situația mea în eToro este următoarea:

  • o săptămână: -0,7%
  • o lună: +1%
  • 3 luni: +5%
  • 6 luni: +17,9%
  • YTD: +17,6%
  • 12 luni: +22%

Sunt profitabil pe: NVIDIA, Meta, TSMC, Intuitive Surgical, ASML, Eli Lilly, Novo-Nordisk, Google, Amazon, Semtech, Mastercard, Visa, Microsoft, Apple, Berkshire Hathaway, Pepsi, Adobe, McDonald’s, Liberty Media Formula One, IBM.

O surpriză plăcută a fost Apple, care în lunile anterioare a scăzut treptat, iar în aprilie era pe la 165 usd. Apoi a venit WWDC, unde Apple a anunțat multe funcții interesante pentru iOS și MacOS, plus Apple Intelligence, iar analiștii au spus “uuu, noutăți bune, probabil vor declanșa un super-ciclu de upgrade de telefoane din partea clienților și vor atrage și clienți noi”.

Așa că acțiunile Apple au crescut 12% într-o lună, sărind de la 190 usd la 217 usd. Momentan se învârt pe la 213 usd. În ultimele 3 zile, diverși analiști financiari au dat target de 240-260 usd la 12 luni, deci este posibil să mai crească.

NVIDIA a fost o altă vedetă a pieței. Acum o lună au divizat la 10 acțiunile, adică cine avea o acțiune, acum are zece, iar prețul fiecăreia a scăzut de 10 ori. Valoarea lor a crescut în această lună până la 140 usd (ar fi fost 1.400 usd înainte de divizare, imens!), iar apoi au scăzut după ce diverși investitori au vândut actiunile lor, probabil pentru a-și cumpăra iahturi și lamborghiniuri.

Acum se învârt pe la 124 usd, iar targetul mediu, bazat pe 36 de analiști financiari, este de 160 usd. Personal cred că vor mai crește, dar este periculos deja. La un moment dat sigur va avea loc o corecție semnificativă a valorii, probabil când vor rata o țintă de vânzări sau pur și simplu pentru că mulți vor dori să scoată profitul maxim înainte de a se sparge vreo bulă.

Și ce se întâmplă la Meta este spectaculos. Acțiunile companiei ajunseseră pe la 90 usd în octombrie 2022, probabil pe fondul investițiilor ratate în metaverse și VR. Și totuși, astăzi sunt la 520 usd.

Și Google a avut o perioadă bună. S-a zis că a fost cea mai plictisitoare conferință I/O din anii recenți, dar totuși acțiunile lor sunt +6% în ultima lună și +32% în ultimele 6 luni. Bănuiala mea este că I/O a fost plictisitoare pentru consumatori, dar asta pentru că au anunțat tot felul de funcții și servicii B2B, care aduc bani companiei.

O evoluție pe care nu o înțeleg este a companiei Adobe. Guvernul SUA îi investighează pentru abuzuri în relația cu clienții la anularea abonamentelor. Par încolțiți din multe direcții de diverse alte companii care oferă servicii similare, deși multe dintre ele B2C, iar Adobe vinde mult pe B2B (să nu credeți că din Photoshop fac banii…).

Acțiunile Adobe au scăzut 8% în ultimele 6 luni, dar în ultima lună au crescut aproape 16% și în ultima săptămână 3%. Ai zice că investigația guvernului american le-a apreciat acțiunile. Mai mult, ele se învârt acum pe la 544 usd, dar analiștii dau o țintă de 620 usd peste 12 luni.

O fost oricum o lună bună pentru tehnologie. NASDAQ 100, care include în principal acțiuni de tehnologie, a ajuns la 20.000 usd. S&P 500 a trecut de 5.500 usd. S-au rupt noi recorduri în această lună.

Piața este pe Neutru, unde a trecut de la Fear.

Și iată harta principalelor companii din bursa americană:

CRIPTO

Bitcoin a fost la 70.000 usd la început de iunie, dar apoi a scăzut constant până pe la 60k și acum s-a stabilizat pe la 62k. Sunt uimit că rămâne totuși constant pe la astfel de praguri mari.

FONDURI

Aici nu am nimic de spus, au evoluat la fel ca bursa.

Vreau să vă arăt un articol din mai 2024, care spune următoarele:

“Banca Transilvania, liderul pieţei bancare din România, a ajuns la 100.000 de clienţi Premium Banking, un avans de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în acest segment intrând clienţii cu economii sau investiţii de 75.000 – 200.000 de euro ori cu venituri lunare de cel puţin 10.000 de lei, primite în cont BT”

Aș fi curios ce a crescut, mai exact: numărul celor care pur și simplu au mai mulți bani în cont pentru că poate i-au mutat din alte bănci sau numărul celor cu venituri lunare tot mai mari?

20% dintre ei sunt în București, iar 12% în Cluj, mai spune comunicatul.

IMOBILIARE

Ar putea scădea dobânzile pentru că BNR are o ședință de politică monetară pe 5 iulie și atunci ar putea decide scăderea dobânzii de referință.

Pe 6 iunie, Banca Centrală Europeană a redus cu 0,25 pp dobânda de referință. Ar trebui să atragă o reducere și în România.

Pe de altă parte, se spune tot mai clar că strategia financiară a actualului guvern al României este nefezabilă pe termen lung. În septembrie cresc pensiile. Deficitul bugetar este mare, neîncasările sunt mari. Se spune deja foarte clar că pe final de an trebuie crescute din nou taxele, ceea ce va anula orice reducere a dobânzilor sau IRCC-ului.

    2 comentarii

  1. toti suntem traderi in bull market :))

      (Citează)

  2. Nu mai bine luai tu un ETF pe Nasdaq si erai pe plus cu un % similar? 25-30%?
    Decat sa stai sa faci cherry picking?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus