un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Asus lansează ROG Ally X cu îmbunătățiri hardware și de design semnificative (baterie dublă!)

3 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Asus be like: mulțumim că ați cumpărat consola portabilă ROG Ally după lansare și ați fost beta testeri pentru ea. Asta ne-a ajutat să-i descoperim părțile slabe și acum, doar un an mai târziu, să lansăm ROG Ally X, un facelift care practic îmbunătățește tot ce contează.

Update: la eMAG.

OK, nu-i chiar așa dramatic. Să vezi un produs superior după doar un an poate fi uneori și un lucru bun, convingându-i pe cei care încă aveau îndoieli că acum este momentul bun să cumpere și ei. Cei care au fost early adopters oftează acum puternic, dar acesta este riscul cam la orice achiziție, până la urmă. Uneori poți cumpăra o mașină și producătorul anunță apoi a doua zi că vine facelift-ul.

Totuși, sfatul meu pentru cei care au ROG Ally-ul original și îl folosesc din plin ar fi să-l vândă cât încă are o valoare mai mare. Odată ce ROG Ally X intră pe piață, pe 22 iulie, consolele originale second-hand probabil vor înregistra o scădere de preț.

Uitați de ce zic asta: ROG Ally X îmbunătățește o mulțime de aspecte ale consolei, inclusiv dublându-i bateria de la 40 Wh la 80 Wh!

ROG Ally X folosește același ecran de 7 inci și 1080p la 120 Hz ca și originalul și are același procesor AMD Z1 Extreme ca originalul. Legat de ecran, poate că ar fi fost plăcut să vedem un panel OLED, ca pe cel mai recent Steam Deck. Legat de procesor, Asus nu avea altă soluție pentru că AMD nu a lansat ceva mai bun între timp, din câte știu eu.

Restul hardware-ului, însă, s-a schimbat:

➡️ stocarea internă a crescut de la 512 GB la 1 TB. Mai mult, stocarea se face acum pe SSD de tipul 2280 (clasicele SSD-uri M.2 de 80 mm lungime), nu 2230. Asta este un avantaj semnificativ pentru că SSD-urile de tip 2280 sunt cele mai populare și devin în general mai ieftine. Probabil că poți upgrada ROG Ally X la 8 TB, de exemplu.

➡️ bateria crește de la 40 Wh la 80 Wh, cum spuneam. Cei care au testat variante pre-production spun că autonomia este de două ori mai mare și chiar mai bună, vedeți un clip mai jos despre asta.

➡️ memoria RAM crește de la 16 GB al 24 GB DDR5 și este de tipul 7500 MHz.

➡️ Asus renunță la portul lor proprietar pentru conectarea la o placă video externă, pe care practic doar ei o produceau, și acum ROG Ally X include un Thunderbolt pe USB-C pentru conectarea la orice GPU extern pe Thunderbolt. Sunt de fapt două porturi USB-C acum pe consolă, unul compatibil Thunderbolt pentru plăci externe, altul USB 3.2 Gen2 cu suport pentru încărcare la putere mare.

➡️ încărcarea, apropo, crește de la 65 wați la 100 wați. Încărcătorul din cutie este însă tot de 65W.

➡️ răcirea este îmbunătățită cu noi ventilatoare, o fantă de ventilație în plus, heatpipe-uri mai bine șamd.

➡️ cititorul de carduri microSD a fost schimbat cu alt model. Cel de primele console nu era foarte fiabil și se defecta des, ceea ce a creat chiar un scandal pentru că Asus nu voia să recunoască problema ca fiind una generală.

Și mie cele de mai sus mi s-ar fi părut oricum mai mult decât suficiente pentru un facelift, dar ROG Ally X vine cu îmbunătățiri mari și la aspectul fizic sau, mai bine zis, la forma sa.

Consola Ally X are grip-ul pentru palme de dimensiuni mai mari, este mai gros, deci consola este mai ușor de ținut în mâini. Trăgacele sunt mai mari. Pe spatele consolei, butoanele Macro sunt mai mici pentru a fi mai greu de apăsat accidental.

Îmbunătățirea semnificativă este însă la joystick-uri, care au acum rating de 5 milioane de cicluri, nu de 2 milioane. Sunt modele îmbunătățite, de nivelul celor din controllerele de PS5, și sunt și modulare, deci pot fi ușor înlocuite cu unele 3rd party în caz că vreți unele cu efect Hall.

Și mai sunt și altele. Cei care au butonat deja ROG Ally X spun că Asus a schimbat și poziția vibratoarelor pentru a crește feedback-ul haptic, că difuzoarele sunt mai bune, că butonul de Power este mai ușor de simțit la deget, iar butoanele frontale sunt mai înalte și D-pad-ul este îmbunătățit.

Sunt multe schimbări în bine, e clar asta. Prețul crește la americani cu 100 de dolari. Va fi o creștere de preț și aici, poate de 150 de euro, dar mi se pare că merită pentru toate acestea schimbări în bine. Aștept prețul final, desigur, probabil va fi anunțat în curând pentru România.

Clipul de mai jos arată bine diferențele și câteva benchmark-uri neoficiale:

asus s5507

    5 comentarii

  1. Dacă puneau și trackpad, măcar pe dreapta, făceam trecerea de la Steam Deck .

      (Citează)

  2. De fapt Asus a copiat iar de la Valve. E bine că au adus îmbunătățirile astea, dar prețul va fi pe măsură. Exact de asta m-am temut la Asus și alți producători de hardware, că vor produce câte o versiune pe an și versiunea anterioară va fi uitată. Uite că facelift-ul la Asus Ally vine mai târziu, dar cu preț pe măsură. Nici dacă adăugau trackpad nu treceam de la Steam Deck OLED.

    Singurul lucru pe care l-aș vrea în următorul Steam Deck este un SSD 2280. Sunt atât de comune încât poți pune dublu capacității față de unul 2230 dacă poți folosi 2280.

      (Citează)

  3. Deja la banii ăștia îmi iau PC

      (Citează)

    • Gg:
      Deja la banii ăștia îmi iau PC

      Nu comparăm aici mere cu pere. Un handheld ca Asus Ally sau Steam Deck are utilitatea lui. Având în vedere portabilitatea și hardware-ul, vei fi uimit de cât de bine funcționează pe astfel de dispozitive jocuri noi. Având ecranul mic nu e nevoie de rezoluții mari ca la un monitor de PC clasic.

        (Citează)

  4. Mihai: Nu comparăm aici mere cu pere. Un handheld ca Asus Ally sau Steam Deck are utilitatea lui. Având în vedere portabilitatea și hardware-ul, vei fi uimit de cât de bine funcționează pe astfel de dispozitive jocuri noi. Având ecranul mic nu e nevoie de rezoluții mari ca la un monitor de PC clasic.

    Am văzut ce poate face un Steam deck, dar după ce am investit un buget serios în pc-ul de gaming nu prea mai e atractiv unul. Oricum, cum ziceai, pentru o persoană care e mereu pe drumuri e foarte util.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus