un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple Intelligence nu va fi lansat în Uniunea Europeană, nici iPhone mirroring și remote desktop

25 Jun 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Apple a anunțat că nu va lansa în acest an în Uniunea Europeană cea mai importantă noutate din iOS 18: 🚫 Apple Intelligence, suita lor de aplicații AI de editat fotografii, rezumat texte, generat imagini și emoji-uri și deci probabil nici îmbunătățirile pentru Siri sau interacțiunea ChatGPT.

Pe lângă Apple Intelligence, compania nu va lansa în UE nici:

  • iPhone Mirroring pe Mac
  • SharePlay screen sharing (care este un soi de remote desktop)

Motivul este stupid. Apple pretinde că reglementările de interoperabilitate din Digital Markets Act îi vor obliga să scadă nivelul de securitate al produselor și serviciilor lor, ceea ce ar putea compromite confidențialitatea datelor personale.

This is bullship. Este doar mârlănie Apple, un pretext ca să le-o tragă și ei celor din UE după ce UE le-a tras-o întâi cu legea Digital Markets Act care-i obligă nu doar să permită magazine alternative de aplicații, dar și alți procesatori de plăți, să informeze utilizatorii de oferte mai bune, de furnizori alternativi de servicii șamd.

Așa că Apple, într-un moment pur meschin, zice “ah da? atunci nu aducem funcțiile noi în UE“. Compania a refuzat să specifice ce reglementări din DMA i-ar forța să reducă securitatea datelor și, de altfel, a refuzat să dea orice altă explicație dincolo de comunicatul de mai jos.

We are concerned that the interoperability requirements of the DMA could force us to compromise the integrity of our products in ways that risk user privacy and data security

Au refuzat dintr-un motiv evident: nu au o explicație logică. DMA nu are legătură cu securitatea datelor. Poate chiar din contră, UE este în top în ceea ce privește reglementările pentru securizarea datelor.

 

Ce anume poate fi legat de interoperabilitate sau securitate la iPhone Mirroring, care îți permite să vezi notificările și ecranul telefonului tău pe cel al laptopului tău? În fond, deja fac jumătate din asta. SMS-uri se sincronizează din telefon în MacBook, ba chiar pot scrie mesaje pe laptop și acestea sunt de fapt trimise de telefon. Dacă mă sună cineva pe iPhone, pot prelua apelul pe MacBook. Poți sincroniza fotografiile din telefon pe laptop.

Ce mai contează restul notificărilor? Unde este problema de securitate?

Sigur că, dacă accesezi telefonul folosind laptopul sau vrei să vorbești cu ChatGPT, pe undeva scade securitatea sistemului deoarece apare o conexiune externă. Pentru asta există însă criptare, opt-in, parole și servere bine securizate de profesioniști. În plus, în restul planetei care ar folosi această funcție nu ar scădea securitatea datelor, doar în UE?

Este doar un comportament de copil care se răzbună că părinții i-au cerut să se ducă la culcare mai devreme, așa că le ascunde cheile ca să-i încurce a doua zi.

 

Și știți care-i problema mai mare? Nu lipsa acestor funcții. Acestea sunt noi. Cine a trăit fără ele până acum o poate face și în continuare, deși mi-ar plăcea acel iPhone Mirroring.

Nu, problema adevărată este că telefoanele iPhone nu vor deveni mai ieftine în UE pentru că lipsesc aceste funcții și servicii. Nu, prețul va fi același, ca și cum ai plăti și pentru aceste noi funcții, chiar dacă nu ai voie să le folosești. Asta este chiar mârlănie.

De altfel, Apple a spus că nu va aduce aceste funcții în UE în acest an, nu doar la lansarea iOS 18, și nici nu a avansat o dată pentru lansarea lor. Poate 2025. Poate niciodată. Cei mai mari pierzători sunt tot ei, că-și îndepărtează din fani, din motivele de upgrade la iPhone 15 sau 16, din imaginea pe care o au.

surse: 9to5 Mac, Bloomberg, Engadget.

    20 comentarii

  1. Nu e marlanie, pana a la urma e alegerea clientului sa dea banii. Dar apple stie ce maimute are ca si cumparatori, asa ca forteaza tare, oricum vor plati.

      (Citează)

  2. UE, ca intotdeauna, suprareglementeaza si aduce socialismul ei ieftin in orice miscare. Acum cica ma protejeaza de abuzul apple si lasa third parties sa isi faca magazine si sisteme de plata in iOs. Si uite asa vor strica un sistem funnctional neatins de toti indienii si chinezii cu aplicatiile lor.

    Multumesc UE pentru inca un deserviciu. Huawei si chinezii isi freaca mainile cand faceti treaba in locul lor. Sau ma rog, poate ati fost stimulati.

    Ce nu inteleg unii ca Add01 e ca suntem multi care vrem sa platim in plus pentru un sistem inchis, atins numai de dezvoltator. Ca de aia tin un iphone 5 ani, in timp ce androizii isi pierd mintea dupa 2-3.

      (Citează)

    • @Marius, nu inteleg unde este problema ca un alt utilizator de telefon Apple ar putea sa instaleze un magazin thid party.
      Tu poti continua sa folosesti doar magazinul oficial si beneficiezi de acelasi ecosistem inchis, “atins” numai de dezvoltator, de care ai beneficiat pana acum.

        (Citează)

  3. Eu am altă întrebare, la ce ii folosește unui utilizator de rând aceste funcții AI?!

    Căci din tot ce văd până acum sunt niste funcții banale care au existat până acum doar că au adăugat niște (rahat) AI peste.

    Dpmdv mai bine ar îmbunătăți funcțiile existente. Dar de ce nu … enshitification galore.

      (Citează)

  4. SUA inovează, China copiază și EU reglementează.

    GG, Apple!

      (Citează)

  5. E valabil și pt MacOS?
    Fanii iPhone încă o mai țin pe aia cu Androidul schimbat dupa 2-3 ani? Când Samsung și Google ofera cu mult peste ce ofera Apple legat de OS updates? Brain wash.

      (Citează)

    • In plus ei mai uita ca telefoanele alea cu Android care merg prost dupa 2-3 ani sunt telefoane entry-level care au costat 1000 de lei.
      Cele de nivel flagship, care cost 4k-5k lei, functioneaza foarte bine si dupa 4-5 ani.

        (Citează)

    • Nici macar, eu imi iau numai telefoane de 1000 de lei si nu s a stricat niciunul dupa 2-3 ani

        (Citează)

  6. iPhone Mirroring foloseste probabil un api la system level la care nu vor sa dea “share” din motive de securitate bine intemeiate. Functia handoff de care zici este un feature iCloud.

    Apple Intelligence este all about privacy iar. Atat de mult incat ruleaza local sau in private cloud configurat special.

    Ambele functii presupun acces nerestrictionat la datele din telefon de la poze la mesaje la fisiere. Apple are selling point fix abordarea asta legata de privacy si nu vor sa faca nimic ce ar putea sa o compromita.

      (Citează)

    • Pana la urma, la fel ca cei de la Apple, nici tu nu ai spus care reglementare din DMA prezinta un risc de securitate.

        (Citează)

  7. Sigur se găsește o soluție pentru cine își dorește cu adevărat, gen mutam telefenul pe us, ca oricum n-are nimeni nevoie de store-uri terțe.
    Și Din păcate asta e, toți androizii se trag pe qr și n-ai alternativa la iphone, numai bucățele împărțite la zece producători. Dacă ești profi și vrei constanță pe o fereastra destul de lunga, n-ai cum să lucrezi cu asa ceva.

      (Citează)

  8. @Andrei G. Reglementarea asta:

    Equal Access: Businesses should have equal access to key technologies and platforms that big companies control.

      (Citează)

    • Si daca ai acces la platforma sa poti oferi un magazin de aplicatii, inseamna ca ai acces automat si la API-urile prin care un utilizator acceseaza continutul telefonului de pe un MAC?

      Daca ar fi asa de simplu, atunci nu ar putea sa capete acces si orice alta aplicatie ce este instalata pe telefon?

        (Citează)

  9. ho, ba, andreig, zici ca iti da android de mancare.

      (Citează)

    • Din punctul meu de vedere ambele ecosisteme au puncte forte si puncte slabe.
      Este foarte bine sa existe cat mai multe optiuni pentru noi, utilizatorii. Concurenta intre Android si iOS duce la inovatii pentru ambele ecosisteme.

        (Citează)

    • Mda, @Andrei G. Super punct de vedere numai ca DMA fix asta face, pedepseste inovatia si tehnologii diferentiatoare cu reglementari socialiste ca sa nu zic comuniste. Complet gratuit. Cetatenii au avut optiuni mereu. Vrei “closed garden”? Bagi iPhone. Vrei “freedom”? Bagi Android. De ce trebuie sa fie “la fel” toate? De ce te bagi peste tarlaua unuia care a creat ceva si nu lasi mana invizibila a pietei sa regleze lucrurile? Daca publicul nu vrea ceva, nu cumpara si va forta singur producatorul sa ajusteze. Asta in timp ce singura inovatie EU din ultimele decenii a fost Spotify.

        (Citează)

    • Martorii lui Trump, ăia originali, din State, au o scuză când bagă placa asta stricată cu UE și „socialismul/comunismul”, în timp ce profetul lor pupă-n dos Rusia. Atâta poate țeasta, nema cultură, nexam istorie. Pentru un cetățean al UE dintr-o țară care chiar a experimentat comunismul, marota asta e ușor penibilă. Dar buruienile cresc repede când dau de pârloagă.

        (Citează)

    • @Dan, ai inteles bine, doar ca exact pe dos. DMA-ul deschide ecosistemul pentru toata lumea, adica incurajeaza inovatia.

      Haide sa luam si alte exemple. Avem candva un furnizor de telefonie in Romania, numit Romtelecom. Toata lumea era blocata in reteaua lor si de multe ori aveau niste tarife prohibitive.
      Nu stiu cati ani ai si daca iti aduci aminte perioada cu extra tarife pentru apelurile in alte judete sau cu tarifele prohibitive pentru apelurile in alte tari.

      Apoi… s-a liberalizat piata si s-au dat licente si pentru alte companii sa ofere servicii de telefonie (fixa si mobila). Dar, toata asta nu ar fi ajutat la nimic daca Romtelecom avea in continuare un sistem inchis si nu permitea apelurile din alte retele.
      Numai ca autoritatile de reglementare au luat o decizie “socialista”, cum o numesti tu, si i-au obligat de cei de la Romtelecom sa permita si interconectarea cu alte retele mai mici.

      Acum… nu stiu. Spune-mi tu daca asta a fost un lucru bun care a incurajat inovatia sau a fost o decizie care a pedepsit inovatia?

        (Citează)

  10. @Andrei G, Romtelecom era un monopol impus de regimul comunist, în timp ce Apple a intrat pe o piață concurențială dominată de Nokia la vremea respectivă. Hai totuși să nu comparăm mere cu ciocane.

      (Citează)

    • Bine, ai dreptate. Haide sa te intreb altceva.
      Ce browser folosesti acum pe PC?
      Crezi ca a fost o idee buna ca Microsoft a fost obligata sa permita instalarea altor browsere in afara de Internet Explorer pe PC-urile cu Windows?

      Sau era mai bine sa fie un sistem inchis, controlat 100% de Microsoft, unde sa nu existe alte browsere?

      Acum nu stiu cum vezi tu lucrurile, dar mie mi se pare ca exact deschiderea asta fortata a dus la dezvoltarea tehnologiei.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus