►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 8 mai 2024
Concluzii trase de noi după un an de creșă pentru Alice »
8 May 2024 ·
Poate că cei de la Huawei știau că sunt fan spațiu și aviație când mi-au propus să testez noul Space Edition al Watch 4 Pro. Poate că nu știau, dar m-au nimerit oricum bine.
Watch 4 Pro este cel mai performant smartwatch al lor în acest moment, un model care integrează toate funcțiile posibile și este și construit din materiale de calitate premium. Acest Space Edition vine ca o ediție specială a acestuia, cu următoarele două aspecte principale: design-ul exterior și fețele suplimentare integrate în ceas.
Este greu să reproșez ceva materialelor utilizate la construcție. Ceasul în sine este făcut dintr-un aliaj de titan de nivel aerospațial, adică mai rezistent decât alte aliaje. Specificațiile vorbesc și despre un DLC Coating, adică diamond-like coating, un tratament al titanului care îl face și mai rezistent la zgârieturile ce pot apărea în utilizare zilnică, când te mai freci de laptop, pereți, mobilă și alte obiecte.
Ceasul este și foarte ușor grație acestui material, are doar 65 de grame pe dimensiuni de aproximativ 49 x 49 x 13 mm.
Mai mult, ecranul de 1,5 inci AMOLED este acoperit cu safir artificial, un material foarte rezistent la zgârieturi și lovituri. Din câte știu eu, este depășit doar de diamant pe scara durității.
Rama exterioară a ecranului, acel cerc roșu și negru, este făcut dintr-un material ceramic rezistent. Tot specificațiile oficiale vorbesc aici despre utilizarea unui material numit ceriu. Din ce am citit eu, oxidul de ceriu este o substanță care fuzionează la nivel molecular printre moleculele unui alt material pentru a-i stabiliza culoarea, pentru a-i da o uniformitate foarte bună a culorii acestuia (sau ceva de acest gen). Inelul respectiv de material ceramic a fost apoi produs prin sinterizare, adică presare puternică, iar această compactare îi dă rezistență sporită la zgârieturi.
Brățara metalică este din titan normal. Este și ea foarte ușoară și se prinde cu telescoape normale de ceas. Mai multe zale ale brățării pot fi ușor extrase folosind niște butonașe de pe ele. Mi-am redus cureaua cu o za în mai puțin de un minut și fără să am nevoie de nici un instrument pentru asta.
Ca întreaga serie Watch 4 Pro, și Space Edition are un buton tip coroană în dreapta sus și un buton normal de apăsat în dreapta jos. Coroana este foarte fațetată pentru grip bun cu buricele degetelor și are și ea un mic inel roșu pentru design unitar. Butonul de jos este cam un milimetru ieșit în afara carcasei. Ambele au un click plăcut la apăsare.
Per total, cred că este dificil să găsești un ceas mai bine făcut. Nu cred să fie vreunul cu materiale mai bune, iar îmbinările sunt și ele bine lucrate.
Și cum spuneam, al doilea punct al unei ediții speciale de acest tip este legat de aspectul fețelor de ceas. De exemplu, Omega are o ediție specială legată de Apollo 8 în care partea centrală a cadranului imită textura plină de cratere a lunii, iar una dintre micile limbi ale cronometrului are forma unei rachete Saturn V. Astfel de mici detalii sunt specifice unor ediții speciale.
Watch 4 Pro Space Edition este un ceas digital, iar cu feÈ›ele digitale te poÈ›i juca mai mult. Cea principală, cea vedetă ca să zic aÈ™a, este cea de mai jos. Se numeÈ™te oficial “faÈ›a Laval” È™i numele parcă îmi aducea aminte de ceva. Chiar este ceva.
Gustaf de Laval a fost un inginer suedez care a trăit pe finalul anilor 1800. A fost un inventator care, zice Wikipedia, a avut două invenții mari care se folosesc și astăzi pe scară largă. Prima, o metodă de separare a laptelui. A doua, o duză utilizată astăzi practic în toate motoarele rachetelor.
Cum ajungi de la lapte la rachete? De Laval a făcut de fapt cercetări în domeniul fluidelor. O invenÈ›ie de-a sa este duza de Laval, care arată ca o clepsidră. Proprietatea ei este că dintr-o parte intră gaze cu viteză subsonică, de exemplu jetul de la propulsia unei rachete, iar gazele sunt accelerate la trecerea prin “clepsidră” pâna la o viteză supersonică, aÈ™a că la capătul celălalt ies cu o viteză mult mai mare È™i deci pot imprima un impuls mai puternic rachetei.
Explicația este pe Wikipedia, are legătură cu viteza de grup a moleculelor gazului și transformarea căldurii acestuia în energie cinetică. Ceva simplu, dar foarte util. Și nu-i vorba despre o clepsidră, ci în realitate forma este asimetrică și calculată special pentru fiecare motor în parte, ca să obțină un randament cât mai mare.
Pe ecranului ceasului, însă, fața default are o astfel de duză de Laval desenată acolo, iar de câte ori îl deschizi sau revii la ecranul principal sau apeși pe ea, trece și un jet de flăcări prin ea, de la stânga la dreapta. Mai mult, culoarea flăcărilor depinde de nivelul de baterie al ceasului. Când este descărcat, flacăra este mai leșinată, mai albastră.
Mi-a luat vreo două zile să-mi dau seama că de fapt inclusiv carcasa ceasului a fost gândită în tandem cu această față digitală. Dacă vă uitați la inelul ceramic de dincolo de ecran, trecerea de la zona sa roșie la cea neagră delimitează exact intrarea și ieșirea duzei de Laval de pe ecran.
Fața asta în sine afișează în partea de jos ce planetă vrei tu sau Luna noastră (sau se schimbă random). La o apăsare acolo, de altfel, corpul ceresc respectiv devine fullscreen și îl poți roti pe ce parte vrei tu, ca să vezi cum arată. Dacă alegi Pământul, acolo va fi afișată oricum zona în care te afli tu, adică pentru mine era centrat pe România.
Alta foarte plăcută se numește Planet Quest. Acolo poți alege o planetă și aceasta este afișată în întregime pe ecran. Dacă este Terra, îți spune și coordonatele exacte unde te afli. Dacă este Luna, îți spune procentul de iluminare al Lunii, de exemplu în acest moment suntem la doar 4% pentru că abia am trecut de o noapte cu luna nouă. Dacă sunt alte planete, îți spune diametrul lor (Jupiter are 139.000 de kilometri, de exemplu).
Le poți roti cum vrei pe ecran, iar dacă rotești de coroană poți vedea linia terminatorului (zona care separă ziua de noapte) mișcându-se peste planetă, iar în cazul Pământului îți spune și ce oră ar corespunde acelei situații.
Și mai sunt și alte fețe. Una care mi-a plăcut mult este legată de zodii, se numește Star Explorer. Eu nu mă pricep la zodii, dar altora le pasă și pentru ei este gândită această față, care este și bine lucrată.
Poți alege să fie afișată o anumită zodie aleasă de tine sau cea în care ne aflăm acum. Atunci când fața apare pe ecran (când ieși din meniuri sau schimbi ceva, de exemplu), zodia este chiar desenată acolo, adică întâi apar stelele respective și apoi este trasat conturul constelației respective. Este o animație scurtă, maxim o secundă, dar plăcută și mie faptul că ea există îmi spune că s-a muncit un pic mai mult la astfel de detalii, nu doar s-a desenat o imagine statică.
O altă față, numită Starry Sky, are legătură tot cu zodiile. Acestea apar sub formă de constelații în centrul ecranului, iar pe lateral există un inel rotativ (din coroană) prin care poți comuta între zodii și vezi pentru fiecare și perioada din calendar.
Este inclusiv o față cu un mic joc numit Astronaut, în care trebuie să ghidezi un personaj printr-un tub, dar celelalte mi se par mai de efect. Și nu sunt singurele, desigur. Mai ai preinstalate tot felul de fețe cu două fusuri orare, cu meteo, cu informații despre antrenamente sau unele cu multe informații afișate pe ecran.
Poți instala altele din aplicația de control. Pentru fiecare de obicei poți configura câteva detalii precum culoarea dominantă sau fontul sau ce informații afișează diverse secțiuni, că poate vrei nivelul bateriei, nu numărul de calorii consumate sau ora la care răsare Luna.
Nu știu dacă sunt fețe exclusive pentru ediția specială. Planet Quest, de exemplu, apare în imagini oficiale și cu Watch 4 Pro normal. Nu am nici o metodă să verific.
Poate că nu par cine È™tie ce când le descriu aÈ™a, dar astfel de lucruri găseÈ™ti pe o ediÈ›ie specială. Sunt astfel de detalii È™i funcÈ›ii cu care să te joci dacă eÈ™ti pasionat de astfel de chestiuni sau pe care să le arăți prietenilor È™i să zici “uite ce mai pot face, îmi arată cât la sută din luna plină este în seara asta È™i la ce oră va fi Luna pe cer”.
În plus, ecranul este unul de 1,5 inci, AMOLED luminos, cu culori bune, și le afișează pe toate la rezoluție înaltă.
Hardware-ul este cel de pe Watch 4 Pro clasic. Ceasul are microfon și difuzor pentru apeluri, are eSIM, Wi-Fi pentru download-uri mari, câteva aplicații preinstalate, inclusiv una bună de Meteo. Are Stay Fit, cu care poți monitoriza cât mănânci la fiecare masă, hartă proprie, busolă, cronometru frumos desenat, contacte, calendar etc.
Face binișor cele trei funcții mari ale unui smartwatch: notificări din telefon, monitorizarea antrenamentelor sportive și monitorizarea sănătății. Toate au funcționat fără probleme pe perioada testului.
La partea de notificări nu mi-a plăcut că aplicaÈ›ia de control a fost simplificată. Te lasă să alegi dacă vrei sau nu notificări de la aplicaÈ›iile principale (SMS, WhatsApp, Messenger, email etc), dar de aici în principiu le cam vrei pe toate. O mulÈ›ime de alte aplicaÈ›ii instalate în telefon intră însă în categoria “Others” È™i poÈ›i alege global dacă vrei sau nu notificări (cel puÈ›in aÈ™a este în aplicaÈ›ia de iOS). Mie mi-ar plăcea control chiar la nivel de aplicaÈ›ie, să selectez eu fix ce vreau È™i ce nu vreau.
Pentru antrenamente sportive, ceasul are zeci de tipuri de sport pe care le poate monitoriza. Are GPS dual-band și altimetru precis, îți arată pe hartă ce traseu ai avut, are o voce robotică ce-ți spune periodic distanța parcursă, caloriile consumate sau pulsul sau modul de antrenare șamd. Are chiar și golf, de exemplu, iar pentru scufundare rezistă până la 30 de metri adâncime.
Pe partea de monitorizare a sănătății din nou acest Watch 4 Pro stă foarte bine. De exemplu, nu măsoară doar pulsul, ci face și ECG și detectează fibrilații atriale și calculează și un scor pentru rigiditatea arterială. Senzorii de pe partea de jos îți măsoară și concentrația de oxigen în sânge și calculează și nivelul de stres și alți indicatori.
Există și o funcție numită Health Glance, care durează 60 de secunde să fie executată. Ceasul măsoară pe rând pulsul, temperatura pielii și alți indicatori, ba chiar la un moment dat te pune să tușești de câteva ori în microfonul ceasului, iar la final îți dă un scor de sănătate.
În utilizarea de zi cu zi îți numără desigur pașii, monitorizează inima, concentrația de oxigen în sânge, etajele urcate, nivelul de stres și temperatura pielii. Senzorul de temperatură funcționează bine. În practică nu contează valoarea temperaturii pe suprafața pielii, ci mai ales variația ei, iar măsurătoarea mi s-a părut bună. Uitându-mă la evoluția ei peste zi în aplicația de mobil, puteam vedea clar intervalul cât am stat afară în soare sau intervalul în care am stat într-o cameră mai răcoroasă. Datele în sine conduc apoi la măsurători mai precise de stres, calorii pierdute, performanța unui antrenament șamd.
Per total, la cele trei capitole “smart” È™i această ediÈ›ie specială oferă tot ce are mai bun Huawei în materie de senzori È™i este unul dintre cele mai bune ceasuri din piață în domeniu. Nu insist mai multe aici pentru că modelul clasic Watch 4 Pro a fost totuÈ™i lansat de câteva luni pe piață È™i există deja destule review-uri mai detaliate dacă vă interesează partea de health sau sport.
Autonomia oficială este de până la 4,5 zile de utilizare normală. În experiența mea, am obținut 3,5 zile de utilizare normală. Există un mod Ultra Long Battery Life care prelungește autonomia la 12-20 de zile, reducând anumite funcții și animații.
Ceasul se încarcă wireless. Nu i-am scos încărcătorul inclus din cutie, ci l-am încărcat direct pe chargerul meu wireless. Brățara metalică iese prea în jos din ceas și îl ține deci arcuit pe un încărcător clasic. Eu i-am desfăcut-o de la un capăt, având în vedere că doar apăs un mic buton de pe ea pentru asta, și atunci unghiul s-a micșorat și ceasul s-a încărcat wireless peste probleme. Îl poți încărca și de la un power bank cu wireless sau pe spatele telefoanelor mobile cu reverse wireless charging, la nevoie.
Trăgând linie, le-a ieșit bine ca ediție specială pentru pasionații de treburi spațiale. Materiale de top, construcție foarte bună, fețe digitale incluse care s-au dovedit peste așteptările mele. Autonomia este rezonabilă, senzorii monitorizează cam tot ce se poate în materie de sănătate și sport.
Prețul de lansare este de 3.299 lei. Momentan îl văd doar pe magazinul Huawei Store și prețul include și căști Freebuds 5i. Watch 4 Pro normal s-a lansat la 3.000 de lei, dacă țin bine minte, și astăzi poate fi găsit pe la 2.600 lei. Posibil ca și prețul lui Space Edition să mai scadă în timp, depinde dacă va fi un produs de masă sau de nișă.
« Știrile zilei despre tehnologie – 8 mai 2024
Concluzii trase de noi după un an de creșă pentru Alice »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
08/05/2024 la 12:58 PM
Pentru ceasurile astea gasesc aplicatiile in google/ios ?sau trebuie instalate din alte parti?
Alin(Citează)
08/05/2024 la 2:12 PM
https://appgallery.huawei.com/Featured
Robert(Citează)
09/05/2024 la 12:51 PM
Au ei un magazin, dar acest ceas în particular nu are multe aplicații. Doar Wear OS și Apple Watch au aplicații 3rd party din cele mari, gen Uber sau Google Calendar.
nwradu(Citează)
08/05/2024 la 1:00 PM
Are titan d-ala bun, ca-n iphone.
Blackskull(Citează)
08/05/2024 la 3:29 PM
https://www.app-sales.net/
Cele din now free..
Petronius(Citează)
08/05/2024 la 7:24 PM
Radu, de ce nu iti ofera Huawei o excursie in China, sa vedem si noi binefacerile comunismului?
Dr Love(Citează)
08/05/2024 la 8:25 PM
De ce nu ofera si Apple asa excursie? Ca sunt singurii cu tupeu maxim asa incat sa scrie Made in China pe telefoanele lor. Ce reclama mai mare a Chinei sa mai vrei?
Add01(Citează)
08/05/2024 la 10:05 PM
Add01, ai probleme de vedere. Nu scrie pe niciun produs Apple așa ceva.
E un motiv pentru care CEO-ul Huawei folosește un iPhone și nu un telefon de la compania pe care o conduce.
Claudiu(Citează)
09/05/2024 la 7:36 AM
Am gresit, scrie Assembled in China. Reclama mai subtirica, aia e..
Vezi pe google, nu pot sa pun poza aici
Add01(Citează)
09/05/2024 la 1:00 PM
Nu știu dacă aș merge în China. Pe de o parte mi-ar plăcea să văd cu ochii mei Shanghai și Beijing și zona Schenzen, plus diverse parcuri naturale. Mai sunt curios și de cum funcționează la ei anumite tehnologii, precum Weibo sau WeChat sau care era aia de făcea de toate, treaba cu scorul social șamd. Lucrurile astea mi se pare că trebuie văzute ca să înțelegi ce este de fapt o dictatură și în câte moduri se manifestă ea, că doar din auzite unii pot crede că de fapt este mai bine așa, vezi toți pro-rușii sau nostalgicii după Ceaușescu de la enoi.
Pe de altă parte, la cât am scris pe aici că este o dictatură tristă, parcă n-aș vrea să le dau ocazia să mă caute la acte.
nwradu(Citează)
09/05/2024 la 1:04 PM
Cred că jumătate din produsele de pe planetă sunt fabricate în China. Inclusiv la noi o mulțime de companii si-au mutat producția acolo. Nu mă refer la autobuze și mașini de spălat, ci inclusiv mărunțișuri.
Nu știu de ce aveți impresia că îi este rușine vreunei companii să spună că produce în China. Americanii sunt cei mai mari importatori de marfă de acolo. UE importă din China marfă de 626 miliarde de euro, în creștere cu 150 miliarde față de anul anterior, ceea ce mi se pare un salt fantastic. China este al treilea partener de export pentru UE. Omenirea este interconectată puternic acum.
nwradu(Citează)