un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O nouă reclamă Apple stârnește controverse puternice despre cum tehnologia și AI-ul pot înlocui artiștii

10 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Apple a introdus noile iPad Pro cu clipul de mai jos:

A stârnit multe controverse și Apple a retras-o astăzi, anunțând că nu o va mai difuza pe nicăieri.

Când am văzut-o prima oară trebuie să recunosc că m-am gândit doar la realizarea ei tehnică. Totul acolo este zdrobit pe bune într-o presă de mari dimensiuni. Gândiți-vă la felul în care a fost gândită. Fiecare obiect a fost așezat cu mare atenție într-un loc sau altul, în funcție de înălțime și tipul său. Fiecare obiect a fost cumva bine prins de cele din jur pentru ca, atunci când încep să se zdrobească pe rând, restul obiectelor să nu fie dărâmate sau deranjate cumva.

Apoi toate imaginile de apropiere au fost filmate, probabil cu câteva camere așezate strategic pentru a surprinde detaliile respective. A ieșit spectaculos.

Problema este că o mulțime de artiști s-au supărat și pe bună dreptate. Când vezi a doua oară reclama și te gândești la simbolistica imaginilor, vezi pe Apple spunându-ți că poți să distrugi instrumentele artiștilor pentru că nu mai ai nevoie de ei, îi va înlocui o tabletă.

N-ai nevoie de pianiști, de sculptori, de chitariști. N-ai nevoie de metronom, obiective foto, monitoare, vopseluri. Sunt oameni și uneori sunt stresați, așa că-i ajută o minge anti-stres? Le poți arunca și pe acelea, că nu vei mai avea probleme cu oamenii. Îi va înlocui o tabletă. “Apple distruge creativitatea umană și o înlocuiește cu o tabletă.”

Nu mă mir că au apărut probleme. Acum aproape un an, a fost controversat faptul că Marvel a folosit AI pentru a crea genericul serialului Secret Invasion. AI-ul în general înlocuiește deja o mulțime de graficieni și fotografi, iar în curând muzicieni și videografi.

Să vezi cum instrumentele muncii tale sunt distruse și înlocuite de o tabletă nu este ceva ce vrei să vezi prezentat în fața a milioane de oameni. Apple ar fi trebuit să arate că tableta complementează munca artiștilor, că întâi folosești instrumentele și apoi tableta sau că aceasta pune munca artiștilor mai bine în valoare sau o aduce mai repede în fața publicului.

Este de mirat acest lucru pentru că de obicei compania este foarte atentă la reclamele lor și se gândește la fiecare aspect. Uneori bănuiesc însă că intri cu un anume mindset și rămâi în el, iar fără o părere obiectivă din afară, așa rămâne. Anyway, și-au cerut scuze. Nu și-au cerut scuze însă pentru că nu au aplicația de Instagram și pentru că nu poți aranja pictograme cum vrei.

asus s5507

    25 comentarii

  1. se exagereaza asa mult….

      (Citează)

    • De acord că interpretarea că “înlocuiește oamenii cu AI” este fix o exagerare în partea ailaltă.

      Dar ideea cretină că poți înlocui piane și difuzoare și instrumente optice specializate, ale căror lentile necesită zeci sau sute de ore de șlefuire, cu un căcat de tabletă (indiferent cât de avansată tehnologic ar fi pe nișa ei) este o idee care merită ridiculizată din toate punctele de vedere.

        (Citează)

    • Eu… gen:
      De acord că interpretarea că “înlocuiește oamenii cu AI” este fix o exagerare în partea ailaltă.

      Dar ideea cretină că poți înlocui piane și difuzoare și instrumente optice specializate, ale căror lentile necesită zeci sau sute de ore de șlefuire, cu un căcat de tabletă (indiferent cât de avansată tehnologic ar fi pe nișa ei) este o idee care merită ridiculizată din toate punctele de vedere.

      La capitolul instrumente muzicale, tehnologia a avansat intr-atat de mult incat poti simula usor orice instrument folosind un DAW. Iar Logic, unul din cele mai populare DAW, cred ca ruleaza foarte bine pe iPad Pro. 90% dintre oameni nu-si vor da seama ca instrumentul este software simulated si nu unul real. Ajungi astfel in situatia in care un compozitor sau producator poate sa creeze simfonii sau coloane sonore de la un birou.

      In acelasi timp cred că orice artist care se respecta si are bugetul necesar va apela totusi la arta inregistrarii unui intrument real cu muzicieni adevarati. Dar pentru cei care nu-si permit sa angajeze atata personal, exista si varianta simulata.

        (Citează)

    • Eu… gen:
      Dar ideea cretină că poți înlocui piane și difuzoare și instrumente optice specializate, ale căror lentile necesită zeci sau sute de ore de șlefuire, cu un căcat de tabletă (indiferent cât de avansată tehnologic ar fi pe nișa ei) este o idee care merită ridiculizată din toate punctele de vedere.

      E pe naiba. Pentru 90% din oameni e suficientă calitatea pe care o poți obține cu un telefon/tabletă/soft din pct de vedere vizual, auditiv și ce mai vrei. Din ceilalți mai ai vreo 5% snobi care se dau de ceasul morții că “dispare arta aia adevărată” dar ei sunt vai mama lor și îți mai rămân vreo 5% pentru care chiar contează și sunt capabili să observe diferențele fără să le spună cineva.

      Cam ca și la telefoane – duduie internetul la orice lansare că procesor nu-știu-de-care și 100000tb de ram și morții lor, în timp ce marea lor majoritatea s-ar descurca la fel de bine cu orice mid-range. Dacă le-ar vinde careva un telefon de 2000 de lei și i-ar minți cu niște specificații și benchmarkuri, nu s-ar prinde nici naiba.

        (Citează)

  2. Nu-i panica, vor introduce AI-ul care sa iti aranjeze pictogramele cum stie el ca e mai bine pentru tine si AI-ul care sa iti genereze poze cu influencerite (si ulterior si mana robotica sa te ajute sa te…influentezi)
    De casca aia de VR mai stie cineva ceva?

      (Citează)

  3. Unii sunt prea sensibili, iar alții prea proști. Ar trebui să iasă afară la o scurtă plimbare și să respire aer curat.

    Nimic, dar nimic nu este în neregulă cu reclama.

      (Citează)

  4. Mi se pare ca se creeaza o non-problema din cauza unor sensibili sau fandositi. Sa fim seriosi, se exagereaza extrem de mult cu “perceptia” asta …

      (Citează)

  5. Nu cunosc, dar sunt curios de ce trebuie să își ceară scuze “ca nu au aplicația de Instagram și pentru că nu poți aranja pictograme cum vrei”?

    Ce e Instagram și de ce nu tine de developer această problemă? De ce “trebuie” să aranjezi pictogramele?

    Apoi fiecare poate să își facă reclamă cum dorește. Unii chiar câștigă mult din controverse și hate, iar bănuiala mea este ca exact asta a urmărit Apple.

      (Citează)

  6. Ce ironie – distrug un aparat foto profesional in conditiile in care acum cativa ani foloseau unul, luau pozele si spuneau ca-s facute cu iphone-ul

      (Citează)

  7. “Este de mirat acest lucru pentru că de obicei compania este foarte atentă la reclamele lor și se gândește la fiecare aspect.”

    Viewers Give Apple’s ‘Genius’ Olympic Ads A ‘D’ For Dumb https://www.forbes.com/sites/roberthof/2012/07/30/viewers-give-apples-genius-olympic-ads-a-d-for-dumb/

      (Citează)

  8. Mie mi se pare usor retarda reclama. Ce inteleg io din ea: ca cu tableta aia poti face o gramada de lucruri (adica alea pe care le turtesc). La modu, uite cum comprimam o gramada de chestii si le bagam in tableta asta. Pana mea, o reclama care se potriveste oricarui smartphone si oricarei tablete de pe lumea asta.

      (Citează)

  9. Conceptul e in primul rand stupid, inainte de a revolta. Oamenii au fost geniali si au creat capodopere cu aproape oricare dintre lucrurile alea. Nu am auzit de cineva care e genial cu ipadul.

      (Citează)

  10. Artistii au tot dreptul sa obiecteze la folosirea imaginii lor de catre AI pentru a genera imagini sau filme.
    Si probabil ca este neaparat nevoie de imaginea lui Tom Cruise ca sa faci un nou film din seria Mission Impossible, altfel nu are succes.
    Dar nimeni nu poate impiedica un studio sa foloseasca AI ca sa genereze tot continutul, folosind actori fictivi.
    Nu trebiue sa fie talent natural 100%, ci 80% este suficient. Iar cu AI cred ca o sa se poata atinge un nivel atat inalt de “naturalete” destul de curand. Se poate studia ce ar vrea publicul tinta sa vada de la un actor pe fiecare gen de film in parte, de la stil, la aspect, fizionomie, cat de simetrice sa ii fie trasaturile fetei. Filmul ar fi instant disponibil in orice limba cu vocea “nativa” a actorului.

    Iar in final ai putea sa dai publicului sansa sa rescrie finalul, iar Jack si Rose ar putea avea amandoi loc pe usa plutitoare.

      (Citează)

  11. Nu mi se pare așa dramatic, sintetizează bine stephen mai sus – când nu ai buget folosești AI și generezi chestii, dar n-o să-l înlocuiești pe Hans Zimmer.

    Ce nu înțeleg eu e de ce vina lu’ Apple că Instagram nu vrea să dezvolte o aplicație pentru iPadOS.

      (Citează)

  12. Totul acolo este zdrobit pe bune într-o presă de mari dimensiuni.

    Nu, zău? Și mingiuca tip 😳 s-a rostogolit la fix până în margine, iar bustul ăla fix așa se deformează. Sfântă naivitate 🤦
    Dacă voiau să folosească metafore de tip “comprimăm toate chestiile astea într-un device mic și subțire”, nu le-a ieșit. Aia nu e comprimare. Era altceva un aspirator care “sugea” toate chestiile alea înăuntru și se transforma apoi în iPad.

    De ce “trebuie” să aranjezi pictogramele?

    Pentru că îmi place să am aplicațiile uzuale pe un singur ecran, în foldere, grupate pe categorii – messaging, shopping, știri, navigație, banking, audio-video, ride-sharing, gaming, foto, email. Alte întrebări stupide mai ai?

      (Citează)

    • Asta poți să faci, că așa avem toți (acum cu app drawer sau cum se numește poți avea pe ecranele principale doar apps pe care le vrei, nu toate). Poți chiar să ai un ecran gol, să admiri wallpaper-ul, singura condiție e ca pictogramele să fie aranjate în grid și în ordine începând din stânga sus.

      Înțeleg că unii poate ar vrea 3 pictograme în linie pe mijlocul ecranului, dar nu e ca și cum nu le poți aranja tu deloc.

        (Citează)

  13. N-as crede in ipoteza “neînțelegerii”.
    I-a surprins probabil reacția publicului , la modul “aha, too soon”.
    Dar mesajul fix ala e, nu e nimic subtil sau interpretabil.

      (Citează)

  14. Problema cea mai mare nu a fost la reclama asta ca se inlocuiesc oamenii cu AI-ul ci ca e o copie a unei reclame a unui telefon LG din 2008 – LG KC910 Renoir -. Si probabil s-au dat si multi bani pe ideea nemaivazuta a reclamei.

      (Citează)

  15. Doamne, ce probleme!! Reclama e simpla, toate chestiile care erau înainte separate se găsesc acum intr-un device simplu, subțire și performant. Punct. Nu e nimic ascuns, nu e simbolistica apocaliptică, e doar o reclamă simpla care arata ce a devenit tehnologia

      (Citează)

  16. Si pe mine ma deranjeaza distrugerea inregistrata. Si faptul ca se sugereaza ca se obtine tableta doar prin distrugerea unor instrumente este … nelinistitor

      (Citează)

  17. Nu a facut si LG mai demult aceeasi prezentare? M-as mira sa fie apple asa originali.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus