un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Motorola Edge 50 Fusion: mid-range cu 12 GB RAM și 512 GB stocare lansat la 1.799 lei

30 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Noul Motorola Edge 50 Fusion, lansat oficial acum o lună, se duce direct pe lista scurtă a telefoanelor best-buy pentru un buget de 1.800 de lei, cât este prețul său de lansare.

De ce? Pentru că vorbim de un telefon 5G cu 12 GB RAM și 512 GB stocare internă pentru acest preț (eMAG), o combinație foarte greu de bătut de concurența din piață în acest buget.

Telefonul arată bine pe partea frontală pentru un mid-range. Ecranul este viu colorat și plăcut ochiului, este rotunjit pe laterale, iar singurele porțiuni de bezel vizibile sunt sus și jos, dar sunt de lățime foarte rezonabile.

Pe spate sunt două camere foto într-un bump rotunjit spre lateral. Sigla Motorola este în centru, iar textul de certificare cerut prin lege a fost deștept ascuns pe una din laterale și este aproape invizibil pentru oricine.

Moto Edge 50 Fusion este disponibil în 3 culori și clienții pot decide cât de jucăuș vor să fie aspectul telefonului lor. Eu am testat varianta Forest Blue (nu văd legătura între pădure și albastru, dar fie…), care este serioasă. Există și un albastru deschis numit Marshmellow Blue, dar și un Hot Pink, după cum i-a spus PANTONE, care îmi place. Eu cred că telefoanele trebuie să fie viu colorate.

De remarcat însă că Hot Pink are o altă textură pe spate. Dacă celelalte sunt din plastic lucios, modelul roz are o textură de piele întoarsă, care asigură și un grip bun în mână, dar nu știu cât de ușor sau nu se va murdări pe termen lung.

Așa cum am pus, Fusion are un ecran luminos, care poate fi utilizat fără probleme în soare. Este unul de 6,7 inci în diagonală, 1080 x 2400 pixeli și refresh maxim la 144 Hz, iar luminozitatea urcă până la vârfuri de 1.600 nits.

Senzorul de amprente de sub ecran a funcționat, de asemenea, neașteptat de rapid. Este un model optic, dar face rapid detecția și nu simți că te întârzie în deschiderea telefonului.

Sunetul este, de asemenea, de bună calitate. Telefonul oferă difuzoare stereo, care sunt puternice și fără probleme de distorsiuni inclusiv la volum puternic.

La pachet cu stocarea de 512 GB, ecranul și difuzoarele stereo fac din Edge 50 Fusion un telefon foarte bun pentru activități multimedia, precum redare de filme, inclusiv cu download-uri ample în spațiul mare de stocare disponibil.

Bateria îl ajută, de asemenea, cu o capacitate de 5.000 mAh, care devine standardul pe astfel de diagonale, și încărcare rapidă la 68W, ceea ce mi se pare o putere bună pentru prețul telefonului, mai ales că un încărcător compatibil este disponibil în cutie.

Mă așteptam mai multe de la chipsetul inclus, un Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 în țara noastră, un model octa-core și împerecheat cu 12 GB RAM. Este construit în 4 nm, ceea ce contribuie la o autonomie bună a telefonului, dar avantajele sale se opresc aici.

Mă așteptam la mai multe în benchmark-uri. Rezultatele obținute sunt:

  • Geekbench 6: 1.013 puncte single core, 2.878 puncte multi-core, 1.799 puncte grafică
  • 3DMark Wild Life Unlimited 3.061 puncte, Sling Shot Unlimited 6.616 puncte

Sunt rezultate la nivelul unui Samsung S21 de acum 3 ani sau al unui Samsung A54 de anul trecut. Concluzia este că aplicațiile uzuale vor funcționa bine, dar pentru jocuri nu vă așteptați să rulați la calitate mare chiar cele mai noi și puternice titluri gen Call of Duty sau Genshin Impact.

Camerele foto au fost însă o altă surpriză plăcută, fiind mai bune decât mă așteptam de la acest nivel de preț. Avem în total trei camere:

  • principala de 50 Mpx, f/1,9, OIS
  • ultrawide de 13 Mpx, f/2,2, cu autofocus pentru funcție macro
  • selfie de 32 Mpx, f/2,5

Poți filma 4K la 30 fps cu cele de pe spate și Full HD cu cea frontală.

Camera principală se descurcă în general bine, în ton cu gama telefonului. Nuanțele sunt corect surprinse, cu excepția roșului, care este suprasaturat. Edge 50 Fusion s-a descurcat bine în situații cu gamă dinamică mare, iar coloritul este foarte asemănător între camerele normală și ultrawide.

Scârțâie un pic la imaginile HDR, unde face o procesare prea puternică a zonelor luminoase, întunecându-le uneori prea mult. Fotografiile macro, în schimb, sunt mulțumitoare.

În noapte, mi s-au părut rezultate bune, tot peste așteptările mele. Fotografiile păstrează nuanțele reale și nu o iau pe arătură cu vreun algoritm exagerat de sharpening. Există și zgomot de imagine, dar pentru aplicațiile uzuale acesta nu va conta prea mult.

Interfața este rapidă și bine pusă la punct. Este și un grad mare de particularizare pus la dispoziție, precum forma pictogramelor, animația de deblocare cu amprentă etc.

Există multe programe preinstalate, inclusiv unele pe care aș putea să mă jur că le-am debifat la inițializarea telefonului și tot erau instalate la final. Poate mă înșel eu. Oricum, toate jocurile pot fi dezinstalate, la fel și unele aplicații, dar nu toate.

Motorola folosește din plin aplicațiile Google, de exemplu nu are o aplicație dedicată pentru galerie foto, ci folosește Google Photos pentru asta. Ai putea instala tu o aplicația de management, desigur, inclusiv excelentul Gallery chiar de la Google.

Totuși, nu poți dezinstala din aplicațiile Google, deși pe unele poate chiar nu ai de ce să le folosești, precum Meet sau One sau YouTube Music. Mai sunt și alte utilitare Motorola pe care nu le poți dezinsta. Per total, iată un before și after după ce am instalat tot ce se putea, cu mențiunea că în folderele Google și Moto sunt mai multe aplicații.

Per total, Edge 50 Fusion este un telefon reușit. Greu de bătut la RAM și capacitatea de stocare integrată pentru prețul de 1.800 de lei. Cu ecran și difuzoare bune pentru un mid-range, dar și capabilități suficient de fotografiere și filmare, eu îl văd ca pe un telefon util celor care vor să-l folosească tocmai în aceste tipuri de aplicații, precum stocat conținut video și audio, fotografiat și filmat mult fără teama că rămân fără spațiu, luat cu ei toată arhiva de fotografii din telefoanele anterioare, cum ar dori părinții mei să facă și genul acesta de aplicații.

Costă 1.799 lei și îl găsiți la eMAG, momentan.

    9 comentarii

  1. Ma tem ca nu este best buy la acel pret.
    Poco F6/X6 (pro sau non-pro), chiar si Redmi note 13 pro stau mai bine.

      (Citează)

  2. Nu e rău deloc pentru un telefon mid-range. Pozele ies suficient de bine, iar 512 GB sunt deja mai mult decât e nevoie. Pentru astfel de telefoane m-aș hazarda să spun că maxim 256 GB ar fi de ajuns, pentru că 512 GB duc prețul mai sus. Sunt curios cât va costa varianta cu 256 GB stocare. Totuși la un astfel de telefon ar fi fost de ajutor un slot de card indiferent de stocare.

    Ce uită mulți dintre cei care au stocare multă este că o dată ce telefonul nu este accesibil din diferite motive (baterie stricată, telefon stricat), toate pozele și tot ce mai are omul stocat dispar. Un telefon cu 512 GB stocare oferă un fals sentiment de siguranță și ei cred că nu au nevoie să copieze pozele pe un calculator/laptop, iar când se întâmplă un eveniment nedorit încep întrebările “Dar chiar nu se mai poate recupera nimic?”. Am avut de-a face cu două astfel de cazuri în ultimele 6 luni, telefoane scăpate în apă, apoi folosite așa până s-au stricat. Unii încă mai salvează numerele de telefon în memoria telefonului și nu în contul Google, iar la anumite interfețe nici măcar nu este întrebat utilizatorul unde să fie salvat numărul.

      (Citează)

    • Patit fix asta saptamana trecuta si s-au pierdut multe numere pe care numai dracu’ le stie pe unde erau salvate + poze. Urmatorul tel are 128 GB dar va primi un card de 256 chiar pentru motivul asta.

      Telefonul prezentat de Radu are un defect major: ecranul ala curbat. Nu ca nu mi-ar placea forma lui dar am alergie la telefoane sparte.
      PS: aia care nu scapa telefonul pe jos din diverse pozitii nu sunt oameni :)))))

        (Citează)

    • Am un edge 20 lite care și-a încărcat automat toate numerele din contul din cloud. Dar da, am avut slot de memorie (are și ăsta) pentru salvat poze/documente. Restul nu mă interesează, doar telefon și baterie și am avut semnal de la 42 km de mal. Dar are o grămadă de bloatware și dacă te pune dracul să instalezi youtube nu mai scapi de el.

        (Citează)

  3. La acelasi pret pe emag e si Honor 90 care are cam aceleasi specificatii + ecran amoled cu rezolutie mai mare.

      (Citează)

  4. Pozele sunt asa de pixelate/miscate/zgomotoase din cauza de comprimare si WEBP sau chiar asa le scoate?

      (Citează)

  5. Honor 90 este 2100 cu 512 ram ( versiune rara) dacă e vândut de emag..cu livrare 12 ore..
    1740.e cu livrare peste 14 zile (fara genius) .

    Nu are slot sdcard dar camera de 100 Mpx compensează multe..

    Asa ca Motorola e vrabia din mână..

      (Citează)

  6. Honor 90 este 2100 cu 512 ram ( versiune rara) dacă e vândut de emag..cu livrare 12 ore..
    1740.e cu livrare peste 14 zile (fara genius) .

    Nu are slot sdcard dar camera de 200 Mpx wide compensează multe..

    Asa ca Motorola e vrabia din mână..

      (Citează)

  7. pvladc:
    Patit fix asta saptamana trecuta si s-au pierdut multe numere pe care numai dracu’ le stie pe unde erau salvate + poze. Urmatorul tel are 128 GBdar va primi un card de 256 chiar pentru motivul asta.

    Telefonul prezentat de Radu are un defect major: ecranul ala curbat. Nu ca nu mi-ar placea forma lui dar am alergie la telefoane sparte.
    PS: aia care nu scapa telefonul pe jos din diverse pozitii nu sunt oameni :)))))

    Voi nu ati auzit de cloud? Nu mai e 2015

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus